Banner

Kovács István - 77

Szerző: Jáborcsik András | 2018-07-17 13:30:00

Július 16-án ünnepli 77. születésnapját Kovács "Mustos" István, a DVTK egykori játékosa.


A magyar futball nagy ígéretének indult. A gyerekkori barátok, későbbi játékostársak, Solymosi Pixi és Tamás Gyula sokszoros válogatottak lettek, az ő pályafutása azonban egy makacs gerincsérülésnek köszönhetően nem tudott kiteljesedni, korán pályafutása befejezésére kényszerült. Hiába volt 8 évig a DVTK keretének a tagja, alig 50 NB1-es meccset játszott.


Tizenegyszer ölthette magára az ifjúsági válogatott szerelését, kora egyik legnagyobb tehetségének tartották. Az egykori ifiválogatottbeli csapattársai közül nyolcan - köztük Albert, Farkas, Ihász - később a felnőtt válogatottban is meghatározó szerepet játszottak.

A Levente téren nőtt fel, itt focizott éjjel-nappal többek között a későbbi játékostársaival, Tamás Gyulával és Sikora Ferenccel. Egy iskolák közötti mérkőzésen figyeltek fel a tehetségére, amelyet mezitláb fejezett be, mert a meccs közben szétment a cipője és leszakadt a lábáról. Mindössze 17 és fél éves volt, amikor 1959. március 1.-én, negyedikes gimnazistaként a Dorog elleni hazai meccsen bemutatkozott a DVTK-ban. Első élvonalbeli gólját negyedik NB1-es meccsén szerezte az MTK elleni összecsapáson a Népstadionban.

1969-ben, három évvel pályafutása befejezése után így emlékezett vissza diósgyőri bemutatkozására: "Első gimnazista korom óta fociztam a DVTK-ban, tizenhét éves koromban ifiválogatott lettem és még abban az évben bekerültem a Dorog ellen pályára lépő csapatba. Szigeti, Török, Paulás, Csányi és a többiek mellett ez akkoriban nem volt kis dolog. Jól ment a játék, felfigyeltek rám, tizenegyszer ölthettem magamra az ifjúsági válogatott mezt, többek között az emlékezetes szófiai UEFA tornán. A Képes Sport akkori cikke szerint én is bekerültem az elmúlt tíz év legjobb ifjúsági váloghatottjába. Olyan szépen indult minden ..."


Az ifjúsági válogatott tagjaként tevékeny szerepet játszott abban, hogy az 1959-es bulgáriai UEFA tornán a magyar válogatott a dobogó harmadik helyén végzett. Akkoriban a nagyválogatott mérkőzései előtt előmérkőzés keretében rendre pályára lépett az ifjúsági válogatott is. Nem egyszer előfordult, hogy Mustos Solymosi Pixi csapattársaként 70-80 ezer néző előtt futballozott a Népstadionban. Tagja volt az 1960-as ausztriai UEFA tornára készülő ifjúsági válogatottnak is, azonban egy sérülés miatt sajnos kénytelen volt itthon maradni.

A bal oldali képen az MLSZ kikérője az ifjúsági válogatottba, a jobb oldalin pedig az 1959-es bulgáriai UEFA torna harmadik helyezett válogatottjának csapatképe. Kovács István az alsó sor bal oldalán látható.


A bal oldali képen az 1959-ben, a Népstadionban Jugoszlávia ellen pályára lépő magyar ifjúsági válogatott. Balról: Keglovich, Albert. Ihász, Kékesi, Kovács, Nagy, Solymosi E., Menczel, Solymosi Z., Acél, Sóvári. A jobb oldali képen Kovács gólba tartó labdája látható.


Az 1962/63-s NB2-es bajnokságban a Bukovi Márton által vezett DVTK óriási versenyt futott az Ózddal a bajnoki címért. Az öldöklő csata csak az utolsó fordulóban dőlt el a Diósgyőr javára. Ebben az évben Kovács Istvánnak remekül jött ki a lépés, 18 góljával a csapat házi gólkirálya lett. Érdekesség, hogy góljainak több, mint felét, szám szerint tizet fejesből szerzett. Az ózdi, idegenbeli győzelmet követően, melyet Kovács góljával nyert meg a DVTK, eltette emlékbe a mérkőzés labdáját. Többek között Mustos gólerős játékának is köszönhetően a bajnokság végén feljutást ünnepelhetett a csapat.

A bal oldali képen a gólszerzőt ölelgetik csapattársai, a jobb oldali képen pedig a gólörömet követően a fotó bal oldalán visszafutó Kovács az Ózd kapusának üzen.


Pályafutásának egyik legemlékezetesebb mérkőzése az 1966.05.15.én Diósgyőrben lejátszott DVTK-Újpesti Dózsa elleni találkozó volt. A lelátón helyet foglaló 22.000 néző nagy örömére a DVTK 3-1-re diadalmaskodott a Fazekassal, Benével, Dunai II-vel, Göröccsel felálló lila-fehérek ellen. A mezőny legjobbja a két gólt szerző Kovács István volt. Ekkor már az ellenfélben lépett pályára egykori csapattársa, barátja, Solymosi Pixi.

A fenti bal oldali képen részlet a mérkőzés tudósításából, a többi képen a gólöröm pillanatai láthatók


Vissza-visszatérő gerincbántalmai azonban megakadályozták abban, hogy folyamatosan jó játékot tudjon produkálni.

Sokszor előfordult, hogy edzésen ragyogóan ment a viktóriázás, másnap viszont már alig tudott lábra állni a fájdalomtól. Ilyenkor Gomercsics gyúrót kérte meg, hogy hozza játékra képes állapotba. Egy Népstadionban lejátszott idegenbeli meccs előtt például lidocainnal stoppolták be a gerincét, hogy pályára tudjon lépni. A meccs végére a meze hátul tiszta vér volt. Mustos visszaemlékezése szerint edzője, Preiner Kálmán őszintén meg is mondta a szemébe, hogy "Maga nagyon jó játékos, de nem tudok mit kezdeni magával a sérülései miatt"

A jobb oldali képen középen Preiner Kálmán, jobb oldalon Kovács István.


A klub is segíteni próbált a gyógyulásában, a fövárosban valamint Bécsben is többször járt kivizsgáláson, illetve kezelésen, közben 20-30 perc erejéig tudott csak pályára lépni többnyire a tartalékcsapatban. Olykor még felcsillant a remény, de be kellett látnia, hogy nincsenek csodák. Az 1969-ben megjelent "Úgy szerettem volna még focizni" című interjúban így mesélt erről: "Azt hittem, belepusztulok, először még reménykedtem, de reménykedni sem lehet örökké. A DVTK-nak csak hálás lehetek, hogy anyagilag segítették a kezeléseimet, de valami mégis nagyon fáj. Azt vártam, hogy egyszer majd megszorítják a kezem, és azt mondják, sajnáljuk, hogy így történt és köszönünk mi is mindent. Ezt a kis semmiséget azonban elfelejtették."


Diósgyőri mezben 1966.05.22.-én lépett pályára a Honvéd elleni hazai meccsen. A 2-0-ra megnyert találkozón be is talált a vendégek hálójába. Pályafutása befejezését követően hamar a civil életben találta magát, sikeres vállalkozásokat indított, jelenleg pedig nyugdíjas éveit tölti.


Kedves Mustos! Nagyon boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk!




További fotók Kovács István pályafutásából:

Az 1959-es bulgáriai UEFA tornán az NDK ellen pályára lépő magyar ifjúsági válogatott: balról Sóvári, Takács, Menczel, Kürtösi, Solymosi, Nagy, Keglovics, Kovács, Pém, Albert, Radics. A jobb oldali képen Kovács lövését követően a hálóban köt ki a labda.


1960-ban a tatai edzőtáborban készül az ifjúsági válogatott az ausztriai UEFA tornára. A fotókon az "ötösfogat", a tornára tervezett csatársor, amelyből Kovács sérülés miatt végül sajnos lemaradt. Mustos valamennyi fotó bal oldalán látható.


1961-ben Albániában túrázott a DVTK. A bal oldali képen balról Paulás, Erdősi, Kovács, Fekete, Ráczi, Perecsi, Csányi, Papp, Krompaszky, Hódi, Szigeti és az albán úttörők. A jobb oldalon közös csapatkép látható az Elbasani játékosaival.


Rendkívül jó rugóinak köszönhetően sokszor bizonyult a levegő urának az ellenfelek kapui előtt, ennek köszönhetően is szerzett sok fejesgólt.


Az 1962/63-as bajnokságban lejátszott Ózd elleni idegenbeli meccs labdája, amelyet a DVTK Kovács István góljával nyert meg 1-0-ra.




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
4. Pele1958
2018-07-16 20:52:02 Kék öves, Tag
Kedves Pisti!
Jó volt olvasni a Rólad készült megemlékezést-mely mit mondjak igencsak megérintett-hisz valahol egy kicsit visszahozta az ifjúságunkat.
Hisz ott voltam a meccseiteken kis kölyökként és ott eldőlt,hogy én is olyan játékos akarok lenni-mint az DVTK ifibenjátszó Hütter(kapus) Szebeni Pista,Szávai Peti, Balázs Ernő(Kókili) a Horváth Bandi bátyja,Ráczi Attila és persze Pixi. meg a bátyám Kökesz, meg a Kozma Öcsi(kapus) hirtelenjében ennyi név jut eszembe-mentségemre 60 év távlatából.
És ,hogy örültem mikor évekkel később én is Dóczi Pista bácsi kezei közzé krültem!
Majd mikor később Penderi Gyuri bácsi meghivására a tarcsiba kaptam meghivást-és ott voltál és jöttél hozzám és mondtad nagy meggyöződéssel:"kis Kökeszha jót akarsz csak nekem passzolsz,világos!"Persze nagyon visszaakartál kerűlni az első csapatba az aktuális sérülésed után.!!!
Most már elárúlhatom ,hogy úgyan ezt mondta még Kovács Pali Szucsányi Bandi(vakbélműtét útán),vagy Matisz Tibi is
.És mikor nálam volt a laszti négy helyről jött a "nekem" -mert mindnyájan az első csapatba akartatok visszakerűlni.
Hát röviden ennyit az akkori szép időkről.
Fogadd maximális jókivánságaimat Születésnapod alkalmából: " kis Kökesz"
2018-07-16 19:37:47 Piros öves, Tag
Jó egészséget kívánok!Isten éltesse sokáig!
2. Istike
2018-07-16 13:41:31 Barna öves, Tag
Isten éltessen!
1. toki*
2018-07-16 10:50:55 Fekete öves, Veterán
Isten éltesse!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...