Banner

Egyetlen magyar focicsapat van, ami ragaszkodik a saját hagyományaihoz

Szerző: dfcwolf | 2018-08-20 14:20:00

A Diósgyőr még a magyar foci torz viszonyai közt is érintetlen sziget tudott maradni. Egy olyan sziget, amin sehogy nem akar kifejlődni élet.

Hatalmas tévedés, ha azt képzeli valaki, hogy a magyar futball teljes egésze egyenlő arányban züllött le: a Fradi vagy a Honvéd saját hagyományaihoz képest vált közröhej tárgyává, de például a központosított NB I. vége után a Debrecen épp a rendszerváltás után élte meg történetének csúcsát hét bajnoki címmel és három európai csoportkörrel, de a Videoton is 2011-ben lett először bajnok. Van viszont az az univerzum, amit nem érintett meg a változás szele: a Diósgyőr egyetlen rövid időszakot leszámítva a rendszerváltás előtt és azután is hagyományosan szar csapat volt.

Miskolc büszkeségén nem változtatott se a társadalmi berendezkedés, a kommunisták épp úgy nem tudták letörni a hagyományos rossz szereplést, mint az 1990-es évek kisstílű maffiózói, de még azok a 2010 óta a fociba ömlő összegek sem zökkentették ki a DVTK-t, amelyek miatt a Mezőkövesd stabil NB I-es csapattá tudott válni. Eddig még annyira nem is lenne érdekes a dolog, hiszen létezik máshol is hagyományosan lúzer egylet. De az a helyzet, hogy mindeközben Miskolcon az országos átlaghoz képest is kiemelkedően nagy igény lenne egy jó helyi csapatra: már akkor is 7-8 ezer ember jár ki bajnokira, ha legalább nem megalázóan rossz a klub. Csak persze ez is ritka, de a csökkenő nézőszámok mellett még így is stabilan a Fradi utáni leglátogatottabb csapatról beszélünk.

A vidéki “nemfradi”

Amit Miskolcon a foci körül művelnek, az még az alternatív univerzumként létező magyar focin belül is egy alternatív univerzum, ahol a fizika törvényei épp úgy nem jelentenek semmit, mint a józan ész. Adott ugyebár az ország egyik leglecsúszottabb környéke 175 ezer forintos átlagfizetéssel (Budapesten ugyanez 288 ezer), menekülő fiatalokkal. Lehet, hogy sablonos, de sokszor tényleg a meccsen tudnak páran a legkönnyebben menekülni kicsit a valóság elől, a mai napig leginkább dacból építkező lokálpatriotizmussal, aminek köszönhetően errefelé teljesen alapprogramnak számít kimenni meccsre szidni a Fradit, az MLSZ-t, a Nyíregyházát és úgy általában azt, akivel épp van valami baj. Ez a dac nem az eredményekről szól, hanem arról, hogy egy miskolci a legszarabb helyzetben is miskolci marad,

aminek jó demonstrációja tud lenni, ha még a legszánalmasabb játék mellett is teli torokból üvölti a Diósgyőr nevét. Hát mi se lenne logikusabb, hogy a rendszerváltás utáni hatalmi átrendeződés egyik nagy nyertese legyen a Diósgyőr, eredményekben is megkapva az amúgy többször előkerült “vidéki Fradi” státuszt?

Nem lett a Diósgyőr a vidéki Fradi, és a most épp megint stabil kiesőnek tűnő klub ezt csak és kizárólag mindenkori vezetésének köszönheti: sokatmondó adat, hogy 1996 óta összesen 33 edző ült a miskolci kispadon,

közülük Tornyi Barnabás, Szentes Lázár és Vitelki Zoltán kétszer is. Tornyin kívül ezalatt az idő alatt összesen egyszer történt olyan, hogy ugyanaz az ember edzette a csapatot szezon végén, mint az első meccsen, ez pedig Tomiszlav Szivics volt. Neki 2013 és 2015 között másfél szezon jutott, első szezonjában kupadöntőig ment, pár hónappal később pedig már egy házilag készített pólón is jelezte, mennyire utálja az akkori sportigazgató Árki Gábort. Ki is rúgták.

Hagyományos hagyománytalanság

Ha valaki azt hiszi, a magyar foci nagy éveiben stabilabb volt a helyzet, óriásit téved, Miskolcon az érdeklődés ellenére sem voltak képesek kialakítani bármiféle klubfilozófiát: ameddig a többi csapatnál nagyjából megfigyelhető valami hagyományosnak mindható elképzelés arról, hogyan és milyen játékosokat akarnak szerezni, addig Miskolcon minden esetleges és évente akár többször is változik.

Jellemző, hogy a diósgyőri aranycsapat az 1970-es évek végén (két kupagyőzelem és egy bajnoki bronz) akkor jött össze, amikor az 1974-ben odakerült Szabó Gézát végre hét szezonon keresztül is hagyták dolgozni, hogy aztán 1981-es távozása után minden visszakerüljön a régi kerékvágásba. Erre az időszakra nemcsak úgy tekintenek a szurkolók, mint a miskolci foci egyetlen igazán jó korszakára, hanem az elvárásaik is nagyjából ebből az időszakból táplálkoznak. Nem űrfocit vagy cseleket akar látni senki, a lelátón egyedül a teljesítőképesség legvégéig tartó küzdelmet várják el, ugyanis ekkoriban szólt először és talán azóta is utoljára a Diósgyőr az erőről és akaratról, amivel kicsit meg tudták szorítani a technikában felettük álló nagyokat. Négy évvel később már ki is estek az NB I-ből, hat évig pedig vissza se jutottak.

ELOLVASOM AZ EGÉSZET>>>

forrás:zoom.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 >  Utolsó

126. vebgy* |Válasz erre: 123. Istike
2018-08-30 20:24:59 Fekete öves, Veterán
Egyedül a sportban tudná...HA...
125. Istike |Válasz erre: 124. portugál
2018-08-24 16:21:13 Barna öves, Tag
Igazad van. Majd jönnek az ukrán meg mindenféle ali baba vendégmunkások! A kerítés egyik kapujánál vissza löki, mert migráncs, a másikon majd berántják, mert munkaerő lesz s neve:)
124. portugál |Válasz erre: 123. Istike
2018-08-24 16:12:49 Barna öves, Fanatikus tag
De nem is kell ide, Mi a fasznak még egy bosch? Már oda se találnak embert. Mondjuk Debrecenben is kiváncsi leszek a munkaerőfelhozatalra, Két szántás közt majd összeraknak egy BMW-t?
123. Istike |Válasz erre: 117. kerecsen
2018-08-24 15:50:09 Barna öves, Tag
Sajnos be kell hogy lássuk...Miskolc semmilyen téren nem tudja felvenni a versenyt Debrecennel. Ezek sajnos a makacs tények! Persze lehet a mérleget javítani mindenféle irányított kormányzati kedvezményekkel, de.....őszintén....nézzünk szét, ki az ma Miskolcon aki képes lenne lobbizni a városért????? Jelenlegi képviselőinknek (és ez sajnos így volt 20 évvel ezelőtt is!!!) se végzettsége, se tudása, se,se nincs meg hozzá! Magától pedig nehezen téved ide egy ekkora cég!
122. Bobák Kornél* |Válasz erre: 121. portugál
2018-08-24 15:49:47 Fekete öves, Veterán
"cafe..." Már te is a kávépénzt emlegeted? :)
121. portugál
2018-08-24 15:31:31 Barna öves, Fanatikus tag
És mi van a cafetéria rendszerrel?
120. lokal
2018-08-24 14:53:49 Fekete öves, Őstag
Nem tudom miért téma még mindig ez a repülőtér ügy, de akkor már én is írok pár dolgot. :)
Országszerte több reptér is be fog zárni 2019-ben. Ha jól tudom 2005(!)-ben válasz út elé állították az illetékeseket, hogy mindenki fejleszti a repterét egy meghatározott szintre, vagy 2019-ben bezárhatja. Úgy tűnik itt 14 évig ennyire volt fontos.
A másik dolog, hogy a Győrtől kb 10 km-re fekvő Péri Reptéren napi szinten érkeznek az Auditól emberek. A reptér előtti parkolóban van is vagy 20 db ingolstadt-i rendszámú Audi, amit érkezést követően használni szoktak. :)

Persze ettől még nyerhettünk volna de mégsem. :)
2018-08-24 14:04:12 Piros öves, Őstag
Ami nekem sántít, hogy a reptér nem most tűnt el Miskolc mellől. A kezdet kezdetén sem volt. Tehát nem értem, a legvégső döntéskor miért ez volt a mérleg nyelve.
Mint Németiből származónak szomorú vagyok, hogy nem jött össze. Hát még azok milyen dühösek, akik a földjük kisajatitasara apellaltak. Ment a matek, mennyit lehet kérni érte....
118. makaó |Válasz erre: 117. kerecsen
2018-08-24 11:55:24 Barna öves, Fanatikus tag
Szerintem a kocsikat nem repülővel fogják elszállítani.
Viszont ilyen szinten már nem autóval, vonattal utaznak a telephelyek látogatására, hanem magánrepülővel, ahhoz pedig repülőtér kell.
Tudod az idő pénz és a kényelem mindenek felett.
117. kerecsen |Válasz erre: 87. Thurzó
2018-08-24 09:37:50 Piros öves, Őstag
Miről beszélsz? Miért kéne őket feljelenteni? Esetleg azért , mert hazudoznak, meg hülyének nézik a közvéleményt. Azzal nincs semmi baj, ha az egyik fél, pl. Miskolc adja a nevét, potenciális munkavállalókat..., a másik pl. Hernádnémeti adja a területet, természetesen nem ingyen, az iparűzési adóból jókora szeletet hasítva. Ezt tárgyalták a közgyűlési bizottságok is, természetesen "titoktartási kötelezettség mellett". A gond ott van , hogy össze-vissza handabandáznak holmi reptér hiányáról , persze, biztos repülővel szállítanák el a kész kocsikat. Biztos vagyok abban, hogy főként a megfelelő terület hiánya miatt választotta a BMW Debrecent. Hernádnémeti meg Miskolc nem ugyanaz, még ha közel is van egymáshoz!

1 2 3 4 5 >  Utolsó

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...