Banner

Messze még a vége

Szerző: objektív | 2019-02-11 18:40:00

A 20. forduló mérkőzéseit játszották le hétvégén a csapatok az OTP Bank Liga 2018-2019-es kiírásában, és most már elég erőteljesen körvonalazódnak az erőviszonyok, már ha eddig bizonyos együtteseket illetően kérdőjeleink lettek volna.

Fernando ideérkeztével vegyes érzelmek törtek elő a szurkolókból – egyeseknél pálinka, másoknál vélemény formájában - és a jövőt illetően is másképpen láttuk a dolgokat, ki-ki szimpátiája, szakmaisága és véleménye szerint. Elkezdődött a bajnokság és sajnos azoknak lett igaza, akik azt mondták, minőségi igazolások nélkül ugyanazt a vergődést fogjuk bemutatni a bennmaradásért vívott harcban, mint az ezt megelőző 2 bajnoki évben. Amolyan vissza a múltba érzés, csak időgép nélkül.

Sajnos, a 13. fordulóig mindenképpen ezt láttuk. Kerestük a koncepciót, a góllövő csatárt, Fernando elképzeléseit, az ötletet, a taktikát, az egységet a játékunkban, de valljuk be, nem igazán találtuk.

Fernando kitartott és bízott a csapatban – tehetett volna mást is? – amit folyamatosan kommunikált kifelé azzal a megerősítéssel, hogy bizony a DVTK ebben a bajnokságban nem esik ki. Ha valakinek, neki tudnia kell.

Ennek ellenére a november elejéig lejátszott 13. forduló alatt mindössze 1 győzelmet tudhattunk magunkénak, emellett volt 3 döntetlenünk és 9 vereségünk. 6 pont. Kevesebb, mint a katicának. Nem erről álmodtunk. Sőt, ilyenkor vizes takaróban ébredek fel. Rögtön ott találtuk magunkat, ahol nem szerettük volna, a vonal alatt. A Kisvárdai vitézek 3 ponttal álltak ebben az etapban előttünk.

Kicsit visszaemlékszem az elmúlt 3 bajnoki szezonra – na nem fejből, statisztika alapján – és számszerűsítem az akkor lejátszott 13 forduló adatait. A 2015-ös év kicsit kakukktojás, ugyanis abban a szezonban nem voltak kiesési gondjaink, mégis az összehasonlítás miatt beszédesek lehetnek az adatok.

2015-16
13. forduló: 9. DIÓSGYŐR 4 3 6---14:23---15 pont

2016-17
13. forduló: 12. DIÓSGYŐR 3 3 7---17:27---12 pont

2017-18
13. forduló: 6. DIÓSGYŐR 5-3-5---24:23---18 pont

2018-19
13. forduló: 11. DVTK 1-3-9---10:24---14--- 6 pont


Furcsa mód’, nem a biztos bennmaradó 2015-ös szezonban rajtoltunk a legjobban, hanem a tavalyi évben Bódog Tamás irányítása alatt, amikor 13 forduló elteltével a 6. voltunk a tabellán. Na de miért pont 13 fordulót veszek most figyelembe ebben a statisztikában? Nyilván tudjátok a választ, mert eddig tartott a lejtmenet, innen kezdtünk kikászálódni a mélyvízből, kábé mint az Unicumos figura a plakáton.

Még egy érdekességet vettem észre ebben a statisztikában. 2016-ban 12 megszerzett bajnoki ponttal csont utolsók voltunk, míg az idei szezonban a 6 pont is elegendő volt ahhoz, hogy azt mondhassuk a Halira: cöhhh, van lejjebb is.

Messze az elmúlt évek legrosszabb 13 fordulóján lettünk túl tehát, de nézzük, mi jött az ezt követő 7 fordulóban. A játék a Debrecen elleni győzelemnél már nyomokban focit is tartalmazott, de ha ez már nagyobb arányú is volt, mint a T. gazdaságos párizsiban a fehérjetartalom, túl büszkék még nem lehettünk. Bár az eredmény önmagáért beszélt és mindenki büszke volt rá - pláne az előzmények ismeretében érzett, tapasztalt kilátástalanság miatt – azért féltünk attól, ne csak egy fellángolás legyen. Nem az lett. Elkezdett izzani a széna és a mai napig lángol. 7 mérkőzés alatt 4 győzelem és 3 döntetlen a mérlegünk vereség nélkül.

Most üljetek le – aki eddig ezt nem tudta, vagy ilyen aspektusból nem vizsgálta a tabellát – az elmúlt 7 fordulót figyelembe véve a Ferencváros előtt vezetjük a tabellát.


A másik elképesztő dolog, ami miatt még nem ajánlott felállni, az az, hogy ezzel a teljesítménnyel sem sikerült a vonal felé verekednünk magunkat. Mondjuk ezzel sem most szembesülünk legtöbben, nem sokként ér bennünket ez az információ, de mégis meghökkenve ízlelgetem ezt magamban. Kommentben is feltettem a kérdést: mi lett volna/mi lenne, ha csak fele ilyen eredményesek vagyunk az elmúlt időszakban? Milyen reményekkel várhatnánk a befejezést?

De nézzük újra a statisztikákat, immár 20 fordulót követően!

2015-16
20. forduló: 9. DIÓSGYŐR 5-5-10---20:31---20 pont

2016-17
20. forduló: 10. DIÓSGYŐR 6-3-11---24:39---21pont

2017-18
20. forduló: 7. DIÓSGYŐR 7-4-9---33:32---25pont

2018-19
20. forduló: 11. DVTK 5-6-9---21:31---21pont


Na kérem… Az megállapítható, hogy a szörnyű befejezés ellenére még a 20. forduló után is a tavalyi szezonunk volt a legjobb az elmúlt 4 évből. 25 pontunk volt és ennek ellenére csak az Istennek köszönhetjük a bennmaradást, némi háttértámogatással kísérve a többi csapatot illetően, melyek eredményeitől még nagyban függtünk az utolsó hazai meccsünk lefújása utáni percekben is. Hiába volt tehát az 5 pontos előny a kiesőkkel szemben, nagy bajba kerültünk a borzalmasra sikerült tavasz miatt és a 33. forduló előtt utolsók voltunk 1, illetve 2 ponttal lemaradva az előttünk állóktól.

Érdekes az is, hogy a másik 3 szezont megfigyelve szinte koppra azonos a gyűjtött egységek száma, sőt, a sima bennmaradó 2015-16-os évben szereztük a legkevesebb pontot ebben az időszakban.

Ezek után ember legyen a talpán, vagy valami orákulum, aki meg tudja mondani, ki esik majd ki a Haladás mellett, akiken már a piócás ember sem segíthet véleményem szerint.

Egy biztos. Olyan csapatot látunk az utóbbi időkben a pályán, akik egységben vannak. Akik tudnak küzdeni egymásért, akik időnként kifejezetten látványos vagy céltudatos focit is tudnak játszani. Kezd kirajzolódni egy arculat, a játékosok fegyelmezettek és mintha kezdene - direkt írok feltételes módot nem elkiabálva a későbbieket – beérni Fernando munkája.

Sok sikert neki és a csapatnak ehhez, mert a vonal felé kerülni - ahogy látjuk - még 7 veretlenül eltöltött forduló sem elég, és ha majd ott leszünk, azt a pozíciót meg is kell őrizni. Reméljük, különösebb szívbántalmak nélkül élhetjük majd át ezt idén.




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
3. kanap
2019-02-11 20:15:23 Piros öves, Fanatikus tag
Hát, hogy oda kerüljünk a vonal fölé, meg hogy meg is őrizzük majdan ezt a pozíciót sokat tehetnének bölcs igazgatóink. Szerintem egy lélektanilag nagyon fontos hazai meccs következik, ami nem tükröződik vissza a hivataloson közzétett arcpirító jegyárakban. Nagyon kellene a csapatnak a szurkolás, a 8-10 ezer ember, de a vége megint az lesz, hogy nem tízezren leszünk ott 1500-ért, hanem háromezren pislogunk majd egymásra meg a 38 darab igazgatónkra szemben a VIP szekcióban 3000-ért. Ezek vagy nem látják át a helyzetet, vagy nem érdekli őket, vagy nem értenek hozzá. De bármelyik is igaz a háromból, szomorú, hogy így van. A bérleteseket is lehetne valamivel kártalanítani (ahogy többen írtátok előttem), hogy ne érezzék becsapva magukat. Egyébként én is több évig az voltam, de rájöttem, hogy ha egy családi esemény vagy bármi miatt egy meccsre nem tudok kimenni kitörölhetem a bérletemmel, mert annyira nulla a bérletesek kedvezménye, hogy jobb ha minden meccsre inkább jegyet veszek...ez is csak nálunk van így. Elszomorító, de igaz.
2019-02-11 19:10:46 Fekete öves, Veterán
Pont ezek a gondolatok és számok forogtak az eszembe, csak nem írtam belőle cikket. :)

Azért vagyunk még az elmúlt 7 meccses veretlenség ellenére a vonal alatt, mert a Kisvárda is felfelé tör, így a Haladás mellett és Puskás-Kövesd-Paks hármas valamelyikét látom a másik kiesőnek.
Így kijelentem (fejemre lehet olvasni majd a szezon végén), nem fogunk kiesni, sőt, az utolsó 1-2 fordulóra már matematikailag is biztonságba leszünk.
1. sch1910
2019-02-11 19:04:48 Lila öves, Tag
Szívbántalmak nélkül! Úgy legyen!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...