Banner

Magyarország-Belgium

Szerző: objektív | 2016-06-26 14:49:00

Ez a nap is eljött. Ki gondolta volna? Ki tett volna arra nagyobb összeget, hogy a magyar válogatott csoportjában elsőként jut tovább az Európa-bajnokságon a legjobb 16 közé? Valószínűleg nagyon kevesen.

Az Ausztria elleni 2-0-ás siker alaposan megborította az előzetes várakozásokat. Ha nem is voltak a sógorok az Eb favorit-csapata még titokban sem, azért a továbbjutásukat szinte mindenki biztosra vette. A selejtező-csoportban mutatott teljesítményük alapján ez nem is volt természetellenes gondolat. Utólag nézve is teljesen megérdemelt és szép győzelmet aratott csapatunk.

Következett Izland, akikről többen azt mondták a hozzáértők közül, hogy keményebb dió lesz az ellenük lejátszott mérkőzés. Az eleinte kiegyenlített meccsen Izland szerezte meg a vezetést, de azt követően bizonyos szakaszokban szinte megbillent a pálya. A fiaink nem adták könnyen a bőrüket, minden erejüket megmozgatva támadtak a védekezésre és a kontrákra építő izlandiak ellen. A meccs vége felé ez meg is hozta a gyümölcsét, hiszen kiegyenlítettünk, és hiszem azt, hogy ha még 10 perccel tovább tart a meccs, akkor győztesen hagyhattuk volna el a pályát.

Portugália. Megjött az étvágyunk a nagy evés közben. Már nem a tisztes, emelt fővel történő vereségben gondolkodtunk, hanem a pont, pontok begyűjtésében bíztunk. A némi portugál fölény ellenére a magyar válogatottnak háromszor is sikerült a vezetést megszerezni, amit kissé beárnyékolt az a tény, hogy az ellenfél viszonylag hamar egalizálta az eredményt mindháromszor. Elek Ákos rengő kapufája 3-3 után kiejthette volna az előzetesen 4 közé várt csapatot, de az eredmény már nem változott, így csoportelsőként tekinthettünk a nyolcaddöntő párosításainak elébe.

A magyar válogatott - erre sem tettek volna előzetesen nagyobb pénzt a fogadók - a walesiekkel holtversenyben a legtöbb gólt szerezte a csoportmeccsek alatt.

Jöhetnek a belgák a legjobb 8 közé kerülésért. A kishitűséget elfelejtettük a csoportmérkőzések kapcsán, és ezt a mentalitást kell átmentenünk az esti találkozóra is. Természetesen hideg fejjel kell nekivágni a párharcnak, és az adódó lehetőségeinket a lehető legjobb százalékban kell kihasználnunk a jó eredmény elérése érdekében.

Szemezgessünk a véleményekből, riportokból az nso felületén közreadott írásokat idézve:

Odilon Polleunis, korábbi 22-szeres belga válogatott labdarúgó: "Láttam a magyarokat a csoportmeccseiken. Ugyan már, semmi különös sincsen bennük, nem kell hanyatt esni tőlük! Tipikus kelet-európai futballt játszanak, ami egyáltalán nem vonzó számomra. Vasárnap Belgium nyer, 4–0-ra. Tény, hogy a svédek ellen nem voltunk jók, de akkor is. Wilmotsnak biztosítania kell a középpályát, hogy Lukaku ne maradjon túlságosan egyedül. Amennyiben ez a belga csapat nem ejti ki a magyarokat, majd a következő körben Waleset, úgy nincs is miről beszélnünk." - nso

A belga Het Nieuwsblad sportrovata a nyitóoldali karikatúrájában figyelmezteti a magyarokat: "Radja halált okozhat”. Kielemezték Király Gábor statisztikáját, és a hálóőrünknek megrajzolták a szürke melegítőt, vagy ahogy ők nevezik, pizsamát, majd megjegyzik: "Csak a kultikus hős, Király Gábor tarthatja távol Belgiumot a negyeddöntőtől. Ördögök, a pizsama bal oldalát célozzátok!" - nso

A belga válogatottal két világbajnokságot megjáró Marc Degryse szerint a belga nemzeti csapat nem eshet ki a magyarok ellen: "Muszáj továbbjutnunk, kötelező. A magyar válogatott egyszerűen nem üthet el minket a továbbjutástól – mondta a 63-szoros válogatott Marc Degryse. Ezt a meccset a rendes játékidőben el kell dönteni. A belga csapat eddig nem azt a teljesítményt nyújtotta, amit vártunk, az írek elleni második félidő volt a legjobb. Ha azt hozzuk, amit akkor, továbbjutunk." - nso

Marc Wilmots,a belgák szövetségi kapitánya: „A célunk, hogy olyan messzire jussunk, amennyire csak tudunk. Nincs problémám azzal, hogy mi vagyunk a favoritok. Meg kell tartanunk és kontrollálnunk kell a labdát, valamint dominánsan kell fellépnünk. Az egy az egy elleni szituációkat kell erőltetnünk, mivel nagyon összeszedett védelemmel állunk szemben. Türelmesnek és nyugodtnak kell maradnunk.Magyarország a végletekig harcol. Elemeztük az ellenfelünket, különböző modelljeiket és felállásaikat. Nem tudjuk, mit játszanak majd támadásban, így minden lehetséges forgatókönyvre felkészültünk.” - nso

Axel Witsel, a belgák játékosa: „Ez már a kieséses szakasz, itt vagy nyersz, vagy mehetsz haza. Magabiztosak vagyunk, és készen állunk. El akartuk kerülni a nagy nemzeteket, mint a spanyolok, de ez nem jelenti azt, hogy a holnapi könnyű meccs lesz. Tisztelnünk kell a magyarokat, megérdemelték, hogy idáig eljutottak. Nem becsülhetjük le őket. A magyar válogatott mentálisan nagyon jó. Fontosak lesznek az egy az egy elleni meccsszituációk, hiszen a magyarok védelme igen jól szervezett. Keményen dolgoznak a pályán, és veszélyesek a szabadrúgásaik, szögleteik. Papíron mi vagyunk az esélyesek, de a pályán másik történet kezdődik” – zárta mondandóját a belga középpályás.

A magyar kapitány és a játékosok óvatosabban fogalmaznak az esti mérkőzés kimenetelét illetően, de kijelentették, hiába esélyesebbek a belgák papíron, a labda gömbölyű, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy újra felborítsák a papírformát milliónyi magyar sportbarát legnagyobb örömére.

Sajtóértesülések szerint a magyar válogatottnak a 30.00 fő befogadására alkalmas stadionban 10.000 magyar szurkoló fog szorítani a belgák 8.000 szimpatizánsa ellenében.

Kezdők

Magyarország:

Belgium:

Hajrá Magyarország!

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.