Banner

Nullegy. Ugye tudod, miről beszélek?

Szerző: Jáborcsik András | 2018-05-06 18:44:00

Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház művészének nyílt levele a diósgyőri labdarúgóhoz


Nullegy. Ugye tudod, miről beszélek? Kicsit hosszú lesz, amit írok, de kérlek szánj rá egy délelőttöt, hogy végig küszködd magad rajta. Ha nem érted, kérj segítséget.


Nem Miskolcon születtem, 20 éve élek csak itt. Akkor költöztem ide, mikor te ismerkedtél a labdával, amikor valaki, aki még értett is a focihoz, egyszercsak azt mondta: „nézzétek már, ebből a gyerekből lesz valami”, akkor, amikor édesapád dagadó mellel, büszkén, édesanyád meghatódva, könnyes szemmel szurkolt neked a korosztályos meccseiden. Nem Miskolcon születtem, de mégis tudom, érzem, 20 év megtanította nekem mit jelent ide tartozni, mit jelent nektek szurkolni, mit jelent, hogy „amíg élek én”. Én tudom, mi a diósgyőri szív. Te nem. Már nem...vagy nem is tudtad soha...de erre gondolni sem merek.
Színész vagyok, ami azt jelenti – ezt csak a te kedvedért írom – hogy színházban dolgozom. A Miskolci Nemzeti Színházban. (Igen van ilyen, nézd meg az iPhone-odon). Nem tudom kikerülni, hogy némi párhuzamot vonjak...Tehetném ezt szinte bármely szakma, hivatás vagy munkahely nevében, de miután az enyémet ismerem a legjobban, ezért bátorkodom ezt felemlegetni. Meg hát azért is, mert hasonló a célunk, hasonló ami miatt tesszük: Miskolcért, a miskolci polgárokért, ha úgy tetszik a közönség kedvéért. És ha hiszed, ha nem: minket sem néznek ám kevesebben, mint titeket. Estéről estére megtelik a Színház, estéről estére mindenki, aki él és mozog a Színházban, erejét szívét tehetségét, sokszor egészségét sem sajnálva százszázalékos energiával teszi a dolgát. Én magam játszottam már 39,5 fokos lázzal, van kollégám, aki saját felelősségére jött ki a kórházból, mert főpróbahete volt...De láttam díszítőt, aki begipszelt kézzel cipelte a másfél mázsás díszletfalat másodmagával, hogy az előadásban ne legyen fennakadás, van táncosnőnk, aki szakadt bokaszalaggal táncolja az előadásait, van, aki a gyerekét nem tudja kire bízni, behozza magával, mert dolgoznia kell...mert dolgozni AKAR. Mert szolgálni AKAR. Érted? Sorolhatnám tovább, de minek. Hozzáteszem: mi nem keresünk milliókat. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy a 16 milliárd forintból, amibe az a stadion került, ahol tegnaptól kezdve hétről hétre szégyent hoztok erre a városra, a Miskolci Nemzeti Színház úgy húsz évig tudna működni.) Jut eszembe...Tudod mi a jutalma az „Év színészének”? Akiről a társulat úgy gondolja, hogy megérdemli, mert egész évben sokat tett a közönségéért? Tudod mi? 30 napra kap kölcsön egy majdnem olyan jó autót, mint amit neked büntetésből le kellett adni, mert szarul dolgoztál. Érted, kispofám? De mégis... tudod mi az egészben a legszebb?
Van nálunk a büfében egy televízió, ami fölé ki van téve, a következő igazgatói utasítás: „A televíziót az előadás alatt a színpadképre kell kapcsolni!” Azonban alatta volt sokáig, filccel odafirkantva, egy társulati kiegészítés: „kivéve, ha játszik a Diósgyőr” Mert ha a közvetíti a meccseteket a tv, mi ott állunk mindig. A törött kezű díszítő, a szakadt lábú táncos, a lázas színész, a hullafáradt kellékes, és a többiek. Mert nektek szurkolunk. Vegyétek tudomásul. Ne hagyjátok, hogy ez elromoljon.
Mindez azonban nem számít. Nem kell, hogy számítson. Egy dolog fontos csak neked, és én ezt sok ezer ember nevében kérem tőled: amikor legközelebb kimész a gyepre, jusson eszedbe a dagadó keblű édesapád, és a meghatódott édesanyád. Rájuk gondolj, mikor edzeni mész, vagy meccset játszol. Mert mi, a DVTK szurkolói vagyunk most neked a büszke apa, és a könnyes szemű anya. Mert mi, a DVTK szurkolói szeretünk téged. Ne élj vissza vele többé. Érted? És most takarodj edzeni.



Fandl Ferenc a Nyitva van a pálya - Történetek a DVTK legendás évtizedeiből című beszélgetéssorozat egyik állomásán szavalta el a DVTK indulóját:


Ezt a szenvedélyt hiányoltuk a pályáról tegnap, meg a múlt héten, meg a múlt hónapban is ...




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 > 

47. wagner |Válasz erre: 45. Bobák Kornél
2018-05-07 19:45:59 Narancs öves, Tag
Ezt jó feltételezésnek tartom! LT már azért is megsértődött, mert nem lett neki megköszönve a családi nap! Most, hogy ki lett semmizve a megnyitón, őszintén szólva nem is csodálkozom, hogy nem jött el. Bár mi, szurkolók is hasonlóképp jártunk (Fekete Zsuzsa). Remélem a kifütyülés miatt Kriza is megsértődik, és elhúz innen!
46. grosser
2018-05-07 17:40:19 Piros öves, Veterán
Nagyon jó írás! Én se Miskolcon születtem, "csak" 26 éve élek itt (júlus hetedikén lesz 26 éve), de pontosan ugyan úgy látom a dolgokat, ahogyan a színművész úr.
45. Bobák Kornél* |Válasz erre: 44. laci68
2018-05-07 15:58:01 Fekete öves, Veterán
Most (megint?) feltételezek. LT azért nem jött, mert a megnyitón a klub megszólalási lehetőséget sem kapott, az egész szervezésből kiszorították őket, és nem akart biodíszlet lenni a többi uraság és úri hölgyek között.
44. laci68
2018-05-07 11:34:53 Citromsárga öves, Tag
Sajnos nem hiszem hogy ezek a játékosok belegondoltak már abba hogy mennyi szurkolójuk az utolsó forintjukon kisérik el csapatot és mennek el a meccsre. Ez már nem hobbi, ez már szenvedély. Diósgyőri szurkolónak lenni büszkeség és szenvedély! Ez a csapat sajnos mindkettőt elfeledteti velünk. Bár mit is várunk tőlük mikor még a főnökük arra sem volt hajlandó hogy szombaton megnézte volna őket az új, szép stadionban. Sajnos Diósgyőrben valami nagyon rossz történik!
43. toki*
2018-05-07 08:20:35 Fekete öves, Veterán
Szép írás 1 művésztől, csak 1 a gond vele, süket fülekre talál a játékosok közti hangadóknál. Ja, és amit szombaton láttam és nagyon elszomorít, az az, hogy ez NEM CSAPAT! Ez a pesti klikk (hogy Ugrai miért ide tartozik nem értem, bár mondjuk a fagyiban elpöstiesedett) faszán kicsinálta Bódogot, pláne, hogy rájöttek, hogy Nono után nyáron tuti ők következnek, aztán ehhez hozzásegítettek az asszisztáló kis majmok!
2018-05-07 07:38:18 Piros öves, Őstag
Tegnap, a Góóól-ban idéztek egy korábbi mondatot.

Bódog a hibás!

Mert reményt adott Diósgyőrnek és általában is a magyar focinak.

Ebben benne van minden....
41. gbacsi* |Válasz erre: 19. walaki
2018-05-06 22:58:24 Fekete öves, Veterán
Mire gondolsz?
40. kempes |Válasz erre: 38. betyarok
2018-05-06 22:35:21 Piros öves, Veterán
Talán abban vagyunk hibásak, hogy vagyunk. Mennyivel jobb ahol nincs szurkoló, nincs számonkérés, nem kell hogy a biztonságiak, rendőrök vigyázzák lépteinket. A fizetést azt ugyanúgy megkapjuk, nem jó hely ez a Miskolc.
39. antiabs |Válasz erre: 38. betyarok
2018-05-06 22:19:01 Piros öves, Őstag
Nem, nem vagyunk.
1,5 eve nem volt hazai meccsunk,igy felesleges a szurkolok felelosseget firtatni.
Itt a kialakult helyzetert a tulaj-vezetes-jatekosok-edzo felelossege egyertelmu, ebben a sorrendben.
38. betyarok
2018-05-06 22:03:40 Fekete öves, Őstag
Mégis a játékosok védelmében szólnék, bár én azt éreztem és hangot is adtam, hogy játékosaink nem is akartak győzni.
Ők ebben a magyar futball közegben nőttek fel, teljesen idiótának nézni őket túlzás. Hogyan várhatjuk el tőlük, hogy maguktól ráérezzenek, hogy itt miről van szó? A szurkoló-klubvezetés-edző hármasnak kell elvezetni őket addig, hogy büszkék legyenek arra, hogy a Diósgyőr mezt viselik, arra, hogy ez nem valami fellengzős romantika, hanem valós életérzés, arra, hogy ezt értéknek tekintsék, ugyanúgy, mint a fizetésüket.
Ez nem sikerült most - felelős minden résztvevő, igen, azt gondolom, mi is, bár ebben az általános és jogos elégedetlenségben eretnekséghez tűnik. Mégis azt mondom, elgondolkodhatunk, nem-e vagyunk mi is felelősek az elvárásainkkért, a korai(?) szidalmazásokért, stb? Azért, hogy ide jutottak, hogy - mondjuk ki - nem szeretnek minket? Csak kérdezem.

1 2 3 4 5 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...