Banner

Minden héten vágóhíd - Index.hu

Szerző: dfcwolf | 2017-04-26 09:48:00

A tao-programként ismert támogatási rendszer alapvetően egy jó elképzelés lett volna mondjuk Svédországban, Magyarországon azonban az erőltetett fejlesztés ára a rendszerszintű gazemberség. Tévedés ne essék, a magyar futballnak igenis szüksége volt arra, hogy jelentős forrásokat kapjon az infrastruktúra fejlesztésére, az utánpótlással foglalkozó szakemberek megfizetésére, és úgy általában, a feltételek javítására. Csakhogy az a mód, ahogy egyetlen kormányzati döntéssel sosem látott mennyiségű pénzt zúdítottak a fociba, lényegében minden ellenőrzés nélkül, többet ártott, mint használt.

Hogy miként ügyeskednek az egyesületek a pénzzel, az egy dolog. Az viszont, hogy a rendszer hibái miatt az egyesületek eszközzé teszik a gyerekeket: megbocsáthatatlan.

Figyelmeztető jelek

A tao körüli visszásságok bemutatásának nincs beszédesebb módja, mint végignézni a korosztályos bajnokságok mészárszékein. A nagy futballreform előtt is voltak persze mínusz többszázas gólarányt produkáló csapatok, de egyrészt kevesebben lógtak ki lefelé, és nem ennyire látványosan, másrészt akkor lehetett azzal takarózni, hogy nincs pénz az utánpótláscsapatokra, szegény ember vízzel főz. Most viszont épp velük lehet szép pénzt keresni. Ami szakmailag és erkölcsileg nagyon más helyzet.

Ma Magyarországon 3 bajnoki osztályban, összesen 50 különböző csoportban zajlanak az országos, nagypályás korosztályos bajnokságok küzdelmei, beleértve a fiúkat és lányokat, 12-19 éves korig. Ez összesen nagyjából 700 csapatot jelent, aminek körülbelül 10 százaléka brutálisan kilóg lefelé az adott bajnokságból.

Jelenleg 46 olyan utánpótláscsapat van, aminek gólkülönbsége rosszabb mínusz 100-nál, ebből 14 csapat még egyetlen pontot sem szerzett az idén.

A -100 persze egy mesterséges határ, például mert valahol több meccsből jött össze, valahol meg kevesebből, de azért érezhetően jelzi, hogy valami nagyon nem stimmel. Persze a -97-es gólarány sem sokkal jobb, miként egy-két győzelem sem jelent túl sokat, főként, ha azt egy nem megjelenő ellenféllel szemben érték el, vagy egy meccsenként átlagban 10 gólt kapó csapattal szemben, miközben ők is kaptak mindenki mástól majdnem annyit.

Azon viszont tényleg nincs mit magyarázni, hogy tao ide vagy oda, további 14 csapatot annyira a semmire vállaltak az egyesületek, hogy ki kellett zárni őket (illetve kettő visszalépett).

Mielőtt mindenki megnézné magának a legrosszabb utánpótláscsapatok listáját, ne feledje, hogy itt

nem nevetni kell a gyerekeken és fiatalokon, hanem sírni a rendszeren.

Szinte mindegy, hogy a játékosok miként élik meg a hétről hétre kapott irgalmatlan zakókat, megaláztatásként, esetleg ők is tudják, hogy részesei egy csalásnak. Nem is tudom, melyik a rosszabb. Sok minden alól fel lehet menteni az MLSZ-t, de ez kimagyarázhatatlan.

Ahogy az is, hogy a rendszer gyakorlatilag nem bünteti, ha egyes csapatok emberhátrányban kezdik a meccset, mert nincsenek ki tizenegyen. Vagy éppen annyira gyengék, hogy az ellenfél áll fel nyolc játékossal tizenegy ellen, és úgy is nyer. Vagy a szünetben szakad félbe a meccs 25-0-nál. Vagy létezhet olyan, magát akadémiának tituláló egyesület (lásd lentebb), ahol a hat nagypályás utánpótláscsapatból kettő utolsó (az egyik pont nélkül), kettőt pedig kizártak, miközben állításuk szerint napi 16 órában dolgozó edzőkre taóztak. Vagy a Puskás Akadémia nagyecsedi partnere, ahol a klubtulajdonos polgármester telekbizniszéhez asszisztálnak a hetente rommá vert gyerekek. Vagy a Puskás fiókcsapata Csákváron, ahol az U18-as csapatban összesen csak öt lány múlt el 17 éves, lőttek is már 16 forduló alatt két gólt, viszont kaptak 317-et.

Mielőtt bárki félreértené, nem az eredményességet kérjük számon ezeken az egyesületeken. Az utánpótlásban természetesen ez másodlagos. Ki lehet kapni úgy is, hogy közben tanul a gyerek. De itt nem erről van szó. Itt nem a gyerekek hosszútávú érdekeit nézik, hanem

az egyesületek, az MLSZ, és az egész rendszer rövidtávú hasznáért csinálnak eszközt kiskorúakból.

És még egyszer: nem mindenki csal, aki taózik, még akkor sem, ha esetleg nulla ponttal áll a csapata a korosztályos bajnokság legalján. Még akkor sem, ha átlagban 10 góllal kapnak ki meccsenként. De az világos, mint a nap, hogy itt valami nagyon nem stimmel.

Ferihegy Sportakadémia Vecsés

Az egyik legszebb példája annak, hogy mit képes kihozni egyes csapatokból a tao. A magát akadémiának nevező intézmény hat darab nagypályás utánpótláscsapat nevezését vállalta az idei szezonban, ezek mellé heti 5,5 napon át napi 16 órát (!) dolgozó edzők vannak beírva, összesen hatan. Plusz a bozsikos korosztályokhoz is tartozik egy ilyen sztahanovista, meg van még két normál főállásban dolgozó kolléga, meg egy félállású. Hozzájuk képest a srácok olcsón megúszták, ők a program szerint csak nyolc órát edzenek naponta. Nyilván fatális tévedés, hogy az egyesület honlapján közölt aktuális edzéstervben mindösszesen heti három, délutáni foglalkozás szerepel csapatonként.

A brutális terhelés ismeretében nem csoda, hogy a legtöbben nem bírták ezt a tempót. Hiába vésték be ugyanis a programba a csapatonként maximálisan elszámolható 16 főt, azaz összesen 96 játékost, szeptember 14-én az alábbi kétségbeesett hangú felhívást kellett megjelentetnie a csapat mindenesének a Vecsési Sportpálya Facebook-oldalán, a fradista körökben oly ismerős vezetéknevű Hamberger György profilját használva.

Kedvencem a "jelenleg 11 fő edző, egy fő technikai vezető, és két buszvezető dolgozik a játékosaink eredményességén" mondat, de az egész, úgy ahogy van, tankönyvi anyag. Az akadémia, ahol két héttel a bajnokság kezdete után már a közösségin próbálnak verbuválni egy 70 like-kal bíró oldalon, de közben futja ifjabb Albert Flóriánra, meg az egész bagázsra, aki ott dolgozik.

ELOLVASOM A TELJES CIKKET>>>

forrás:index.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

2017-04-27 10:17:51 Fekete öves, Veterán
Kíváncsi lennék a diósgyőri háttérre is. Leisztingerék 2010 őszén léptek be. Ha nem is azonnal, de fokozatosan kezdték megteremteni a feltételeket az utánpótlás neveléséhez. Ha csak az utóbbi négy évet vesszük alapul, a ma 17 évesek akkor 13 évesek voltak. Most jelölték ki az U.17-es válogatott bő keretét, és diósgyőri játékost nem látok benne. Nem igaz, hogy négy év alatt nem lehet játékosokat komoly szintre kinevelni, ha megfelelő a szakmai munka. Valamit azért már ideje lenne villantani!
14. bohumil-stejskal |Válasz erre: 9. mcatis0311
2017-04-26 21:01:36 Fekete öves, Őstag
Valamiért ki lett találva a Tao. A Tao azért lenne, hogy megpróbálják a piaci szereplőket a foci felé terelni, mert amúgy a kutya nem invesztálna a labdarúgásba. Tehát tartom, hogy ha más lenne a fazéknál akkor se lenne piaci alapon működő mert ennyit sem foglalkozna a focival. igen az egy bosszantó dolog, hogy el lehet lopni és lopnak is. Én is a piaci alapot szajkózom, de nem látom, hogy belátható időn belül meg lesz az átállás. Ahhoz néző kéne sok sok néző a stadionokba és a tv előtt, de háát...
13. mcatis0311 |Válasz erre: 11. scs001
2017-04-26 20:58:09 Fehér öves, Újonc
Ez is baj, hogy mindig mindenki meg akarja győzni a másikat a saját véleményével.
A lopás, ügyeskedés, mutyizás már generációk óta belénk van kódolva, sajnos. Oldalaktól függetlenül. De a legyintés rá, meg hogy a másik is azt csinálja a legrosszabb amit tehetünk.

A cikkben ott a Főnix, nagyon jó példa arra, hogy mit kell tenni. Sohasem megalkudni, kitartani, keményen dolgozni, és meglesz a jutalma. :-)
12. bohumil-stejskal |Válasz erre: 11. scs001
2017-04-26 20:46:59 Fekete öves, Őstag
Óóó nem akarok én senkit meggyőzni, távol álljon tőlem. Csak vitázunk, "beszélgetünk" én legalább is ehhez tartom magam.
11. scs001 |Válasz erre: 8. bohumil-stejskal
2017-04-26 20:04:38 Piros öves, Őstag
Szóról-szóra ugyanezt írtam volna én is, de szerintem felesleges, úgysem tudjuk meggyőzni azt, akiket nem lehet! Mint, ahogy engem sem tudnak ők...
10. toki* |Válasz erre: 9. mcatis0311
2017-04-26 18:38:14 Fekete öves, Veterán
Mióta világ a világ a vezetők ellopják a pénzt. Az a gond ezzel, hogy sem az előző kormány, sem a mostani nem lopást követett el, de, hát vannak bizonyos pártok amik csak ezt az 1 bűncselekményt ismerik. Az, hogy milyen bűncselekményeket az nem ennek a fórumnak a vita témája.
A kérdésem, ismerősöm Makkoshotykáról, a szerintük ügyes gyereküket, aki 6 éves, hogy tudják a DVTK-ba hozni naponta edzésre?? Kocsi nincs, örülnek, hogy nem halnak éhen. De mondhatnék több ilyet is. Tehát ezért kellenek olyan helyek, mint Cigánd, de lehetne mondani Szerencset, Patakot, Újhelyt, ahová megy a pénz, sajnos az edzői képzés nem olyan, de az ügyes gyerek ki fog tünni. Tudom ajánlani Dárdai legutóbbi nyilatkozatát.
9. mcatis0311 |Válasz erre: 8. bohumil-stejskal
2017-04-26 18:19:30 Fehér öves, Újonc
Itt a probléma pont azzal van, hogy el lehet lopni a pénzt.
Ha piaci alapú foci lenne, akkor lehet hogy kevesebb klub, utánpótlásképző intézmény lenne, de azok minőségi munkát végeznének, hogy fenn tudjanak maradni, ergo jobb fiatalok kerülnének ki az ilyen klubokból, még ha létszámban kevesebben is.

Viszont ha a pénz ígyis-úgyis jön, ráadásul pont azzal lehet a legtöbbet ellopni belőle, hogy a szakmai részt elspórolják, pont hogy tönkreteszik az utánpótlásképzést.

Erről szólna a cikk. Szóval épp nem jó amit mondasz. Ha nem lenne beleölve állami pénz, valószínűleg jobb lenne az utánpótlásunk, mert muszáj lenne az életben maradáshoz piacképes labdarúgókat képezni.
2017-04-26 15:33:04 Fekete öves, Őstag
Tudjátok nekem csak az nem tetszik, hogy senki fel sem teszi magába a kérdést, hogy mi lenne ha más lenne a fazéknál! Valljuk be őszintén a lopás az menne hasonló színvonalon másnál is viszont abban egészen biztos vagyok, hogy focink már nem is lenne semmilyen. Szóval én azt mondom minden relatív, amellett, hogy nagy valószínűséggel nem jó a mostani rendszer, de legalább van valami akarat, van valami. Mást ne mondjak a lopás mellett azért jut is pénz a focira. Remélem lassacskán eljutunk oda is, hogy egyre kevesebb megy zsebre... Én azt mondom ennek a fényében kritizáljunk!
7. tb |Válasz erre: 1. max
2017-04-26 14:37:27 Piros öves, Őstag
Soros György diktálta tollba ezt a cikket, bármibe lefogadom. :P
6. mcatis0311 |Válasz erre: 5. Krapulax
2017-04-26 14:24:39 Fehér öves, Újonc
Flóri már futsalban is profi, a Rákospalotai nb2-es futsalcsapatnak ő az edzője. :-D
Igazi polihisztor! :-D Igaz, tökutolsók, de már legalább egy meccset sikerült nyerniük. :-D

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...