Banner

Válaszolt az MLSZ

Szerző: dfcwolf | 2017-08-16 11:41:00

Tisztelt Emődi Zoltán alelnök úr!

Megtisztelő levelére válaszolva a következőkről szeretnénk tájékoztatni:

A büntetések megértésében segítséget nyújthat az MLSZ Fegyelmi Szabályzata (FSZ), amely egyértelműen rendelkezik a kiszabható büntetési okairól, a büntetési tételek mértékéről, valamint a büntetések enyhítésénél vagy súlyosbításánál alkalmazható alapelvekről is.

Az MLSZ versenyrendszerében résztvevő sportszervezetek tisztában vannak a vétségekkel és a kiszabható büntetésekkel is, hiszen a nevezéskor elfogadják a szövetség fegyelmi szabályzatát. A nevezés egyben azt is jelenti, hogy a sportszervezetek részesülnek a bajnokság jelentős központi bevételéből.

Az alkalmazandó szankció, a kiszabásra kerülő büntetés mértékét a független tagokból (egykori labdarúgókból, jogászokból) álló Fegyelmi Bizottság (FEB), a valamennyi körülményre tekintettel lefolytatott eljárást követően határozza meg. A Fegyelmi Bizottság ülésein a játékvezetők, a mérkőzés szövetségi ellenőrei valamint szövetségi biztonsági ellenőrei által leadott jegyzőkönyvek alapján indít eljárást a szabályszegő játékosok, sportszakemberek, sportszervezetek ellen.

A FEB a rendelkezésére álló ellenőri jelentések alapján - ha szükséges, a televíziós közvetítések vágatlan felvételeinek felhasználásával - zárt tanácsülésen, tanácskozás után, szavazással hozza meg határozatát a szabályzatban lefektetett elvek alapján. Aki ellen fegyelmi eljárás indult, jogosult arra, hogy tárgyalást kérjen, vagyis az elrendelés okát, annak tartalmát pontosan megismerje, kérdéseket és észrevételeket tegyen, valamint a fegyelmi eljárás szabályai által meghatározott eljárás során személyesen jelen legyen, ismertesse saját érveit, meglátásait.

Egyúttal szeretném figyelmébe ajánlani az alábbi linket (http://www.mlsz.hu/fegyelmi-hatarozatok/), melyre kattintva folyamatosan nyomon követheti az egyes sportszervezeteket, sportszakembereket, játékosokat érintő fegyelmi eljárásokat lezáró határozatokat és azok indokolását is. Így a jövőben több információ birtokában, megalapozottabban tud véleményt formálni a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Fegyelmi Bizottság munkájáról egyaránt.

Az MLSZ célja az, hogy minden labdarúgó-mérkőzés kizárólag a futballról, sportról szóljon. A klubok nem azért szervezik a mérkőzéseket, hogy a lelátóra érkező nézők politikai, társadalmi üzeneteket fogalmazzanak meg. A FEB utóbbi hetekben hozott döntéseit Ön a nézőtéri megnyilvánulások miatt kiszabott büntetések kapcsán bírálja. Pedig az FSZ egyértelműen fogalmaz: "Fegyelmi vétséget követ el, aki nagy nyilvánosság előtt az emberi méltóságot az által sérti, hogy mást, vagy másokat a nemzeti, etnikai, faji, vallási vagy a lakosság egyes csoportjaihoz való tartozás miatt becsmérel vagy megaláz. A Fegyelmi Bizottság köteles eljárni azon labdarúgóval vagy sportszakemberrel szemben, aki a labdarúgással összefüggésben bárkit nyilvánosan, súlyosan becsületsértő kifejezésekkel illet, faj, bőrszín, nyelv, vallás, vagy földrajzi hovatartozása miatt.

„Fegyelmi vétséget követnek el azok a nézők vagy egyéb résztvevők, akik gyűlöletkeltő és/vagy rasszista kifejezéseket használnak, illetve ilyen tartalmú jelszót, jelmondatot hordozó táblát (papír, vagy szövetszalagot is) helyeznek ki, vagy vétkesek bármilyen egyéb hátrányos megkülönböztetést tartalmazó, gyűlöletkeltő és/vagy másokban félelmet keltő, vagy másokat megbotránkoztató viselkedésben a mérkőzés előtt, alatt és után."

Ami a zárt kapus mérkőzések szabályozását illeti, az MLSZ Fegyelmi Szabályzata nem tartalmaz olyan rendelkezést, mely alapján - akár korlátozott számban - vendégszurkoló részt vehetne a mérkőzésen. Az MLSZ-nek nem kötelező átvennie az UEFA FSZ rendelkezéseit (egyéb pl.: három csapás szabálya sem került átemelésre), az UEFA FSZ az UEFA által szervezett mérkőzésekre hatályos és érvényes. Ezzel együtt a Szövetség az ön által említett érvelést mérlegelve megfontolja, hogy a jövőben beemeli a Fegyelmi Szabályzatába az UEFA FSZ vonatkozó részét.

Ami az Újpest FC- DVTK mérkőzést illeti, az csak abban az esetben lesz zártkapus, ha az Újpest FC hivatalosan, írásban lemond a fellebbezési jogáról, mert ebben az esetben emelkedik jogerőre az FB korábban meghozott döntése.

Köszönjük, hogy figyelemmel kíséri a magyar labdarúgást és bízunk abban, hogy a jövőben segíti munkánkat megalapozott kritikai észrevételeivel.

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

19. tb |Válasz erre: 18. dömötör megmondja
2017-08-18 08:14:41 Piros öves, Őstag
Na, ez jó volt. :) Tudsz te, ha akarsz! Ment a +1.
18. dömötör megmondja |Válasz erre: 17. tb
2017-08-17 17:09:09 Lila öves, Tag
... lehet, h szokott színházba járni azért tudja és megosztotta a tudást ...XDD néző lehet vagy rendező vagy szinész...vagy andy w... XDDD
17. tb |Válasz erre: 16. johny
2017-08-17 16:21:12 Piros öves, Őstag
Te Csányi vagy? Vagy Garancsi? Vagy másik elnökségi tag? :o
16. johny* |Válasz erre: 14. joniewolf
2017-08-17 15:33:39 Fekete öves, Veterán
Egy színházban teljesen természetes dolog a nemtetszés kinyilvánítása például füttyel, fújolással, távozással. Ha tetszik az előadás, akkor pedig tapssal, bravóval nyilvánítunk véleményt. Ez a stadionaokban is így van, lehet fütyülni, tapsolni, fújolni, távozni.
15. joniewolf
2017-08-17 15:22:26 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Ja! És ahogy az előző hozzászólásomból is látszik a gyűlöletet ők keltik! Őket ki bünteti meg és mennyire?
14. joniewolf
2017-08-17 15:20:12 Citromsárga öves, Lelkes újonc
„Fegyelmi vétséget követnek el azok a nézők vagy egyéb résztvevők, akik gyűlöletkeltő és/vagy rasszista kifejezéseket használnak, illetve ilyen tartalmú jelszót, jelmondatot hordozó táblát (papír, vagy szövetszalagot is) helyeznek ki, vagy vétkesek bármilyen egyéb hátrányos megkülönböztetést tartalmazó, gyűlöletkeltő és/vagy másokban félelmet keltő, vagy másokat megbotránkoztató viselkedésben a mérkőzés előtt, alatt és után."

Na most akkor azt nem értem, hogy miért nem a vétséget elkövető nézőket büntetik?
Ha egy színházban szar az előadás és a nézők kifütyülik a színészeket, akkor miattuk én a következő hétvégén nem mehetek be ugyanarra az előadásra? A zárt színházajtó mögött kell a színészeknek játszani? Vagy mi?

Az ilyen levelekre nem írásban válaszolnék, hanem szívem szerint a véreres, kékeres, hetvenes, peremes lófityfirittyet tumkolnám alfarból orálba az összes beképzelt FEB tagba pogácsa helyett a következő ülésük első másodpercétől az utolsóig! Ha a szép szóból nem értenek, akkor baseball ütővel kell beléjük verni, hogy
A FUTBALL A NÉZŐÉRT VAN!!!
13. tgyufa |Válasz erre: 12. norbee
2017-08-16 22:15:09 Fehér öves, Tag
Na ez jó, ezt kéne elküldeni nekik!
12. norbee
2017-08-16 20:39:00 Barna öves, Tag
Mar egyszer leirtam ezt es a mai napig nem ertem, hogy miert kellett ezt a levelet megirni az mlsz fele. Ök is leirtak most azt viragnyelven amit korabban megfogalmaztam itt a forumon. Leforditom a valaszlevelet.

Nyugodjatok le a picsaba, mert szazmilliokat adunk a letezesetekert is. Azert adunk bünteteseket, hogy jogszerüen tudjunk penzt lopni azon baratainknak akiknek nem jutott a bogracsosbol (pl. NB1-es pad). Emellett persze osztunk nehany tenyleg raszorulonak is, hogy ne legyen tul feltünö, hogy a neptöl ellopott penzt meg egyszer ellopjuk, mert igen Magyarorszagon mi ezt is megoldottuk. Ketszer lopjuk el ugyanazt a penzt. Amugy beleszarunk az egeszbe, mert belefulladunk a pogacsaba, de egyreszt nem szeretnenk a zuejefaval ujjat huzni. Masreszt, mert erre all fel nekünk. Nagyon ügyesen elbujtattuk ezt a folyamatos kielegülessel jaro lopast a nemzetközi szabalyok möge. Persze az mar derogal, hogy ertetek - szurkolokert - barmit is tegyünk tehat az a 200 szurker menjen inkabb dolgozni, hogy meg több penzt nyulhassunk le. Amugy azert vannak idiota idöpontokban a merközesek - es a mindenfele szkennerek, videos beleptetök - hogy kiszürjük azokat az allampolgarokat akik ahelyett, hogy megdolgoznanak a mi penzünkert különbözö kamu indokkal (szabadnapos, szabadsag /sic!/, munkanap csere) merközesre akarnak menni. Termeszetesen ezek utan ne varjatok, hogy meg mi kedveskedjünk nektek. BSZK (Buzi Szurkolok)!
11. kanap
2017-08-16 19:23:44 Piros öves, Fanatikus tag
Mi van már megint???????
„Fegyelmi vétséget követnek el azok a nézők vagy egyéb résztvevők, akik gyűlöletkeltő és/vagy rasszista kifejezéseket használnak, illetve ilyen tartalmú jelszót, jelmondatot hordozó táblát (papír, vagy szövetszalagot is) helyeznek ki, vagy vétkesek bármilyen egyéb hátrányos megkülönböztetést tartalmazó, gyűlöletkeltő és/vagy másokban félelmet keltő, vagy másokat megbotránkoztató viselkedésben a mérkőzés előtt, alatt és után."
Nálunk bezártátok az ultra szektorokat a hülyek*ázás után, mikor a vasas csinálta itt nálunk JÓL HALLHATÓAN ugyanezt, nem történt semmi. Meg lehet most is hallgatni két pogácsa között...
Ezek pofáznak egyenlő elbánásról, meg hogy a pályán csak a sport a lényeg???? Azt látnak csak meg amit akarnak. Mint a régi időkben...
10. samanhegy
2017-08-16 19:14:21 Piros öves, Őstag
Egyszer mutassanak már egy db benyújtott árva írásos panaszt, hogy valakit konkrétan megbotránkoztatott bármi is egy meccsen! Bizonyítékot kérek!

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...