Banner

Küldj egy könyvet Kárpátaljára!

Szerző: walaki | 2017-11-23 13:25:00

Diósgyőr szurkolók karácsonyi akciója a Kárpátaljai magyarság fennmaradása és fejlődése érdekében.

Lassan közeleg az évvége, segítsük idén is a rászorulókat!

A kárpátaljai magyarok nehéz helyzetben voltak, nehéz helyzetben vannak és még nehezebb helyzetben lesznek.

Az erőszakos asszimiláló ukrán hatalom az úgynevezett oktatási törvényben csonkítja a kisebbségi jogokat. Ukrajna 2018 -től nem engedélyezi a magyar nyelvű oktatást a 10 éven felüliek részére. 2020 tól pedig már az első osztálytól kezdve tiltaná a magyar nyelvű oktatást.

Ti megbecsültök minden rendet,
Melyen a béke alapul.
De ne halljátok soha többé
Isten igéjét magyarul?!
S gyermeketek az iskolában
Ne hallja szülője szavát?!
Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!

Reményik Sándor: Templom és iskola

Politikát meghagyva a politikusoknak… mit tehetünk mi?

Küldjünk magyar nyelvű könyveket Kárpátaljára! Legyen benne sok mesekönyv, szépirodalom, de legyenek benne tankönyvek is. Jól jönnének ABC-s könyvek amelyekből a kicsik könnyebben tudnának tanulni, hogy utána a mesekönyveken keresztül tudják megőrizni magyarságukat.


Mit kell tenned, hogy segíthess?

Adj ajándékba könyvet Karácsonyra kárpátaljái gyerekek számára, vagy küldj egy játékot egy magyar gyerekotthonnak.

Mi segítünk összegyűjteni a felajánlásokat, és egy Kárpátaljai egyházi személy ajánlására eljuttatjuk a könyveket és játékokat a megfelelő helyre. Az ajándékok átadását természetesen fotókkal dokumentáljuk majd.

A szombati DVTK - Újpest mérkőzés előtt a debreceni Nagyerdei Stadion állóhelyi és ülőhelyi bejáratánál kihelyezett gyűjtőkbe lehet elhelyezni a könyveket.

A felajánlások átvételéről a holehil1@gmail.com vagy az info@amigeleken.hu e-mail címekenen is tudunk egyeztetni, illetve a https://www.facebook.com/groups/575402062791085/ facebook csoportban.

A könyvek átadására személyesen a mérkőzések előtt lesz lehetőségetek, illetve nagyobb mennyiségű könyvért házhoz is megyünk.

A tegnapi gyűjtés eredménye! Köszönjük a felajánlóknak!

Aki játékot szeretne felajánlani, azt legcélszerűbb egy cipős dobozba tenni, becsomagolni, és a ráírni, hogy kinek szánja. Pl. 12-14 éves fiú, vagy 5-6 éves kislány.

Senkit nem akarunk nagy költségekbe verni, így a megkímélt állapotban lévő, már nem használt könyvek és játékok tökéletesen megfelelnek!

Akinek nincs lehetősége személyesen vagy postai úton megtenni felajánlását, az pénzzel is támogathatja akciónkat.

A befolyó pénzösszegből a tavalyi szurkolói akcióhoz hasonlóan tartós élelmiszereket vásárolnánk.

felajánlást: a Diósgyőri Szurkolók Egyesületén keresztül az:

10700086 - 69611988 - 51100005 számlaszámon tehetitek meg.

Megjegyzés rovatba kérjük írd be: KKKK

A Szervezett Csoportok 2015 decemberi akciójáról itt olvashattok: http://karpataljalap.net/?q=2015/05/25/diosgyori-drukkerektol-kapott-adomanyt-halabor


Egy kis történemi kitekintés:

A fent látható térkép olyan kárpátaljai városokat ábrázol, melyek a Magyar Királyság fontos részét képezték, és melyek lakossága ma is meghaladja a 10.000 személyt.

Kárpátalja a honfoglalás óta a Magyar Királyság részét képezte. A Szent István király által alapított 45 vármegye közül 2 itt volt található, Borsova (Bereg), illetve Ung vármegyék. A XI. században Kárpátalját számos kun illetve besenyő támadás érte, melyeknek Szent László király vetett véget. Az 1241-es mongol invázió nagy pusztítást tett ezen a vidéken is, és ezt követően kezdtek megjelenni német illetve ruszin telepesek is ezen a területen. Kárpátalja a XVII. században az Erdélyi Fejedelemséghez került, majd a Rákóczi-szabadságharc során, II. Rákóczi Ferenc 1703-ban innen indított hadműveletet a Habsburg abszolutizmus ellen, melyet a ruszin lakosság is támogatott.

Az első világháborút lezáró, 1920-ban megkötött trianoni békeszerződés, Kárpátalját Csehszlovákiához csatolta. 1938-ban a bécsi döntés értelmében a magyar hadsereg bevonult Kárpátaljára, és visszacsatolta azt Magyarországhoz. 1944-ben a szovjet hadsereg foglalta el Kárpátalját, majd 1945-ben a Szovjetunióhoz csatolta. 1991-ben Kárpátalja a függetlenné vált Ukrajnához került, melynek napjainkban is részét képezi.

Mint az a fenti ábrán jól látható, az ábrázolt kárpátaljai városok etnikai összetétele jelentősen megváltozott az utóbbi 100 évben. Ezek az etnikai változások főleg a második világháborúnak és annak következményeinek tulajdoníthatók. Kárpátalján a Szovjetunióhoz való csatolással, szinte azonnal megkezdték a magyar lakosság kitelepítését, illetve gulágokba való deportálását. Hasonló módon alakult a német lakosság sorsa is, mely mára már teljesen eltűnt ezekben a városokban. Természetesen, mint szinte mindenhol, itt is jelentős vidéki lakosságot telepített be a kommunista vezetés, mely aztán végül a fent látható statisztikai ábrát eredményezi. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a kommunista és ukrán vezetés is, mindig is törekedett a kisebbségek beolvasztására, melyre akár napjainkban is jó példát találhatunk, ha az új ukrán oktatási törvényt vesszük figyelembe.

Röviden a Kárpátalján élő magyarokról

Az 1920 utáni időkben tartott népszámlálások során, a Kárpátalján élő magyarság számát különböző módszerek és eszközök segítségével folyamatosan hamisították, mint az lenni szokott minden elfoglalt terület esetében. Az utolsó ukrán népszámlálás szerint 2001-ben 151.533 magyar élt Kárpátalján. A számos asszimilációt erőltető törekvés megléte mellett, azonban az is tény, hogy a kárpátaljai magyar lakosság száma nem emelkedett olyan dinamikusan, mint az a többi ott élő népcsoport esetében történt. Szerencsére a kulturális és nyelvi kötődés és etnikai identitás azonban továbbra is szorosan köti a Kárpátalján élő magyarok nagy részét Magyarországhoz, és ahhoz, hogy ez így is maradjon, a mindenkori magyarországi vezetés kötelességének kell, hogy érezze, hogy az anyaország területén kivülrekedt magyarokat mindig komolyan támogassa.


forrás: https://www.vitato.eu.


Szerző : Juhos István





És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 > 

23. alpin
2017-11-25 12:27:10 Kék öves, Tag
Kérdésem: aki nem megy Debrecenbe és nincs annyi könyve, hogy érdemes lenne eljönni érte, hova viheti?
22. grosser |Válasz erre: 8. walaki
2017-11-23 17:26:32 Piros öves, Veterán
Mikorra készítsem össze? Ahogy nézem a fenti képet én is egy ilyen banános kartonba fogom rakni, a legjobb megoldás, mert vastag, erős a karton.
21. grosser |Válasz erre: 18. vebgy
2017-11-06 23:48:47 Piros öves, Veterán
Volt szerencsém együtt dolgozni ruszinnal/ukránnal a katonai repülő-gépgyárban, mint esztergályos érettségi után és sikertelen egyetemi felvételi után (nem volt zsebpénzünk a dékánnak) , 1985-1987 és katonaság után 1989-1992, de semmi rosszat nem tudok róluk mondani, mindegyik jó fej kolléga volt,, még a szovjet-magyar szégyen 6-0 után is, pedig a kb. 50 fős műhelyben ketten voltunk magyarok.
És senki se hívott engem Szásának, még a tőzsgyökeres orosz művezető se, hanem Sanyi voltam mindenkinél!
Azért ilyen szempontból mi kárpátaljaiak szerencsésebbek voltunk anno, mint az erdélyiek a románokkal szemben, semmi jele nem volt annak, hogy magyarok vagyunk, elfogadtuk egymást, és ez nagyon fontos dolog volt!!!!
20. vebgy* |Válasz erre: 19. grosser
2017-11-06 23:38:27 Fekete öves, Veterán
Hátha a többi lelátón más lesz a minta...
19. grosser
2017-11-06 22:40:55 Piros öves, Veterán
bocs az OFF-ért, de ez mi a szar, már bocsánat, ugye nem így tervezik?
18. vebgy* |Válasz erre: 16. grosser
2017-11-06 22:38:38 Fekete öves, Veterán
Ruszinok azok az ukránok...amúgy meg a mostani etnikai arányok (sem) nem számítanak semmit, egyszer valaki ugye azt mondta, hogy vagonkérdés...Nem ártana az ukránoknak az utóbbi idők megnyilvánulásai miatt, egy pofáraesés. (Persze ebben akár tetszik, akár nem, csak bizonyos Vlagyimir Vlagyimirovicsban bízhatnánk).
17. Szabó József* |Válasz erre: 16. grosser
2017-11-06 21:14:21 Fekete öves, Veterán
A ruszinok jobban húznak hozzánk mint az ukránokhoz.
Az ukránoknak besoroltak 90%-a valójában ruszin.
Csak Kárpátalja visszacsatolása által a 11 millió körüli össznépesség alig 8-9%-a lenne ruszin.
16. grosser
2017-11-06 21:03:55 Piros öves, Veterán

Ebből is látszik, hogy nincs semmi értelme, realitása mára a visszacsatolásnak sajnos.
A magyarok zöme már itt él, a svábok meg Németországban.
15. grosser
2017-11-06 20:51:32 Piros öves, Veterán
Lehet engem elküldeni az anyámba - na azért oda azért nem kellene -, mert anyukám már lassan másfél éve a mennyországban van, de nekem ez a Kárpátia zenekar soha nem volt a szívem csücske, értem én a mondanivalójukat, de kicsit túl erőltetett, amit ki akarnak ezekkel a dalokkal fejezni....
14. grosser |Válasz erre: 13. Szabó József
2017-11-06 20:41:15 Piros öves, Veterán
Beszkid, hátikosárral, még egyszer, hátikosárral hozta haza nagyapám onnan a gombákat, és csak egy félét szedett, a gombák királyát, a vargányát! Mi úgy hívtuk, hogy "bükkfa gomba", de az itt vargányának hívták!
Jó, nem most, hanem a hetvenes években, de szerintem most is lehetne találni hasonló mennyiséget arra felé!
Benne vagyok Józsi, menjünk, de majd csak valamikor tavasszal! Benzinköltségbe beszállok. De akkor ne egy napos túra legyen, a szállást - három-négy főre - elintézem a munkácsi még megmaradt rokonomnál, és ki nem hagyva Zrinyi Ica várát se Munkácson!
Munkács - Verecke kb. 70 km, Miskolc - Munkács kb. 200 km, nem távolság.

1 2 3 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...