Banner

Olimpia kibeszélő

Szerző: dfcwolf | 2016-08-20 17:00:00

2016. július 18-án a Magyar Olimpiai Bizottság elküldte a riói olimpia szervezőinek a Magyar Olimpiai Csapat sportolóinak nevezését. A lista 21 sportág 157 (+1 tartalék) versenyzőjét tartalmazta, akik közül 65 nő és 92 férfi versenyző. A tartalék Somfay Péter vívó. Később Horváth Dávid indulását is engedélyezték, így az utazó keret 159 fős lett. Az előző olimpiára 157 sportoló utazott Magyarországról, azaz ezen az olimpián két fővel nőtt a létszám. A versenyzőket kísérő edzőkkel, sportvezetőkkel, technikai személyzettel együtt a MOB által finanszírozott utazó létszám 294 fő, akikhez a sportági szövetségek finanszírozásában még mintegy 25-30 fő csatlakozik. A sportolók és a kísérők jelentős része július 30-án indul el az olimpia színhelyére külön charter-géppel


Az első arany: SZÁSZ EMESE
Szász Emese 15:13-ra legyőzte az olasz Rossella Fiamingót a női párbajtőrvívás szombat esti döntőjében a riói olimpián, ezzel megnyerte a magyar delegáció első aranyérmét. A fináléig vezető úton négy győzelmet arató honfitársunk sokáig futott az eredmény után, de a hajrája felemelő volt: az utolsó tíz találatból nyolc az övé volt!

Jézusom, négy tus hátrányból nyertem?! Nem tudtam! Nem tudtam! Mindig csak a következő tusra koncentráltam, arra gondoltam, hogy amíg nincs vége, addig lehet próbálkozni. Hogy verhetetlennek látszottam? Úgy tűnik! Az eredmény azt mutatja, most az voltam. Korábban sokszor voltam görcsös világversenyeken, akkor nem jött össze, arra gondoltam, most lehet egy kicsit lazábban vívni

A második arany: HOSSZÚ KATINKA
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban a riói olimpia úszótornáján Hosszú Katinka 400 méter vegyes úszásban bődületes világrekorddal (több mint két másodpercet vert Je Si-ven londoni olimpián úszott idejére) szerezte meg élete első olimpiai (arany)érmét.

Itt van a családom, ez életem egyik legszebb napja. Shane azt mondta nekem, hogy megcsináltad, el sem hiszem, megcsináltad, pontosan úgy, ahogy megálmodtad. De mondom, még nem fogtam fel

A harmadik arany: HOSSZÚ KATINKA

Hosszú Katinka a 400 m vegyes után 100 méteres hátúszásban is aranyérmet szerzett a riói olimpián. Ez a magyar küldöttség harmadik elsősége a brazil városban. Hosszú Katinka reakcióideje csak a hatodik legjobbnak bizonyult, és 50 méternél hatodikként fordult. A második hosszon azonban ismét fantasztikus volt, Kathleen Bakerrel vívott nagy csatát, és végül viszonylag nagy előnnyel, három tizeddel őt is megelőzte. Az 58.45-ös eredmény mellesleg élete legjobbja.

Tegnap azt mondtam, hogy ez a száz méter hát olyan, hogy az első helytől a nyolcadikig bármi lehet. Most kijött, hogy hányszor versenyeztem az elmúlt négy évben. Nagyon magabiztosan álltam fel és tudtam, ha ki kell magamból hoznom a maximumot, azt meg tudom csinálni. Sikerült elérnem, hogy nem aggódom azon, hogy mi lesz a végeredmény, hanem tényleg a kivitelezésre koncentrálok. Ez azért nem egyszerű, amikor egy olimpiai döntőbe áll fel az ember. Még nem fogtam fel, már az eredményhirdetés alatt is próbáltam a kétszáz vegyesre koncentrálni. Elég hihetetlen, hogy száz háton olimpiai bajnok vagyok. Persze, álmodoztam meg beszéltünk is róla, milyen jó lenne, ha összejönne. Nagyon örülök, hogy itt van a családom és támogat. A holnapi kétszáz vegyes döntőjében szeretnék egyéni csúcsot úszni

Az első ezüst: IMRE GÉZA

Imre Géza olimpiai ezüstérmet nyert férfi párbajtőr egyéniben a riói olimpián, miután a fináléban minimális különbséggel kikapott a dél-koreai Pak Szang Jungtól. Imre nagyon közel járt az olimpiai címhez, hiszen vezetett 14:10-re, ám az ázsiai junior-világbajnok fordítani tudott.

Még egyszer már nem találtam el... Pontatlan voltam a végén... Kétszer kivédett, az jó volt, de azt hittem, megszúrom. De nem találtam el sehol” – mondta a zaklatott Imre Géza az M4 Sport kamerája előtt a döntő után.

Az első bronz: KENDERESI TAMÁS

Cseh László elsőként fordult a nyitó ötven méter után, az erős kezdés azonban később visszaütött, a végére elfáradt. Michael Phelps átvette a vezetést, és meg is őrizte azt.Kenderesi Tamás gyenge rajt után ismét az utolsó hosszon robbantott, és 25 méterrel a vége előtt már látszott, hogy érmet szerez. A 20. olimpiai aranyát megszerző Phelpset nem lehetett megverni, és mivel a benyúlás a japán Szakai Maszatónak sikerült jobban, Kenderesi harmadik lett, az első olimpiáján! Cseh hetedikként csapott célba.

Fantasztikus volt. Nagyon meglepődtem, hogy sikerült érmet szereznem, hihetetlenül boldog vagyok – mondta Kenderesi Tamás az M4 Sportnak. – Az utolsó öt méter eléggé »csípett«, ott már gondolkodtam, hogy mit kellene csinálni. Azt hiszem, a szívem vitt be. Elfáradtam, rám férne egy-két sajtburesz… A többiek nagyon rá voltak feszülve a dologra, én próbáltam inkább élvezni a versenyt, csak azt hozni, amit tudok. Ez sikerült. Az izgulásos téma görcsössé vált a többiekben, szerencsére én az utóbbi időszakban ki tudtam zárni. Volt bennem izgalom, de görcsösség nem, ennek nagyon örülök. Nem egyszerű időszakon vagyok túl, nagyon köszönöm mindenkinek, aki segített nekem és hozzájárult ehhez a sikerhez.

A negyedik arany: HOSSZÚ KATINKA

Nem kellett izgulnunk. Hosszú Katinka esélyeshez méltó úszással, olimpiai csúccsal szerezte meg harmadik olimpiai aranyérmét. Gyakorlatilag végig vezetett, a brit Siobhan-Marie O'Connor utolsó ötvenen indított támadását is könnyedén verte vissza. Hosszú ezzel beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját az egy olimpián szerzett úszóaranyérmek tekintetében.

Még mindig nem fogom fel, hogy háromszoros olimpiai bajnok vagyok. Mondjuk, az volt a cél, hogy úgy ússzak itt, mint egy átlagos versenyen – mondta Hosszú, aki saját bevallása szerint amit lehetett, mindent elrontott 200 méter vegyesen, példaként említette a fordulókat és a rajtot. „Nagy szerencse és a sok munkának köszönhető, hogy így is nyertem.

Az ötödik arany: SZILÁGYI ÁRON

A riói olimpia férfi kardvívó versenyszámának döntőjében Szilágyi Áron magabiztos, lehengerlő, ellenállhatatlan vívással 15:8-ra legyőzte az amerikai Daryl Homert. Végig vezetett a magyar vívó, és győzelmével Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf után ő a harmadik, aki magyar kardvívóként egyéniben megvédte olimpiai bajnoki címét.

Áldott ember vagyok, hogy másodszor is átélhetem: olimpiai bajnok lettem. Már először is fantasztikus élmény volt, most viszont másodszor is a nyakamba akasztják majd az olimpiai aranyérmet. El sem hiszem, amíg meg nem kapom.

A második bronz: MÁRTOM ANITA

Márton Anita az utolsó sorozatban elért 19.87 méteres országos csúccsal a harmadik helyen végzett a riói olimpia női súlylökésének szombat hajnali döntőjében, ezzel újabb érmet szerzett a magyar delegációnak.

Azt gondoltam, hogy az első három hely mindegyikéért húsz méter felett kell lökni, de hál' Istennek nem mindenki időzítette jól a csúcsformáját, nekem pedig edzőm segítségével ismét sikerült eltalálni a formaidőzítést, hogy megint a legnagyobb versenyen érjem el a legjobb eredményt – mondta Márton Anita a vegyes zónában. – Nagyon izgultam, főleg a selejtező előtt, de most az első lökésemen is látszott… Utána megnyugodtam. Van bennem egy olyan gát, amelyet nehezen lépek át, nagyon kell az az első érvényes kísérlet. Szépen, lassan sikerült fölépíteni, és sorozatról sorozatra javítani. Amikor kiderült, hogy megvan a bronzérem, sírva fakadtam, mindenféle kavargott a fejemben, nem akartam elhinni, hogy sikerült. Aztán arra, hogy ebben mennyi munkám benne van. Az elmúlt tizenöt évben rengeteget dolgoztam azért, hogy egy ilyen jó eredményem legyen.

A második ezüst: HOSSZÚ KATINKA

Hosszú Katinka remekül kapta el a rajtot, 0:59-es reakcióidővel. Alig 25 méter után már az élre állt, DiRado tartotta vele a lépést úgy-ahogy. Hosszú első részideje a világcsúcson belül volt. 50 méternél Hosszú, DiRado, Caldwell volt a sorrend. Maya DiRado erősen ráúszott, de a fordulónál Hosszú nagyon megindult. Az utolsó métereken nagyon jött DiRado, de Hosszú eleinte visszaverte a támadást, csakhogy a benyúlás jobban jött ki az amerikai DiRadónak, aki 6 századdal nyert.

Az emberben mindig benne van, ha ilyen szoros küzdelemben veszít, hogy csak egy kicsi kellett volna még. De négy érem után azt hiszem, nem nagyon bánkódhatok

A harmadik ezüst: CSEH LÁSZLÓ

Minden szem Michael Phelpsre szegeződött, aki 2008-ban és 2012-ben is nyerte a számot. Csakhogy az előfutamokban nagyon jól úszott a szingapúri fiú. Az első hossz után Schooling a világcsúcs részidejénél jobbal nyúlt be. A második hosszon a szingapúri még növelte is az előnyét. A benyúlás fantasztikus volt, Schooling nyert 50:39-cel, ezzel országa, Szingapúr első olimpiai bajnoka lett. Phelps, Le Clos és Cseh ugyanolyan idővel nyúlt be (51:14), így három ezüstérmes lett.

Ez az 50.39 tekintélyt parancsoló. Az olimpia előtt reménykedtem, hogy én is tudok ennyit, de az, hogy megvan az ezüstérem, szerintem fantasztikus. Különleges, hogy pont mi hárman lettünk holtversenyben ezüstérmesek. Jobb lenne, ha egyedül állhatnék a második helyen, de örülök, hogy Le Clos-val és Phelpsszel osztozhatok egy pozíción

A harmadik bronz: KAPÁS BOGLÁRKA:

Katie Ledecky verhetetlennek tűnt, hiszen 7 másodperc volt a különbség közte és Kapás Boglárka között. Az első hossz után Ledecky mindjárt az élen úszott, Kapás nyolcadiknak fordult. Ledecky csak a világcsúccsal vívott versenyt, A második-harmadik helyért vívott nagy versenyt Kapás és Belmonte-García, valamint Carlin. Ledecky természetesen nem fáradt, Kapás Boglárka pedig 550 méternél feljött a második helyre. 650-nél majdnem két másodperccel úszott jobbat Ledecky a világcsúcsrészidőnél. Kapás és Carlin különversenyt vívott az ezüstért. Az utolsó hosszra harmadikként fordult Kapás. Ledecky 8:04.79-cel nyert, Carlin a második, Kapás Boglárka új egyéni csúccsal a harmadik.

Csak két tizedre volt az ezüst, de egyáltalán nem érdekel, nem zavar, mert amiért jöttem, azt hazaviszem, és ez fantasztikus érzés. Akkor kezdtem el sírni, amikor az interjúra indultam, mert akkor esett le, mi történt. Szeretném megköszönni azoknak az embereknek, akik ide juttattak. Elsősorban édesanyámnak, apukámnak, az egész családomnak, az edzőimnek, akikben maximálisan bízom, az egyesületemnek, az Újpestnek, mert tárt karokkal fogadtak és mindent megkapok, amire szükségem van. Köszönöm a sportpszichológusnak, a masszőröknek, a dietetikusnak, mert ezt nem én nyertem, hanem mi. Most leginkább hálát érzek, úgyhogy köszönöm

A negyedik bronz: A FÉRFI PÁRBAJTŐRCSAPAT (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter)

A szakvezetés cserélt egyet a bronzmeccsre: Boczkó Gábor helyére Somfai Péter állt be. Passzívan kezdődött, és számunkra jól folytatódott a mérkőzés, még a láthatóan nem túl motivált ukránok cseréje sem okozott zavart. Így érkeztünk el a kilencedik párosig, akiknél Rédli András már kilenc tussal is vezetett. Bogdan Nikisin azonban sok választása nem lévén rohamozni kezdett, és taktikája majdnem bejött. Közel volt az egyenlítéshez, még szerencse, hogy közben az időből is kifutott, és a kiélezett végjátékban azért Rédli is adott egylámpást. A szakág két éremmel zárt Rióban: Imre egyéniben lett ezüstérmes, míg a csapat bronzérmes.

Hatodik arany: NŐI K-2 500m (SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA)

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros az ötös pályára kapott besorolást, mellettük a két nagy rivális, a német és a lengyel egység. Franziska Weber és Tina Dietze kapta el a legjobban a rajtot, de a felénél már egy hajszálnyival az aktuális világ- és Európa-bajnok magyar kettős állt az élen. A németek nagyon szorongattak, de nem tudták lehajrázni a mieinket, Kozákék jöttek be elsőként! 51 ezred volt a különbség a javukra.

Folyamatosan erre készültünk fejben. Két napja arról beszéltünk, hogy biztosan az utolsó húsz méteren dől el minden, és valóban, az utolsó száz méterre feltámadtak a német lányok, de sikerült az utolsó métereken visszavernünk. Rengeteg erőt adott, hogy Danutával ülünk egy hajóban, nagy bizalom van közöttünk. Tényleg szorosnak tűnt, én láttam, hogy nyertünk, de volt már olyan, hogy verseny után megváltoztatták. Még mindig felfoghatatlan

/Szabó Gabriella/

Kemény volt a tegnapelőtti éjszaka, mára kialudtam magam, de még mindig nem vagyok százszázalékos. Megérte ennyit edzeni egész évben, mert még így is tudtam menni és Gabit tolni, az ő lelke, az ő csapása vitt be minket. Tényleg nem hittem el, annyira jöttek a németek a végén, azt hittem, hogy elveszítettük. Gabi kiáltott egyet, azt hittem, azért, mert másodikak vagyunk. Hátulról nem láttam semmit

/Kozák Danuta/

A hetedik arany: KOZÁK DANUTA

Kozák Danuta K–1 500 méteren megvédte olimpiai címét egyesben, és a sportág legeredményesebb magyar versenyzőjeként immár négyszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Ez volt a mieink hetedik riói aranyérme, a 14. érme.

Nem számítottam ekkora fölényre, ilyenekre nem gondol az ember – nyilatkozta Kozák Danuta az M4 Sportnak. – Azt akartam, hogy egészségesen versenyezzek, és hogy ki tudjam hozni magamból a maximumot. Sikerült. Szerencsére már túl vagyok a betegségen. Köszönöm Toma Józsefnek és az orvosi csapatnak, az egész szövetségnek, hogy tartotta bennem a lelket, tényleg nagyon sokat segítettek mentálisan is. London után a címvédés volt a célunk, így ez egy négyéves álom beteljesülése.

A nyolcadik arany: Női K–4 500 m (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina)

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztinaösszeállításban versenyző magyarok a németekkel és a fehéroroszokkal lépett meg a rajt után. Féltávnál elsők voltunk, de a németek szorosan jöttek mögöttünk és velünk. Megvan! Két beülővel nyertünk a németek előtt!!! A mezőnyt messze leszakítottuk, páros csata volt. Csak a németek tartották velünk a lépést, de az utolsó hoppolásunkkal már ők sem tudtak mit kezdeni!

Szabó Gabriella: – Érdekes, mert most egyáltalán nem éreztem a csatát. Érzékeltem, hogy szoros, de annyira koncentráltam, annyira a lányokra figyeltem, hogy szinte nem is verseny volt. Tökéletes pályát akartam jönni.

Fazekas-Zur Krisztina: – Körülöttem mindig össze-vissza vannak a lapátok, nem tudom, hogyan állunk, így mindig az előttem lévőt nézem. Próbáltam tökéletes pályát menni, és ez sikerült.

Kozák Danuta: – Még nem igazán fogtam fel a triplázást. Visszagondolva annyira jó volt a londoni óta eltelt négy évem, hogy végül ez az olimpia lett a korona.

Csipes Tamara: – Mondták a többiek, hogy üdv a klubban. Végre én is olimpiai bajnok lettem, rengeteget dolgoztam én is érte. Tavaly október óta sokkal keményebb munkát végzek mentálisan és fizikailag is. Boldoggá tesz, hogy nem volt minden hiába.

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.