Fernando: Az egység tartotta benn a Diósgyőrt

Szerző: Jáborcsik András | 2019-05-23 21:26:00

Az utolsó pillanatban dőlt csak el, hogy a következő idényben is NB I.-es lesz a Diósgyőri VTK labdarúgócsapata. A spanyol tréner, Fernando Miguel Fernández Escribano által irányított együttes az Újpest FC elleni 3–0-s sikerének köszönhetően a 10. helyen végzett a 2018/2019-es bajnokságban.

A szakmai munka irányítójával hazautazása előtt készített interjút Molnár István, a boon.hu munkatársa.


A vasárnapi, Újpest FC elleni meccs után évadzáró vacsorát tartottak. Miről beszélt ezen?

Megköszöntem a játékosoknak az egész éves munkájukat, hogy elérték a célt, és persze a stábnak is ugyanígy. Most jön a pihenő, négy hét, ezért a játékosok kaptak egy programot, amit végre kell hogy hajtsanak. Elmondtam nekik, hogy nagyon büszke vagyok rájuk, hiszen ők a klub legfontosabb elemei, ők határozzák meg a klub imidzsét, identitását azzal, ahogyan a pályán játszanak és viselkednek.

Volt olyan játékos, akivel utoljára fogott kezet mint DVTK-labdarúgó…

Volt.

Elmondaná a nevet, neveket?

Lassan mindenre fény derül, de van, ami már ismert a szurkolók előtt.

Az elmúlt három évben az utolsó meccsig kellett izgulniuk a szurkolóknak, hogy bennmarad-e a csapat vagy nem. Negyedszerre mit kellene tenni, hogy ez ne forduljon elő ismét?

Számomra a legfontosabb, amit tavaly nyáron megtettünk, hogy változtattunk az addigi modellen. Elindult egy folyamat, amely szerintem, szerintünk biztosítja azt, hogy ez nem fog még egyszer előfordulni. Amikor idejöttem és leültem a tulajdonossal, akkor az volt a kérése felém, hogy kezdjünk el egy új struktúrát, legyenek átalakítva bizonyos dolgok, márpedig egy ilyen cselekménysor mindig nehézségekkel jár. Az előző vezetőedző mindent az irányítása alatt tartott, amiben én nem igazán hiszek, kevésbé tartom működőképesnek. Kellett egy sportigazgató, megvan az akadémiai igazgató, a vezetőedző, ezek az emberek tudnak egymással szimbiózisban dolgozni, tudnak előrelépést tenni. Emellett még a csapat is új stílusban kezdett el futballozni, ez szintén a feladatom volt. Ebben voltak olyan részek, amivel a játékosok még sosem találkoztak, és kellett idő, hogy ezt megértsék, magukévá tegyék. Tudtam, hogy nehéz lesz, azt nem gondoltam, hogy ennyire. Ha megnézzük a 13. forduló utáni teljesítményünket, akkor harmadikok vagyunk a formatabella alapján, de mégiscsak az utolsó fordulóban sikerült elérni a bennmaradást.

Még csak most ért véget a bajnokság, és nyilván lesz sok változás a keretben, de mégis mit lehet játékban, helyezésben ígérni, tudva azt, hogy feljutott a Zalaegerszeg és a Kaposvár az NB II.-ből? Fel lehet zárkózni a középmezőnybe?

Minden szezon más, és előre nehéz megmondani, hogy mi történhet a következőben. A Zalaegerszeget sokszor láttam, szerintem jó játék­erőt képviselnek, jó focit játszanak, egyáltalán nem lepődtem meg azon, hogy megnyerték a másodosztályt. Télen jól erősítették meg a keretet, teljesen megérdemelték a bajnoki címet. A Kaposvár érdekesebb, őket ötször láttam élőben. Előrevetítettem korábban, hogy lehet sanszuk, bár novemberben még csak az ötödik-hatodik helyen álltak. Jó stílusban játszanak, egy fiatal, agilis edzővel, az eredmény azt mutatja, hogy náluk is jó munkát végeznek. Nálunk folytatni kell azt, amit a csapat elkezdett, erre lehet építeni. Viszont van két olyan szegmens, amiben sokat kell fejlődnünk, mégpedig a 16-oson belül. Ugyanis mi kaptuk a legtöbb gólt, ezt mindenképpen csökkenteni kell, illetve több gólt is kell szereznünk. Ha ezekben előrébb tudunk lépni, akkor elérhető lehet az a cél, hogy feljebb lépjünk a tabellán, stabilabb legyen a pozíciónk. Nagyon fontos, hogy a következő szezonra úgy készüljünk, hogy az első mérkőzést nyerjük meg. Ha az megvan, akkor kicsit könnyebb, akkor jöhet a következő cél, a következő meccs megnyerése. Ez a tizenkét csapatos bajnokság őrület: nekünk volt 10 győzelmünk, az Újpestnek 12, mi az utolsó pillanatban maradtunk benn, ők pedig az Európa Liga-pozícióért voltak versenyben. Borzasztóan nagy a versenyhelyzet, közel vannak egymáshoz a csapatok, egy pillanatra sem lehet elaludni, mert rögtön a kiesőzónában találod magad.


Az elmúlt években voltak edzőváltások a DVTK-nál, nem egyszer menet közben. Idén akadt olyan helyzet, amikor az ügyvezetéssel, netán esetleg a tulajdonossal is el kellett beszélgetnie?

Hetente volt ilyen, Sántha Gergely ügyvezetővel megbeszéltük mindig az aktuális történéseket. Leisztinger úrral nem volt ilyen diskurzus. Ezúton is szeretném megköszönni a klubnak a bizalmat, mert voltak nehéz periódusok, de ezekben is kiálltak mellettem. Úgy gondolom, a vezetők látták, hogy milyen munka indult el, hogy milyen pozitív dolgok történhetnek, emiatt bíztak bennem, amiért hálás vagyok. Viszont az edzőt mindig az eredmények minősítik, ez alapján bármikor el lehet veszíteni a munkát a profi futballban. Már gyerekként megtanultam, hogy a befektetett munkának mindig megvan a gyümölcse. Azért nem éreztem nyomást magamban, magamon, mert megvolt bennem a nyugalom egész évben, aminek az volt az alapja, hogy tudtam, mindent megteszek a csapattal, a stábbal. Márpedig ha úgy veszíted el a munkádat, hogy mindent megtettél, akkor nem lehetsz ideges, ugyanis tudod, hogy mindent megpróbáltál, tiszta a lelkiismereted. Szóval végig megvolt bennem a belső béke.

A rend kedvéért: marad és folytatja a munkát.

Igen, 2020 nyaráig szól a szerződésem.

Kölcsönben vannak diósgyőri játékosok, nyilván vissza kell jönniük a kezdésre, aztán eldől a sorsuk.

Ternován és Óvári biztos, hogy visszajön Balmazújvárosból, a másik két játékosról, Szabó I. Balázsról és Kitl Krisztiánról majd egyeztetni kell Tajti Józseffel.

Van két magyarnyelv-könyv az asztalán. Hogyan halad a tanulással?

Javul, jobban. Gyakorolni kell. Sokat érteni, de beszélni még kicsit. Minden héten nyerni kell. (Ezt a választ már magyarul adta a spanyol edző.)


Elolvasom a teljes interjút a boon.hu-n >>>>>>


forrás: boon.hu
Támogatom az amigeleken.hu oldal munkáját 500 forinttal:
És ezt olvastad már?
Hozzászólások

1 2 3 > 

22. KáGábor |Válasz erre: 16. kanap
2019-05-26 07:47:32
Azért azt tegyük hozzá, senki nem tartott pisztolyt a fejéhez, hogy vállalja el.
21. Borsodi Bányász |Válasz erre: 16. kanap
2019-05-25 13:58:25
Ez a mondása kb egyenrangú azzal, hogy azért nem igazol a klub, mert elment a pénz a stadionra.

Mi lesz itt, ha megtanul teljesen magyarul? :)
20. dudik-attila |Válasz erre: 16. kanap
2019-05-25 13:19:42
A lényegen nem változtat. Minden fontos posztot külön SZAKEMBERRE kell bízni.
19. sadab1
2019-05-25 11:58:49
Nos Én nem igazán láttam mit akart a csapat játszani, azt tudom, h az edző mit szeretne! Csak hát a garnitúra nem elég jó ahhoz! Érdekes, h a velünk egy cipőben járó csapatokkal betliztünk, a papíron erősebbeket meg elvertük, minek előtte már temettük az MBI-et! Muszáj igazolni a kezdőbe és persze megtartani ilyeneket, h Márkvárt, Hasani, Tajti, Vernes, Brkovic alias a csapat eredményes magját!!!
18. bohumil-stejskal |Válasz erre: 17. bohumil-stejskal
2019-05-25 09:54:22
A másik kérdésem mindenki felé: kapnak most a DVTK akadémián olyan képzést a gyerekek mint pl. cseh, osztrák, holland, német akadémiákon? Itt van Sütő is mióta? Sikerült nyugati mintára átállítani a képzést a kicsiknél vagy egy helyben toporgunk azóta is? Hiába akar Tajti vagy a mindenkori szakmai ig. sok fiatalt felpumpálni a nagy csapathoz ha a képzésünk nem készíti fel az nb1-re a fiatalt. Akkor csak folyamatos szívás lesz.
17. bohumil-stejskal |Válasz erre: 8. vass-laszlo
2019-05-25 09:50:37
Sajnos tartok tőle, hogy Ferna sem fog tudni előre lépni (ne így legyen). Ez a "tehetetlenség" szerintem magyar játékosok képességbeli hiányossága. A támadásépítés nehézkesen megy, pl. labdaátvétel több érintéssel megy csak - megkapja tol kettőt hármat és csak utána passzol vagy/és alacsony szinten van az üres területekre mozgás stb. Fiatalon más nevelést kaptak az akadémiákon, mint tőlünk nyugatabbra. Ezért gondolom, hogy annak amit leírtál az a kulcsa, hogy a gyerekeket erre neveljük és nem biztos, hogy ezt Ferna be tudja már gyakoroltatni. Azaz sok edzéssel sok segítővel megfelelő játékosokkal sikerülhet. Az egyik kérdésem: annyi edzést tart Ferna egy héten mint pl. a németeknél?
16. kanap
2019-05-25 09:05:37
"Az előző vezetőedző mindent az irányítása alatt tartott". Lóf*t Fernandó, ez hazugság. Mindent a nyakába pakoltak, majd megkötötték a kezét. Ez az igazság, ne ferdítsünk...
15. walaki |Válasz erre: 7. gbacsi
2019-05-24 22:25:55
Nem kameruni.... Hanem Kamu Rooney

Na jó, ez csak vicc volt.

De elég durva. Nem?
14. walaki |Válasz erre: 8. vass-laszlo
2019-05-24 22:24:55
Nagyon korrekt elemzés.
13. makaó
2019-05-24 21:19:00
Ahhoz, hogy Fernandó meg tudja valósítani az elképzeléseit, a mindenki által igényelt 3-4 igazoláásból legalább kettőnek spanyolnak kellene lenni.
A visszahívni akaró játékosok felsorolásából hiányzik Boros.
Banner

1 2 3 > 

Mégsem


Üzenet küldése...