Nem nézek túl messzire - Bukrán Erik

Szerző: dfcwolf | 2019-01-18 08:13:00

Egy nappal az edzőtáborba utazás előtt ültünk le egy kávé mellé Erikkel az Easy Caféban, hogy kicsit beszélgessünk Sokat gondolkodtam azon, hogy ki legyen az a játékos, akivel beszélgetek. Elöljáróban annyit, hogy a sok sztereotípiából, amelyek a játékosokról elterjedtek, Erikre semmi nem igaz. Nagyon régen találkoztam olyan emberrel, aki ennyire a földön jár, és ilyen reálisan látja a helyzetét. Szimpatikus, szerény, egyenes srác, aki teszi a dolgát, és folyamatosan jobb szeretne lenni.

Ismered az amigeleken.hu-t?
Igen, szoktam követni. Olvasom a híreket, és a kommenteket is.

Ezt én nem szoktam ajánlani a játékosoknak.
Nem feltétlenül rossz az. Reálisan kell látni az aktuális helyzetet. Ahogy mi is, a szurkolók is sokkal feszültebbek, amikor nem megy a csapatnak, éppen ezért meg kell érteni azt is, amikor keményebb kritika érkezik. Ez a sport ezzel is jár.

De beszéljünk arról, hogy Hogyan indult a pályád.
Egy kis faluban, Pétervásáron születtem, ott is kezdtem a focit még csatárként. Körülbelül 11 éves lehettem, amikor kapus lettem. Édesapám is focizott és nagybátyám is. Nagybátyám külföldön is játszott, és mindketten a mezőnyben szerepeltek, így nem is igazán szerettek volna a kapuban látni. De be kellett látni, hogy nem vagyok elég gyors. Az edzőm, Bocsi Attila állított a kapuba. Az igazsághoz hozzátartozik, hogyha a haverokkal fociztunk, nem esett nehezemre a kapuba állni, és egyedül is gyakran próbálgattam a vetődéseket, szóval tetszett is nekem az ötlet. Egy fél éven belül elkerültem Egerbe, és onnan is rövid időn belül a Honvédhoz. A Heves-válogatottban játszottunk - éppen a Borsod-válogatott ellen készültünk meccsre - amikor melegítés közben jött oda hozzám egy edző. Megkérdezte, hol játszom. Ezután érkezett meg a Honvéd megkeresése, és más akadémiákról is befutott ajánlat. Elmondom, miért is örültem ennek annyira.

Az iskolában azt kérte a tanárunk, hogy írjuk fel a táblára, hol szeretnénk tovább tanulni. Én felírtam a Sándor Károly Akadémiát. Akkor a tanárom szkeptikus volt, de én elég tehetséget éreztem magamban ehhez. A próbajátékom után mindenben megegyeztünk a Honvéddal.

Mennyi idős voltál ekkor?
13 éves.

Fel voltál erre készülve? A szüleid mit szóltak ehhez?
Nem voltam felkészülve. Édesanyám nem örült, de édesapám tudta, hogy mivel jár, ha valaki ezt komolyan gondolja. Természetesen nagyon féltettek, és nem is ok nélkül. Két évet jártam általános iskolába Pesten. Falusi gyerekként a villamos is újdonság volt. Nagyon nehéz volt a beilleszkedés. Amúgy sem vagyok a könnyen alkalmazkodó típus, és még a szobatársam is külföldi volt. Idővel összebarátkoztunk Koszta Márkkal, Gazdag Danival, és úgy már könnyebb volt.

Nem is olyan sok idő múlva kerültél Angliába. Ez hogy jött össze?
Ez már nagyon régen képben volt. Illyés Dániel volt Egerben a kapusedzőm, és ő már régebben próbálkozott a szüleimnél ez ügyben. Daninak nagyon jó kapcsolatai voltak. Ismerte az angol kapusedzők képzéséért felelős szakembert a szigetországban. Ő volt Billy Stewart, aki rendszeresen hívta Danit, hogy van-e a tehetség, akiben lát fantáziát, ő pedig rám gondolt. A Honvédnál úgy éreztem, hogy nagyon messze van a felnőtt csapat vagy az NB2, így elmentem az Evertonhoz próbajátékra. Rendben volt a próbajáték, voltam több helyen. Wigan, Bolton, Manchester City. Az első három jól sikerült, azt mondták, várnak szeretettel. Azért választottam a Boltont, mert akkor Bogdán ott védett. Persze utólag kiderült, hogy szinte mindegy volt, hiszen 100 kilométerre volt a felnőtt és az ifi edzőközpont. A Bolton után a Hull Citybe mentem, ahol profi szerződést kaptam, és rendszeresen védtem U21-ben és U18-ban is.

Ott már ilyen fiatalon kaphatsz profi szerződést?
Én voltam az első, aki ilyen korán aláírt. Akkor 19 évesen kaptak profi szerződést, nekem egy évvel korábban sikerült.

Milyen osztályban volt akkor a Hull City?
Ott teljesen másként történik az osztályok kialakítása. Az alapján sorolják be a csapatokat, milyen infrastruktúrájuk van. Például a Burnemouth PL-csapat, de a harmadik ligában szerepelnek ezen besorolás alapján. Szóval amikor odakerültem, a harmadik ligában voltak, de azt uralták. Feljutottunk a másodikba, és ott már én védtem. Crystal Palace, Watford, QPR. Érdekesen működik az egész, amiről én persze semmit nem tudtam 17 évesen, és még egy menedzser sem állt mellettem:Apukám vette meg a repülőjegyet, leszálltam Manchesterben, és volt egy címem, ami körülbelül 100 kilométerre volt, oda kellett eljutnom. Ott várt rám Billy Stewart. Kezembe adott egy kulcsot, megmutatta a szobámat, és közölte, hogy másnap reggel nyolcra a Boltonhoz kell mennem. 16 évesen, nyelvtudás nélkül kellett valahogy eljutnom a 40 kilométerre lévő edzőközpontba. Azért ez nem volt egyszerű.

Gondolom, sokat tanultál ott.
Igen, és főleg mentálisan lettem erős. Ott már 16 évesen profiként kezelnek. Mondtam, hogy én tanulni szeretnék , és az érettségit szerezni, de azt mondták, hogy azt felejtsem el, és csak a focival foglalkozzak. Ott már akkor arra neveltek, hogy normálisan étkezzünk, sokat pihenjünk, ne bulizzunk.

Ezt ellenőrizték is?
Nem, mert ez náluk alap. Ezért van az, hogy amikor idejön egy külföldi edző, ezeket természetesnek gondolja. Szerintem most már nálunk is megvan ez a profizmus. Mi az öltözőben tudjuk, hogy mi a jó nekünk.

Az edzések mások voltak ott?
Igen, más volt. A kapusedzés sokkal statikusabb volt. Sokat voltunk a kondiban, heti 2-3 alkalommal. Sok labdafogás volt az edzéseken, meccsszituációk. Magyarországon mindig előkerül a gát, a szökdelés, a nagy vetődések.

Mennyi időt töltöttél összesen külföldön?
Négy évet.

Onnan jöttél hozzánk. Hogy jött a váltás?
Ismét Dani volt. Nagyon sokat voltam kölcsönbe adva, ami ott úgy történt, hogy hétfőtől péntekig edzel a csapatoddal, szombaton pedig elmész egy másik csapathoz, ahol játszol. Jól ment a védés. Volt egy olyan fél évem, hogy 48 meccset játszottam le: U21 volt hétfőn, U18 kedden, pénteken mentem a kölcsönvevő csapatomhoz védeni, és ez így ment hónapokig.

Bírtad?
Mentálisan nehezen, de fizikálisan rendben voltam. Az volt a fejemben, hogy kifelé azt kell mutatnom, hogy rendben vagyok, és készen állok. Közben azért az láttam, hogy az NB1 milyen mértékben fejlődik, és akkor a Gyirmót keresett meg. Azt gondoltam, ha tudok egy jó évet védeni, akkor megnyílik az út egy másik klub felé, ahol már kifejezetten első kapusként számítanak majd rám. A Hull City első kapusposztja kimondhatatlanul távolinak tűnt.

Gondolom, kellett volna menedzsertámogatás is.
Igen, ez így működik mindenhol. Viszont fel lehet verekedni magad. Nekem nagy példaképem Kasper Schmeichel, aki végigment a ranglétrán. Legalul kezdte, és onnan jutott feljebb lépésről lépésre.

Akkor következett a Gyirmót.
Igen, ott voltam három hetet, elkezdtük a felkészülést. Viszont a vezetőség nem tudott megegyezni a Hull Cityvel. Féltek attól, hogy magas lesz a nevelési költségem majd később.

Ezután jött a Diósgyőr?
Igen, akkor jöttem. 19 voltam, amikor idekerültem.

Mit mondott a Diósgyőr? Kell egy kapus?
Nem is biztos, hogy kellett. Veréb Gyuri bácsit meggyőztem, Sütő Szilárd is bízott bennem, és szerződést kaptam. Nekem az volt a fejemben, hogy előbb utóbb az NB1-ben fogok védeni.

Védtél az NB3-ban, néha padra kerültél.
Ez nem volt jó időszak. Valami mindig közbejött, és a legtöbbször én voltam a hibás, mert nem úgy ment a védés. Viszont amikor nagyon jól ment, akkor sem volt senki, aki megadja a lehetőséget nekem. Horváth Ferinél álltam nagyon közel a kapuhoz, párszor azt mondta, hétvégén én fogok védeni, de soha nem úgy lett. Viszont én soha nem mentem kérdezgetni az okokat.

Gondolom, azért megfordult a fejedben, hogy ideje lenne már bemutatkozni.
Persze, de a hibát mindig magamba kerestem. Ha visszagondolok, talán meg kellett volna kérdeznem, miért nem kerültem be.

Időközben más lett a kapusedző is. Változott az edzésmunka?
Szerettem Gyuri bával és Palival dolgozni, mert szerintem jó edzők. Józsi bá is az. Ő az a fajta edző, aki meg akar ismerni személyesen, és a magánéletben is képes tanácsokkal ellátni. Nemcsak arra figyel, hogy edzésen minden rendben legyen, hanem mindenre.

Tudom, nagyszerű a kapcsolat a másik két kapussal, hiszen nem is mondhatsz mást, de ti akkor is hárman vagytok egy helyre, és biztosan rivalizáltok.
Na, ez tényleg nagyon nehéz kérdés. Jóban vagyok velük. Ők ketten régebben ismerik egymást. Sokra tartom őket, Boti szerintem is az ország legjobb három kapusa között van. Iván pedig óriási rutinnal rendelkezik. Ezért is döntenek mellette az edzők, amikor Boti megsérül. Nem mernek engem berakni. Nem akarok túlzásba esni, de én azt érzem, hogy egy szinten vagyok velük az edzéseken, és vannak olyan dolgok, amik nekem jobban mennek, viszont azt meccsen is meg kell tudni csinálni. Amikor Bódog Tamás lett az edző, rögtön az első edzőmeccsen hibáztam Nyíregyháza ellen, és ki is kaptunk. Ott akkor nagyot zuhantam, és NB3-ban is jöttek hibák. Azt hallottam, hogy nagyon jól edzek, de meccsen még változnom kell. Sokszor beszéltünk arról, hogy mi lehet a gond a meccseken. Próbáltam javítani a teljesítményemen és nem is gondolni a hibázás lehetőségére. Azt hiszem, hogy az utóbbi időben ebben változtam sokat, és most már egyenletes teljesítményt tudok nyújtani, nincsenek hullámvölgyek.

Mi az, amiben jobb vagy a másik két kapustól?
Én úgy érzem, hogy lábbal magabiztosabb vagyok. Viszont ők nyomás alatt jobban teljesítettek eddig, és meccsen is oda tudták rúgni, ahová akarták, bennem pedig voltak kétségek. Ezt kellett leküzdenem. Az utóbbi meccseken védtem, ez nagyon jó visszajelzés magamnak, tudom, hogy megvan bennem, ami kell, csak csiszolni kell még.

Az MTK ellen kezdtél. Mikor tudtad meg?
Csütörtökön tudtam meg. Fernando nem engedte, hogy Boti beinjekciózva védjen. Szerintem tízből kilenc edző akkor is Botit védette volna. Tavaly volt egy hasonló eset Bódog Tamás irányítása alatt, amikor a Hali ellen játszottunk, akkor ő Botit választotta.

Gondolom, hogy már más tudatállapotban futsz ki a gyepre, és nem foglalkoztatott, hogy a szurkolóknak leesett az álla, amikor meglátták, hogy te fogsz védeni.
Na, erre jók a kommentek. Én hulla nyugodtnak éreztem magam, és ezt is próbáltam mutatni kifelé. Erre fel a meccs után a kommentek arról szóltak, hogy fal fehér voltam és nagyon izgultam. Egyébként a barátnőm, Eszter is ezt mondta. Írták, hogy nem vagyok NB1-es kapus, hogy izgulok, hogy nem merem fogni a labdát. Visszanéztem, és azt kellett mondanom, ebben van igazság. Én is éreztem, hogy volt pár veszélyes szituáció azon a meccsen, de a Haladás elleni meccs már más volt, és magabiztosabbnak éreztem magam.

Az MTK ellen pont az ultra tábor előtt kezdtél, és elmondhatom, hogy nagyon szorítottak a neked a szurkolók.
Egy dolog nagyon élénken bennem van. A Kisvárda elleni meccsen elfejeltek egy labdát fölöttem, és akkor hallottam egy bekiabálást, hogy „Bukrán, miért nem vetődsz a …” Ez eléggé megmaradt. Próbálom ezeket a dolgokat kizárni, amennyire tudom.

Örök kérdés, hogy üres lelátó előtt jobb játszani vagy valódi szurkolók előtt?
Mi is tudjuk, hogy jobb több néző előtt játszani, de tisztában vagyunk azzal is, hogy miért nem jönnek ki többen. Épp az egyik edzés után beszélgettük, hogy mennyivel jobb lenne előrébb állni a tabellán, mert akkor biztosan többen lennétek és nekünk is könnyebb lenne. De rajtunk múlik ez az egész, és öt rossz meccs után nem várhatjuk el, hogy sokan legyetek. Ugyan miért jönnétek ki, ezt el kell fogadnunk. Tudjuk, ha menni fog a csapatnak, akkor sokan lesztek.Ez a klub többet érdemel.

Nekem kicsit úgy tűnik, hogy a megelégszik a klub ezzel most, nincs igazi cél.
Biztos, hogy nem elégszik meg, és mi sem. Az elmúlt évek nem sikerültek jól, és az is igaz, hogy a bentmaradás nem igazi cél. Sokat kell még tanulnunk. Amikor az MTK ellen vezettünk, éreztem, hogy nem tudjuk kezelni a helyzetet, hiszen évek óta nem volt itt olyan, hogy az MTK ég 3-0-ra. Talán minket lepett ez meg a legjobban, és éreztem, hogy nem működik a játék. Nagyon bízom benne, hogy ez szépen lassan megváltozik, hiszen öt meccs óta nem kaptunk ki, és ez talán lökést ad nekünk .

Te belülről látod. Mi változott meg?
Elkezdett működni a játékunk. Például Kisvárdán is más volt a helyzet, mert beállt az ellenfél, és ez a mi játékunkra is hatással volt. A kiállítás minket fogott meg inkább.

Kisvárdán volt egy nagy bravúrod.
Igen, emlékszem, azt közte is volt a három legnagyobb védés között a fordulóban.

Szóval, mi változott?
Nem tudnám megmondani pontosan, de ez a csapat lassan össze fog állni. Fernando nagyon jó edző, bár tudom, hogy sok szurkoló kritizálja. Emlékszem, amikor a Felcsúttól kikaptunk 2-0-ra, , a meccs végén azt nyilatkozta, hogy jó volt a játék, és én sem igazán értettem akkor vele egyet, de nagyon sok kommentben is ezt olvastam a szurkolóktól. Hétfőn, amikor elemeztük a meccset, akkor értettem meg igazán, hogy igaza volt. Sokat passzoltunk, támadásokat építettünk és fejeztünk be. Ő nagyon nyugodt, de nem szabad azt gondolni, hogy egy vesztes meccs után minden rendben van. Nyilatkozik egyet nyugodtan, de hétfőn az egész csapat megkapja a magáét. Számonkér minket. Nyugalmat sugároz mindenki felé, de folyamatosan a javításon dolgozik.

Ki szokott térni meccs után a hibákra?
Kiemeli. Nagyon nyugodt és kellemes ember, de tud nagyon nyers is lenni. A Mezőkövesd elleni vereség után köpni-nyelni nem tudtunk, úgy elemzett ki minket.

Mitől jó edző Fernando?
Szerintem ez a sokpasszos játék és taktika nagyon jó. Kezdünk hozzá felnőni, és mostanra állt össze az, amit akar. Ez persze nem azt jelenti, hogy hátrálunk, és passzolgatunk körbe-körbe. Inkább gólratörő passzjáték ez. Eleinte mi sem értettük meg szerintem azt, hogy mit akar. Úgy néz ki, hogy megvan a fejében a kezdő csapat, hiszen már kevesebbet változtat. Ha magamat nézem, akkor egy szerencsés időszakban kerültem a csapatba, hiszen pont összeálltunk.

Én nem szeretem, amikor a kapust is belevonják ebbe és hazaadják a labdát.
Van olyan szituáció, amikor erre szükség van, engem ez nem zavar.

Nekem úgy tűnik, vannak, akik még most sem értik ezt a játékot.
Szerintem mindenki érti, de mások vagyunk. A külföldieknek nehezebb a beilleszkedés, és nekik talán több idő kell. Ha Hasanit nézzük, akkor neki is kellett elég sok idő, hogy beérjen, és most milyen fontos gólokat lő. Kicsit több türelemre van szükség. Tajti Matyi például teljesen laza, neki könnyebben megy ez.

Akkor most kijelenthetjük, hogy az a célod, hogy bent maradj a kapuban?
Abszolút az. Segíteni a csapatot, mert úgy érzem, tudok segíteni.

A védelemmel milyen a kapcsolatod? Tudod irányítani őket? Hallgatnak rád?
Jó a kapcsolatam velük, de nem járunk össze. Angolul, magyarul kiabálok nekik hátulról. Karan és Brko jól beszélnek magyarul.

Milyen viszonyban vagy a többiekkel?
Megvannak a csoportok az öltözőben, de ettől függetlenül nagyon jó a közösség. A fiatalok vannak egy csoportban, a külföldiek egy másikban, de ez jól működik.

Eszembe jut a Paks elleni meccs, ahol minden labdát kiöklöztél és a szurkolók sem értették. Miért volt ez?
A havas labda és kesztyű nem a kapus barátja. Nagyon csúszik. Életemben nem védtem még ilyen pályán. Ezt a meccset nem is nézem vissza, nem akarok róla beszélni. Történt, ami történt. Már a bemelegítésnél kicsúszott a labda a kezemből. Józsi bá mondta, hogy üssek ki mindent, mert nagyon veszélyes a pálya. Volt is egy ilyen pillanat, amikor kicsúszott a labda, és óriási kavarodás lett belőle. Érzem én is magamon, hogy kell még önbizalom.

A pályától függetlenül egész élvezhető meccs volt.
Az utolsó meccs volt, és úgy akartunk a pihenőre menni, hogy nyertünk. Szerintem ott mentálisan nagyon erősek voltunk. Talán nem nézett ki jól, de nagyon akartunk. A végén azért a Paks mindent elkövetett, hogy gólt szerezzen, és tüzeltek mindenhonnan. Sikerült megoldanom, ennek örülök. Na, ezután a meccs után nem olvastam kommenteket. Fernando bejött a meccs előtt, és azt mondta, ilyet még nem látott, de ezen a pályán kell most mindent beleadni. Teljesen felspanolt minket.

Az edzőtáborra hogy készülsz?
Ki akarom küszöbölni a hibákat. Most van egy kis plusz amiatt, mert én védtem az utóbbi meccseken, de most jönnek majd az edzőmeccsek, és hibák nélkül kell játszanom. Én szeretek többet edzeni, kint maradni még az edzés után. Most ebből egy kicsit visszaveszek, nem akarok túlpörögni. Megcsinálom az edzéseket, és a meccseken jól kell védenem.

Neked is van egy olyan beütésed, mint a kapusoknak általában?
Igen, van. Ivánék szokták mondani, hogy nem normális dolog az, hogy még karácsony napján is reggel hétkor lefutok 15 kilométert. De inkább munkabolond vagyok.

A futás az edzés vagy kikapcsolódás?
Is-is. Nem vagyok kis darab, és nálam 2-3 kiló is sokat számít, erre oda kell figyelnem.

Amikor látlak a kapuban, úgy tűnik, kisebb vagy a többiektől.
Botitól igen, de Ivánnal egyforma magasak vagyunk, viszont én zömökebb vagyok, talán tűnhet így.

A hajad miatt is nekem kicsit Köteles-érzésem van.
Jó lenne majd azt elérni, amit neki sikerült. Tudom, hogy közönségkedvenc volt itt. Az a célom, hogy azt az egyenletes teljesítményt tudjam hozni, bravúrokkal kiegészítve, amit ő tudott.

Mi a legjobb élményed a DVTK színeiben?
A forduló védése. Nagyon szerettem volna bekerülni, és a Hali ellen sikerült végre. Nem akartam elhinni, hogy az enyém lett az első.

Egy fiatal játékos nehezen kapja meg a bizalmat Magyarországon.
Igen, ez így van. Úgy érzem én is, hogy nyomás alatt könnyebben fejlődnék. Sajnos, nem voltunk az utóbbi időben olyan helyzetben, hogy lehetett volna kísérletezni. Feri azt mondta, ha ötödikek lennénk, már te védenél.

Még Bódog Tamástól kérdeztem egyszer, hogy miért nem állít be, és akkor azt mondta, hogy sokat hibázol.
Igen, ezt nekem is elmondta, és voltak is hibáim az edzőmeccseken. Nagyon tiszteltem őt, és sokat is beszélgettünk, de mindig azt mondta, ne hibázzak. Igaza volt, mert hibákat követtem el. Fernando nem sulykolja belém, hogy ne hibázzak. Ő azt mondja meccs előtt, hogy nagyon jó leszek. Viszont azt is tudom, hogy nekem kell bizonyítanom, és én azon is vagyok.

Bódog egyébként talán túl nagy távolságot tartott velünk. Azt gondolom, hogy amiatt lehet ez, mert máshonnan jött a két edző. Most Fernando az edzőnk, és én nagyon bízom benne, hiszem, hogy egyre jobbak leszünk.

Ha elkezdődik a szezon, mi lesz, ha kispadon kezdesz?
Ezen már gondolkodtam, és azt mondom, ha újra a harmadik kapus helyét kapnám, akkor magam alatt lennék. Tudom, hogy rajtam múlik. Az edzőmeccseken stabil, jó teljesítményt kell nyújtanom, és nem az extrákra kell törekednem. Ha a stabil, jó teljesítmény már megvan, utána jöhetnek az extrák.

Ha te lennél az edző, akkor hogy döntenél ebben a helyzetben?
Lehet, hogy Botit raknám be. De én védtem utoljára, és nem is kaptunk ki, ez mellettem szól. De nagyon fontos, hogy az edzőmeccseken mit tudok mutatni.

Egy hiba is elég lenne, hogy kitedd magad a kapuból?
Igen, elég. A pszichológus szerint túl negatív vagyok magammal.

A válogatottból már kiöregedtél?
Igen, az U21-ből már ki. Az utolsó meccsemet a DVTK miatt mondtam le. Akkor érkezett egy kapus hozzánk próbajátékra, és inkább itthon maradtam, hogy megharcoljak a helyemért. Bódog Tamás ennek a döntésnek örült is akkor.

A gólokat magadra veszed? Mondjuk az MTK szabadrúgás gólját.
Azt nagyon sokszor megnéztük. Szinte mindenkinek más a véleménye róla, még a kapusedzők véleményesem egyezik abban, hogy mi lett volna jó. Az biztos, hogy nagyon rosszul nézett ki. Azt mondom, hogy 70%-ban az enyém volt. A Haladástól kapott gólt senki nem vette elő, pedig azt magamnak tulajdonítom. Edzésen egy ilyen labdára jönnék. Bennem is volt ez még meccs után, beszéltem Hasanival is. Azt mondta, azért maradt le, mert azt gondolta, jövök a labdára. Kell az a lazaság a meccseken, ami bennem van az edzéseken, hogy ez ne forduljon elő újra.

Én már találkoztam olyan kapussal, aki soha nem volt hibás.
Én mindig magamban keresem a hibát, és azt keresem, mit kell másképpen tennem legközelebb. Szerintem a játékostársak sem örülnének annak, ha rájuk mutogatnék. Nem jönne ki jól.

De meccs közben azért odaszólsz, hogy álljanak a lövés elé..
Ha nem lett belőle gól, akkor igen. Ha esetleg gól lesz, akkor nem. Olyankor mindenki előveszi magát, és keresi a saját felelősségét.

Mik a terveid hosszú távon?
Messzire soha nem nézünk, mert akkor könnyebb megbotlani. Valahol mélyen vannak a tervek. Tudom, hogy ez megszokott szöveg, de a következő edzés van, a következő meccs van. Én ebben hiszek.

Van egy történetem Bogdán Ádámról. 21 évesen védett a Boltonban, keresett egy elfogadható összeget havonta, és elétettek egy szerződést, amiben annak a tízszerese volt hetente. Ádám nem írta alá, és azt kérte, a szezon végén beszéljenek erről újra. Jól védett, mégis kiestek, de nyáron már nem kapta meg ugyanazt a szerződést. Szerintem ez a jó mentalitás.

Mi a legrosszabb diósgyőri élményed?
A Kazan elleni hibám. Azután óriási letargia jött.

A pároddal, Eszterrel éltek itt?
Igen, két éve vagyunk együtt.

Az egri focit követed?
Nem igazán, mert nagyon keveset játszottam ott. Nagyon gyerek voltam még.

A külföldi focit nézed?
Követem az eseményeket, a bajnokságokat, de ritkán nézek meccseket.

Kedvenc csapatod van?
Nincs. Angliában is a középmezőnyt szerettem inkább, mert ott küzdős meccsek vannak.

Hová várod a csapatot a bajnokság végére?
Szerintem egy-két helyet még lépünk előre. Az első forduló nagyon fontos lesz.

fotó: max, dvtk.eu, internet
Támogatom az amigeleken.hu oldal munkáját 500 forinttal:
És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 > 

36. pecz-dezso |Válasz erre: 32. toki
2019-01-21 15:52:00
Bocsánat , nem emlékeztem rá, hogy kinek ajánlottam fel . A lényeg nem ez. Újra leírom. Mi haszna volt ezekből a játékosokból a Diósgyőrnek. Voltak itt többen pl. akik a belga másod osztályba nem kellettek. Lehet itt sorolni a neveket ,akár visszamenőleg az olasz harmad osztályig . Ez idő alatt mennyi saját nevelésű kapott folyamatosan bizonyítási lehetőséget? Térjünk a kapus posztra. Emlékszik valaki egy kapusra, akinek az apja itt játszott. A kapus edző az edzésen tudta meg,hogy mi a helyzet. Ha jól emlékszem valamelyik kupa meccsen még védett is. Az edző úri ember volt. Mi folyik itt? Korábban az MTK utánpótlását jelenleg a Felcsútit részesítik előnybe a saját nevelés helyett. Érdemes a beltenyészetet is figyelemmel kísérni már ,mint sport szakmai alapon Szentestől Zsivóczkyig. Vannak itt azonban hézagok amik összeköthetők , de nem írom le ,mert azt mondanák összeesküvés elméletet gyártok. Valójában a pénz a mozgató rúgó. Az egyéni képzés a lényeg , mondták itt a szakemberek. Nem kell csodálkozni, hogy a korosztályos csapatok ,miért ott állnak, ahol. És a felnőttek?
35. toki
2019-01-21 12:12:46
Az meg már csak az én véleményem, hogy a svájci 2 ......, inkább hagyjuk. Busai is volt Svájcban fiatalon, oszt ...... hagyjuk.
34. toki |Válasz erre: 33. duke
2019-01-21 12:11:01
Biztos, mert ilyen pontosan mint te, már nem emlékszek dolgokra. Köszi a kiegészítés.
33. duke |Válasz erre: 32. toki
2019-01-21 11:48:22
Vági kapcsán kis kiegészítés: a külföld az ő esetében az jelenti, hogy előttünk a svájci másodosztályban játszott, ahol egy gyengébb középcsapatban három bajnoki meccsen volt összesen 133 perce. Szóval nem nagyon jött be neki a légióskodás. A DVTK játékosaként NB I-es szinten egy teljesen jó átlagot produkált, nem lógott ki lefele. A válogatott meghívó emlegetése szerintem azért túlzás volt vele kapcsolatban (és én úgy emlékszem, hogy Gundel Takács Gábor mondta, nem Hajdú B., de ez már tényleg kevéssé fontos részlet).
32. toki |Válasz erre: 30. pecz-dezso
2019-01-21 11:20:16
Kádár, Futács , Koman, Rudika, csak párat aki most így nagy hirtelen eszembe jut. Vági lehet volt kint külföldön, de mind1 is.
Kádár: Azt hiszem róla kell a legkevesebbet mondanom, aki csak kicsit is figyeli a futballunkat. Hol is építette fel magát újra? Ja, hogy nálunk.
Futács: A Leicestertől vettük kölcsönbe, mert oda (sem) fért be - az tény, hogy akkor is valami sérülésből épült fel, sajnos tudomásul kell venni, ő is 1 a sérülékeny játékosokból -. Nálunk újra felépítette magát, az 1 más történet, hogy a Horvát gólkirályi cím után mi történt vele, plussz ugye a már megszokott makacs sérülései.
Koman: Azt hiszem ő is sérülés után jött hozzánk. 2 B alatt nagyon harmat gyenge volt, mint az egész csapat, bár megkockáztatom, akkor is a csapat egyik legmegbízhatóbb játékosa volt. Aztán megjött Egér bá, és, hogy, hogy nem szárnyra kapott - mondjuk az nyílt titok volt, hogy az öreg nagyon kedvelte, nem hiába volt az U20-as bronzérmes csapat kapitánya már a vb-n -. Szerintem ott nála tavasszal adta el magát.
Rudika: Na ő az akit mindannyian tudjuk miért jött. Ami tuti volt, hogy nagyon sokáig sérült volt, újra fel akarta építeni magát, újra válogatott akar lenni és ezért jön hozzánk stb., stb., stb. Egy biztos ő 1 kalap szar igazolás volt, bár azt azért én teszem hozzá, hogy ő volt a legidősebb azok közül, akik idejöttek hozzánk.
Vági: Még egyszer, én nem tudom, hogy ő volt-e külföldön fiatalon, de hiszek neked. Ellenben volt 1 időszak amikor, nagyon tetszett a játéka nem csak nekem elég sok mindenkinek. Még Hajdú B. mondta is valamelyik meccsünkön, hogy a válogatottban hiány poszt a jobb hátvéd, és ha így folytatja, akár válogatott is lehet.

Az 1 másik dolog, hogy ahhoz, hogy ezek a játékosok újra jól futballoztak, ahhoz kellett 1 olyan szakmai stáb.

Végezetül, valóban hívtál engem up. mérkőzésre, de akkor én mondtam is neked, mivel a fővárosban élek, én javarészt az idegenbeli meccseinkre tudok kimenni, és voltam is kint up mérkőzésen - az igaz, hogy nem annyin, mint amennyin szerettem volna -. Ha otthon vagyok, akkor már evidens, hogy A csapat meccseire megyek ki, annyi időm nincs, hogy mindent meg tudjak nézni.
31. duke |Válasz erre: 30. pecz-dezso
2019-01-21 11:04:44
Mondjuk így tényleg nehéz vitatkozni. Te azt mondod: van jobb az utánpótlásban. Én megkérdem: ki? Erre te: azt nem mondom meg! Megértem, ha úgy érzed, hogy ilyen-olyan okokból árthat a srácoknak, ha konkrétumokat írsz. Lehet, hogy igazad is van. De akkor az egész észosztást sem kellett volna elkezdeni, vagy legalábbis ilyen magas lóról biztosan nem.
30. pecz-dezso |Válasz erre: 29. duke
2019-01-21 09:43:55
A vita parttalan. Ha leírom a játékos nevét ,akkor kikezdik. Ha jól emlékszem Bárdos mennyien szidták , ki álltam mellette . Kapott 200 perc lehetőséget és őt szidták . Miről beszéljek. Itt Klubnál olyan összefonodások vannak amik nem a Diósgyőri Labdarúgás felemelkedésért vannak.
Toki . Kérdezem , mit produkáltak a "megrekedt karrierű " labdarúgók? Ha jól emlékszem Vági volt az első . Mi haszna volt ezekből a játékosokból a Diósgyőrnek rövid és hosszú távon ? Ez idő alatt mi történt a saját neveléssel? Most már akadémia , Soprontól- Nyíregyházáig!
Pro és kontra lehet itt írogatni , sok mindent nem vesz be a gyomrom , főleg amikor köszönő viszonyban sincs valami a valósággal.
Egyszer felajánlottam valakinek , hogy jöjjön ki velem és nézzünk végig egy up. meccset , de halott dolog volt. Azért értékelném ,ha nem fordítanák ki szavaimat. Ez a 29 duke- nak szól.
29. duke |Válasz erre: 27. pecz-dezso
2019-01-21 08:16:57
Kedves Dezső!
Általánosságban mindenki tud fogalmazni! Kik azok a hatalmas tehetségek az utánpótlásban, akik nem kapnak most lehetőséget, pedig sokkal jobb lenne velük a csapat? Én nem járok utánpótlás meg NB III-as meccsekre, tehát készséggel elhiszem, hogy lehetnek ilyenek. De akkor legyen leírva névvel, hogy pl. XY sokkal jobb, mint Tóth Borisz vagy Bárdos Bence, akiket Fernando most felvitt az utánpótlásból. És ha ez az illető azért nem kap lehetőséget, mert mondjuk összeveszett X edzővel, vagy az apja nem ad pénzt Y edzőnek, akkor azt is le lehet írni. Legalább tudunk róla. De ez a kissé fölényes utalgatás, meg sejtetés, szerintem felesleges, ráadásul - mint látszik - ellenszenvet is kelt másokban.
28. toki |Válasz erre: 27. pecz-dezso
2019-01-21 08:05:20
Adná a jó Isten, hogy most is hoznánk kintről, megrekedt karrierű - főleg fiatal - játékosokat! Több szempontból is jók ezek a játékosok!
27. pecz-dezso
2019-01-21 07:15:31
Nem vagyok mazochista és miután elolvastam a kommenteket , elkeserített, hogy mennyivel másként látom a helyzetet. Sajnos nem az álmok talaján élek , ami lehet rossz tulajdonság, de az élet itt Diósgyőrben már bizonyított, bizonyít. Amikor valaki a valós vagy valósnak vélt dolgokat leírja az egyből közellenség. Hát akkor legyek. Egy biztos , amit láttam és tapasztaltam , addig itt nem lesz normális labdarúgás , amíg 5-6 helyi srác nem lesz a csapatban. Ezért járok ki a fiatalok mérkőzéseire. Voltak olyanok és most is vannak akik esélyt sem fognak kapni, pedig a tudásuk semmivel sem alább való, mint azok az új szerzemények akiket dicsérnem kéne, de nem fogom. Az én véleményem nem változik , mint a nagyérdeműé, ha győz a csapat akkor fasza, ha nem akkor mindenki hülye. Én nem fogom vakargatni se vezető, se játékos hátát.
Kárt okozok? Kinek? A posványnak? Amit itt labdarúgásnak neveznek. Az " amíg élek én "-nek ? Aki nem velünk az ellenünk? Elő kell keresni néhány cikket ,hogy a memória felfrissüljön.
Egy javaslatom lenne . Kérem nézzenek utána és készítsenek egy statisztikát, hogy Leisztinger óta mennyi játékos kötött ki Diósgyőrben miután külföldi pályafutásuk valami oknál fogva gödőrbre került. Közüllük mennyien voltak, kik IfjÚ titánként és természetesen rengeteg tapasztalattal érkeztek? Maradandót kik alkottak ? Lenne javaslatom ,hogy miről lehetne írni , mert amit a DVTK. eu átvesznek siralmas . Tele van ellentmondásokkal és i tt nem veszik észre. Örülök , ennyi prókátor van , ezzel is csak növelem az olvasók táborát.
Walaki! A nevemet nem szégyellem, a családunk sem szégyellte. Egyszer megkérdeztem a rokonomat miért nem jár a meccsekre. Bölcsen azt válaszolta : " amíg olyan emberek irányítják a Diósgyőrt , akiket a stadion környékére se szabadna engedni. addig ő nem teszi be a lábát.
Banner

1 2 3 4 > 

Mégsem


Üzenet küldése...