Banner

Mr-d válaszol

Szerző: objektív | 2019-11-03 18:05:00

Két meccset hoztunk, mondhatni két közvetlen rivális csapat ellen, plusz még behúztunk egy kupameccset is. A fejlődés érzésem szerint már nem csak pontokban mutatkozik meg, hanem a csapat játékában is. A legutóbbi három bajnokin már hat gólt rúgtunk, és ez nagyon jót tesz a mutatónknak, amin van mit javítani a lőtt gólok tekintetében, ugyanis az előző fordulókban is 6 gól volt a termés, de arra volt 8 meccs! A 6 gólt ráadásul úgy sikerült meglőni, hogy voltak kapufáink és 100%-os ziccereink nem kevésszer…

A kapott gólok tekintetében még mindig a 3. vagyunk hátulról, de én összeszedettebnek látom már a védelmet is, jól mozog együtt a csapat, jobban szűkítjük a területet.

A játék tudatosabb, ötletesebb, ez számomra örömteli, mégis vannak olyan játékrészek, amikor teljesen átadjuk a területet az ellennek. Voltak ilyen periódusok Paks ellen is és tegnap is. Ez is biztosan a célfutball része, tudom azt is, hogy nem lehet nyomás alatt tartani valakit 90 percen keresztül, de elég meleg pillanatokat kell ilyenkor átélnie a szurkolóknak, amikor teljesen behúzódunk a kapu elé.

Összességében én elégedett vagyok, kezd formálódni egy arc a csapatnak, ami még messze van attól, amiről álmodom, de mindenképpen alakul, és ennek örülök. Mint ahogy annak is, hogy sikerült a rendkívül nehéz 5 meccs előtt begyűjteni ezt a 6 pontot, mert komoly ellenfelek várnak ránk a következő szakaszban.

Én nagyon röviden így láttam a tegnapot és direkt nem tértem ki a részletekre, de kíváncsian várom a te értékelésedet, hiszen ezt a rovatot ezért olvassák. Hogyan láttad a tegnapi meccset vagy az elmúlt kettőt és milyen reményekre jogosít ez téged a jövőt illetően, legyen az közeli vagy távoli?

Mr.D: Két meccs, két győzelem. Ebben a bajnokságban ez sokat ér. A Paks ellen jobban nézett ki a csapat, majdnem 60 percig sikerült kézben tartani a mérkőzést, különösen az első félidőben. Kisvárda ellen ellentétes utat jártunk be. Az első félidőben fokozatosan esett vissza a játékunk. Ami figyelemre méltó, hogy mindkét mérkőzésen az egyenlítés után hamar visszaszereztük a vezetést, így nem volt esélye az ellenfélnek igazán a győzelemre.

Ez tényleg arról árulkodik, hogy rend van a fejekben, erre kell alapozni. A futballszerencse mellénk szegődött, most jött el az ideje, hogy az edzéseken mindenki még többet akarjon, hogy ez így is maradjon. Ha ez tudatosul a játékosokban, sikerül meglovagolni ezt a kis pozitív hullámot, akkor fejlődhet a játék. Mert lássuk be, tegnap egy gyenge színvonalú meccset játszottunk, erre majd kitérek még, miért láttam így. Ugyanakkor a kilométert beletették mindkét oldalon a lábakba, a szoros eredmény miatt végig megvolt a mérkőzésben a feszültség, így szurkolói szempontból nézhető meccs alakult ki, erre nem lehet panasz.

Az várható volt, hogy nem fogjuk kibírni ezzel a mély védekezéssel kapott gól nélkül. Az első tíz percben viszonylag kiegyenlített játék volt, jó ritmusban értek a kapuk elé a csapatok, azután mi egyre visszább álltunk. A 30. percig nem is volt ezzel különösebb probléma, mert labdaszerzés után (ez mondjuk erős szó, a csapatok az ellenfél technikai hibáiból éltek, minden támadás mindkét oldalon ilyenekből indult) még tudtunk érdemi támadásokat kezdeményezni, utána viszont már egy előre passz is megoldhatatlan volt, a labdát már saját térfelünkön sem tudtuk megtartani, nemhogy kihozni. Ezért a játék képe alapján nem volt váratlan az ellenfél egyenlítése.

A felívelések sem működtek, mert Pedro és Hasani nem alkalmas ezek megtartására, a védőkkel való birkózásra. Ezt a felállást persze a kényszer szülte Ivanovszki sérülése miatt. Hasani egyébként is rendre mélyen visszalépett, ezzel Pedro sokszor játékon kívülre is került, ütötték egymás játékát. Ha Pedrohoz került véletlenül a labda, nem volt előre folytatás. Amúgy nem lenne rossz ez a kettős, de nem ilyen mély védekezés esetén. A bekapott gól után szerencsére sikerült váltani és kiegyenlítettebb lett a játék, a korábban említett futballszerencse, amiért tettünk is, mellénk állt egy balek módon összehozott tizenegyes formájában. Innentől egy igazi retro mérkőzés alakult ki, sok egyéni megoldás, csapatjáték háttérbe szorult, de nem baj, legalább mozgalmas volt a meccs:).

Jövőre nézve ez mit jelent? Benne van a pakliban, hogy az ilyen mérkőzéseket nem tudjuk mindig megnyerni, lásd például a Felcsút ellen. Ezért is tömör a tabella. De a Fernando éra nehézsége megmutatta, hogy a mi szintünk a leegyszerűsített játék. Tavaly a Debrecen zárt védekezéssel és a pontrúgások hatékonyságával EL selejtezőt érő helyen kötött ki. Örömteli módon a Feczkó érában ülnek a pontrúgásaink, végre pozitív a mutatónk ezen a téren. A gólt ugyanakkor megint oldalról jövő beadásból, fejjel kaptuk, ebben még mindig sebezhetőek vagyunk (utóbbi három meccs, három bekapott gól beívelés után, de ez korábban is jelentkező probléma).

Persze nem érdemes nemzetközi szintben gondolkozni, a játékot nemzetközi mércéhez hasonlítani, de szurkolóként mégiscsak eljátszunk a gondolattal, mi lenne ha… Aztán a következő 5 meccs majd megmutatja, hol a helyünk. Talán van annyi önbizalmunk már, hogy előre ne adjuk fel a mérkőzéseket, mint nyár elején.

Néhány szót az UP-ról, mert ott lehet igazán tenni azért, hogy egygólos vezetésnél a játékosok képesek legyenek legyőzni azt az ösztönt, hogy visszaálljanak. Amikor azt mondjuk, hogy UP-ban nem az eredmény a fontos, akkor azt is jelenti, hogy adott esetben tudatosítom a játékosban, felkészítem rá, hogy merjen tovább játszani vezetés esetén is, képes legyen fejben továbbra is előre játszani, nyomást gyakorolni az ellenfélre, a koncentrációs képességet fejleszteni. Persze ehhez kell egy nagyfokú technikai tudás, magabiztosság, erőnlét.

Nemzetközi szinten már csak ezzel a szemlélettel lehet komoly sikert elérni egy bajnokságban, ez az elvárása a szurkolónak, ez jelenti a szórakoztatást, ilyen játékosok jutnak komoly szerződéshez. TOP szinten hatalmas ütemben fejlődik a futball. Az U17-es VB-n is láttuk, 60 perc összeszedett játék már kevés, pedig az EB-n még elég volt a bekkelés. Nagyon remélem, az ott járt két játékosunk az itthoni mikro és makro környezetére hatással lesz és a VB-n megtapasztalt mentalitást át tudja adni az itteni társainak, ez lenne az igazi haszon.

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

19. dudik-attila |Válasz erre: 18. zaphod
2019-11-07 14:15:00 Piros öves, Őstag
Így van. Régen volt ilyen érzésünk, hogy érzünk némi reális esélyt mindenki ellen. Legalább megvan az egészséges várakozás.
18. zaphod |Válasz erre: 16. dudik-attila
2019-11-05 16:58:02 Fekete öves, Őstag
úgy értem, hogy Fernando alatt borítékolni lehetett a vereséget. Feczkóval viszont tényleg lehet esélyünk, és remélhetőleg ilyen is lesz a hozzáállás. Mert Fernando alatt nagyjából úgy álltunk ki az állami gondozottak ellen, hogy letoltuk a gatyánkat is.
17. toki* |Válasz erre: 15. makaó
2019-11-05 16:43:17 Fekete öves, Veterán
Persze, viszont zsinórban 4 meccset nyertek ha jól tudom. Ilyenkor jön a nagy mellény a magyar mentalitás, hogy félgőzzel is. Aztán vissza is nyalhat az a fagyi. az én tippem X.
16. dudik-attila |Válasz erre: 14. zaphod
2019-11-05 14:05:39 Piros öves, Őstag
Minden meccs nyerhető. Meg el is lehet veszíteni.
Főleg ebben a 12 csapatos rendben....
15. makaó |Válasz erre: 13. toki
2019-11-05 13:48:01 Barna öves, Fanatikus tag
A Honvéd szerintem vissza akar majd vágni a nyári vereségéért.
14. zaphod
2019-11-05 13:24:54 Fekete öves, Őstag
a honvéd és a fradi ellen egy X-re jók lehetünk, ha képesek vagyunk zártan és komolyabb hibák nélkül védekezni. a honvéd kontrázik és védekezik, ha nekik kellene játszani, az nemigen fog menni. a fradi támadójátéka se hasít mostanában. a vidi is elkapható ha még mindig a rossz szériájukban lesznek. az újpest hektikus, de ők is foghatóak, a kövesd meg rohadjon meg.
szerintem, ha előrébb akarunk lépni onnan, hogy "nehogy kiessünk", akkor ezekhez a meccsekhez úgy kell hozzáállni (ahogy Bódog vagy Szivics alatt pl.), hogy nyerhetőek. Mert azok is.
13. toki* |Válasz erre: 10. dudik-attila
2019-11-04 14:51:23 Fekete öves, Veterán
Most én úgy látom, hogy a Honvéd elkapta a fonalat, az újpest sem rossz, de ők foghatóbbak. De az is lehet, hogy a Honvéd, kicsit nagyobb mellénnyel jön ki, akkor viszont rájuk tudunk ijeszteni. Ha meg már elkezdenek kapkodni nyert ügyünk van. Meg hát Feczkó mennyire tudja felmérni a Honvéd (és majd az újpest) sebezhetőségét, hogy lehet őket megfogni. Egyre jobban kíváncsi vagyok.
12. toki* |Válasz erre: 9. vebgy
2019-11-04 14:48:42 Fekete öves, Veterán
Persze, az fontos. Szerintem most rá is éreztek.
11. vebgy* |Válasz erre: 10. dudik-attila
2019-11-04 14:18:06 Fekete öves, Veterán
Mondjuk 2 pont sem lehetetlen...
10. dudik-attila |Válasz erre: 8. toki
2019-11-04 13:57:09 Piros öves, Őstag
Csodát én sem várok. Részemről a két kövi meccsen az 1 pont már eredmény. Főleg, ha a játék hasonló lesz, mint mostanában. Ezen felül minden pont ajándék....

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...