Banner

Fél évszázados adósságot törlesztenek a magyarországi stadionépítések

Szerző: objektív | 2018-03-06 19:09:00

Át kell alakítani az utánpótlásképzés támogatását, döntően arra építve, hogy hány olyan játékost nevel ki egy-egy műhely, aki felnőttként eljut a magyar élvonalig, külföldi bajnokságig vagy a válogatottig – mondta a Világgazdaságnak Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke.

Komoly sportdiplomáciai siker, hogy megválasztották a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) alelnökének. Gólt nem szerezhet a játékosok helyett, de mit profitálhat ebből a magyar labdarúgás?

Nem voltam még FIFA-alelnök, tíz év múlva könnyebben válaszolnék arra, mit lehet profitálni belőle. De azt már most látom, hogy a FIFA-ban, valamint az európai szövetségben, az UEFA-ban betöltött tisztségeim révén sokkal több olyan információt kaphatunk, illetve olyan kapcsolatokat teremthetünk, amelyek a magyar futball fejlesztését is szolgálhatják. Például két év múlva tervezzük áttekinteni a versenyrendszert, hogy lássuk, bevált-e a modell, amelyet alkalmazunk. A Profi Ligák Szövetsége elnökét is felkértem arra, osszák meg velünk a tapasztalataikat, melyek a 10, 12 és 16 csapatos bajnokságok előnyei, hátrányai. A nemzetközi és az európai szövetségben napirenden van több olyan törekvés, amellyel magam is egyetértek, ilyen például az UEFA-ban a pénzügyi fair play második szabályozása: tovább szigorítanák, hogy a klubok csak annyit költsenek, amennyi bevételük van, indokolatlan kiadásokkal pedig ne próbáljanak ideiglenesen előnyt szerezni, egyúttal nem fenntartható módon gazdálkodni. De azt is jó iránynak tartom, hogy a versenysorozatok bevételeinek visszaosztásánál növelni kell a szolidaritást, hogy több pénz jusson a labdarúgás hátországának, az utánpótlásnak.


fotó: Földi D. Attila

Összevetve a szomszédos és a visegrádi országok bajnokságaival a magyart, az NB I.-ben szereplő játékosok 288 ezer eurós átlagértékkel csak tízből a nyolcadikok, a légiósok aránya a negyedik legtöbb, 30,8 százalék, az átlagéletkor pedig 26,3 évvel a legmagasabb. Mit üzennek ezek a mutatók?

Azzal elégedett vagyok, hogy a külföldi labdarúgókra jutó játékpercek száma csökkent 2010 óta, a fiatal játékosok szerepe viszont kevesebb bizakodásra ad okot. Míg a környező országokban komoly meccsterhelést kapnak a 18-19 éves játékosok, addig nálunk még mindig az idősebb, tapasztaltabb játékosoké a főszerep. Márpedig az életkor szorosan összefügg a piaci értékkel. Egy 22 éves futballista „ára” a többszöröse lehet a hasonló képességű 30 esztendős társáénak, de ehhez fel is kell hozni a megfelelő szintre. Változtatni kell, ezért is tervezzük átalakítani az utánpótlásképzés támogatását, döntően arra építve, hogy ki nevel ki olyan játékosokat, akik akár a saját, akár más NB I.-es vagy NB II.-es klubban, külföldi bajnokságban, a válogatottban szerepelnek. Azoknak az utánpótlásműhelyeknek, amelyek nem képesek kinevelni ilyen játékosokat, fölösleges támogatást adni, minderről már a hetekben tárgyal az MLSZ.

Olvasd el a teljes cikket>>>

forrás: vg.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 >  Utolsó

170. samanhegy |Válasz erre: 165. dömötör megmondja
2018-03-09 17:44:59 Piros öves, Őstag
Következő névnek javaslom mondjuk a motörhead nevet.
169. dfcwolf |Válasz erre: 165. dömötör megmondja
2018-03-09 17:40:23 Fekete öves, Őstag
Írj egy levelet az info@amigeleken.hu címre. És akkor módosítjuk.
168. xDoNx |Válasz erre: 166. dömötör megmondja
2018-03-09 15:20:43 Barna öves, Fanatikus tag
Kevered a fogalmakat drága barátom. Nem, nem személyeskedtem veled. Leírtam tényszerűen mit csinálsz a fórumon. Ha ez szerinted személyeskedés, akkor tényleg nem tudom már mit gondoljak rólad.
Igen, igazad van. Nem a témával foglalkoztam, hanem veled. Mivel Te sem a témával foglalkozól, hanem jelzőkkel illetsz másokat. És igen kioktattalak, mert bicskanyitogató stílusod sokszor. És nem kérdőjeleztem meg, hogy DVTK szurkoló lennél, hanem azt, hogy azokat nem tiszteled akik ide írnak.
Sokakkal vitatkozom a fórumon, még sem sértegetem őket, vagy illetem jelzőkkel, még akkor sem, ha nem értek velük egyet.
167. toki* |Válasz erre: 164. tb
2018-03-09 15:14:13 Fekete öves, Veterán
Ezt viszont én nem tudtam.
166. dömötör megmondja |Válasz erre: 158. xDoNx
2018-03-09 14:38:44 Lila öves, Tag
...hozzászólásod tömény személyeskedés... nem a témával foglalkozol , hanem velem... kinyilatkoztatsz... kioktatsz.. stb.. engem is sok minden irritál , ezeket le is írom... akkor is ha ez neked (sem) tetszik... és én is DVTK szurkoló vagyok , talán régebben , mint te úgyhogy ne vedd a bátorságot ezt megkérdőjelezni ... köszönöm...
165. dömötör megmondja |Válasz erre: 160. dfcwolf
2018-03-09 14:29:36 Lila öves, Tag
..wolfi... beírnám én a régi helyére az újat... de azt nem engedi rendszeretek... nem tudtad?? ... vagy akkor most mit csináljak...??? ..
164. tb |Válasz erre: 163. toki
2018-03-09 14:16:54 Piros öves, Őstag
Nem, közelében nem volt az említettek fizetéséhez. Ez egy nagyon okos deal volt, mindkét fél jól járt vele. Mi nem fektettünk bele sok pénzt, felépítettük (addig azért erősített is valamennyire minket), cserébe nem is kaptunk érte semmit (ahogy Nono-ért sem, ugye), amikor elment.
Abban pedig igazad van, hogy ő egy tipikusan olyan játékos, aki Bódog kezei alatt meg tudna táltosodni.
163. toki* |Válasz erre: 162. tb
2018-03-09 13:39:21 Fekete öves, Veterán
Ezért is írtam ugyan zárójelbe, hogy szerintem se, de a fizetése kb.: hasonló lehetett mint akiket te felsoroltál. Egyébként ő az egyik, akit nagyon sajnálok, hogy nem maradt, mert kíváncsi lettem volna Bódog kezei alatt, sikerült-e volna neki újra válogatott lenni, mert szerintem ő egy vezér és győztes típusú játékos. Kár érte, hogy Törökbe kótya-vetyélődik.
162. tb |Válasz erre: 161. toki
2018-03-09 11:38:56 Piros öves, Őstag
Koman nem volt futballkurva. Ráadásul nem is került sokba. Sajnos, nem minden úgy jött össze vele kapcsolatban, ahogy azt a két fél eltervezte, de van ilyen.
161. toki* |Válasz erre: 159. tb
2018-03-09 11:32:44 Fekete öves, Veterán
1. Azért bűncselekményeket ne keverjünk már össze, pláne 1 vagyon elleni bűncselekményt, 1 nemi erőszakkal.
2. Sorolhatnám kik is azok szét lopták szét országot, és a házon belüliek most nem az országban élnek, uram bocsá az EU-ban osztják az észt, fúrják a dolgokat. Ám de ez sem a DVTK-hoz tartozik.
A futballkurvákat akiket felsoroltál ide se kellett volna hozni, az ő fizetésüket L.T. saját zsebből finanszírozta, aztán Hála Istennek rájött milyenek is ezek, talán Koman volt az utolsó (bár őt nem is nevezném nagyon futballkurvának).

1 2 3 4 5 >  Utolsó

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...