Banner

Lehúzták a fiatalokat a vécén!

Szerző: amigeleken.hu | 2020-02-17 08:00:00

A Semleges Térfél független szurkolói közösség honlapja szerint az MLSZ megint szabálycunamival bombázta meg a honi labdarúgást. Sajnos nem veszik észre, hogy nem az eddigi lyukas kabátot kell gombolgatni, hanem csináltatni kell egy újat – lehetőleg profi szabóval… A sok rémség közül is kiemelkedik azonban a produktivitási rendszer módosítása.


Nem tudom, hogy miért, de olyan, mintha takargatni szeretnék a határozat pontos szövegét, ugyanis a szövetség doku-tárában csak ennyit találni a témában:

ELN-8/2020 (01.30.) számú határozat

Az MLSZ Elnöksége elfogadta a Produktivitási Szabályzat előterjesztés szerinti módosítását. A jelen határozat elválaszthatatlan mellékletét képező Szabályzat 2020. január 31. napján lép hatályba.

Nos, az előterjesztés szövege, és az elválaszthatatlan részként megjelölt melléklet egész egyszerűen nincs fent a dokumentumok között, a témáról csak a Nemzeti Sport cikke tud annyit, hogy:

„… egy fiatal játékos pályára lépéséért önmagában még nem fog pluszpénzt fizetni az MLSZ, csak akkor, ha az adott meccsen a fiatal játékossal felálló csapat pontot is szerez.”

Magyarul: ha fiatalt (vagy fiatalokat) szerepeltet egy csapat, azzal eleve kockáztatja a győzelmet, de ezt a kockázatot az MLSz még megfejeli azzal, hogy a korábban általa hozott, a fiatalok játéklehetőségét támogató szabályt úgy módosítja, hogy a támogatás elvesztését is kockáztatja a klub (amennyiben fiatalokat léptet pályára…).

Eddig a fiatalok szerepeltetésének kockázatait pénzügyi kompenzációval támogató MLSz most kifejezetten büntet! Ez mi, ha nem gyorsöblítés??? Vagy talán most van az a pont, amikor az állami akadémiai rendszerből kikerülőket – bosszúból, mert kivették a kezéből ezt a területet… – nem akarja beengedni a szövetség a felnőtt csapatokba?

Nem tudjuk, de azt már igen, hogy ez egy végtelen nagy hiba! És a sokadik…


Tovább a Semleges Térfél honlapjára >>>>>>>


forrás: semlegesterfel.com




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

13. zaphod |Válasz erre: 11. mr-d
2020-02-18 16:49:35 Fekete öves, Őstag
Mivel az MLSZ vezetősége nem ért a focihoz, ezek a szabályozások szerintem valakik sugallatára dolgozódnak ki. Látszólag jó ötlet, de vannak akik pontosan sejtették, mi lesz a következmény. Például amikor bevezették először a légiósszabályt a 12 csapattal (Bekő szezonja nálunk), és a fiatalpénzzel, akkor nem kizárt, hogy pont az volt a tényleges cél (a sugallmazól részéről), hogy a csapatok nagy része önként, pluszpénzért szálljon ki a bajnoki címért folyó küzdelemből (= mondjon le a légiósokra alapozott keretről, és emberhátránynak még játszasson is egy fiatalt plusz pénzért), és így a NER csapatoknak ne legyen komoly konkurenciája. A Honvéd bajnoki címét leszámítva be is jött, csak NER csapat nyert azóta. Aztán másik lobbi hatására időnként lazítottak, időnként meg megint szigorítottak.
Az is lehet, hogy a magyar játékosok menedzserei pontosan látták, hogy a korlátozás nekik jelent sokkal nagyobb bevételt, és meg is lehet lovagolni a szurkolói közhangulatot, amely könnyen az idegenlégiósok ellen fordítható. És hogy ők is ott álltak a légiósszabály mögött, pl.
Egy hozzá nem értő vezetőséget könnyen tudnak lobbik befolyásolni.
12. zaphod |Válasz erre: 9. mr-d
2020-02-18 16:37:46 Fekete öves, Őstag
az utánpótlásképzés problémája alapvetően az, hogy semmilyen szinten nincs meg a megfelelő tudás se az edzők, se az up edzők munkáját összefogó vezetők szintjén (ez utóbbi kiemelendő, mert ritkán, vagy soha nem merül fel. Pedig az UP edzők menedzselése legalább annyira fontos, ha nem fontosabb. Célkitűzések, számonkérések, man management itt is nagyon kell).
Nem tudják, hogyan kell a kiválasztásnak működnie és történnie, az egyéni képzéseknek, adott életkorban mit és hogyan kellene leoktatni, milyen kihívások elé kellene a gyerekeket állítani. Nem készítik fel őket se mentálisan, se fizikálisan. Ennek az az eredménye, hogy egy 18-20 éves fiatal NB3-mas szintig képes eljutni, innen pedig tovább már csak tapasztalatszerzéssel, ha játéklehetőséget kap a felnőttek között valamelyik ligában (többnyire NB3). Hogy ez változzon, ahhoz az MLSZ-nek többet kellene annál tennie, hogy adatbázist épít, és mérőszámokat néz. Konkrétan példa edzésterveket kellene kiadnia, hogy ezt és így kell csinálnotok, ilyen és ilyen szakemberekkel, akik számára szintén képzéseket kellene szerveznie. És ugyanezt, vezetők számára is.
De ugyanakkor tartom, hogy a magyar csapatokat az égvilágon semmi sem motiválja arra, hogy ténylegesen foglalkozzanak a gyerekekkel, és építsenek saját nevelésű játékosokra, mert anélkül is megélnek. Ameddig ez így marad, addig nincs igazi motiváció, ha változik is valami, azok is csak látszateredmények lennének, vagy 1-2 elhivatott személy eredményei.
11. mr-d |Válasz erre: 10. KáGábor
2020-02-18 10:16:10 Fekete öves, Őstag
Ez akkor lett volna előremutató, ha a 12 csapatos bajnokság bevezetésekor így indulnak neki, minél profibb bajnokságot kialakítani. Akkor írtam, hogy nem tudták eldönteni, mi a cél a bajnoksággal. Most a korábbi intézkedések negatív hatásai miatt megint kell idő, míg beállnak a klubok erre a rendszerre. Egyébként meg, az a játékos, aki nem tud 20 éves korára egy magyar középcsapatban legalább kiegészítő ember lenni, attól nemzetközi szinten már semmi nem várható (tisztelet a későn érő egy-két embernek). Maga az Akadémiák fenntartása is erősen kérdőjeles, szükség van-e rájuk. 14 éves korukra a magyar gyerekek olyan képzési hátrányba kerülnek, amit nem tudnak ledolgozni. Ezt bizonyítja, hogy 16 év felett a legtehetségesebb UP-válogatottak külföldi Akadémiákon pallérozódnak, ahol megvan a tudásanyag, mégsem tudják már felvenni a profi futball tempóját. 20 éves koruk körül legtöbben hazajönnek. Ebből könnyen belátható, hogy a magyar Akadémia rendszerbe is már olyan gyerekek kerülnek, akik még kevésbé képzettek. Csodát ne várjunk, főleg úgy, hogy itt még egyre nő a lemaradásuk és a játékosok önmenedzselése is katasztrófális, képtelek ellenállni a pénz csábításának, ahelyett, hogy a játéklehetőséget néznék első lépésben.
10. KáGábor*
2020-02-18 09:07:57 Fekete öves, Veterán
Remélem igazatok van, és ez tényleg valami előrébb mutató dolog lesz. Viszont az elmúlt időszak tapasztalatai alapján inkább csak a kapkodás, ad-hoc döntéshozatal érződik. Kitaláltak valamit, "lássák, hogy dó'gozunk", aztán mindenki fogja be...
9. mr-d |Válasz erre: 8. Szabó József
2020-02-18 08:52:30 Fekete öves, Őstag
Ja, ilyesmi van a háttérben. Csak miért kellenek a zsákutcák, mikor mi szurkolók is láttuk, a bevezetés pillanatában, hogy a korábbi ötletelések sehová sem vezetnek? Viszont most könnyen lehet, hogy az inga kileng a légiósok mértéktelen igazolása felé, mert a magyar játékosoknak nem akaródzik majd lemondani az eddigi intézkedések okozta kényelemről. Egyébként egy zsák krumpliért nem lehet futballistát igazolni, csak bohócokat, viszont mostanában a bohócok ára is megnőtt. Az is teljesen világos, hogy nemzetközileg valamennyire is eredményes klubot nem lehet magyar játékosokkal kialakítani. EL-csoportkör szintű magyar játékos talán 20 sincs (erős jóindulattal a szűken vett magyar válogatott tagjai), azok is java részt külföldön játszanak és kiegészítő emberek a csapatukban. Bl-szintű magyar, aki tényleg húzóember lehetne a csapatában meg talán egy sem, esetleg Szoboszlai lehet az valamikor, még nem tudni biztosan. Itt tartunk most. Ezért kellene központilag ellenőrizni az UP-képzést. Már a képzési időszakban számon kérni a fejlődést az Akadémiákon, központi adatbázisok kialakításával, objektív mérőszámok alapján. Nem lehet megint 10 évet várni, ölbe tett kézzel várni, hogy a mostani intézkedések következtében hátha kijön a mostani 10 évesekből pár használható játékos, az megint elvesztegetett idő. A bértömeg-gazdálkodás UEFA-általi bevezetésének (amit most nálunk is ellenőrizni akar az mlsz) van egy olyan járulékos hatása, hogy konzerválja a kialakult erőviszonyokat, mivel a tulajdonos nem tehet korlátlanul pénzt a csapatába (M.o-n ez a közpénzek sajátos elosztása miatt hatványozottabban jelentkezhet, attól függően, mennyire erős a szándék a kiskapuk ellenőrzésére). A DVTK is állandóan tulajdonosi tőkeinjekcióra szorult papíron, kíváncsi leszek, hogyan alakul majd a költségvetésünk, hiszen ezek a pénzek nem fordíthatóak bérekre, elvileg a beszámolókból jobban ki kellene derülnie, miből keletkezik a folyamatos hiány, mit finanszíroz vele a tulajdonos. Ez megint lehet, álom marad.

Szerk: Gulácsit kihagytam, mint top-játékost, bár mint kapus egyedi képzést kap, de mégiscsak a futball része
2020-02-18 06:43:43 Fekete öves, Veterán
Nem védeni akarom bmlsz-t, mivel az évek óta tartó állandó változtatásokkal őrületbe kergetik a szakmát.
Azonban a mostani változtatásnak nem az a lényege, hogy versenyképessé akarják tenni a csapatokat?
A légiósok bérigénye köztudottan alacsonyabb (kivéve a fradi-vidi kettős nagy igazolásait), ez lehet kicsit leülteti az őrületessé váló (ár-érték arányú) igényeket.
A fiatal-szabály eddigi passzusai csak felemelték a fiatalok bérigényét és elkényelmesítették őket (úgy is játszanom kell-effektus), ezzel a változtatással pedig tényleg csak azok a fiatalok játszanak majd, akik valóban a felállást erősítik.

Félre ne értsetek, nekem nem tetszik ez az állandó változtatási kényszer, ám mintha visszajöttünk volna a szabályok csavargatásai előtti időszakhoz.
7. Sparrow
2020-02-17 14:06:22 Barna öves, Fanatikus tag
Az egész rohadványos focinkat a közpènzek és a légiósok tartják életben! Totálisan halott az Up képzés! A külföldi klubokban lévő fiatalok akiknek esélye és affinitása van ahhoz hogy legyen belőlük valaki! Ez nem is fog változni amíg nincsenek rákényszerítve a klubok mert semmit sem kell tenni és jön a Tao!
6. zaphod
2020-02-17 10:51:09 Fekete öves, Őstag
teljesen mindegy, hogy hogyan próbálja az MLSZ szabályozni / ösztönözni a klubokat, ameddig a magyar foci nem a piacból, hanem nyílt vagy rejtett közpénztranszferből él. A klubok bevételei az MLSZ támogatásaiból, a roppant mód túlárazott közvetítési pénzekből, piacinak álcázott szponzorációból, TAO-ból és egyes csapatoknál konkrét állami támogatásból állnak. Emellett semmi nem ösztönzi egyik klubot sem arra, hogy játékosokat adjon el, illetve, hogy eladásra neveljen ki - pedig a magyar kluboknak alapvetően ebből kellene élnie!
Persze az, hogy az MLSZ szabályzása évről évre változik, megint faszság, de nem számít sokat, ha a kiinduló állapot eleve zsákutca. De ez már csak részletkérdés.
Én speciel nem értek azzal egyet, hogy az UP kérdés központosítva legyen. Csinálja minden klub úgy, ahogy akarja, de támogatást csak az kapjon, aki fel is tud mutatni eredményeket. Mondjuk az állam nemrég kivette az MLSZ kezéből a kiemeltek támogatását, ami megint egy lépés lesz vissza, különösen felcsútokkal meg várdákkal kiemelt akadémiaként.
2020-02-17 10:05:44 Lila öves, Tag
Dilettánsok!

Csányi = bankigazgató
( tulajdonképpen nincs is ideje a focival foglalkozni a főállása mellett. )
Olyan ember kéne aki 100% ban a focira koncentrál és nem csak “másodállásban” csinálja!!!

A döntéseket megszavazó 12 igazgatósági tag ( mind Csányi által kiválasztva!!!) között 2 db focihoz értő ember van!!!! Igazából szakmailag nullák, a szerepük hogy bólogassanak és minden előterjesztést megszavazzanak.

Amíg ez így marad, itt nem lesz változás.
Előrelépés meg különösen nem!

Csányi 10 (!!) éve uralkodik — eddig NULLA felmutatott eredménnyel.

Mi kell még hogy leváltsák?
2020-02-17 10:00:01 Fekete öves, Veterán
Aki ebbe a nagyon alacsony színvonalú NBI-be nem tud bekerülni, fiatalon, öregen, pénzért, vagy anélkül az nem is odavaló.
Láthatjuk Kisst, aki a jobbak közé tartozik, játszik, hogy mit tud. Ő befér, de azért van még mit fejlődnie. Ha nem lesznek mindenféle idétlen szabályok, akkor lehet esetleg itt focit látni. Az edzőnek nem az a feladata, hogy állandóan azon törje a fejét, hogy kit kell berakni, kit nem, hogy kijöjjön a pénz, hanem, hogy kikkel lehet nyerni az adott meccsen. Épp elég ez.

A pénzt pedig fizető nézőszám alapján kellene osztani, amennyiben a futballra, mint szórakoztatásra tekintünk.

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...