Banner

Sajtótájékoztató vágatlanul

Szerző: objektív | 2016-07-21 18:04:00

Demkó Norbert: Szép jó reggelt kívánok mindenkinek! Az OTP Bank Liga 2. fordulója következik. Ez lesz a DVTK első hazai mérkőzése a bajnokságban, az Újpestet látjuk vendégül. Hogy mire számítunk, az mindjárt megtudjuk Horváth Ferenctől és Oláh Bálinttól. Ez az első mérkőzésen aratott győzelem milyen kiindulópont lehet, ha egyáltalán számít ez?

Horváth: Szeretettel köszöntök mindenkit én is! Az, hogy nyertünk az első mérkőzésen, egy nagyon jó dolog, egy nagyon szép dolog, de külön kell kezelni. Elég magasra tettük a mércét, nem csak játékban, hanem inkább hozzáállásban. Ez minden szempontból jól sikerült mérkőzés volt, hozzáállásból pláne. Nem szeretném, hogy ha ebből a hozzáállásból bármi is kevesebb lenne, mert ennek kell lennie az alapnak, hogy úgy játsszunk, ahogy Fehérváron játszottunk. Az, hogy a játék milyen lesz, azt nem tudom. A héten azért több játékos bajlódott kisebb sérüléssel, nem tudtunk rendesen edzeni együtt. Vannak játékosok, akik csak most kapcsolódtak be, akik a hét elején hagytak ki edzéseket. Egy kicsit nehezen megy ez a felkészülés erre a hétre, de biztos vagyok benne, hogy akik pályára lépnek, azok mindent meg fognak tenni azért, hogy egy ugyanolyan DVTK-t lásson a remélhetőleg szép számú hazai közönség, mint amilyet a múlt héten látott. Azt gondolom, nem egy gyenge csapattal fogunk játszani, még hogyha kizárták is az igazolásokból az Újpestet, és az első mérkőzést el is veszítette, attól függetlenül az Újpestnek jó futballistái vannak és jó csapatnak is tartom őket. Fel kell készülni nagyon jól és meg kell tenni mindent azért, hogy nyerni tudjunk.

Bálint! Ez volt az első NB1-es mérkőzésed, ráadásul végig is játszottad azt. Hogy érezted magad, milyen volt a meccs?

Oláh: Szeretettel köszöntök én is mindenkit! A Videoton elleni meccsel kapcsolatban… nagyon jól éreztem magam. Az elején kicsit szokatlan volt, megmondom őszintén, izgultam is. Nem mertem azokat a dolgokat felvállalni, amit igazából úgy érzem, hogy tudok. A végére elfogytunk, de én mindenféleképpen. Nagyon kivett, így, energiaszinten, de örülök, hogy a csapat győzni tudott és idegenből el tudtuk hozni a 3 pontot.

Mire számítasz hétvégén?

Oláh: Úgy gondolom, hogy a Videoton utáni győzelem mindenféleképpen egy jó kiindulópont arra, hogy itthon tartsuk a 3 pontot az Újpest ellen is.

Feri, Székesfehérvár ellen azt kaptad a csapatodtól, amit vártál, amire számítottál? Vagy a mutatott produkcióban jelentkezett netán valami plusz, valami többlet, ami neked is meglepetést jelentett?

Horváth: Nem azt kaptam, amit vártam, hanem sokkal többet. Nem gondoltam azt, hogy ilyen hamar történnek változások ezekben az akarati tényezőkben és abban, hogy tényleg komolyan gondolják a játékosok is, hogy azért mentünk oda, hogy nyerjünk. Ez nem csak ilyen üres frázisok puffogtatása volt, hanem valóban minden játékos nyerni akart. Sokkal többet kaptam, mint amit vártam. A taktikai részében a védekezést próbálták nagyon jól betartani a srácok, amit megbeszéltünk, az teljesen jól működött. Támadásban a kontráink ültek, majdnem mindegyik veszélyt jelentett a kapura, de természetesen kielemeztük a mérkőzést. Voltak benne hibák, azokat ki kell javítani mindenféleképpen, és remélem, akkor mihamarabb összeáll az, amit szeretnénk látni. Összességében elégedett voltam azzal, amit láttam. Még a hibákat leszámítva is.

A két fiatal csapatba kerülését egyfajta kényszerhelyzet előzte meg, vagy egyszerűen csak kísérletezni támadt kedved?

Horváth: Azt gondoltam, hogy ez egy nagyon jó lehetőség a fiataloknak, ha bedobjuk őket a mélyvízbe és megnézhetjük, hogy milyenek. Oláh Bálintban biztos voltam, hogy játszani fog, ezt már a felkészülés alatt eldöntöttem. A Ternován is kezdőként játszott, de ha a spanyolnak a papírja megjött volna, akkor valószínűleg ő kezdett volna.

Lehetett olyan hangokat hallani, hogy az Újpest az utóbbi évek legszerényebb képességű keretével ment neki ennek a bajnokságnak. Te osztod ezt a véleményt, vagy másképp látod?

Horváth: Nem osztom, és nem is szeretem, amikor megy a sírás meccs előtt. Az Újpest egy nagyon jó csapat, mert jó játékosokból állnak, még ha most nem is sikerült nekik az átigazolás és meg is gyengültek valamilyen szinten. Az Újpest az Újpest lesz. Teljesen mindegy, hogy milyen felállásban jön ide, biztos azért jönnek ide, hogy nyerjenek. Nekünk azért kell úgy játszanunk, ahogy múlt héten játszottunk, hogy mi nyerjünk.

amigeleken.hu: Feri, gratulálunk a debütálásodhoz, ennél jobban be sem lehetett volna mutatkozni. Minek a diadala volt ez a győzelem? A taktikának, a szívnek, az említett mentális dolgoknak? Miből adódott ez össze?

Horváth: Mindenből együtt. A legfontosabb az az, ahogy hozzáálltak a srácok. Bebizonyították azt maguknak, hogy pusztán a hozzáállással és némi szervezettséggel meg lehet verni Magyarország egyik legjobb csapatát is. Én ezt azért értékelem nagyon nagyra ezt a győzelmet, mert a srácok elhiszik azt, hogy amiről beszélek, az nem egy légből kapott dolog, hanem az lehet akár valóság is, és minden csak rajtuk múlik. Bármilyen eredményt el lehet érni és akarni is kell bármilyen eredményt elérni, mert meg lehet csinálni.

amigeleken.hu: Ha picit belemegyünk a meccsbe… Az első félidő elejét követő rövidzárlat után teljesen partiban voltunk a Videotonnal, sőt, a játék egyes szakaszaiban domináltunk is. A második félidő viszont már más képet mutatott. Ezt minek tulajdonítod, milyen következtetést lehet ebből levonni?

Horváth: Egy szerkezeti változtatást kellett csinálni, amitől kicsit stabilabb, de nem nem lett annyira támadóbb a csapat. Ez volt az első dolog. A középpályán csináltak egy olyan dolgot, amit le kellett reagálni. Ehhez kellett nekem még egy ember, hogy ne tudjanak átjönni ezen a részen. Ezáltal vesztettünk egy játékost elölről. A másik része az, hogy a taktikát betartották továbbra is, csak már nem volt annyira éles. Nem tudtunk annyira agresszívan védekezni, ahogy az első félidőben. Elég sok energiánkat elvette ez a védekezés, nem tudtunk már kijönni belőle. Egyszer-egyszer kiszabadultunk, azok mind veszélyesek voltak, de nem volt már abban olyan átütőerő, amikor kijöttünk a kontrából. Az első félidőben még 4-5 játékos is elment a kontrával, a másodikban már csak 2-3 tudott elmenni, éppen amiatt, hogy az eredményt próbáltuk tartani, így kicsit kevesebb energia jutott a támadásra. Másrészt pedig a 60. perc tájékán úgy láttam, hogy egy kicsit el is fáradtunk. Megvolt akkor is minden, csak már nem volt annyira friss.

amigeleken.hu: Még Bognár játékára térnék ki. ismerjük a képességeit, viszont az elmúlt időszakban ezt nem mindig villantotta. Hát most szerintem 200 százalékosan kijött belőle ez a dolog. Minek tudható ez be? Sikerült megtalálni az igazi helyét?

Horváth: Ha jó formában lesz és így folytatja, akkor óriási erőssége lesz a csapatnak. Ha ennyire gólerős lesz a játéka, vagy a passzait is nézhetjük… Biztos, hogy ez is közrejátszott. Én régóta figyelem őt különben, amit most láttam rajta először, az az, hogy élvezte a futballt. Olyan volt, mintha lement volna a barátaival futballozni.

amigeleken.hu: És volt megjátszható ember, mert nem mindig lehet forintos labdákat adni, ha nincsenek hozzá mozgó társak. Ezeket gyakoroltátok, gondolom sokat…

Horváth: Ezeket igen. Hogy kinek, hova kell futni, ezeket szoktuk. (nevetünk – a szerk.)

amigeleken.hu: Jó, csak voltak olyan időszakok, mikor hiába kereste labdával a társat, olyan túl sokat nem talált. Most tényleg együtt élt az az első szekció.

Horváth: A futballnak nagyon fontos része lett most a támadásból védekezésbe és a védekezésből támadásba való átmenet. Ezt a két dolgot, aki jól tudja csinálni, az eredményt tud elérni, mert nagyjából az összes csapat megtanult már védekezni.

Több jó teljesítményt láttunk Felcsúton, akár a kispadról beszállva is, és ez az a klasszikus eset, ami egy kellemes probléma az edző számára abban az értelemben, hogy ne változtass a kezdőcsapaton, vagy olyan jól szálltak be, hogy változtass rajta?

Horváth: Mind a 3 cserénk nagyon jól szállt be, de változtatni kell mindenféleképpen a csapaton, mivel Lázár Palinak van egy eltiltása és nem tudom, hogy a sérültek hogyan fognak felépülni. Biztos, hogy lesz változás a kezdőcsapatban.

Bálint! Mindig fiatalként beszélünk rólad, nem is vagy öreg, természetesen, de mégsem 18 évesen mutatkoztál be az NB1-ben. Nem volt benned türelmetlenség az elmúlt években, hogy jönnek-jönnek a nálad is fiatalabbak, és kapják a lehetőséget és esetleg Te is korábban megkaphattad volna, hiszen a kvalitásod megvan hozzá?

Oláh: Korábban többször is sérüléssel bajlódtam, volt egy lábközépcsont törésem és egy kulcscsont törésem is, majd az NB3-ban játszottam. Nem vagyok fiatal, nem vonatkozik rám a szabály, de próbálom magam minél jobb formába hozni és megmutatni, hogy NB1-es szintű játékos vagyok.

Szerinted sikerült ezt megmutatni?

Oláh: Jó kérdés.

Horváth: Persze, mondjad!

Oláh: Nem vagyok magammal teljes mértékben megelégedve, de kezdetnek úgy gondolom, hogy ..

Horváth: Hadd mondjam el, hogy – nem tudom, mekkora titkot árulok el ezzel – hogy az instat méri a játékosokat és az Oláh úr 11 km fölött futott, ami a mezőnyben a legtöbb volt. Itt az akarati tényezőkkel, meg azzal, hogy neki valószínűleg az volt az életének az egyik legfontosabb pillanata, hogy a Diósgyőr mezében pályára léphessen, meg is tett érte mindent. Bemutatkozásként egy ilyen győzelem és egy ilyen teljesítmény nagyon nagy dolog. Ez előrevetíti azt, hogy van benne potenciál bőven.

amigeleken.hu: Mennyire lehet ezt átmenteni az UTE elleni meccsre? Nyilván, ez egy teljesen más mérkőzés lesz, de ha mást nem, önbizalmat tud meríteni a csapat a Videoton elleni meccsből.

Horváth: Én inkább másképp fogalmaznék, hogy hitet merítsenek belőle, hogy higgyék el, hogy van keresnivaló mindenki ellen, csak koncentrálni kell, és oda kell tenni magukat 100%-ig. Az, hogy most hazai pályán tudunk játszani, remélhetőleg sok szurkoló előtt, ez talán még több erőt adhat a játékosoknak, hiszen én magam is elmondhatom azt, hogy a mérkőzés utáni ünneplés már megérte nekem.

amigeleken.hu: Akartam is kérdezni a végén, hogy tetszett a meccs utáni ünneplés?

Horváth: Volt már ilyenben részem itt, de valahogy nem emlékeztem, hogy ez ennyire jó. Nagyon jó volt, nagyon nagy élmény volt, edzőnek éreztem magam! Amit már nagyon régen éreztem így futballstadionban. Bár, ez sem teljesen igaz így, mert a Videotonnál is volt nagy ünneplés, de jó érzés az, hogy valamit megcsináltunk és ezt valaki értékelte és ennek hangot is adott. Megnéztem vagy háromszor-négyszer a felvételt, jó érzés, ezért érdemes dolgozni.

Feri! Nálad a kezdőcsapatba az út nálad heti edzésmunkán keresztül vezet, vagy figyelembe veszed a bajnokin nyújtott teljesítményt? A hét nálad nulláról indul?

Horváth: Nem, nem kezdődik nulláról, természetesen számít a hétvégi teljesítmény, de nagyon sokat számít az is, hogyan edzenek a játékosok a héten. Került már ki játékos azért, mert rosszul edzett és került is be már úgy, hogy nagyon jól edzett, de természetesen számít az is, hogy hétvégén mi történt.

Két vagy három héttel ezelőtt nem sokan gondolták volna, hogy esélyeink lesznek az UTE ellen. Valószínűleg emiatt is egy kicsit mást kell majd játszani, hiszen a kontrajáték nagyon jól sült a Videoton vendégeként.

Horváth: Nem gondolom azt, hogy most mi lennénk az esélyesek. Itt egy hosszú távú dologról beszéltünk és beszélünk és egy kicsit óva intenék mindenkit attól, hogy abból, hogy ez a mérkőzés ilyen jól sikerült, nagyon komoly következtetéseket vonjon le. Jól sikerült mérkőzés volt, nagyon jó hozzáállással, jó játékkal, pont. Az építkezés folytatódik tovább, még nagyon sok munka van, a fiatalokkal, a külföldiek nincsenek még olyan erőállapotban, hogy egész meccset tudjanak játszani, a csapaton is változtatni kell sok dologban, ezért az építkezésnek nagyon az elején járunk. Nem gondolom azt, hogy esélyesek lennénk, de azt viszont mondom, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy ha esélytelenül is, vagy bárhogyan is nevezzük, de megnyerjük a mérkőzést.

Nem tartozik szorosan a szombati meccshez, de kíváncsi lennék a véleményedre, hogy nincsenek ezek a magyar élcsapatok túlértékelve a mezőny többi csapatához, így a DVTK-hoz képest?

Horváth: Ez egy érdekes kérdés. Ha a költségvetéseket nézzük, akkor ugye, sokkal magasabb költségvetéssel rendelkező klubok vannak a DVTK-nál, de nagyon sok minden el lehet érni, nagyon sok mindent lehet pótolni azzal, hogy másképp állnak hozzá a játékosok. De az Európa bajnokságon is lehetett látni, hogy a kiscsapatok is össze tudják szedni magukat úgy, hogy komoly esélyük legyen. De hosszú távon, ahol több minőségi futballista van, az előbb-utóbb jelentkezik, mint ahogy a Fradinál is jelentkezett, bár ez a tegnapi meccs után egy kicsit furán hangzik. A legtöbb minőségi játékos a Fradinál, a Videotonnál, a Debrecennél van, de ezek a csapatok általában ott is végeznek az elején.

Mi fogunk dominálni az Újpest ellen itthon, mert a Fehérvár ellen azért ez az ő kompetenciájuk volt?

Horváth: Azt gondolom, hogy ez a csapat még nincs készen arra, hogy domináljon. Természetesen, szeretnénk ellenük látványos, kreatív futballt játszani, de egyelőre még nagyon az elején tartunk az útnak és nem hiszem, hogy nekünk ilyen 80-20-as labdabirtoklást kellene csinálni.

amigeleken.hu: Minden új igazolásnak rendben van már a játékengedélye?

Horváth: Velának megjött a játékengedélye, a többi, az mind folyamatban van.

amigeleken.hu: Mennyire vagy elégedett a csapat erőnlétével?

Horváth: Nem akarok visszafelé mutogatni Sanyi bácsira, de ez egy teljesen másfajta játék, mint amit ő játszatott, ehhez másfajta erőnlét is kell. És ezzel van azért még munka.

amigeleken.hu: Mennyi idő kell, amíg elérhetünk arra a szintre, amit szeretnél?

Horváth: Az még egy jó pár hét.


És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.