Banner

Két ábra, ami rávilágít az egész magyar futball nyomorára

Szerző: Jáborcsik András | 2019-10-18 20:13:00

A magyar utánpótlás labdarúgó-válogatottak (U19 és U21) öt meccset játszottak az elmúlt néhány napban, egyedül Kazahsztánt sikerült legyőzni (5-0). A 19 évesek kikaptak a selejtezőben Grúziától (2-4), Horvátországtól (0-2), és nem jutottak tovább. A 21 év alattiak szintén a horvátoktól (1-4) szenvedtek vereséget, majd a szlovénoktól (0-1). Az U21-es válogatott a nyáron kinevezett Gera Zoltánnal még nemhogy meccset nem nyert, csak egy gólt lőtt a négy találkozó alatt.


Aki elolvasta a belga auditáló cég, a Double Pass legfrissebb jelentését, nem csodálkozik igazán, hogy nem látható, érezhető fejlődés a hazai futballban, miközben olyan anyagi lehetőségek vannak, mint eddig soha, évek óta milliárdok kerülnek az akadémiai rendszerbe. (A legtehetségesebb játékos, Szoboszlai Dominik ezt megkerülve igyekszik boldogulni.) Azon sem lepődünk meg a diagramokat látva, hogy a Fradiban alig van magyar, a fiatalok pedig nem döngetik a kapukat.

Az index.hu-n megjelent cikkből idézünk.


Ha kiragadjuk a jelentésből azt az adatot, hogy az egyének nyomon követése a belgák ajánlásai és javaslatai ellenére 37 százalékról 21 százalékra esett vissza, részben a magyarázat is megvan arra, miért nem tud minimálisan előrébb jutni a magyar futball.

Illetve, ha megnézzük az alábbi táblázatot, nehezen érthető, hogy hat év alatt, amióta a DP felülvizsgálja ezt a területet, miért nem történt semmi. Az első jelentés 2013-ban volt, a második 2016-ban.

Az MTK akadémiája már 15 éve üzemel, de Felcsúton is beiskolázták már 2007-ben az első évfolyamot. Rejtély, milyen szakmai koncepció volt a legelején, ráadásul Mezey György futballdoktor is volt igazgató Felcsúton.



Az első sor mutatja, ha vannak is célok, nem foglalkoznak azzal, hogy teljesült-e, nem rögzítik. Ahogy a nevében is benne van, az utánpótlásképzésből nálunk az egyéni képzés kimaradt, aminél ebben a korban nincs fontosabb terület. A 19 vizsgált akadémián alig foglalkoznak ezzel a kérdéssel, és ha foglalkoznak is, nem tudhatjuk, hogy hatékonyan teszik-e.

A KARRIERTERVEZÉSNÉL IS EGÉSZEN ÉRTELMEZHETETLEN A 15 SZÁZALÉKOS ADAT.

A vizsgált akadémiák közül hat kapott jobb minősítést, a többi rosszabbat.


Tovább az index.hu-ra a teljes cikkre >>>>>>


forrás: index.hu




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
4. El Bandi
2019-10-24 11:20:41 Piros öves, Őstag
"Hagyjuk már ezt a hülyeség grafikonokat.Az 50-as,60-as,70-es, de még és a 80-as években nem volt semmiféle Double Pass jelentés és mégis tudtak focizni az akkoriak.Egyszerűen voltak jó edzők,akik értettek a dolgukhoz és focizni tudó és akaró focisták akik arra törekedtek,hogy minél jobb labdarúgók válhassanak belőlük."

Egyetértek, ezt mesterségesen nem lehet létrehozni, a közegnek saját magának kell kitermelnie a focistákat... mert így ez csak látványpékség...
3. vebgy*
2019-10-20 12:19:11 Fekete öves, Veterán
Hát ebből az akadémiai "rendszerből" aki kikerül hamar, vagy bele sem kerül, annak van esélye labdarúgóvá válni...igazivá.
2. betyarok |Válasz erre: 1. d-tiger88
2019-10-20 10:49:13 Fekete öves, Őstag
Abban az időben még az is belefért, hogy a meccs előtt benyomtak egy felest a Stadion presszóban. Igazad van abban, hogy más volt a hozzáállás a futballhoz. Ez abból is fakad, hogy a gyökerek a grundokon, játszótereken, strandokon, stb voltak. Mindig mindenki mindenhol focizott. Ma edzőpályák, edzőtermek, akadémiai rendszer, itt kell - kéne - felkészülni a modern futball kihivásaira, amit meg is lehet tenni, ha jól működik. A statisztikák megmutatják, hogy hogyan működik. Ha nem működik - mint nálunk - akkor hiába a lelkesedés, az akarat - mert azért ilyenek is vannak.
A jelentés megmondja, mik a hiányosságok szakmailag, mi pedig látjuk az eredményt: az akadémiák hozták létre azt a nyegle légkört, amiről beszélsz.
Van itt Szatymazon egy 17 éves legény, megye I, nb3, akadémián volt, állandóan oltom a Diósgyőrrel. Azt mondja, mindenét odaadná, ha a DVTK-ban játszhatna.... edz, fut, képzi magát, akar, tehetséges is. Elmesélte, hogyan működik úgy a rendszer, hogy ez teljességgel lehetetlen...
2019-10-19 12:23:11 Zöld öves, Tag
Hagyjuk már ezt a hülyeség grafikonokat.Az 50-as,60-as,70-es, de még és a 80-as években nem volt semmiféle Double Pass jelentés és mégis tudtak focizni az akkoriak.Egyszerűen voltak jó edzők,akik értettek a dolgukhoz és focizni tudó és akaró focisták akik arra törekedtek,hogy minél jobb labdarúgók válhassanak belőlük.Most meg csak a nagy pénzre mennek rá és egyáltalán nem érdekli őket az,hogy játszanak egy jobb csapatba.Elvannak ők akár a ciprusi másodosztályban,ha több pénzt ajánlanak nekik,mint itthon egy elsőosztályú klub.Itt van például Dzsudzsák Balázs.A PSV-ben játszott akarta vinni a Liverpool,a Juventus és milyen csapatot választott egy másodosztályból felkerült csapatot pusztán a több pénzért.Nem,hogy elfogadta volna valamelyik két klub ajánlatát és dolgozott volna sokat,hogy stabil kezdő legyen.Ő ahelyett ráment a könnyű útra.Pedig merem állítani,hogy ha akkor jól dönt most egy elismert játékos lenne a világon és nem az araboknál focizna hanem egy olasz élvonalbeli csapatba ahol az Európa liga vagy Bajnokok ligája lenne a cél.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...