Banner

„Minden reggel és este a padlón voltam” - Tilos passzolni Szalai Ádámmal

Szerző: dfcwolf | 2017-01-31 07:09:00

1. Mi volt a legfelemelőbb, legmeghatóbb vagy legszebb üzenet, reakció, amit az osztrákok elleni gólod után kaptál? Kitől jött?
- Mindjárt a lefújás után az öcsémmel volt egy kétperces közös sírásunk - kezdte Szalai a csakfoci.hu-nak. - Eredetileg telefonon szerettünk volna egymással beszélni, de nem jött ki szó a torkunkon, ráadásul be is kellett fejeznem, mivel vittek doppingtesztre.

2. A mérkőzés hajrájában a kispadon már könnyeztél. Felnőtt fejjel hányszor sírtál?
- Erős érzelmi szinten élem az életemet. Szeretem, ha a rossz dolgok fájnak, és természetesen a boldogságot is 100 százalékosan élem meg. Gyakran elérzékenyülök, emocionális ember vagyok, ekkor érzem, hogy igazán élek.

3. Bernd Storck a végsőkig kitartott melletted, akkor is, amikor a szurkolók kifütyültek. Lelkileg mennyire tört meg a sok kritika pár héttel az Eb előtt?
- Nagyon mélyen érintett érzelmileg és önbizalmilag is. Szinte minden reggel és este a padlón voltam, innen kellett felhoznom magam. Esténként mindig próbáltam rendszerezni a gondolataimat, hogy könnyebb legyen. Nem titok, egy szakember is segített ezekben a nehéz időkben, akivel már hosszú évek óta együtt dolgozom.

4. Hogy tudtad megállni, hogy a legkisebb mértékben sem szóltál vissza a téged keményen kritizálóknak? Az Eb-n és azután sem fakadtál ki a góljaid után, nem vesztetted el az önuralmadat, nem adtál sértődött nyilatkozatokat. Mekkora önmegtartóztatás kellett ehhez a részedről?
- Mindenki másképp éli meg az élet történéseit, így a kellemetlen, kényes szituációkat is. Engem jól neveltek a szüleim, mindig csak magammal foglalkoztam, soha senkit nem okoltam az esetleges sikertelenségeimért. Mindenért keményen megküzdöttem az életben, az én értékrendembe nem fér bele, hogy a sikerek esetén visszafelé mutogassak. Éppen ezért ezekben a szituációkban nem volt szükségem extra önuralomra.

5. Amikor sokat bántották, milyen védekező reflexeket építettél be az életedbe? Mit zártál ki például, hogy ne jussanak el hozzád a kritikák, illetve kizártál-e bármit is?
- Igazából semmit nem zártam ki, rám zúdult minden. Mivel nem a mának élek, tudom, hogy egyszer még hálás leszek, hogy ilyen szituációkat is átélhettem. Ennek majd biztosan hasznát fogom venni a foci utáni karrieremben, csináljak majd akkor bármit is.

6. Több kapitánnyal is dolgoztál (Erwin Koeman, Egervári Sándor, Dárdai Pál, Bernd Storck), Pintér Attilánál nem játszottál. Ha egy szóval kellene jellemezned őket mi lenne az?
- Erre egy mondatot mondanék: A saját maguk után hagyott munkájuk értékeli a képességeiket.

7. Storck miért tudta kihozni a csapatból azt, amiről 2013-ban úgy beszéltél, hogy irreális célkitűzés?
- Ide venném Dárdai Palit is, mivel mindketten óriási munkát végeztek. Olyan tapasztalatokra tettek szert korábban, amit kamatoztatni tudtak a válogatott sikereinek érdekében. Profizmus, egyéni elképzelés, taktika, bátorság, önbizalom – ezek jellemezték mindkét szakembert. Dárdai miután átvette a válogatottat, beindított egy folyamatot, majd ott kellett hagyni a csapatot, senki nem tudta, hogy ki vigye tovább a munkát. Storck elvállalta, ami hihetetlen bátorságról és önbizalomról árulkodott, de sikereket csakis így lehet elérni.

8. Több mint három év távlatából szerinted inkább pozitívan vagy negatívan jöttél ki az ominózus nagy kifakadásodból? Volt-e pozitív hozadéka a magyar labdarúgásra nézve az akkor általad mondottaknak?
- Soha nem azt néztem, hogy pozitív vagy negatív lesz a megítélésem egy-egy nyilatkozatom után. Nagyon őrlődtem akkoriban, az alapigazságokat mindenképp szerettem volna elmondani, de arra nagyon figyeltem, hogy személyesen senkit ne bántsak meg. Egy picit naiv voltam, nem gondoltam, hogy a mondanivalómnak ilyen utóélete lesz. Mindig büszke leszek rá, hogy ezt akkor elmondtam a magyar foci fejlődésének érdekében. Akkor még nem gondoltam, hogy a jó Isten rövid idő alatt ilyen nagyszerű szövetségi kapitányokkal ajándékoz meg és ilyen fantasztikus nyarat szerzünk a magyar embereknek.

9. 2014 őszén Pintér Attila kapitánykodása idején miért mondtad le a válogatottságot és miért gondoltad meg magad egy hónap után?
- Nem akartam, hogy a szövetségi kapitány és a köztem lévő nézeteltérések rossz irányba vigyék a csapatot. Ha egy kapcsolat nem működik, azt nem kell erőltetni. Egy hónappal később Dárdai Pál kinevezése miatt tértem vissza a válogatottba.

10. Idén 30 éves leszel, mi van még benne a pályafutásodban?
- Remélem, hogy még rengeteg minden. Úgy gondolkodom, hogy a karrieremet nem 100 százalékban a foci teszi ki. Boldog vagyok azért, amit futballistaként elértem, de ez csak egy szakasza az életemnek. Utána is szeretnék valami hasznosat tenni, nem fogok otthon ülni és focit nézni. Nem titok, hogy már egy ideje van egy fémipari cégem, de biztos lesznek majd út ötleteim.

ELOLVASOM AZ EGÉSZET >>>

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
8. sziriusz
2017-02-05 08:25:28 Barna öves, Tag
A legjobb magyar játékos Ádám!
És sokat köszönhet neki a magyar foci,kimondta pár éve hogy miért is vagyunk ilyen szarok! És láss csodát,a válogatottól ahogy eltűntek a magyar kis hulladék edzőcskék jött egy eredményesebb időszak!
7. toki* |Válasz erre: 6. tabak
2017-02-01 08:15:12 Fekete öves, Veterán
Így van, és az ilyen karakán emberekből voltak/vannak/lesznek nagyon jó edzők!
6. tabak |Válasz erre: 4. toki
2017-01-31 17:48:45 Piros öves, Őstag
Követhetné Dárdai útját is, nem muszáj itt prófétának lenni, de másképp gondolja. Lehet őt nem szeretni, de nem szalad haza, ha egyszer csúnyán szólnak hozzá. ;)
5. zaphod |Válasz erre: 1. usep
2017-01-31 17:20:46 Fekete öves, Őstag
ha ő tehetségtelen, akkor ki tehetséges?
4. toki*
2017-01-31 08:21:42 Fekete öves, Veterán
Én csípem a srácot. Kicsit öntörvényű, de nincs ezzel semmi gond. Ha nem marad edzőnek akkor sokat veszít vele a labdarúgásunk. Mondjuk ő szerintem nem is akar tenni, addig legalább is biztos nem, amíg az ókorból itt maradt emberek mondják meg, hogy miért nem vagyunk jók, és amikor ott van a lehetőség a bizonyításra, akkor meg jönnek a kifogások.
2017-01-31 08:02:14 Fekete öves, Veterán
Végre egy focista, aki pályafutása befejezése után nem edző vagy szakmai igazgató akar lenni, hanem már aktív játékosként a jövőbeni megélhetésére gondol.
2. usep
2017-01-31 07:58:34 Barna öves, Fanatikus tag
.
1. usep
2017-01-31 07:58:33 Barna öves, Fanatikus tag
Egy ideje figyelgetem, hogy milyen hihetetlenül profin futtatják ezt az alapvetően tehetségtelen embert. Egyrészt le a kalappal, másrészt meg ameddig ez így marad, addig nekünk marad a magyar posvány és annak megfelő szakmai színvonal ill. eredményesség.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...