Banner

Lehet focikiállítást csinálni sikeres foci nélkül? Diósgyőrben megmutatták

Szerző: Jáborcsik András | 2017-06-26 21:57:00

A reset.hu szerzőjének, Fekő Ádámnak az írása a Volt egyszer egy stadion kiállítás megnyitójáról:


Miskolcon a Múzeumok éjszakájára időzítve nyílt meg a DVTK stadionkiálítás Volt egyszer egy stadion címmel a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületében. Mivel épp otthon tudtam lenni és egy percig se tudnám tagadni, hogy minden érdekel, ami Diósgyőr , oda is irányítottam magam a megnyitóra. Arról elképzelésem se volt, pontosan hogy nézhet ki egy ilyen tárlat, hiszen bármennyire is életem egyik legmeghatározóbb helyszíne a már lebontott egykori DVTK stadion, kiállításra alkalmas részt nehezen tudnék mondani belőle. Személyes élményei nyilván fél Miskolcnak vannak róla, de hogy ki milyen részegen borult le a széksorok között, melyik volt a kedvenc Nyíregyházának, Fradinak vagy Újpestnek írt dala, nehéz volna múzeumba vinni.


Viszont Miskolcon továbbra is érdekli az embereket a focicsapat, és ezen példátlan módon egyetlen politikus vagy idióta szabályozás sem tudott érdemben változtatni. Ennek szellemében már a megnyitóra is viszonylag sokan érkeztek, hogy meghallgassák a helyi aranycsapat egykori tagját, Oláh Ferencet mérsékelt lelkesedéssel beszélni arról, mennyire fontos volt neki a Diósgyőr (az egész pályafutását itt húzta le), majd mehettünk is be a kiállításra, hogy megnézzük, mi is jött össze.

Először is a száraz tények: egy átlagos osztályterem fele jutott a DVTK-nak, azt viszont próbálták jó sűrűn megtölteni. Ha nincs túl nagy tömeg (márpedig akkora azért nem lesz), akkor kényelmesen végig lehet totyogni a sportpálya múltját végigjáró szobát, ahol tableten nézhetünk nyilatkozatokat. Például azt, amikor egykori ellenfelek vázolták fel, mekkora szívás volt nekik itt néha pályára lépni. Megnézhetjük a Corinthian-kupát 1942-ből (ez a legjobb amatőr csapatnak járt), és természetesen van pár szék is a stadionból. Csúcsélményként VR-szemüvegen keresztül egy játékos szemszögéből érezhetjük meg, milyen lehetett kifutni a pályára a 2016 októberében játszott stadionbúcsúztató meccsen, amin később amúgy teltház előtt kapott ki a Diósgyőr 2-3-ra a Fraditól.


Azt nem mondom, hogy miskolci kötődéssel nem rendelkező ember is nézze meg bátran, de ez nem is nekik szól. Akinek viszont jelent valamit a Diósgyőr, az menjen el, mert fog találni valamit, amin meghatódik. Nem a kiállítási tárgyak között, hanem azok között az emlékek között, amiket magával visz.

A kiállítás 2017. december 31-ig megtekinthető.


Elolvasom a teljes cikket a reset.hu-n >>>>>


forrás: reset.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
8. kerecsen
2017-06-30 19:05:14 Piros öves, Őstag
Megnéztem a kiállítást. Kicsit soványka a kiállított anyag, de a szándékot díjazni kell. Bár az 1000 Ft-os belépő nem túl barátságos....
2017-06-28 21:22:13 Fehér öves, Tag
Érik a szőlő,hajlik a vessző........
6. dudik-attila |Válasz erre: 5. utolsomohikan
2017-06-28 07:26:36 Piros öves, Őstag
Én ott voltam a megnyitón is és a premier filmvetítésen is. Úgy van, ahogy leírod, az írás őszinte, kicsit nyers. De nem tudok vele vitatkozni. Valóban igaz, hogy a bevitt emlékeket tudja felszínre hozni. Ha ilyened nincs, nem fog megérinteni. Szerintem...
Ui.: A 3D VR-szemüveges cucc tényleg ütős...
5. utolsomohikan |Válasz erre: 3. diodio
2017-06-27 19:40:46 Citromsárga öves, Lelkes újonc
A kiállítást majd megnézem.
Szerintem az írás nagyon jó. Csak brutál nyersen őszinte
Olyan borsodias, miskolcias...
4. kerecsen
2017-06-27 17:14:20 Piros öves, Őstag
Az a nagy baj, hogy alig vannak eredeti tárgyi emlékek a DVTK történelméből. Próbálnak összeszedni dolgokat jó szándékú, lelkiismeretes múzeumi emberek, de nem nagyon gyűlik a valamire való anyag. Nagyon örülök, hogy az új stadionnál lesz múzeum, de félek, nem lesz mivel megtölteni. Állítólag Reszeli Sósék sok mindent, a legértékesebb ereklyéket is elvittek a felszámolás során, azt gondolták ez nekik jár, mert nem kapták meg azt a pénzt amit gondoltak.
3. diodio |Válasz erre: 2. korxi
2017-06-27 17:05:31 Barna öves, Fanatikus tag
A kiállítással nincs semmi bajom!!
Az írással kapcsolatban nem tudom eldönteni,hogy hova tegyem???
Lehet értelmezni pozítívan,de ugyan akkor negatívan is.
2. korxi |Válasz erre: 1. diodio
2017-06-27 09:30:11 Piros öves, Veterán
?
1. diodio
2017-06-27 09:23:56 Barna öves, Fanatikus tag
Nem tudom el dönteni,hogy sírjak vagy nevessek!!!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...