Banner

Veréb György: búcsú a kispadtól

Szerző: objektív | 2018-09-08 09:46:00

Veréb György 50 éve viseli a DVTK színeit. Összesen 398 (287 élvonalbeli és 111 másodosztályú) bajnokin lépett pályára, majd közel harminc évig dolgozott a kapusokkal. Idén már nem a pályán, illetve a kispadon szolgálja szeretett klubját. A közelmúltban pályafutása kezdetét elevenítettük fel, most a pályafutása további állomásairól esett szó. Az interjú a Gólörömben jelent meg először.

1990-től két rövid megszakítással te készítetted föl a diósgyőri kapusok generációit. Honnan tudtad, hogy eljött a búcsú ideje?
- Az élvonalban nem lehet kézzel dobni a kapusoknak a labdát, az nagyon messze áll azoktól az ingerektől, ami egy mérkőzésen éri őket. Éppen ezért általában a kapusedzők rúgnak a legjobban, beleértve a teljes stábot és a játékoskeretet, mert míg egy szabadrúgás specialista is maximum néhány tucat lövést ereszt meg egy edzésen, addig a kapusedző több százat is lőhet. Nekem azonban már nem bírja a térdem. Természetesen szükség van a taktikai felkészülésre, de kapusedzőnek lenni kőkemény fizikai munka. Amellett, hogy tisztában kell lenni az ellenfél taktikájával és az ellenfél kapura veszélyes játékosaival, valamint a pontrúgások hárítására is fel kell készíteni a kapusokat, az edzéseken végig együtt kell dolgozni a kapusokkal.
A jövőben a DVTK-t képviselem különböző rendezvényeken, legyen az egy éremátadó, vagy legutóbb Szepesi György temetése. Köszönöm a DVTK vezetésének, hogy ilyen idős korban is találtak nekem feladatot!

- Tehát a térd...
- 1964-ben lettem igazolt játékos, azóta folyamatosan benne vagyok a labdarúgásban, ennyi idő alatt elkopik ez-az. Nem dagad be a térdem, a civil életben nem zavar a hosszú sétákat leszámítva, de a fiam (Dr. Veréb Viktor, ortopéd sebész-traumatológus, a DVTK egykori sportorvosa - a szerk.) már ígért protézist. Minden más tekintetben egészséges vagyok.

- Akkor marad a lelátó?
- A szükséges végzettségem megvan, de nincs értelme úgy leülni a kispadra, hogy igazán nem tudok segíteni a kapusoknak. Természetesen most is ott vagyok minden edzésen, minden mérkőzésen, csak nem a pályán, hanem a lelátón. Nagy próbatétel ez számomra, mert nehéz elszakadni a zöld gyeptől és a kispadtól, még akkor is, ha tudom, hogy ami elkezdődött, az egyszer véget is ér.

- Ezt megelőzően mikor ültél legutóbb a lelátón?
- Erre a kérdésre akkor sem tudok válaszolni, ha kapok egy hét gondolkodási időt. Amikor technikai vezetőként, szakosztályvezetőként, majd klubtitkárként dolgoztam, akkor párhuzamosan kapusedző is voltam, ezért a meccseken a kispadon foglaltam helyet. Minden bizonnyal akkor ültem legutóbb a lelátón, amikor kapuskoromban sérülés miatt nem tudtam védeni. Nem tegnap lehetett, de még csak nem is ebben az évszázadban.

- Mi a különbség a kispad és a lelátó között?
- A kispadon nagyobb a feszültség, mégha ugyanúgy szorítok ma is a fiúknak, mint régebben. A lelátóról viszont jobban át lehet tekinteni a játékot, mindent jobban lehet látni, különösen az új, csodaszép stadionunkban. Beteljesült Salamon Jóska vágya - akivel idén ünnepeljük ötvenéves ismeretségünket -, most már én is a régi csapattársakkal (Salamon József mellett Oláh Ferenc, Tatár György, Szabó László és Teodoru Borisz - a szerk.) együtt nézem a meccseket. És persze ott a feleségem is, aki még idegenbe is el szokott kisérni. Rajtuk kívül most már lehetőség van más ismerősökkel is szót váltani, akikkel hét közben nem fut össze az ember, pedig „ezer” éve ismerjük egymást. Ebben a társaságban ki lehet beszélni egy-egy taktikai variációt, támadásbefejezést, mert ránk is igaz, hogy a labdarúgáshoz mindenki ért, és szeret is róla beszélni. Jó érezni, hogy milyen sokan kísérik figyelemmel a DVTK szereplését.

Olvasd el a teljes cikket >>>

forrás, fotó: dvtk.eu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
6. toki*
2018-09-10 08:01:40 Fekete öves, Veterán
További jó erőt, egészséget kívánok Gyuri bácsinak, a mérai kapuslegendának!!! Az abaújiak (mint ahogy a bodrogköziek is) szeren vannak!
5. vebgy*
2018-09-09 20:48:09 Fekete öves, Veterán
Még sokáig legyen köztünk a kapusikon ! Egyébiránt egy jellemző rész az interjúból .. : "Az élvonalban nem lehet kézzel dobni a kapusoknak a labdát, az nagyon messze áll azoktól az ingerektől, ami egy mérkőzésen éri őket. Éppen ezért általában a kapusedzők rúgnak a legjobban, beleértve a teljes stábot és a játékoskeretet, mert míg egy szabadrúgás specialista is maximum néhány tucat lövést ereszt meg egy edzésen, addig a kapusedző több százat is lőhet...."
Hát ki tiltja meg a mimóza mezönyjátékosainknak, hogy ne néhány tucat lövést eresszen meg, hanem több százat ?? Maradjon kint, ha nincs erre elég idő az edzésen ! Kubala még a Romário-Sztojcskov féle Bárcánál is kevesellte a kapuralövéseket edzéseken...
2018-09-09 17:44:21 Citromsárga öves, Lelkes újonc
A Legenda!
3. miskolci
2018-09-08 15:58:40 Barna öves, Fanatikus tag
Számomra ő egy igazi ikon. Salynos az utóbbi évek(évtizedek) nem tudtak hasonló labdarúgót kinevelni, és ez sok mindent elárul. A klub és a sport iránti szeretete megkérdőjelezhetetlen! Sok évtizedet kívánok neki köztünk a lelátón jó egészségben! Köszönünk mindent GYURI BÁCSI!!!
2018-09-08 10:44:13 Fekete öves, Veterán
Még bele sem kezdtem az olvasásba, máris az jelent meg előttem, ahogy kapura tudta rúgni a labdákat. Valóban megirigyelhették volna a mezőnyjátékosaink, ahogy az "öreg" lövöldözött, halálos pontossággal. Nem 5 méterrel fölé, 3 méterrel mellé, hanem a kapura.
Arról pedig nem sokat kell beszélni, milyen kapus volt. Újpesten 10-es osztályzatot kapott a Nemzeti Sporttól vagy ahogy például a csehszlovákok elleni olimpiai selejtezőn védett, az fantasztikus volt. Kár hogy Mészöly beleszólt Lakat munkájába, így az utolsó olimpiai selejtezőn már nem lehetett ott, mert ennek is szerepe volt, hogy a későbbi olimpiai bajnok csehszlovákokkal szemben elbuktunk.
Mi, akik láttuk védeni, soha nem fogjuk tudni elfelejteni sem Gyurit, sem azt a csapatot.
1. grosser
2018-09-08 10:39:36 Piros öves, Veterán
Gyuri bácsi köszönünk mindent amit a DVTK-ért tettél, és kívánok nagyon boldog és hosszú nyugdíjas éveket még Neked jó erőben és nem utolsó szempontban egészségben!
Én ott voltam a sportcsarnokban, amikor az ötvenedik születésnapodat ünnepeltük, ahol - húúú, lehet hogy bajban leszek a nevekkel -, Mészáros Laci erőemelő világcsúcsot állított fel.
És még három hónap és én is ötvenes leszek, el se hiszem :)
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...