Banner

Keményebb és gólerősebb csapatot épít a DVTK Jegesmedvék

Szerző: Jáborcsik András | 2019-05-21 20:56:00

Ahogy a legtöbb szurkolót, engem is érdekel a kedvenc csapatom mögött dolgozó stáb munkája. Róluk kevesebb szó esik a mindennapok során, pedig ők is rendkívül fontos láncszemei a gépezetnek, a csapat sikerének.

Ezúttal Nagy Ádámot, a DVTK Jegesmedvék általános igazgatóját kértem meg arra, hogy engedjen egy kicsit betekintést a miskolci jégkorong szerelmeseinek a háttérben zajló munkába. A beszélgetés során természetesen szóba kerültek a Jegesmedve drukkereket leginkább foglalkoztató kérdések a második Tipsport Liga szezonjára készülő csapat keretének összetételét illetően, de szót ejtettünk Glen Hanlon távozásáról, illetve az új edző, Marcel Rodman érkezésének kulisszatitkairól is.



Hogyan kerültél kapcsolatba a DVTK Jegesmedvékkel?

Mindig is nagy DVTK szurkoló és hoki szurkoló is voltam. Focimeccsekre a Tornyi érától, a hoki meccsekre pedig 2004-től kezdődően kezdtem járni. Az első diplomámat a Miskolci Egyetemen szereztem, történelem-kulturális antropológia szakon. Az egyetem elvégzése után tanárként helyezkedtem el, majd dolgoztam a Magyar Gazdaságfejlesztési Központban, a Nemzeti Sportintézetnél, majd a Vízilabda Szövetségben is. A szomszéd irodákban voltak Jégkorong Szövetség munkatársai, ennek köszönhetően elég sok embert megismertem közülük, lejártunk hokizni is. 2014-ben iratkoztam be a Testnevelési Egyetem sportmenedzser szakára. A diplomamunkámat is jégkorongos témából írtam, az NHL fizetési sapkájának hatásaival foglalkoztam. Amikor elvégeztem az egyetemet, Egri Gergő, aki akkor még itt dolgozott sportigazgatóként (jelenleg a Jégkorong Szövetség sportigazgatójaként tevékenykedik), hívott ide dolgozni a DVTK Jegesmedvékhez. Így kerültem a csapathoz.

A Te munkád ketté bontható szezon előtti és szezon közbeni feladatokra?

A szezon közben inkább az operatív munka teszi ki az időm nagy részét, menedzselni kell a csapatot, szervezni az utakat, tartani a Ligával a kapcsolatot, intézni a rengeteg papírmunkát.

Az első két évben még csapatvezetőként tevékenykedtem, sokat utaztam a csapattal, tavaly az új beosztásomból eredően az idegenbeli meccseknek csak a 20-30%-ára tudtam elmenni, idén valószínűleg ennél még kevesebbre fogok eljutni. Tavaly nyártól ugyanis általános igazgató beosztásba kerültem, ebből eredően sokkal több munkám van az utánpótlás terén is. Itt is elsősorban adminisztratív, operatív feladatokat látok el.



Tulajdonképpen a szezon előtti feladatokat is ketté lehet bontani, mert most is szezon előtt vagyunk, illetve júliusban is szezon előtt leszünk. Ahogy befejeződött a bajnokság, az edző személye és a játékoskeret kialakítása a legfontosabb a feladat. A nyári időszakban pedig inkább arra kell az energiát fordítani, hogy hogyan érkeznek meg a játékosok, illetve szervezni kell a felkészülési időszak programját. Most már elmondhatom, hogy a játékoskeret kialakításának a végéhez közeledünk,

Mennyire ért titeket meglepetésként, hogy Glen Hanlon nem folytatja a munkát Miskolcon?

Nem ért minket meglepetésként, bármennyire is szerettük volna, ha Glen folytatja a megkezdett munkát. Már decemberben jelezte felénk, hogy a folytatással kapcsolatban le kell ülnie a családjával és át kell beszélnie néhány dolgot. Végül az a döntés született a részéről, hogy nem dolgozik tovább Magyarországon.

Hogyan került a képbe Marcel Rodman?

Ez egy nagyon érdekes történet, mert amikor elkezdtük az edzőkeresést, jött jó néhány javaslat az ügynökök, menedzserek részéről, és volt köztük több is hasonló rezümével, mint a Glené.

A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy még vége sincs az idénynek, amikor már elkezdődik a puhatolózás az ügynökök részéről, arról érdeklődnek, hogy marad-e az edző, illetve milyen típusú játékosokra lesz szüksége a klubnak.

Sokat beszélgettünk a kollégákkal, és arra jutottunk, koncepcióváltásra van szükség. Az utóbbi három évben valamennyi edzőnk az idősebb korosztályhoz tartozott, most viszont úgy döntöttünk, hogy egy fiatalabb szakembert szeretnénk, akinek persze nem lesz annyira impresszív az önéletrajza, mint pl. a Glené, vagy amilyen a Doug-é (Doug Bradley) volt, de új, friss lendületet hoz a házba, és nagy motivációval és nagy elkötelezettséggel áll bele a munkába. Mellette nemcsak az edző lesz fiatalabb, hanem a keretet is szeretnénk egy kicsit fiatalítani, már amennyire ezt a játékospiac is megengedi.



Marcelt egyébként mér három éve ismerem. Még játékos korában a testvérének, és néhány barátjának, illetve saját magának is próbált segíteni csapatot találni. Fogalmam sincs, honnan kapta meg anno az e-mail címemet, írt nekem, és utána kapcsolatban maradtunk. Korábban már próbáltuk őt is és a testvérét is leigazolni, de ez különböző okokból kifolyólag nem sikerült. De tavaly például Ziga (Ziga Pance) leigazolásában is sokat segített nekünk. Aztán az egyik ügynök sorolta nekem, hogy ez az edzője is van, meg az az edzője is van, mondtam, hogy nem, nem és már majdnem letettük a telefont, amikor mondta, hogy pont tegnap hívta Marcel Rodman, hogy ő is szabad. Visszakérdeztem, hogy Marcel Rodman? Tudtuk, hogy Jesenicében dolgozik edzőként, de abban a hiszemben voltunk, hogy ott fog dolgozni tovább.

Gyorsan körbetelefonáltam a kollégákat, hogy mi a véleményük Marcelről. Jó ötletnek tartották, mondták, hogy beszéljek vele. Fel is hívtam és neki nem kellett azzal kezdenem, hogy elmondom, ki vagyok, melyik csapattól hívom, hiszen teljesen tisztában volt vele, mi itt a helyzet Miskolcon, mert Ziga szezonját is végig követte. Előtte persze beszéltem legalább tíz emberrel, a volt zágrábi edzővel, Aaron Fox-szal, aztán Doug Bradley-vel, illetve volt játékostársaival is, és kivétel nélkül mindenki csupa pozitív dolgot mondott vele kapcsolatban. Három nappal később alá is írtuk a szerződést.



És vele már két évre állapodtatok meg, az eddigi egy éves edzői szerződések után?

Igen, hosszú távon tervezünk vele és nagyon bízom benne, hogy eredményes is lesz a munkája.

A keretet együtt alakítjátok ki?

Igen, természetesen. Ez úgy működik, hogy az ügynökök elküldik a szabad játékosaiknak a listáját, amit a szerint is szortíroznak, hogy kik akarnak közülük például az Extraligában játszani. A Liga renoméja egyébként egyre magasabb a két-három évvel ezelőttihez képest. Az ügynökök és a játékosok körében nem voltak túl népszerűek a szlovák csapatok, mert ott az volt a gyakorlat több csapatnál is, hogy sokkal könnyebben kiléptek egy-egy szerződésből, mint más országokban. Volt nem egy olyan játékos, aki megmondta az ügynökének, hogy szívesen játszana az Extraligában, de kizárólag a két magyar csapatban.

Az ügynökök által javasolt játékosokból összeállt tehát egy kb. száz fős lista. A benne szereplő játékosok statisztikai mutatóit Hunorral (Strenk Hunor másodedző) átnéztük, plusz hozzá jöttek még azok a játékosok, akiket Marcel javasolt. Ezt a listát kb. 30 névre szűkítettük le, és közülük igazoljuk le a hat idegenlégióst.

Az előző keret légiósai közül marad játékos, kínáltatok szerződést valakinek?

Erre a kérdésre egyelőre annyit tudok válaszolni, hogy egy vagy két külföldi játékos folytatja nálunk a pályafutását azok közül, akik az előző szezont is nálunk töltötték.

Milyen szempontok játszottak, játszanak szerepet a légiósok kiválasztásában?

Legfőképpen az előző szezon tanulságai. Az előző bajnokságot értékelve arra jutottunk, hogy nem voltunk elég kemények, ellenünk nem volt igazán nehéz játszani az ellenfeleknek és ezt több rivális is megerősítette. Kevés volt nálunk a „rossz fiú” és méretben is elmaradtunk sok csapattól. A magyar játékosaink felől is érkezett olyan kérés felénk, hogy amikor a következő szezon csapatát építjük, ezt vegyük figyelembe. Mindenképpen egy olyan csapatot akarunk idén összeállítani, amelyik ellen sokkal, de sokkal nehezebb lesz az ellenfeleinknek játszani és gólerősebb is, mint az előző volt.

Ha ilyen logika mentén gondolkodunk, akkor Harrison maradni fog, hiszen neki 100 perc fölötti büntetése volt az előző szezonban …

A keménységet nem a kiállítás percek határozzák meg. Itt nem erre kell gondolni. Hanem inkább arra, hogyha jön egy kemény játékos az ellenfélből, mint pl. Erik Selleck vagy akár mondhatnánk Martin Dudást is, akik a kapuk előtt, vagy a sarkokban határozottan játszanak, akkor nálunk is legyen olyan csatár is, illetve védő is, akik fel tudják venni a harcot az ilyen habitusú, illetve fizikumú ellenfelekkel szemben. Nem kikerülve a kérdést, Ryan jó eséllyel pályázik arra, hogy maradjon, mert ő több olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami nagyon hasznos a csapat számára. Több gólt vártunk tőle, ő is magától, ez nem vitás, de a sebesség, amivel rendelkezik, az energia, amivel játszik, arra nagy szükségünk van. Mellette fontos emberhátrányos játékos és a mozgásával sok teret is nyit a játékostársaknak, az azért nem véletlen, hogy Magosi Bálint élete legjobb szezonját futotta az ő sortársaként. Tárgyalunk vele, meglátjuk.

Milyen posztokra kerestétek a légiósokat?

Hat pozíció van, amire játékost keresünk. Nekünk nem négy góllövő csatárra és két óriás hátvédre van szükségünk, hanem a megfelelő hiányokat kell pótolnunk. A hátvédjeinket mindenképpen szeretnénk méretben növelni, ebben a tekintetben Jesse Dudas már egy nagy előrelépés. Mindemellett sokkal offenzívebb hátvédeket szeretnénk a sorainkban látni. A támadósorba pedig gyors és jó méretekkel rendelkező, kemény játékosokra van szükségünk, akik képesek gólokat lőni, és a fontos meccseken is hozzátesznek a csapat játékához.

Hol tart most ez a folyamat, a hat légiós kiválasztása?

Négy légióssal már megegyeztünk, a szerződések aláírására azonban még nem mindenkinél került sor. A bejelentésekre a következő hetekben fog sor kerülni. Annyit elöljáróban elárulhatok, hogy lesznek köztük igazi meglepetések is, amik szerintem örömmel töltik majd el a szurkolóinkat.

Idén mindenképpen előrébb tartunk, mint tavaly, hiszen tavaly ilyenkor még azt sem tudtuk 100%-ig biztosan, hogy melyik ligában fogunk játszani és Glennel is csak június közepén állapodtunk meg, miután véglegessé vált az Extraliga szereplésünk és csak utána kezdtük el a légiósokat keresni.

Nevek nélkül annyit elárulhatunk a szurkolóknak, hogy mely földrészről, mely régióból érkeznek a légiósok?

Többségük tengerentúli lesz. Annyit el tudok mondani, hogy az a négy játékos, akivel már megegyeztünk, mindannyian játszottak európai bajnokságban. Az európai rutin azért nagyon fontos, mert egy észak-amerikai játékosnál nem lehet tudni, hogy fog viszonyulni a nagyobb méretű pályához. Ezért próbáltunk arra törekedni, hogy legyen európai tapasztalatuk, de ennek hiánya nem volt azért kizáró ok.

Többen megjegyezték azt is, hogy orosz légiósunk nem is volt még …

Az orosz játékosoknak nem a játéktudásával van a baj, döntő többségüknél a nyelvtudás hiánya okozza a problémát. Angolul nem tudó játékost ugyanis nem fogunk igazolni, mert nyelvtudás nélkül nem tudnak beilleszkedni ebbe a közegbe.

Amikor értesültek a szurkolók az új edző személyéről, egyből jöttek a kommentek, hogy majd hoz magával szlovén játékosokat, meg Ziga Pance is biztosan marad …

Nem szlovén játékost, meg nem kanadai játékost keresünk, hanem azokra a bizonyos pozíciókra a legjobban megfelelőket, amelyekben hiány van nálunk és természetesen olyanokat, akiknek a szerződtetését a költségvetésünk lehetővé teszi. Sokszor kapunk kritikát a szurkolóktól, hogy miért ezt meg ezt a játékost igazoljuk le. Persze, szívesen hoznánk Miskolcra szupersztárokat, de amikor leszűkül a lista, akkor az egyik rosta nyilvánvalóan az anyagi igény a játékos részéről. A büdzsénkhez igazodva kell megtalálnunk azokat a játékosokat, akik szívesen játszanának az Extraligában, azon belül is egy magyar csapatban, és akik kellenek az edzőnek, akik beleillenek a abba a képbe amit ő elképzelt. Ajánlhatnak nekünk ezer játékost is az ügynökök, de a végén lehet, hogy csak húsz marad, akik szóba jöhetnek.

Magyar játékos leigazolása várható még?

Talán. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a két legnagyobb igazolásunk talán éppen Vas János és Magosi Bálint megtartása volt. Sokan természetesnek veszik, hogy ez a két játékos itt játszik a következő két évben is, de arról már sokan megfeledkeznek, hogy ez a két játékos a teljes Extraliga mezőnyben kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Nyilvánvalóan rengeteg csapat látná szívesen őket a soraikban, ráadásul a csapat két fontos vezére is itt maradt ezáltal, akiknek a pályán kívül is óriási szerepe van a csapat sikerében. Hatalmas dolog, hogy sikerült velük megállapodni. De nagy várakozással tekintünk Részegh Tamás és Kiss Patrik teljesítménye elé is. Mindketten nagyon ponterősek, fiatalok, motiváltak. Részegh ráadásul különlegesen gyors játékos, szinte erre a Ligára született. Ha mentálisan rendben lesznek, akkor nagy teljesítményre képesek mindketten. Mellettünk igyekszünk idén több lehetőséget adni, az utánpótlásból is a legtehetségesebbeknek.

Végezetül mindenképpen ejtsünk szót a május 27.-i filmbemutatóról. Ekkor kerül sor a Művészetek Házában a "A Mályi tó jegétől a Steel Arénáig" című film vetítésére, amelyet a miskolci jégkorong 40 éves jubileuma alkalmából készített a klub.

Igen, mindenkit bíztatok arra, hogy a 40 éves jubileumra készült filmet a bemutatón tekintse meg, még vannak jegyek. Tárgyalásban állunk több TV-vel, remélhetőleg lesz olyan csatorna, amely a műsorára tűzi, de ők valószínűleg egy csak rövidebb változatot fognak levetíteni.


Köszönöm a beszélgetést, hajrá DVTK Jegesmedvék!



A Mályi tó jegétől a Steel Arénáig című film előzetese:

A filmbemutatóról ide kattintva olvashatsz részleteket >>>>>




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

17. Geotic |Válasz erre: 16. ropek
2019-05-23 22:03:37 Piros öves, Őstag
Milam-nak sokkal jobban örülnék mint Crawford-nak, de én őt hallottam.
16. ropek
2019-05-23 20:54:37 Barna öves, Fanatikus tag
Milam és Harrison marad.
15. Geotic |Válasz erre: 14. alfonz
2019-05-22 18:38:53 Piros öves, Őstag
Az egyik leggyorsabb játékos lesz a ligában.
Ami miatt én picit aggódom:
Ugyanúgy, ahogy Rokaly Szilárd egy évvel korábban, a Fehérvári Titánokban szinte semmit sem mutatott, hazaigazolásuk után mindketten szárnyaltak, láthatóan jót tett nekik az otthoni környezet.
Remélem így egy évvel idősebben már menni fog neki az otthonától távol is.
14. alfonz
2019-05-22 17:32:43 Lila öves, Tag
Látta valaki Részegh Tamást játszani?Azonnal bevethető?
13. Geotic |Válasz erre: 12. korxi
2019-05-22 12:05:54 Piros öves, Őstag
Szerintem nem Pance a másik esetleges maradó, hanem Crawford.
12. korxi
2019-05-22 11:31:27 Piros öves, Veterán
Nos nekem továbbra is az a várakozásom hogy Pance úgyis marad (aminek örülök), valamint azzal hogy "Ryan jó eséllyel pályázik arra, hogy maradjon" , meg is van a válasz arra hogy mit (kit) takar az hogy: "egy vagy két külföldi játékos folytatja nálunk a pályafutását azok közül, akik az előző szezont is nálunk töltötték"
11. laca
2019-05-21 22:02:03 Lila öves, Fanatikus tag
Magyar még a válogatott keretből jöhet majd esetleg, ezért lehet a feltételes mód...

Mondjuk az edző bemutatásán arról volt szó, hogy nagyobb lesz a keret. De eddig max Dudassal vagyunk többen, a többiek a távozók helyére jöttek eddig. Bár ez sem feltétlen igaz, mert egy védő januártól hiányzott, mikor Slovak elment, Wehrs meg nem jött.
10. vebgy*
2019-05-21 14:43:48 Fekete öves, Veterán
Ja és a MAC-ot ezúttal elverni többször is, előttük végezve...
9. Geotic
2019-05-21 09:29:36 Piros öves, Őstag
Blackwater-re tippelek, mint egyik meglepetés légiós.
8. korxi
2019-05-20 22:44:08 Piros öves, Veterán
aztapicsa
egészen az utolsó meccsig egyetlen nyamvadt gólt ütöttek, a legjobb eredményük egy 3:0-ás zakó volt, és bent maradtak

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...