Banner

Sajtótájékoztató vágatlanul

Szerző: objektív | 2016-10-28 12:45:00

Nagy tisztelettel köszöntök mindenkit! Nyilván rengeteg fontos mérkőzés van az ember életében, de a hétvégi az különösen fontos. 3-4 nap alatt elkapkodták a belépőket. Ti hogy vagytok ezzel? Egy meccs a sok közül, amit kötelezően le kell játszani, vagy kicsit más?

Horváth: Több szempontból is fontos ez a mérkőzés. Az első szempont, hogy búcsúzunk a stadiontól. Én úgy vagyok vele, hogy szomorúsággal tölt el már maga az, ha egy épületet lebontanak, mert annyi érzelem kötődik egy ilyen épülethez, hát még egy ilyen stadionhoz, ami ennyi embernek ennyi időn keresztül ilyen sok örömet adott. Ebből a szempontból nagyon fontos lesz, hogy méltóképpen tudjunk elbúcsúzni. A másik szempont az, hogy úgy érzem, egy fölfelé ívelő tendenciát mutatunk, és nem szeretnénk megtorpanni a Ferencvárosnál. Épp elég problémát okoztak, hogy múltkor kikaptunk az Üllői úton. Most szeretnénk ebből a meccsből úgy kijönni, hogy mi jöjjünk ki olyan erősen, ahogy a Fradi kijött abból a meccsből. Vannak céljaink ezen a mérkőzésen. Elszántnak látom a fiúkat, remélem, ez meg fog látszani az eredményen is, de a mutatott játékon mindenféleképpen.

Lipták: Én is csak azt tudom mondani, hogy minden szempontból más. Én főleg ellenfélként játszottam itt, már több évvel ezelőtt. Más lesz így játszani ezen a mérkőzésen. Ráadásul úgy, hogy a Ferencváros ellen teltház előtt, ahogy hallani lehet. Nagyon bízom benne, hogy bele fognak minket hajszolni a győzelembe.

Mester, bármilyen szempontból befolyásolja ezt a szombat délutánt az, hogy nem csak egy bajnoki, hanem egy stadionbúcsúztató mérkőzés lesz? Picit kockáztatóbb lehet a csapat ekkor, vagy ezt teljesen külön lehet kezelni?

Horváth: Ezt nem lehet külön kezelni, ezt az egész hetet átlengi ez a búcsú a stadiontól és az, hogy ennyi ember ki fog jönni. Szeretnénk örömet szerezni, úgyhogy inkább egy kicsit vissza kell fogni a játékosokat, mert úgy érzem, ezer fokon ég mindenki. Van, aki azért, mert érzelmileg nagyon kötődik ehhez a stadionhoz, van, aki azért, mert szeretne örömet okozni azoknak az embereknek, akik kilátogatnak. Mindenkinek kell hogy legyen ezen a mérkőzésen belső motivációja. Vigyázni arra kell, hogy ne legyen ebből egy ilyen eszetlenkedés.

És reményeid szerint, más lesz, mint ami volt Budapesten?

Horváth: Reményeim szerint nagyon. Nagyon más lesz, mint ami ott volt.

amigeleken.hu: Eredmény szempontjából, vagy játék szempontjából? Az Újpest ellen a 80. perc után picit megbolydult a méhkas. Mi történt ott akkor? Úgy gondolod, hogy az a teljesítmény, amit ott mutattunk, elég lehet? Tudtál az utolsó 10 percből olyan konzekvenciákat levonni, ami nagyon rossz volt?

Horváth: Szerintem jól játszottunk az Újpest ellen az első félidőben is. A második félidőt…ugye… a 84. percig szerintem adtuk teljesen. A labdabirtoklásban szerintem jók voltunk, jók voltak a kontráink, jól védekeztünk. természetesen voltak az Újpestnek is helyzetei, de egy ilyen minőségű csapat ellen ez elkerülhetetlen, hogy legyenek helyzeteik. Az utolsó 10 perc, mondhatjuk úgy, hogy szakmailag nem nagyon volt értékelhető. A gólt, amit kaptunk, annál is megvoltunk, a saját menteni akaró játékosunk csúszott oda, az passzolta oda a lesen lévő játékoshoz, tehát ott azért már borult minden. Azt elvitték az érzelmek is, mint ahogy az újpestet is elvitték, hiszen már majdnem négy támadóval játszottak a végén mindent egy lapra feltéve. Szakmailag tehát az nehezen értékelhető. Az viszont, ami érzelmileg történt a pályán a játékosoknál meg természetesen a kispadon is, az egy nagyon jó dolog volt. Igaz ugyan, hogy a 84. percben még vezettünk, de a 90.-ben már az ellenfél vezetett. Tehát sok minden történt és mégsem roppant össze a társaság, mégis fel tudott állni, amit egy nagyon pozitív dologként élek meg ebből a meccsből. Ez jelzi azt, hogy van ebben a társaságban mentális erő, amit ha nagyon kell és nagyon akarnak, akkor elő tudnak csalogatni. Most erre a mentális erőre nagyon nagy szükség lesz, mert egyben ez egy nagyon jó dolog, de valakit ez nyomhat is, hogy ennyi ember itt van és mindenki azt szeretné, hogy nyerjünk. Mondjuk, akit ez nyom, annak nem biztos, hogy futballoznia kéne, de előfordulhat olyan is, hiszen vannak fiatal játékosaink, akik még nem játszottak ilyen szituációban, de bízom abban, hogy jó versenyző lesz mindenki és ez fel fogja dobni őket. Én azt mondom, nagyon sokan a csapatból meg a stábból is nagyon sok mindent odaadnának, hogy ez egy győztes meccs legyen hétvégén.

amigeleken.hu: Emlékszem, egyszer mondtál egy olyat, hogy úgy elvitt néha a hév játékos pályafutásod alatt, hogy azt sem tudtad, hová tűnt 5-10 perc, mert nem emlékeztél rá. Lehet, hogy az Újpest ellen is volt egy ilyen dolog, de nem biztos, hogy a Ferencváros ellen most belefér.

Horváth: Hidegfejűnek kell lenni, ami nem lesz könnyű. Azért maradjunk annyiban, hogy a magyar bajnokságról beszélünk. Itt azért nagyon sokat el lehet érni úgy, ha a játékosok az elsőtől az utolsó percig fejvesztve szaladnak. Valamilyen keretek közé kell szorítani természetesen. Két kérdés volt, hogy rátenni a játékosokra a terhet vagy levenni róluk? Itt azt mondom, hogy rá kell tenni. Mert ez nem is teher. Ezt meg kell élni egy játékosnak. Ez egy olyan lehetőség lesz mindenki számára, amit tudomásul kell venni, hogy ez nem fog visszajönni soha. Az életben lesz még olyan meccs, amikor ennyi ember előtt játszanak, remélem lesz még nekik, de ez a pillanat, ami itt lesz, az nem fog visszajönni soha. Az nagyon nagy baj lesz, ha utána mondjuk, hogy: jaj de kár, még jobban kellett volna, még többet kellett volna tenni érte - mert nem fog visszajönni és egy örök seb marad mindenkinek. A legfontosabb az, hogy megfogjuk a pillanatot és éljünk vele, mert nagyon sok minden megfordulhat. Amit az előbb is mondtam, ahogy megfordult annál a vereségnél, most megfordulhat nagyon sok minden. Minden vég egy újnak a kezdete. Én nem gondolom, hogy nagyon szerencsés lett volna ez a klub eddigi fennállása alatt. Persze, nagyon szép pillanataik voltak, de legyen ez az új stadion, ami meghozza ennek a klubnak a szerencsét, és hogy rengeteg titulust tudjon nyerni magának. De ehhez kellőképpen kell elbúcsúznunk.

Akadályozza valami a legideálisabb kezdő tizenegy pályára küldését?

Horváth: Nem.

Az Újpest elleni meccs előtt érkezett egy válogatott játékos a kerethez. Jobb kezdés nem is kell attól, hogy gólt rúgjon. Feri, te hogyan értékeled a teljesítményét? Zoli, téged arról kérdezlek, mennyit kellett, vagy mennyit kell még segíteni neki, hogy harmonikusan tudjatok együttműködni?

Horváth: Nem gondoltuk, hogy őt be kell vetni ezen a mérkőzésen. Főként azért ültettem le a kispadra, hogy velünk legyen, hogy szokja ezt az egészet, mert nagyon kevés edzésen vett részt. Az első félidőben látszott is, hogy nem volt könnyű neki beállni. A második félidőben már letisztult a játéka. Sajnos, ezen a héten sem volt túl sok időnk, hogy gyakoroljunk, úgyhogy inkább ilyen elméleti képzéseken vesz részt, hogy hogyan szeretnénk ezt. De egy válogatott játékosról beszélünk, aki nem véletlenül lett a saját hazájában válogatott. Valamilyen szinten a mozgásokat ismernie kell.

Lipták: Én összességében csak pozitívan tudok róla nyilatkozni. Nem azért, mert gólt rúgott – természetesen az egy extra. Az első félidőben látszott, hogy hirtelen kellett beállni, nem is volt olyan rossz iramú mérkőzés, de szerintem is lehet látni, hogy egy képzett, válogatott szintű játékos, úgyhogy nem lesz ezzel probléma szerintem.

Zoli, te milyen mérkőzésre számítasz? Egy hasonló őrületre, mint volt ez a 4-4-es meccs, vagy terveitek szerint kontrolláltabb módon megy majd?

Lipták: Az Újpest meccset is kontrolláltuk, csak… Reméljük 4 gólt nem fogunk kapni, nagyon bízom benne, de abszolút nagyon jó mérkőzés lesz szerintem. Ahol ilyen hangulat lesz, meg kint lesz ennyi ember, ott nincs mese, ki kell menni és be kell darálni az ellenfelet.

amigeleken.hu: Ebben a rosszabb periódusban azt mondtad, volt egy pár játékos, aki nem azt hozta, amit vártál tőle szakmailag, technikailag. Ezután az elmúlt két meccs után hogy látod? Van mozdulás ezeknél a játékosoknál? Vannak olyanok, akikkel szemben van hiányérzeted?

Horváth: Én mondtam, hogy lesznek olyan játékosok, akikre nem fogok igényt tartani. Ha úgy alakul, továbbra is fenntartom, hiszen ez nem az én keretem. Úgy gondolom, javult mindenki valamilyen szinten, aki még tudott javulni, de a legeslegnagyobb javulás az a csapatban történt. Tehát nem egyénileg történt, hanem hogy tudnak csapatban dolgozni. Úgy érzem, hogy az lett egy kicsit más. Attól lettünk eredményesebbek, hogy tudnak menni egymásért, nincs egy rossz hang a pályán. Az egyetlen félelmem az az, hogy ez megszűnik valamiért. Ezért is szeretném azt, hogy ebből a meccsből úgy jöjjünk ki, hogy ez még erősebb legyen, hogy ez majd még erősebbé teszi a csapatot. Az igazi ereje a Diósgyőrnek abban lehet, ha csapatként tudnak együttműködni.

aamigeleken.hu: A legutóbbi vereség mennyire maradt benne a játékosokban?

Horváth: Nem minden meccsen kap az ember hat gólt. Az annyira – idézőjelben – sima mérkőzés volt, hogy nagyon rossz volt azt megélni, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy ez is bennünk lesz. Van azért mit visszaadni nekik, úgyhogy ezért is fogunk még jobban küzdeni.

amigeleken.hu: Egy bokszolót, ha egy ember nagyon megver a ringben, akkor fél év után odaállni újra az elé az ember elé, az necces. Azt fel kell dolgozni. Nektek ez hogy sikerült, vagy mi segít ebben?

Lipták: Valakinek necces, valaki meg vissza akarja adni minél előbb, úgyhogy itt lesz most erre a lehetőség.

Horváth: Ez az igazi kihívás, hogy odaállni újra, ahol már kaptam egy nagyon nagy pofont, hogy akkor itt vagyok megint. Ha valaki elbizonytalanodik, bele kell nyúlni a gatyába és megnézni mi van ott. Ha férfiak vagyunk, akkor megtaláljuk, ami ott van, és akkor úgy is állnak oda.

Ez a meccs lehetőséget ad arra is, hogy öt külföldivel álljunk fel. Kihasználod ezt?

Horváth: Kihasználom, valószínűleg igen.

A csapat elkerült az utolsó helyről, mi lehet a következő lépés?

Horváth: Hogy még tovább kerülünk. (nevetés: a szerk.) Hogy egyre távolabb kerülünk. De ez a célunk, hogy ne maradjunk ebben a zónában. Nem egy kellemes érzés. Azt hiszem, most ezt mindenki megtapasztalta, hogy miért. Amit még szeretnék elmondani, hogy mivel nagyon fontos nekünk is ez a mérkőzés és a stadionnak az elbúcsúztatása, a csapat összeadott pénzt, amit a szurkolóknak szeretnénk felajánlani, hogy azt a koreográfiát, amit elterveztek, azt sikerüljön megcsinálni, hiszen nekünk is érdekünk ez.

Kik a hiányzók?

Horváth: A szokásosak, sajnos ezt kell mondanom. Karan, Ternován, Ugrai, Tamás Márk, Mahalek.

Sárgalaposok nincsenek?

Horváth: Nincsenek. Majd lesznek meccs után.

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.