Banner

Fernando: A visszanyert önbizalom döntött

Szerző: Jáborcsik András | 2018-06-10 11:29:00


Fernando Fernandez vezetésével meghosszabbította élvonalbeli tagságát a DVTK. A vezetőedző a rendkívül feszített utolsó hat fordulóról beszélt a dvtk.eu-n.


Mi jelentette a különbséget múlt szombaton a DVTK, a Haladás, a Balmazújváros és a Vasas között, azaz min dőlt el a bennmaradás a javunkra?
Véleményem szerint az önbizalom, a bennmaradó csapatok a végsőkig bíztak magukban.
Amikor átvettem a DVTK irányítását, azt tapasztaltam, hogy a diósgyőri játékosoknak nagyon alacsony szinten áll az önbizalma, ezért mindenekelőtt ezen kellett javítani, mert lehet profi sportolókról beszélni, de végső soron ők is emberi lények. Az önbizalomnak nincs abszolút mértékegysége, az a fontos, hogy növekedjék, mert akkor előnybe kerülsz azokkal szemben, akiknek csökken. Úgy készültünk az utolsó mérkőzésre, mint egy döntőre, ahol nincs középút, minden vagy semmi a tét. Csak magunkra koncentráltunk, nem törődtünk a többiekkel a heti munka során. Higgye el mindenki, biztos voltam a győzelmünkben, és optimistán vártam a többi találkozót is, kizártnak tartottam, hogy három riválisunkból egynél több győzzön, mert ők sokkal nehezebb feladat előtt álltak. A Videoton Magyarország bajnoka, azonban tisztában voltam vele, hogy a BL-selejtezők miatt korán kezdik a felkészülést, ezért számítani lehetett arra, hogy a kulcsjátékosok közül többen is pihenőt kapnak, ha már ilyen későn ér véget az idény.

Ezek szerint az önbizalom jelentette az alapot, mit lehetett, kellett erre építeni?
Például a csapatszellemet. Az FTC ellen kifejezetten gyengén játszottunk, de előtte Debrecenben és a Paks ellen láttam a csapattá formálódás jeleit. Sikerült bebizonyítani, hogy az Üllői úton csak letértünk a helyes útról, és a hatból a legjobb teljesítményt a legutolsó meccsen tudtuk nyújtani. Ekkor játszottunk a legbátrabban, legagresszívebben, a inkább támadó felfogásban, amihez persze hozzájárult a nagy tét, és a telt háznyi közönség támogatása is. Ahogy a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón is elmondtam, ilyen stílusú, csak még jobb csapatot szeretnék a következő bajnokságban is a pályán látni.
Sokat segített az a hatalmas összefogás, amit múlt szombaton tapasztaltunk. Mögénk állt a klub, egyesével minden dolgozó, illetve a stadiont megtöltő szurkolók is. Csupa olyan impulzust kaptunk a héten, hogy mindenki bízik bennünk, és melyik vetélytársunkat támogatta tízezer néző? Ez döntőnek bizonyult az utolsó 90 percben.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón azt ígérted, úgy játszik majd a csapat, ahogy korábban. Hogyan sikerült változtatni?
Ez egy folyamat végeredménye. Igyekeztem minél hamarabb átadni az általam elképzelt és elvárt játékfelfogást, ugyanakkor a korábban említett alacsony önbizalmi szint miatt nem helyezhettem extra nyomás alá a játékosokat, bőven elég volt nekik, hogy szinte minden héten győzelmi kényszer alatt léptünk pályára. Az edzéseken igyekeztem jó hangulatot teremteni a felszabadult munka érdekében, azonban a mérkőzések által okozott stresszt természetesen nem lehet levenni a meccsnapon, különben is profikról van szó, akik ehhez vannak szokva. Már a legelső találkozón, Újpesten is szerettem volna a múlt szombatihoz hasonló megoldásokat látni a pályán, azonban el kell ismernem, ott hibáztam, a csapat akkor még nem állt készen erre a feladatra, hiányoztak a sprintek, a gyors mozgások. Hat héttel később viszont eljött az idő, egész héten erre a játékfelfogásra készültünk, és meg is lett az eredménye.

Úgyszintén a Videoton elleni mérkőzés előtt tartott sajtótájékoztatón idézted föl, hogy labdarúgóként kétszer is kerültél már hasonló helyzetbe, amikor az utolsó fordulóban legalább döntetlent kellett játszani a Real Madrid ellen, illetve idegenben kellett legyőzni a Santander csapatát. Akkor is sikerült, és most is, játékosként vagy edzőként volt nehezebb feladat?
Vezetőedzőként az önmagadba és az elvégzett munkába vetett hit magabiztossá tesz. Mindhárom mérkőzésen rendkívül kemény helyzet előtt álltunk, azonban edzőként talán egy kicsivel könnyebben viseltem. Hét közben hatalmas a nyomás nehezedett rám, de a meccsnapon a játékosok léptek pályára, ők kerültek rivaldafénybe. Akkor is sok feladat várt rám a motivációtól a cserékig, de ez össze sem hasonlítható azzal, amikor döntetlen állásnál néhány perccel a lefújás előtt szemben állsz a kapussal.


Elolvasom a teljes interjút a dvtk.eu-n >>>>>>


forrás: dvtk.eu

SEGÍTS MINKET!

Az amigeleken.hu ingyenes, de sok munkával készül.
Támogass, hogy növekedni és fejlődni tudjunk!

www.amigeleken.hu/segits-minket

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 > 

50. vebgy |Válasz erre: 46. toki
2018-06-15 12:55:45
Egy dolgot leszögezhetünk...: itt Diósgyőrben - akárki az edző - azt SOHA nem fogja elfogadni a publikum, ha valaki alibizik, lélektelen "tojokbele" teljesítményt nyújt és sajnos, vagy nem sajnos nem toleráljuk a mimózalelkűeket sem...
49. dudik-attila |Válasz erre: 48. totalrecar
2018-06-14 08:04:30
Ez csak azért van, mert kínkeservesen bent maradtunk. Ha kiestünk volna, erősebb lenne a "Bódogozás". Hozzáteszem, részemről is. Ha eszembe jut, még mindig fáj, hogy egy ilyen értéket elkótyavetyéltünk...
48. totalrecar |Válasz erre: 38. objektiv
2018-06-14 06:52:41
Lassan már kezd önmagától is múltá válni a Bódog időszak, a karaván halad. Mindegy már hogy mi vol,lassan mindenkit már inkább a jövő érdekel. A Bódog fanokat is!
47. dvtk-3534
2018-06-12 12:00:06
van egy interjú a boon.hu-n Az uj szakmai igqazgatóval, értelmes embernek tűnik és olyan akinek számít h amit tesz azt örömmel és szenvedéllyel tegye.

kívánom h bejöjjön amit eltervezett.

részlet a beszélgetésből :

"– Mit szabad, mit tud mondani a keret ,,fejlesztéséről”?

– A mostani helyzet tulajdonképpen egy tűzoltás. Hosszú távon három dolog vezérel. Tapasztalattal, első osztályú rutinnal rendelkező játékosokra van szükségünk, olyanokra, akik azonnal tudnak segíteni. A másik, hogy fiatalokra is, akikben van potenciál, akik 1-2 éven belül húzóemberekké válhatnak és értékeik lehetnek a csapatnak, és talán majd értékesíteni is lehet őket. Ezen kívül át kell nézni, hogy a saját utánpótlásból ki, mikor érhet oda a felnőtt csapathoz, és számukra az idevezető lépéseket meg kell tervezni. Időrendi sorrend is ez, annak érdekében, hogy stabilan NB I-es csapat maradjon a DVTK.

illetve:
– Milyen lesz a stílus? Csak nem spanyol? Mert ha igen, akkor ehhez a legjobban spanyol játékosok passzolnának…

– Nem ez az elsődleges vonal. Annak ellenére, hogy a fejemben benne van, hogy kiket lehetne onnan hozni. Spanyolországban 21-22 évesen érnek el oda a játékosok, hogy berakják őket az első osztályú csapatok első csapataiba. Emiatt nagyon jó, 19-21 esztendős labdarúgókat tudnánk hozni, és ez jó üzleti vonal is lehetne. Ebben a témában még lesznek egyeztetések, és nem kizárt, hogy 1-2-3 labdarúgót próbajátékon megnézünk. Érdekesség, hogy Fernando nem ragaszkodik ehhez a vonalhoz, szeretne magyar játékosokat, és a környékbeli országokból is futballistákat.
– Akkor kell lógni a telefonon rendesen ezekben a napokban.
– A sportigazgató feladata ebben az időszakban erről szól, most itt kell helytállni. De imádom ezt csinálni. Az átigazolási időszak lezárultával, szeptembertől picit nyugisabb lesz a munkámnak ez a része, akkor jut majd több idő a felépítendő rendszerre, és nem utolsósorban a téli és a jövő nyári átigazolások előkészítésére. Komoly adatbázissal fogunk dolgozni. Figyelnünk kell a kiszemelteket, és azzal kapcsolatban is képben kell lennünk velük kapcsolatban, hogy milyen karakterek, hogy milyen személyiségjegyeik vannak."
46. toki |Válasz erre: 44. tabak
2018-06-12 11:37:20
Akkor még egyszer:
- kíváncsian várom, hogy jövőre (már ha itt lesz), ugyanezeket fogja-e mondani.

Tabak csak neked, csak most mondom, hogy vele türelmes vagyok, de engedtessék már meg, hogy a játékosokkal ne legyek megelégedve. Szerintem érted mit akarok ezzel mondani. Azt is csak neked súgom meg, hogy vén szar létemre, hikomattosan, még mindig játszom, tehát tudom miről beszélek.
45. birodalmi-lepegeto |Válasz erre: 44. tabak
2018-06-12 11:00:45
Játékosaink egy része már 2 v több év türelmet is kapott..... attól, hogy bent maradtunk ne legyen elfelejtve az elmúlt 2 év, mert pl Bacsa akkor örökké itt lesz a szezononkénti 1-2 góljával együtt.
44. tabak |Válasz erre: 43. toki
2018-06-12 10:33:54
Én nem féltem, nem hangos, mondhatni igazi úriember, de ha kell a cselekedeteivel fogja nyomatékosítani a halkszavú mondandóit. Jobb szeretem az ilyet, mint a hangembereket! És igen, ha úgy látta - én is -, hogy Uginak most több pihenő kell, akkor az úgy is van és a többieket is biztosan okkal engedte el. Én bízom benne, ahogy minden edzőnkben, aki az elmúlt években itt kezdte a szezont. Aztán majd kiderül...
Legyünk kicsit türelmesebbek, a játékosainkkal is! Ők is csak emberek, sokszor csak gyerekek. Igaz kicsit többet keresnek, mint mi, de a foci a világon mindenhol ilyen...
43. toki
2018-06-12 08:03:23
Kíváncsian várom, hogy jövőre (már ha itt lesz), ugyanezeket fogja-e mondani.
42. vebgy |Válasz erre: 32. Bobák Kornél
2018-06-11 14:37:52
Hanem a kőkemény munkán...ha nem teszik bele a 100 százalékot, akkor annyi.
41. vebgy |Válasz erre: 38. objektiv
2018-06-11 14:36:18
Hát jöjjön, mert attól tartok realitása lesz még sokáig annak, amit mondani fog...

1 2 3 4 5 > 

Mégsem


Üzenet küldése...