Banner

Infrastruktur hundert prozent, munkastruktur zero prozent

Szerző: Jáborcsik András | 2019-06-10 15:43:00

Nekünk, diósgyőri drukkereknek oly ismerős gondolatokat ébresztenek Radoki Jánosnak, a Felcsút szezon közben menesztett edzőjének a szavai, melyek az index.hu-n néhány nappal ezelőtt megjelent interjújában olvashatók. Agressziv, letámadásos, sok futáson alapuló futball, tanácsadók, a munkához való hozzáállás - ismerős kifejezések számunkra is. Az interjúból idézünk részleteket:


Radoki János 23 meccsen volt a német másodosztályú Greuther Fürth vezetőedzője, a hazai élvonalban 13 meccs jutott neki. Szerződtetését tavaly decemberben jelentették be, áprilisban már távozott is a Puskás Akadémiától. Nincs benne indulat vagy rossz érzés, egyszerűen csak elmondta, mit tapasztalt.


Arra a kérdésre, hogy miért vállalt munkát Magyarországon, Radoki így válaszolt: "Hajtott a kíváncsiság, milyen lenne futballt csinálni Magyarországon. Pláne, a szülőföldemtől nem messze. Vannak rokonok is Magyarországon, ezért belevágtam, és ha rosszul is sült el, nem bántam meg, sokat tanultam ez idő alatt, és sajnos azt is közelről láttam, miért nem tud fejlődni a magyar futball.”



Mielőtt aláírta volna a szerződést, tájékozódott, és tudta, hogy nincs sok türelem az edzők felé, de úgy gondolta, ha átadja a mentalitását, akkor sikeres lehet. Elnyerte a vezetők tetszését a filozófiája, ami a letámadásos, agresszív, sok futáson alapuló futball lett volna. Négy hete volt ugyanakkor, és ilyen rövid idő alatt nehéz megváltoztatni egy csapat arculatát, megszüntetni a korábbi beidegződéseket. Mészáros Lőrinc azt mondta neki, hogy ő ötödik szeretne lenni a szezon végén. Radoki erre azt felelte, hogy minden meccsen szeretné látni az általa elképzelt játékot, de nem tartotta reálisnak ezt a pozíciót. Jelezte is, de nem hiszi, hogy foglalkoztak a véleményével. Mészáros amúgy is inkább hallgatott a tanácsadóira, még ha azok nem is voltak igazán járatosak a futballban.


„INFRASTRUKTUR HUNDERT PROZENT, MUNKASTRUKTUR ZERO PROZENT”


Ezt a mondatot talán le sem kell fordítani, mert érthető. A pályák, a pályát körbevevő épületek, maga a stadion mindenkinek elnyerte a tetszését, a munkához való hozzáállás már a legkevésbé sem.


Egy konkrét példa.

Volt, hogy a fejelést akarta gyakoroltatni egyik játékosával, mert nem volt elégedett vele, holott az adottságai meg lettek volna, az irányzék nem akart összejönni. Beletelt egy hétbe, amíg a labdát felerősítették egy zsinegre, amit ő indított az útjára, és azt is megmondta, merre irányítsa a játékos. Az érintett érezhetően fejlődött, ő pedig nem értette, vajon miért nem gyakorolták már ezt korábban is.

A munka szervezettsége a korosztályos csapatoknál is hiányos: egy 17 éves válogatott került az első csapathoz, de hiányoztak azok az automatizmusok a gondolkodásából, a mozgásából, amik a jelenlegi futball alapfeltételei, amiről Dárdai Pál is rendre beszélt, amikor átvette a válogatottat.

Radoki nem értette, hogy miért van pizza az egyik meccs után az öltözőben. Azt hitte, ünnepelnek valakit. Két nap múlva megint pizza volt az öltözőben, mire az volt a válasz, hogy ezt ők így szokták.


"AZ VOLT A FEJEMBEN, HOGY MAJD BEVISZEM, TOVÁBBADOM A NÉMET MUNKÁT. ERRE ESÉLY SEM VOLT.”


Szóba hozta nem egyszer, hogy a csapata 80 sprintre képes egy meccsen, miközben a Leverkusennél ugyanez az adat 266. Nem hitték el nekem, de mondtam többször, hogy egy meccs felvételét gyorsítva akarom nézni, különben elalszom.

Keresetben már elérte a német másodosztályt a hazai élvonal, tempóban nem. Azért tűnik technikásabbnak a magyar foci, mert lassú a tempó. Egy 18 éves gyereknek nagyjából ugyanannyi ideje van egy labda átvételére, mint már az NB I-ben. Ez az idő mindenhol szűkül a világban.

Azt sem értették, amikor azt mondta, hogy az edzés vége után kezdődhet a munka. Mert akkor kell lazítani, jöhet a regeneráció, hogy másnapra még jobban tudjon harapni valaki. Sokszor panaszkodtak neki, hogy nincs néző, azt pedig ő nem értette, miért vannak ezen meglepődve, amikor unalmas, kiismerhető a játék, ami nélkülözi a tudatosságot, és a valahogy gólt ne kapjunk a szemlélet.


Kattints ide és olvasd el a teljes interjút az index.hu-n >>>>>>>


Mutasd a teljes cikket
És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 > 

27. dudik-attila |Válasz erre: 26. pala17
2019-06-13 14:52:15 Piros öves, Őstag
Olyan sokan vannak a keretben. És az mind "hazai nevelés", csupa magyar nevekkel :(
26. pala17 |Válasz erre: 25. dge840
2019-06-12 10:39:21 Piros öves, Fanatikus tag
Annyi infot füznek meg hozza,ahogy en hallottam,hogy Radoki meg 6 het utan nem tudta minden jatekosarol,hogy hogy is hivjak... Ha ez igaz,akkor ez azert az ö hozzaallasarol is sokat elmond.
25. dge840
2019-06-12 10:29:24 Barna öves, Fanatikus tag
En megertem Radokit! Csak egyet nem ertek: ez a Komjati hogy tudja mindig megtanitani oket benn maradni! Raadasul ugy hogy radoki szerint gyengek
....
24. bohumil-stejskal |Válasz erre: 15. jaborcsik-andras
2019-06-11 20:28:25 Fekete öves, Őstag
Az a baj hogy minél nagyobb százalékban van jelen az állam annál nagyobb százalékban van jelen a lenyúlás, mutyizás. Ezt nem bírjuk levetkőzni ez nem megy nekünk magyaroknak. Erkölcsileg mélyebben vagyunk a nyugathoz képest. Sajnos a kommunizmus de főleg a szocializmus megtette a hatását. Változás ebben is csak generációk múlva lesz csak a mostani 6-10 évesek gyerekek gyerekeivel reméljük.
23. bohumil-stejskal |Válasz erre: 14. steve-curtis
2019-06-11 20:18:11 Fekete öves, Őstag
Pont nálunk nem olyan biztos, hogy vége lenne a mutatványak.
2019-06-11 17:10:46 Citromsárga öves, Lelkes újonc
A labdarúgás az egyik legnépszerűbb játék a világon, véleményem szerint pontosan azért, mert könnyen átlátható, mozgalmas és egyben szórakoztató is, pontosan annyira, mint amennyire egyszerű. Ezen egyszerűséget egy bővített mondattal szeretném érzékeltetni, melyben közel hatvan év a játékkal kapcsolatos tapasztalatom szeretném megosztani az oldal olvasóival ! A labdarúgó oktatás és képzés célja a játékosok / mint csapattagok / technikai, taktikai, fizikális és mentális képességeinek elsajátítására irányuló törekvés a találatszerzés ill. annak megakadályozása érdekében - a labda, a kapuk, a játékostársak és az ellenfél pillanatnyi helyzetének felmérése és ismerete alapján - , továbbá ezen készségek és képességek folyamatos birtoklása és továbbfejlesztése, kiegészülve a sikeres labdatartás és a párharcok megvívására irányuló törekvésekkel, felhasználva napjaink e témákra vonatkozó tudományos élettani, biológiai, pedagógiai, pszihológiai és egyéb ismereteit. Talán kis országunkban is képesek lehetnénk ezen egyszerű gondolatok alapján napjaink futballját megszervezni, mint ahogyan elődeink ezt megtették, természetesen a fejlődési tulajdonságok alkalmazásával, úgymint sok futás, magas fokú szervezettség, de azért a labdával való bánásmód marad a legfontosabb, ennek a prioritása örök, ezért nevezzük LABDARÚGÁS - nak.
2019-06-11 10:04:37 Piros öves, Őstag
Úgy gondolom,hogy azon automatizmusok tanítását,amit akár Radoki vagy Dárdai és Bódog felvetett, leginkább az utánpótlás szintjén kellene elkezdeni tanítani,mert szerintem a felnőttek már nehezebben formálhatók. Az erőnlét, a technika és a gondolatok fejlesztését legalább 14 éves korban el kellene kezdeni jó irányba fejleszteni,leginkább itt lenne szükség a Bundesligában edződő egykori magyar játékosokra. De tőlem lehet az akár spanyol is, csak időben el kell kezdeni erre oktatni a fiatalokat,hogy mire a nagycsapathoz kerüljenek, ne menjen el feleslegesen az idő olyan dolgok tanítására,amit már fiatalon tudniuk kellene,gondolom erről Szoboszlai is tudna bővebben beszélni. Mire ez beérik,legalább 8-10 év, de ideje lenne elkezdeni, talán itt igaza van Leisztingernek,hogy inkább erre áldoz,csak nem levitézlett magyar edzőknek kellene megszabni az irányt..
20. johny* |Válasz erre: 15. jaborcsik-andras
2019-06-11 08:58:03 Fekete öves, Veterán
Elég sok állami támogatást kaptunk, kapunk. Sőt irányított szponzorokban sincs hiány.
19. dudik-attila |Válasz erre: 17. slózi
2019-06-11 07:45:56 Piros öves, Őstag
Ne fogd be a szád. Szerintem is jókat írsz. Csak írj egy kicsit "ergonomikusabban", azaz kényelmesebb legyen olvasni.
Köszi.
18. toki*
2019-06-11 07:15:30 Fekete öves, Veterán
Jó, azért várjunk még pár dologgal, pl.: azzal, hogy most van az új hullám. Az a 12 vagy, hány ember (köztük: Dárdai, Lőw, Szabics, Nyilasi stb.) akik összeállítottak x évre előre 1 tervet, amitől - és most ki lehet röhögni -, én fejlődést várok. Na, ha az meg van, és látványosan fejlődik a magyar labdarúgás, teszem azt 1 Ausztria, Svájc szintjére lép eredményességben, na, akkor beszélhetünk arról, hogy majd vonuljon ki az állam a picsuba, mert az, már valamilyen szinten eladható, ergó, önfenntartó tud lenni a labdarúgás. Addig kell kényszerű segítség.

1 2 3 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...