Banner

RUK: túl az ismerkedés évén

Szerző: objektív | 2018-02-20 11:11:00

A DVTK emelni szeretné az alközpontokban folyó szakmai munka színvonalát, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke a régióban - mondta el Benczés Miklós, a DVTK akadémiai igazgatója. - A dvtk.eu interjúja.

Az MLSZ 12 Regionális Utánpótlás Központot, azaz RUK-ot hozott létre. Észak-Magyarországon a DVTK lett ez a központ, míg Salgótarján, Eger, Mezőkövesd, Sátoraljaújhely és a Sajóvölgye Focisuli alközponti szerepet kapott. Benczés Miklóst kérdeztük az előző év tapasztalatairól, és a tervekről.

- Hogyan indult a munka az Észak-Magyarországi RUK-ban?
- Az előző év egymás megismeréséről szólt. Mielőtt bármit is megváltoztattunk volna, előbb fel kellett mérni, mi az ami jól működik és mi az, ami kevésbé. Egymás gondolkodásmódját is meg kellett ismerni, el kellett fogadni. Ennek érdekében a diósgyőri központ és az alközpontok egyesével bemutatkoztak/bemutatkoznak havi rendszerességgel, váltott helyszínen találkoztak, találkoznak a vezetők. Előadásokat tartottunk Sütő Szilárd utánpótlás szakmai igazgatóval, valamint Bódog Tamás a DVTK első osztályú csapatának vezetőedzője is bemutatta Salgótarjánban az edzői filozófiáját. Minden utánpótlás bázisnak egy átfogó anyagot kellett összeállítania, amiben ismerteti a saját filozófiáját és elképzeléseit. Ehhez Sütő Szilárddal megalkottunk egy vázlatot, amelynek mentén kellett haladni. A tapasztalatok gyűjtését idén is folytatni kell, de már el kell ültetni a szakmai koncepció azon alapelemeit, amelyek majd vissza is köszönnek a napi munkában. Fontos már elöljáróban megemlíteni, hogy az alközpontok vezetői, munkatársai nagyon együttműködők, ami biztató a hosszútávú munkát tekintve.

- Mi az előnye a központ, alközpont felépítésnek?
- Az elsődleges feladatunk, hogy egyre több tehetséget tudjunk beazonosítani, akik minél magasabb képzést kapjanak helyben. A legmagasabb szintű képzést ugyanakkor a diósgyőri központban kell biztosítani, hiszen éppen ezért vagyunk mi a regionális központ. Ez hatékonyan segíti a fejlődést, hiszen nem elég átadnunk ismereteinket az alközpontok felé, ezzel párhuzamosan nekünk is szintet kell lépni, mert központként a többiek előtt kell járnunk.

Szép, ugyanakkor összetett a feladatunk, mert az alközpontokban is szeretnénk meghonosítani a DVTK futballfilozófiáját, azonban ezzel együtt örülnénk, ha az alközpontok természetesen megőriznék a saját identitásukat is.

Fontosak a közös alapelvek, hiszen ha a “bástyáinkban” ugyanazt a nyelvet beszélik, mint Diósgyőrben, akkor biztosan meg fogjuk érteni egymást, illetve az alközpontokban nevelkedő gyerekek is könnyebben beilleszkednek, ha a központba kerülnek. Legalább ennyire fontos a helyi hagyományok ápolása, ezért szó sincs Eger, Salgótarján, Mezőkövesd, Sátoraljaújhely, a Sajóvölgye Focisuli vagy éppen a Felvidék piros-fehérre festéséről, mindenhol megmaradnak a saját színek, a saját klubidentitás.

A 6-10 éves korú játékosok körében el kell indulnia az egységes játékfelfogásbéli koncepciónak, amikor is a kulcsfogalmakhoz azonos képalkotás valósul meg az egész régióban. Nem csak képletesen értettem az “egy nyelvet beszélünk” kifejezést. Minél egyszerűbb, minél jobban érthető fogalmakat alkotunk, annál jobban megérti az edző és a játékos, azaz annál könnyebben meg is valósítható átültethető az a gyakorlatba, ami felgyorsítja a döntéshozatalt a játékosok számára.

Nemrégiben nem várt helyről kaptunk örvendetes visszajelzést arról, hogy jó irányba indultunk el. Egri Gergely, a DVTK Jegesmedvék egykori csapatmenedzsere, aki jelenleg a Magyar Jégkorong Szövetség sportigazgatója jelezte, számukra is érdekes az általunk felépített modell, mert a saját sportáguk utánpótlás-nevelésében is eredményes lehet.

Olvasd el a teljes cikket>>>

forrás, fotó: dvtk.eu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
7. spongyabob |Válasz erre: 5. hinds
2018-02-21 14:34:38 Barna öves, Őstag
Köszönöm.
És akkor ezek a gyerekek már játszottak a barcikai utánpótlásban is .....
2018-02-21 14:04:50 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Benczés úr a három a három elleni mérkőzés játékból kiindulva a nyomást adó-segítségadó-biztosító játékos fogalmának értelmezése és kiterjesztése kapcsán lefedettnek véli a tíz mezőnyjátékos tevékenységét a fenti cselekvési irányok szerint, kivetítve az egész játékra, ahol a játékosnak pillanatról pillanatra dönteni kell. Reális, valós, jó gondolatok, ahol az értelmezés nemcsak a labda birtoklása, de a labda megszerzésére vonatkozóan is igaz lehet.
A labda kulcsszereplő a labdarúgásban, de a játékosok helyezkedéseinek, cselekvéseinek folyamatában másik két fontos tényező is van: a kapu és az ellenfél helyzete. Remélem, hogy nemcsak én gondolkodom úgy, hogy a labdarúgó képzés és oktatás folyamatában, hogy a fenti hármas egység, a labda-kapu-ellenfél helyzete kölcsönhatásainak pozitív megteremtésére irányuló törekvések kiegészülve a párharcok sikeres megvívásának képességeivel jelentik a labdarúgás oktatásának az ALAPJAIT, kiegészülve és felhasználva napjaink e témára vonatkozó tudományos-élettani, biológiai, pedagógiai, pszihológiai és egyéb- ismereteivel.
5. hinds |Válasz erre: 4. spongyabob
2018-02-21 13:53:15 Fehér öves, Lelkes újonc
Vannak barcikai gyerekek az utánpótlás csapatainkban.
2018-02-20 17:39:38 Barna öves, Őstag
Szóljon rám már valaki, ha kövesdről vagy barcikáról esetleg bejelentkezik valami tehetség, IDE! ............ppppprrrrr.
Hajrá!
3. vebgy*
2018-02-20 14:07:19 Fekete öves, Veterán
Aztán legyen is ebből hasznunk...De az irány jó, végre valami.
2. sipi |Válasz erre: 1. toki
2018-02-20 12:31:30 Narancs öves, Tag
Kérdés, hogy támogatják-e?
Nézd meg a hallgatóság testbeszédét!
1. toki*
2018-02-20 11:36:48 Fekete öves, Veterán
Borbély Peti még ott van. Erre nem mondok semmit. A másik nemhogy Liptákot, de még a megyebelieket sem fedeztük fel (lásd: Elek), vagy tudtuk itt tartani. Végre, hogy észbe kaptak, hogy csak így működhetnek a dolgok, inkább később mint soha. Miki meg szerintem ügyesen csinálja.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...