Banner

Öt különleges történet a diósgyőri futball múltjából

Szerző: objektív | 2019-08-14 11:03:00

Öt különleges történet a diósgyőri futball múltjából - a miskolciszemelvenyek.blog.hu írása.

2019. augusztus 13. írta: Reiman Zoltán

Ezúttal a diósgyőri labdarúgók történelmében kutakodtam és próbáltam összeállítani öt olyan érdekességet, amelyet talán a legnagyobb DVTK szurkolók sem tudnak szeretett egyesületükről.

Megalakul a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre

1907-ben került a Vasgyárba egy bizonyos Bende Antal vasesztergályos, akit a Schulek családnál szállásolták el. A vele egykorú Schulek fiúkkal egyetértésben rendelt egy labdát Budapestről.


Forrás: Dr. Zádor Tibor: Az 50 éves DVTK - Diósgyőrvasgyár sportéletének története

1908 elejére már Bende egy csapatot gyűjtött maga köré, akik a Ládi erdő tisztásán, vagy a Kerekdomb alján rúgták a bőrt. A csapatnak nevet is adtak, ők lettek a Diósgyőri Ifjúsági Kör. Loukota Ernőt választották a csapat vezetőjévé.

Ezen felbuzdulva egy másik közösség is éledezett, Ihring Antal vezetésével. Ő alapította a Diósgyőr-Vasgyári Labdarúgó Ifjúság nevű csapatot. Ők már tagdíjat is szedtek, ami 10 fillért tett ki. De ez is kevés lett volna egy igazi labdára - nekik még csak gumilabdájuk volt -, ha a szüleik nem segítenek. A kapott segítségnek hála, a labda 1908 húsvétjára meg is érkezett. A fiúk örömükben még a locsolkodást is hanyagolták, inkább rohantak játszani.


Forrás: Dr. Zádor Tibor: Az 50 éves DVTK - Diósgyőrvasgyár sportéletének története

1909-re annyi pénz összejött a tagdíjakból, hogy egyforma szerelést tudtak maguknak vásárolni. Rengeteg kis csapat volt Diósgyőrben és Miskolcon is, ezek a csapatok egymással játszottak nagy-nagy rangadókat.

1909 őszén a Miskolci SE erős, és már egyesületi formában működő csapatát győzték le, ráadásul Miskolcon. Ekkor gondolkodtak el a fiatalok azon, hogy mi lenne, ha ők is alapítanának egy egyesületet. Pavlánszky Károly volt az ötletgazda, aki azért is szorgalmazta a dolgot, mert a legelőkről folyton elzavarták őket, viszont ha egy Vasgyár által támogatott egyesületet hoznának létre, az megoldaná ezen problémájukat.

Azonban jórészt fiatal, 14-17 év közötti fiúkból állt a csapat - a nevéből adódóan ifjúsági volt -, ők nem szervezhettek, nem vezethettek egyesületet. Arra gondoltak, hogy kedvenc tanárukat, Vanger Vilmost kérik fel az egyesület vezetésére, aki amúgy is szorgalmasan látogatta edzéseiket, mérkőzéseiket. Először azonban kidolgozták az egyesület alapszabályát, Pavlánszky a Jószerencse Dal- és Önképzőkör alapszabályát vette alapul, így már ezzel a dokumentummal mehettek el a tanárúrhoz.

Vanger Vilmos nagy lelkesedéssel és örömmel fogadta az ötletet és a megtisztelő feladatot. Vanger a gyár igazgatójával ismertette a leendő egyesületet és annak alapszabályát, majd a Vasgyáron keresztül a Belügyminisztérium elé került az alapítás, akik 1910. február 6-ára tűzték ki az alakuló közgyűlést. A munkásétteremben került sor a közgyűlésre, ahol megalakult a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre.

Olvasd el a teljes cikket>>>

forrás: miskolciszemelvenyek.blog.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2019-08-18 08:25:41 Fehér öves, Újonc
Hadd ajánljam az itt bemutatott kötetet:
http://www.amigeleken.hu/hirek/dvtk/petofi-sandor-labdaja-2016-11-03
8. toki* |Válasz erre: 7. zaphod
2019-08-17 07:28:42 Fekete öves, Veterán
Akkor nem nézed a megyei bajnokságokat.
7. zaphod |Válasz erre: 5. toki
2019-08-16 19:00:00 Fekete öves, Őstag
én úgy tudom, nem jutottak most vissza.
6. slózi |Válasz erre: 4. zaphod
2019-08-16 16:25:33 Barna öves, Őstag
Nagyon egyetértek. Ráadásul kölcsönösen lehetne ide-oda átjárás a játékosfronton.
Amint ahogyan volt anno abban az egyetlenegy évben, talán az '58-'59-es NB1-es bajnokságban, amikor a "vasút" is első osztályú volt. Károlyi, Kovács Laci, Dobó Zoli, Csorba, Tiba a DVTK-ból kerültek oda.
Hozzánk Fekete "Pityu", Nyíri Zoli, Szamek-Szamosi azután Veréb Gyuri, Várkonyi Jancsi az MVSC-ből jöttek....És a fene tudja még ki mindenki.....( az edző, középiskolai "bláthy-s" tesi tanárom Tóth Jóska bácsi is onnan jött a DVTK-hoz)
Jómagam nem kevés jó meccset láttam a Kubikban, például nagyon jól emlékszem egy MVSC-Bp. Vasas meccsre...ott. Vagy még az NB II-ben egy MVSC-BP.Spartacus meccsre, ahol a pesti "szpari" ban játszott akkoriban az "aranycsapat" legendás centerhalfja: Lóránt Gyula--levezetésképpen.
5. toki* |Válasz erre: 4. zaphod
2019-08-16 11:45:05 Fekete öves, Veterán
Megye 1.
4. zaphod
2019-08-16 10:27:03 Fekete öves, Őstag
Ez egy remek írás - az is mutatja, hogy kevés a hozzászólás, nincs mit fikázni rajta. :)
Egyébként, bár mi lett volna ha, de remek lett volna, ha az MVSC bent tud maradni, nem lett volna rossz, ha hosszabb ideig is két NB1-es csapata lett volna Miskolcnak. Most se lenne rossz, ha nem a megye 2-ben, hanem az NB2-ben játszanának.
3. slózi
2019-08-15 18:29:58 Barna öves, Őstag
Szeretettel köszönöm én is a kiváló és minden részletre kiterjedő nagyszerű írást.
Az utolsó mondattal kapcsolatban volna azért hozzáfűznivalóm, mely így szól:
"..A munkásétteremben került sor a közgyűlésre, ahol megalakult a Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre."
Nos, a "munkásétterem" a még ma is álló--bár használaton kivül álló-- "vendégház"-zal szembeni területen állt, mely a mi kisgyermekkori időnkben még MOZI ként ill egy ideig a miskolci szinház 1955-58-as renoválása idején SZINHÁZKÉNT is funkcionált. S amit a Miskolc "belvárosiak" HELYTELENÜL itt-ott "LOVARDÁ"-nak "kereszteltek el". Noha az az épület lovat csak az I.Világháborús román megszálláskor "láthatott" 3-4 napig--egyébként soha!
2. toki*
2019-08-15 06:56:31 Fekete öves, Veterán
Nagy szép írás! Gratulálok!
2019-08-14 16:02:21 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Nagyon- nagyon örülök szeretett klubunk történetét bemutató írásoknak, melyek közül az 1950-es évek előtti események némelyike még számomra is az újdonság erejével hat. Nyilvánvalóan - sok társammal összhangban - érzelmi alapon kötődöm a DVTK-hoz, ezért különös tisztelettel adózom minden azon vezető és játékos felé, akik öregbítették ezen klub hírnevét és számomra egyértelmű, hogy a napjainkra kialakult nimbusz közös erőfeszítéseink eredménye, melyben igen előkelő helyet szánok az érzelemdús szurkolóinknak, hiszen nem kétséges, hogy a nézők nélkül ez a szép játék elveszti jelentőségét ! A fenti gondolatok jegyében biztatok minden régi közreműködőt, hogy ne veszítse el szimpátiáját és szeretetét a klub irányában annak ellenére sem, hogy bizonyos körök egyedüliként kívánják kisajátítani klubunk tiszteletre méltó múltját. Az önös érdekből vezérelt - kizárólagosságra utaló tudatos tevékenység rendkívül átgondolatlan, morálisan elítélendő cselekvés - az elődökben és az utódokban is minimum vegyes érzelmeket válthat ki -, még akkor is, ha az ebben közreműködőknek vélhetően nem volt erre irányuló szándéka, melyet nem igazolhat bizonyos előnyök kiharcolása és azok birtoklása sem. A fentiek megfogalmazása után egy nyitott gondolatot, véleményt tárok a futballszerető közvélemény elé, amelynek alapja az, hogy a magyar labdarúgás hanyatlásának és eredménytelenségének okai között mentális és morális okokat vélek felfedezni, melyek megvannak a játékosokban és a vezetőkben egyaránt !?
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...