Banner

Egri István: a csapat gerince együtt marad

Szerző: Jáborcsik András | 2018-04-24 15:13:00

Miskolc felkerült a nemzetközi jégkorong térképére címmel olvashattátok két héttel ezelőtt az Egri Istvánnal, a DVTK Jegesmedvék elnökével készített interjúnk első részét. Ebben értékelte a csapat mögöttünk álló szezonját.

A most következő 2. részben arról beszélgettünk, hogyan haladnak a tárgyalások Mikael Tisell vezetőedzővel a megkezdett munka folytatásáról, milyen kerettel vágunk neki a következő szezonnak, milyen légiósokra számíthatunk. István segítségével bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé is, mert képet kapunk arról, hogyan is történik a légiósok felkutatása és kiválasztása. A beszélgetés végén egy örömhírt is megosztott velünk, mert május 3.-án indul a beruházás a Jégcsarnokban a befogadóképesség növelésére.



A szurkolókat az a kérdés foglalkoztatja most leginkább, hogy halad a csapatépítés, és folytatja-e a megkezdett munkát Mikael Tisell?

Mikével egy plusz egy éves szerződést kötöttünk tavaly és megvan benne a szándék, hogy kitöltse a második évet is. Elmondta, hogy nagyon szeretne ezzel a műhellyel tovább dolgozni, mert a miskolcinál jobb körülményeket biztosító hely kevés van. Úgy ment haza, hogy kérte, írjam le neki, mit várunk el tőle a következő szezonra.

Mikor kerül pont ennek a végére?

Én szerintem legkésőbb május elején-közepén pontot teszünk erre. Mike kifejezte arra vonatkozó szándékát, hogy szeretne visszajönni. Most hazament, otthon átgondolja a dolgait és dönt a jövőjéről.

Mike egyedül volt itt, vagy a családjával?

Sajnos, pont ez volt a legnagyobb probléma. A feleségének ugyanis olyan munkája van otthon, ami miatt nem tudott eljönni vele Miskolcra. Valamit ki kell majd találni neki, hogy ne kelljen megint nyolc hónapot eltöltenie itt a felesége nélkül.

A keret hogy áll eddig?

Vannak olyan játékosaink, akiknek élő szerződésük van, mert többéves szerződést kötöttünk velük. De vannak olyan játékosaink is, akikkel már szóban megegyeztem.

Tudnád nevesíteni őket, mert a szurkolók ki vannak éhezve a nevekre?

Élő szerződése van Magosi Bálintnak, Vas Jánosnak, Galanisz Nikandrosznak. Több játékossal már aláírtuk a szerződést, többekkel szóban megállapodtam, de ezeket csak a VB után hozzuk nyilvánosságra. Az egészen biztos, hogy a csapat gerince együtt marad, mert mindenképpen alkalmasak rá, hogy még egy szinttel feljebb is helyt álljanak. A magyar játékosok azért fontosak számunkra, mert értük csináljuk az egészet. A légiósokkal kapcsolatban szeretnénk emelni a szintet, olyan külföldi játékosokat tervezünk igazolni, akik az Extraligában is kiemelkedőt tudnak nyújtani. Folynak az egyeztetések, ma is tárgyaltam négy játékossal. Bízom benne, hogy május közepére a csapat gerince ki fog alakulni. Emellett számomra legalább annyira fontos a stáb tagjaival történő tárgyalás is, mint a játékosok ügye. A csapat sikere az edzőkön, szertároson, egészségügyieken és a menedzsment tagjain is múlik, akik a háttérben dolgoznak és kiemelkedő munkájukkal hozzájárulnak a jó szerepléshez. A magyar játékosok azért is fontosak, mert a Magyar Jégkorong Szövetség az Extraliga indulásunk kapcsán valószínű, hogy légiós korlátot fog előírni. Ez a történet nem arról szól, hogy jelentkezünk, veszünk egy licencet valakitől. Ez arról szól, hogy a magyar játékosoknak, akik erre alkalmasak, kínáljunk egy olyan lehetőséget, hogy be tudják bizonyítani azt, hogy még a magyar top szintnél is magasabb szinten tudnak teljesíteni. És ezt a Visegrád Kupa tökéletesen be is bizonyította. Viszont, nekünk, a magyar jégkorong szereplőinek, vezetőinek, akik keretet szabunk ennek az egésznek, kötelességünk lehetőséget biztosítani nekik. Nem az az út, hogy keresünk egy ügynököt, és eladjuk Galaniszt vagy Vas Jankót valamelyik külföldi ligába. Én azt akarom, hogy Galanisz, Ritó, Miskolczi, Láda, Vojtkó, meg Adorján kapjon erre lehetőséget, nem pedig azt, hogy kinyitjuk a pénztárcát és igazolunk egy csomó légióst külföldről. Az a cél, hogy a 22 játékosból 15 magyar legyen, fejlődjenek az Extraligában, és ha visszajönnek a válogatottba, ott is igazán ütős produkcióra legyenek képesek.

A szurkolók úgy tartják, hogy ennek a keretnek az volt az egyik legnagyobb erőssége, hogy emberileg kifejezetten jó társaság volt…

Igen, ez így van, de Miskolc erről híres. Az előző három bajnoki cím is főleg ennek volt köszönhető. Ezek a srácok nagyon komolyan veszik a munkájukat, rendkívül elhivatottak a jégkorong iránt. Nagyon komoly munkamorál jellemzi őket és látni rajtuk, hogy nekik igen is van jövőképük, el akarnak érni valamit és ezért képesek nagyon-nagyon sok mindent meg is tenni.

Nekünk az a célunk, hogy olyan társaságot hozzunk össze, amelyik így összezár, és a tavalyi meg a tavalyelőtti is ugyanilyen volt. Azokat a játékosokat, akik úgymond negatív palik, kikapjuk ebből a rendszerből. Igyekszünk a piacon olyan játékosokat találni, akiknek egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy nagyon jó közösségi ember. Mike is azt mondta, hogy pályafutása során még nem dolgozott ilyen jó társasággal, amelyik így összetart és ennyire jó közösség.

Egy kicsit beavatnál minket a kulisszatitkokba? Hogyan működik a légiósok felkutatása, leszerződtetése?

Rengeteg ismerősre tettünk szert az elmúlt tíz év alatt. A lehetőségek tárháza nagyon széles. Általában elküldjük az ügynöknek, hogy milyen játékosra van szükségünk és akkor ő ajánl játékost. Olyan is előfordul, hogy olyan játékosnak szólunk, aki korábban játszott már nálunk, hogy nézzen nekünk játékost. De vannak Amerikában is barátaim, akik jégkorong berkekben dolgoznak és felhívom, hogy egy ilyen típusú játékosra lenne szükségem. Amikor itt volt nálam például Gőz Balázs, tőle is kérdeztem, hogy van-e olyan játékos a csapatában, akit tudna nekünk ajánlani. Rengeteg csatorna van már és mi folyamatosan válogatunk. Mára a miskolci jégkorong szerencsére oda jutott, hogy nem csak légióst igazolunk, hanem posztra igazolunk arra megfelelő játékost. Amikor kiszemeltünk egy játékost, megvan az adatlapja, megvannak a referenciái, hogy hol játszott, elkezdjük felhívni az előző edzőjét, játékostársait, és információt kérünk róla és csak utána következik az, hogy beszélünk vele személyesen.

Akkor nem pihentek a bajnokság után sem …

Rengeteg munka van ezzel. Augusztusig arról szól a munka, hogy a következő évi csapatot kialakítsuk, összeállítsuk a csapat programját, a következő évi eszközigényt, biztosítsuk a felszereléseket, lezárjuk a TAO pályázatok elszámolását.

Szembetűnő, hogy mennyire fontosnak tartod azt, hogy a pályafutásukat befejező, és edzői álmokat dédelgető játékosokat itt tartsd a klubnál …

Természetesen, ez is célunk. Galaniszszal például ezért is kötöttünk hároméves szerződést és azzal a nem titkolt céllal iskoláztuk be az edzőire, hogy miután befejezte az aktív pályafutását, nálunk legyen edző.

De nemcsak Nika, hanem Popovics Patrik is elkezdte az B-licences képzést. Az a Popovics Patrik, akiről senki sem gondolta volna, hogy mennyire elhivatott edző lesz. Láda Balázs és Urbán Peti pedig az A-licences, az egyetemi szintű képzésen kezdte meg a tanulmányait. Ebből is látszik, hogy folyamatosan iskolázzuk be a jelenlegi illetve a volt játékosainkat, azért, hogy miután abbahagyják a játékot, rögtön el tudják kezdeni a munkát edzőként az utánpótlásképzésben.

Sokan már a Jégcsarnok átadásakor azt mondták, hogy néhány éven belül kicsi lesz a csarnok. Van lehetőség a befogadóképesség növelésére?

Örömmel mondhatom, hogy igen, mert aláírásra került a szerződés a kivitelezővel és május 3.-án indul a beruházás a lelátó bővítésére. A Vigadó felőli oldalon épül egy feszített lelátó, két ülő meg egy álló sor kerül kialakításra, amely 200-250 főt fog tudni befogadni. Ez azt jelenti, hogy a két bástya 30 méter hosszban össze lesz kötve, és ennek köszönhetően tényleg katlan jellege lesz a pályának, mert mindkét kapu mögötti területen lesznek nézők.

A beruházás másik része, hogy a szemközti oldalon a sajtóhelyeket megszüntetjük, és hat darab VIP páholyt alakítunk ki. Ez úgy fog kinézni, hogy, ahol az üvegek vannak, azt a részt megnyitjuk, a páholyok másfél métert ki fognak nyúlni, és a külső borításuk tiszta üvegből lesz.

Feltételezem, hogy a mostani költségvetés nem lesz elegendő az extraligához. Hogy tudod előteremteni a többletet?

A megnövekedett bérköltséget nekünk kell majd előteremtenünk. Ez jelenti ugyanis a legnagyobb költségtételt. Kiemelkedő tudású játékosokat, akik magasabb minőségi szintet képviselnek, csak akkor tudunk ide hozni, ha az ehhez szükséges plusz költséget elő tudjuk teremteni. Ezt úgy tudom megoldani, hogy megkeresem a fő tulajdonosokat, a várost és a DVTK-t, valamint a szponzorainkat, akiknek szerencsére elég népes a tábora, de e mellett új támogatókat is fel kell kutatnunk. Eléjük fogok tárni egy elképzelést arról, hogy mik a terveink, mit szeretnénk elérni. Ezen dolgozom, hogy ezt sikerüljön összerakni.


Köszönjük a beszélgetést! Hajrá DVTK Jegesmedvék!


Elolvasom az interjú első részét >>>>>>




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

15. Karpfen
2018-04-24 11:33:55 Barna öves, Veterán
Hatalmas köszönet az interjúért, hatalmas tisztelet a hokisoknak (beleértve nem csak a játékosokat).
14. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 13. laca
2018-04-24 09:13:35 Fekete öves, Veterán
Logikus következtetésnek tűnhet :)
13. laca
2018-04-24 09:00:01 Lila öves, Fanatikus tag
"Részesei leszünk ugyanis a Magyar és a Szlovák Jégkorong Szövetség között létrejött stratégiai fejlesztési programnak." "Ez arról szól, hogy a magyar játékosoknak, akik erre alkalmasak, kínáljunk egy olyan lehetőséget, hogy be tudják bizonyítani azt, hogy még a magyar top szintnél is magasabb szinten tudnak teljesíteni. "

Ezt lehet úgy érteni, hogy a DVTK és MAC amolyan ligaválogatottak lesznek, elhozzuk a többi csapat krémjét?

"Több játékossal már aláírtuk a szerződést, többekkel szóban megállapodtam, de ezeket csak a VB után hozzuk nyilvánosságra. "

a válogatottnál érintett játékosoknak (Magosi, Vas) pont van élő szerződésük. A többiek esetében miért kellene várni a vb végéig? Ergo lehet, hogy most a válogatottban érdekelt játékos(ok) jönnek még Miskolcra?
12. abori |Válasz erre: 11. Csubakka
2018-04-23 22:10:09 Lila öves, Fanatikus tag
Jelentős a tao is.
11. Csubakka
2018-04-23 21:25:01 Lila öves, Tag
Jégkorongban a DVTK költségvetése a legnagyobb kettőben van az Erste Bank Ligában (elsősorban LT-nek és az önkormányzatnak köszönhetően), így az alap adott a jó szerepléshez, amihez persze kell a szakma is. De Bódognak is könnyebb lett volna, ha annyiból gazdálkodhat mint Doll vagy a szerb gyerek a Vidinél, mert az eredményesség legalább 60-70%-ban a keret erősségétől, vagyis a pénzügyi forrásoktól függ. Tetszik, nem tetszik.
10. abori
2018-04-23 21:01:14 Lila öves, Fanatikus tag
"A magyar játékosok azért fontosak számunkra, mert értük csináljuk az egészet." A legfontosabb mondat! Egy igazi, magyar és lokalpatrióta vezető.
9. laci68 |Válasz erre: 8. Szabó József
2018-04-23 19:31:56 Citromsárga öves, Tag
Hál istennek itt van nekünk a jégkorong,amiben még feltétel nélkül bízhatunk .
Erre mondják hogy nem semmi!!! Honnan indultunk és most hol vagyunk .
Példát vehetnének az agyonfizetett labdarúgóink tőlük !!!
2018-04-23 19:20:21 Fekete öves, Veterán
A csarnok bővítésének is nagyon örülök!
Végre mind a négy oldalt lelátók lesznek, igazi arénává válik a kis csarnok. :)
7. Szabó József* |Válasz erre: 6. laci68
2018-04-23 19:17:50 Fekete öves, Veterán
Bizony, lenne ám nemulass!
6. laci68
2018-04-23 19:17:25 Citromsárga öves, Tag
Átvehetné Egri úr a labdarúgócsapat irányítását is, vagy megmutatná hogy is kell egy "profi" klubbot irányítani.
Biztos volna csodálkozás !!!
Minden elismerésem az övé.

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...