Banner

Benczés Miklós: Egyben tudtuk tartani a keret döntő részét

Szerző: Jáborcsik András | 2017-06-02 17:20:00

Az utolsó fordulóig nyitott volt a kérdés, hogy az első vagy a másodosztályban folytatja-e a DVTK labdarúgó csapata. Végül, óriási izgalmak közepette sikerült kiharcolnunk a bennmaradást, amiért néhány hónappal ezelőtt talán egy lyukas garast sem adott volna már sok szurkoló. A csapat, a stáb szabadságra ment, de van valaki, akinek most indult be csak igazán a munka. Két hét múlva ugyanis kezdődik a felkészülés a 2017/18-as bajnokságra és erre az időpontra már a lehető legteljesebb keretet szeretné Bódog Tamás és stábja rendelkezésére bocsátani.

Benczés Miklóst, a DVTK sportigazgatóját kérdeztük az átigazolási időszakról, a játékoskeretről és annak várható változásairól.


Miklós, az átigazolási időszak el is kezdődött a bajnokság befejeztével?

Benczés Miklós: Az átigazolási időszak július 1-jén indul, és augusztus 31-jén éjfélkor zárul. Azonban a munkálatok már hamarabb megkezdődtek, mint hogy befejeződött volna a bajnokság, hiszen folyamatosan figyeljük, hogy kiket érdemes leigazolni. Az utolsó pillanatban dőlt el, hogy ősztől az első vagy a második osztályban szerepelünk-e, a csapat kialakítása szempontjából sem mindegy, hogy az élvonalban folytatjuk. Tavalyhoz képest jóval előrébb járunk, egy évvel ezelőtt nagyon sok játékosnak járt le a szerződése, most messze nem így állunk. Előrelátóbbak voltunk, jobban kezeltük a keretet, és ez egy nagyon pozitív előrelépés.

Abban mi a logika, hogy július vége felé elkezdődik a bajnokság, az átigazolási időszak viszont augusztus végéig tart?

Benczés Miklós: Ez összetett kérdés. A bajnokság kiírása az MLSZ hatásköre, azonban figyelembe kell venni az UEFA versenynaptárát, illetve a nemzetközi átigazolási időszakot is. A magyar szövetség egyeztet a klubokkal, de a döntést ők hozzák. A nemzetközi átigazolási piac zárásához közeledve a magyar kluboknak is esélyük van olyan jó képességű játékosok megszerzésére, akik korábban nem találtak csapatot maguknak egy komolyabb bajnokságban.

Akkor nincs is olyan játékosunk, akinek nincs élő szerződése?

Benczés Miklós: Mindössze Antal Botonddal nem történt meg egyelőre a szerződéshosszabbítás. Rajta kívül két kölcsönjátékosunk volt, akik most távoztak a keretből.

Botonddal kapcsolatban mikor várható döntés?

Benczés Miklós: Ő az egyetlen nyitott kérdés, hiszen lejárt a szerződése, és tőle és tőlünk is függ, hogy megegyezünk-e. A klub részéről az átigazolási bizottság fog dönteni az esetleges hosszabbításról. Szeretnénk minél gyorsabban pontot tenni a végére.

Létezik ilyen a klubnál, hogy átigazolási bizottság? Kik a tagjai?

Benczés Miklós: Tavaly hoztuk létre, a klub mindenkori ügyvezetője, cégvezetője, vezetőedzője, sportigazgatója és az utánpótlás szakmai igazgatója vesz részt a munkában. Egy átigazolás ugyanis nem feltétlenül csak a külső igazolásokat foglalja magukba, hanem azt is, hogy mely fiataljaink kapnak például profi szerződést. Szilárd szerepe nagyon fontos ebben a folyamatban, hiszen ő tesz javaslatot arra, hogy mely utánpótlás játékosok legyenek a felnőtt csapat keretének a tagjai.

Milyen a munkamegosztás köztetek a bizottságban?

Benczés Miklós: Van szakmai és van gazdasági része. Utóbbit az ügyvezető, és a cégvezető, a szakmait több nézőpontból a vezetőedző, sportigazgató és az utánpótlás szakmai igazgató képviseli.

Mevoungouról azt lehetett hallani, hogy fél plusz egy éves szerződést kötöttünk vele? Attól is függött a folytatás, hogy bennmaradunk-e az első osztályban?

Benczés Miklós: Neki is élő szerződése van a klubbal.

Ezek a hírek, amik szárnyra kapnak időnként játékosokról, hogy szabadon igazolható vagy élő szerződése van, ezek mennyire megbízhatóak? Például a német transfermarkt-nak honnan származnak az információi a szerződések élettartamáról?

Benczés Miklós: A transfermarkton rengeteg téves információ jelenik meg, ami tájékozódásra a wikipédiához hasonlóan használható, de hitelességében nem fogható például az UEFA vagy az MLSZ adatbankjához.

Említetted, hogy már jóval a bajnokság vége előtt megkezdted a felkészülést az átigazolási időszakra…

Benczés Miklós: Igen, de túl sok nyitott kérdés volt. Egy biztos, hogy tervezett az átigazolási időszakunk, mire megkezdődik a csapat felkészülése, szeretnénk új játékosokat hozni Diósgyőrbe. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy mivel augusztus végéig tart az átigazolás, és addig valószínűleg nem is lesz lezárva.

Úgy veszem ki a szavaidból, hogy a cél az, hogy a tervezett edzőtáborra már minél teljesebb keretet tudj Tamás rendelkezésére bocsátani.

Benczés Miklós: Természetesen, de ez mindig utópia, ami ritkán valósul meg, mivel az átigazolási időszak vége nagyon túlnyúlik a felkészülés kezdetén, sőt a bajnokság rajtján is. A játékosok is próbálnak minél tovább kivárni, de mint említettem, tavalyhoz képest sikeresebbek vagyunk, hiszen egyben tudtuk tartani a keret döntő részét. Tavaly ez nem volt jellemző, bízom benne, hogy jobb feltételekkel tudunk nekifutni a felkészülésnek, mint tavaly ilyenkor.

Hogy zajlik az egész folyamat? Ilyenkor elkezdenek sündörögni a menedzserek a csapat körül?

Benczés Miklós: Ez egy összetett folyamat. Egyrészt van saját szakmai elképzelése az átigazolásról a sportigazgatónak és a vezetőedzőnek, ezen kívül van egy utánpótlás vonal és van egy gazdasági vonal is. Az átigazolásba azonban nem csak egy új játékos leigazolása számít. A klubnak az az érdeke, hogy valamennyi játékosa jól legyen menedzselve. Ha az aktuális vezetőedző nem számít egy játékosra, akinek élő szerződése van, gondoskodni kell róla, hogy máshol játéklehetőséget kapjon. Ezért adtuk tavasszal kölcsön Bacsa Patrikot és Oláh Bálintot.

Akkor ez egy percig sem volt kétséges, hogy Patrik és Bálint is jönnek vissza a kölcsönadásból?

Benczés Miklós: Nem volt kérdés, mind a ketten itt fogják kezdeni a felkészülést.

Makrai jövője is élénken foglalkoztatja a szurkolókat …

Benczés Miklós: Gábor a szakmai stábom irányítása alatt mutatkozott be Felcsúton az első osztályban, részben ennek is volt köszönhető, hogy minket választott. Örülök neki, hogy a játéka elnyerte a szurkolók tetszését, és sokan szeretnék, hogy Diósgyőrben folytassa a pályafutását. Az sem mellékes, hogy Gábor a mi régiónk szülötte, és ő is nagyon jól érezte magát Miskolcon.

A Te felcsúti kapcsolataid szerepet játszhatnak egy kedvező döntésben?

Benczés Miklós: A labdarúgás manapság elsősorban üzlet. Abban szerepet játszhatott, hogy kölcsön tudtuk venni, de nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk első körben végleg megszerezni. Természetesen a közeljövőben az ő, és Novothny Soma játékjogára is ajánlatot fogunk tenni, de ezen túl a döntés nem a mi kezünkben van.

Tamás említette a boon-nak adott interjújában, hogy segítségre van szüksége a magyar játékosokat illetően, mert a külföldön eltöltött évek miatt nincs rálátása a magyar piacra. Emiatt rád hárul most nagyobb feladat?

Benczés Miklós: Mindent átbeszélünk Tamással. Napi kapcsolatban vagyunk még a szabadsága ideje alatt is. Természetesen mindenben segítem, hiszen jelentős időt töltöttem szakmai vezetőként a magyar labdarúgásban, így van rálátásom a játékosokra. De ugyanígy segít neki Vas László másodedző, és más forrásokból is gyűjt információkat. Igyekszünk minél hatékonyabban összedolgozni, bízom benne, hogy ez eredményekben is megmutatkozik majd.

Több szurkolótársunk jelezte a fórumon azt a kívánságát, hogy Lakatos Lacit is kipróbálhatná Tamás az első csapatban …

Benczés Miklós: Sütő Szilárd és jómagam is javasoltuk Tamásnak, hogy nem csak őt, hanem más utánpótlás játékosokat is vigyen fel az első csapat edzéseire, kerüljenek a szeme elé, mutathassák meg neki a tehetségüket. Abban is szeretnénk segítséget nyújtani neki, hogy minél gyorsabban, és minél alaposabban megismerhesse saját tehetségeinket is.

Van érdeklődés más kluboktól élő szerződéssel bíró játékosunk iránt?

Benczés Miklós: Igen, komoly érdeklődők jelentkeztek, hiszen vannak értékeink. Azonban az előző évhez képest most döntési helyzetben vagyunk, csak azt engedjük el, akiért megfelelő ajánlat érkezik, és pótolni is tudjuk.

Azt is felvetette egy szurkolótársunk a fórumon, hogy jónéhány miskolci, borsodi születésű játékost ismert meg mostanában az ország, de sajnos más csapatok játékosaként. Példaként említették a Vasasból Bereczet, a honvédos Kosztát, a kövesdi Molnár Gábort, az MTK-s Szatmárit, illetve a most Soroksáron játszó, de Szombathelyen nevelkedett Petró Balázst. Hogyan lehetne ezeket a fiatalokat akár a kötődésük révén hazahozni?

Benczés Miklós: A keretünkben sok saját nevelésű, vagy régiónkból származó labdarúgó szerepelt (a miskolciak mellett Elek Ákos, Lipták Zoltán, Makrai Gábor, Bukrán Erik), de valóban volt egy olyan időszaka a DVTK-nak, amikor nem volt rendezett a háttér, sem a felnőtt csapatnál, sem az utánpótlás szakmai munkában. Ekkoriban egy-két akadémia csábítgatta a tehetségeinket, privilégiumot élvezett, megelőzte az MLSZ és a DVTK törekvéseit is. Mára ez nem jellemző, mert itt tudjuk tartani a gyerekeket. Ebben nagy segítségünkre van, hogy az MLSZ 12 Regionális Utánpótlás Központot (RUK) hozott létre, az észak-magyarországi térségben Diósgyőr központtal. Ma már sokkal vonzóbb a gyerekek számára a DVTK utánpótlásában futballozni, mint pár évvel ezelőtt. És azon vagyunk, hogy évről-évre még inkább vonzóbb legyen, és magasabb szintre tudjuk emelni a DVTK utánpótlásában folyó szakmai munkát. Ez számunkra nem csak megtiszteltetés és lehetőség, hanem egyúttal felelősség is.


fotó: boon.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 >  Utolsó

99. toki*
2017-06-05 11:24:30 Fekete öves, Veterán
Én úgy gondolom, azért ez kicsivel komplexebb megítélést igényel, hogy Mikinek a munkáját nagyban megítéljük, mert azért itt nem csak neki van beleszólása dolgokba, és a munkájának az összetettségét sem ismerjük, csak nagyjából kapunk képet arról, hogy miben dönt ő, és miben nem. Ferkó idehozatalában valóban hibázott, bár az vesse rá az első követ, aki ugyanilyen pozícióban lenne, és nem 1 ambíciózus haverját tette volna oda. Szerintem teljesen meg volt róla győződve, hogy jó húzás volt, hiszen Ferkó elméletben mindent tud az edzősködésről, játszott nálunk, elfogadják a szurkolók stb. Aztán az élet bebizonyította, hogy valóban le van amortizálva a magyar edzői társadalom és új impulzusokra van szükség, java részt olyanokra, akik nem ebben a környezetben szocializálódtak. Viszont ez Miki érdeme, minthogy a játékosok szerződésének hosszabbításával szépen megbírkózott. Én úgy gondolom, adni kell neki még 1 kis időt, de dnox fórumtársnak abban igaza van, hogy 1 picsával nem lehet 2 vagy több lovat megülni. Meg lehet, de abból nem sül ki semmi jó.
98. slózi |Válasz erre: 97. fater
2017-06-05 10:54:16 Barna öves, Őstag
Az! De én már MINDENT MEGENGEDHETEK MAGAMNAK--ha JÓINDULAT vezérel, márpedig "az"-- mert 71 évesen, egy sikeres ÉLET és 6 unoka mellett, nekem nincs mit kockáztatnom. SZERETEM A DVTK-T--EZT TALÁN NEM KELL BIZONYGATNOM.A többi? Érdektelen....
97. fater |Válasz erre: 96. slózi
2017-06-05 10:03:09 Barna öves, Tag
Ez humornak is nagyon gyenge.
96. slózi |Válasz erre: 92. fater
2017-06-05 09:07:01 Barna öves, Őstag
Délkelet hottentottai ortodoxzsidó va'ok...khéemalássan....
95. slózi
2017-06-05 09:05:00 Barna öves, Őstag
Dixi et salvavi animam meam.....
94. scs001 |Válasz erre: 93. Bobák Kornél
2017-06-05 09:01:08 Piros öves, Őstag
Sajnos tényleg megsérült, nem is tud játszani a válogatott e heti meccsein!
93. Bobák Kornél* |Válasz erre: 91. slózi
2017-06-05 08:31:50 Fekete öves, Veterán
Miből gondolod, hogy jön egy ajánlat, és akkor Elek mondhatta volna, hogy várjatok már nyárig? Ott tavasszal kezdődött a bajnokság, most 17 fordulón vannak túl, és Elek rendre végig a pályán volt. Mostanában rendre abban a pozícióban, mint nálunk Karan, bal oldali belső védőként. A Kajrat most második, a héten verték az első helyezett Asztanát 3:0-ra, majd legutóbb 4:1-re nyertek. Ezen a meccsen Eleket kivételesen lecserélték, - lehet hogy megsérült - a gólt már Elek nélkül kapták. A Kajratnak egy veresége van, azon Elek egy talpsérülése miatt nem játszott.
Ha Elek akkor nem fogadja el az ajánlatot, akkor valószínűleg most nyáron sem mehetne, mert köszönnék, de igazoltak volna helyette mást.
92. fater |Válasz erre: 91. slózi
2017-06-05 07:15:09 Barna öves, Tag
Te milyen nemzetiségű vagy, hogy ilyen minősítéseket használsz a magyarokra úgy általában?
91. slózi
2017-06-05 07:02:24 Barna öves, Őstag
"..Nos ezt a gyenge visszaesést elég jó háttérrel értük el, és ez a legbosszantóbb...én piszkosul a 16-os mezőny mellett vagyok, de akkor nem jött volna ez a szégyenteljes és egyben hátborzongató szezon, mintegy utolsó figyelmeztetésként. "
Az "elég jó háttér"-re utaltam a 88.sz. h.sz.-omban jómagam is, azt sejtetve, hogy "az" inkább egyfajta "önkábitás" volt úgy nagyjából, már ami pl. Koman, Barczi meg Grumic és hasonlók "bő pénzen" végrehajtott idehozását illeti. Tehát Elekre nem igazán vonatzkozik. Elekkel nekem csak annyi a nehézségem, ha van egyáltalán, hogy esetleg a mostani Kazah-ba távozásával esetleg megvárhatta volna az idei szezonvéget, mert ha valaki Ő azért ölég sokat segithetett volna az ilyen 94. percben kapott gyirmóti-hoz hasonló egyenlitőgólok elkerülésében. De Elekkel alapvetően nincs problémám..nyilván.
Ami pedig a most zárult igen "hátborzongató szezont illeti" rossz magyar szokás és felfogás ilyen szituációüban mindent azonnal szétverni és szétzavarni. EZ NEM(!) TANULSÁGKEZELÉS ÉS OKOSODÁS! Hanem az(lenne!) a HELYES út: menjen aki hibázott, vagy menjenek akik hibáztak, de csak akkor, HA MÁR VAN NÁLUK JOBB , de legalább ugyanolyan szintű. Gépiesen szétzavarni csak egy vezetést azért, hogy MŰKÖDJÖN AZ ALAPVETŐEN HIBÁS(!) magyar mechanizmus, lehet(!), de értelmetlen. Szerintem legalábbis.
90. vebgy* |Válasz erre: 88. slózi
2017-06-04 21:47:44 Fekete öves, Veterán
Nos ezt a gyenge visszaesést elég jó háttérrel értük el, és ez a legbosszantóbb...én piszkosul a 16-os mezőny mellett vagyok, de akkor nem jött volna ez a szégyenteljes és egyben hátborzongató szezon, mintegy utolsó figyelmeztetésként. Most már kicsit necces megmaradni többeknek az eddigi posztjukon.

1 2 3 4 5 >  Utolsó

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...