Banner

Mennyi is az annyi?

Szerző: Jáborcsik András | 2020-01-29 19:01:00

Folyamatos vissza-visszatérő téma a DVTK Jegesmedvék szurkolói között a keret létszáma. Időnként rendesen nekifeszülnek egymásnak a különböző fórumokon a szurkolók és ütköztetik érveiket-ellenérveiket.

Amikor a Marcel Rodman távozásáról szóló hír kommentjei között Gundi barátom feltette a kérdést, hogy "Bandi! Nincs egy statisztikád, hogy a többi csapat mekkora kerettel nyomja?", elhatároztam, hogy kicsit utánajárok a kérdésnek és megnézem, melyik csapat milyen létszámú kerettel "nyomja", milyen jégidőket kapnak a játékosok, milyen összefüggések, és milyen eltérések vannak az egyes csapatok mutatói között.

A diagramok összeállításával az volt a célom, hogy egy kicsit tisztuljon a kép a miskolci hoki szerelmeseiben, hogyan is állunk a Liga többi csapatához viszonyítva a keretünket illetően. A következőkben szereplő adatok a Marcel Rodman által irányított csapat mutatói.


Kezdjük a sort a DVTK Jegesmedvék keretével. A táblázatban a mérkőzésenkénti átlagos jégidő szerint csökkenő sorrendben szerepelnek a játékosok. Az elválasztó vonalak azt jelzik, hogy ötperces intervallumokban csoportosítottam a jégen töltött időt, 20 perc fölötti, 16-20, 12-16, 8-12 közötti és 8 perc alattiban.

A táblázat szerint négy játékos mérkőzésenkénti átlagos jégideje haladja meg a 20 percet, akik között három védő és egy csatár található. Őket követi egy nyolcas fogat, amelyben egy kivételével csupa támadó szerepel. A harmadik csoportban levő játékosok pályán töltött ideje pedig már 3-5 perccel alacsonyabb a Magosiékétől. Az őket követő Vojtkó, Ritó és Kiss P. alkotta trió, akikhez még hozzá lehet venni a 7:47-es Kiss Dánielt is, újabb 4-5 perccel kevesebbet töltöttek a jégen, mint Láda Balázsék.



Az éles szeműek bizonyára azonnal feltűnt, hogy a felsorolásban nem szerepel Martin St. Pierre, aki szerződésének lejártát követően Pozsonyba tette át székhelyét. A magyarázat az, hogy a statisztika alapjául szolgáló hockeyslovakia.sk oldalon ő már a Slovan keretének a tagja és a Jegesmedvéknél is szerzett pontjai és mutatói már ott szerepelnek. De nemcsak a DVTK Jegesmedvék csapata volt az egyetlen, amelynek keretében változás történt december 31.-t követően, és mivel ezek száma elenyésző a játékosok összlétszámához viszonyítva, azt gondolom, hogy ez számottevően nem változtat a mutatókon.


A következő táblázat azt szemlélteti, hogy hány mezőnyjátékost foglalkoztattak a Liga csapatai eddig. Látható, hogy a Tipsport Liga 2019/2020-as kiírásában a csapatok csaknem fele, szám szerint hat klub is 30 fő feletti játékost küldött a jégre, és a lista végén a gyetvaiakhoz hasonlóan 24 mezőnyjátékossal állunk mi. A másik magyar gárda, a MAC Újbuda kerete négy fővel bővebb a miénknél.



Készítettem egy olyan táblázatot is, amelyben a mezőnyjátékosok száma szerint csökkenő sorrendben szerepelnek a csapatok és az látható benne, hogy az adott csapatban hány mezőnyjátékos töltött mérkőzésenként átlagosan az egyes intervallumoknak megfelelő időt a jégen.

Az első oszlopból jól kivehető, hogy az egész Ligában összesen 16 játékos átlagos jégideje haladja a 20 percet mérkőzésenként. Szembetűnő, hogy ezek fele a két magyar csapatból kerül ki, egyenlő eloszlásban. Nálunk Dudas, Ross, Vandane és Vas, míg az újbudaiaknál Mcnally, Macaulay, Carlisle és Langkow töltött extra időt a többiekhez képest a jégen.

A Liga játékosai közül a MAC-os Mcnally a listavezető 24:03-mal, őt a nagymihályi Mikko Pukka követi 23:14-el, míg a képzeletbeli dobogó alsó fokán a DVTK Jegesmedvék védője, Jesse Dudas áll 23:04-el.

A másik, ami szembetűnő, hogy a csapatok többségénél a középső, 12-16 perces intervallumban szerepel a legnagyobb szám. Ez azt jelenti, hogy a játékosok többsége 12-16 perc közötti jégidőt töltött a pályán átlagosan mérkőzésenként az adott csapatnál. Mindössze négy csapat neve mellett található tíz vagy annál kisebb szám, de ezek közül a Kassa és a Zólyom is mindössze eggyel marad el a tíztől, míg a MAC-nál kettő, nálunk pedig négy áll.



Ez az oszlopdiagram a két legmagasabb intervallum, a 20 perc feletti és a 16-20 perc közötti jégidőt kapó játékosok számát szemlélteti. Kék szín jelzi a 20 perc feletti, míg a téglavörös a 16-20 perc közötti jégidővel rendelkező játékosok számát.

Külön érdekesség, hogy a 32 fős kerettel dolgozó érsekújvári csapatban egyetlen (!) játékos sem töltött 16 percnél többet átlagosan a jégen. De a trencsényi csapatban is csak kettő, a liptószentmiklósiban három, míg a zólyomi és a gyetvai csapatban is csak négy-négy játékos kapott 16 percnél több jégidőt edzőjétől.



A következő diagramból azt tudhatjuk meg, hogy az egyes csapatoknál a keretet alkotó jétékosok hány százaléka töltött 16 percnél többet a jégen átlagosan mérkőzésenként. Az eddigiek alapján nem meglepetés, hogy a két magyar csapat neve mellett áll a legmagasabb szám, és kettejük közül is kiemelkedik a DVTK Jegesmedvék 50%-kal.


Geotic javaslatára megvizsgáltam azt is, hogyan alakul az egyes csapatokon belül a játékosok meccseinek a száma. Itt is érdekes adatokra lehet bukkanni.

Amint arra számítani lehetett, a bővebb merítési lehetőséggel rendelkező csapatokban sokkal több olyan játékos található, akik csak a meccsek negyedrészén (1-10 meccs között), vagy maximum a felén (11-20 meccs között) léptek jégre. Értelemszerű a másik véglet is, miszerint a kisebb kerettel bíró csapatoknál jóval nagyobb azon játékosok száma, akik 30 fölötti meccsen szerepeltek.


A jobb szemléltethetőség érdekében diagramra is vittem az adatokat. Jól látható, hogyan nyílik szét az olló. A téglavörös oszlop mutatja azon játékosok számát, akik 10 vagy annál kevesebbet játszottak az adott csapatban, míg a kék oszlop a 30 meccstől többet játszóké. Az egyes csapatokban pályára lépő játékosok száma balról jobbra csökken.


Már az összeállítás megjelenése után nem sokkal olyan személyes üzenetet kaptam egy szurkolótárstól, hogy én most mekkora súlyos kritikával illettem a klubvezetést. Neki is elmondtam, hogy eszem ágában sem volt kritizálni a miskolci hoki vezetőit, pusztán a szurkolóknak szerettem volna a segítségére lenni, hogy tisztábban lássanak a témában.

A problémakör nem egyszerű és ahhoz, hogy teljesen objektív képet kapjunk a témában, természetesen ismerni kellene az egyes klubok költségvetését, ami értelemszerűen meghatározza a keret létszámát. De nem mellékes természetesen az sem, hogy melyik klub milyen létszámú és erősségű utánpótlás bázisból tud meríteni.


Kíváncsian várom, milyen változások tapasztalhatóak majd Glen Hanlon érkezését követően ebben a tekintetben.


Hajrá DVTK Jegesmedvék!


forrás: hockeyslovakia.sk




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
7. Geotic |Válasz erre: 3. jaborcsik-andras
2020-01-28 23:24:09 Piros öves, Őstag
Köszönöm a kiegészítést, szerintem ezzel teljes a kép.
6. Karpfen
2020-01-28 22:48:02 Barna öves, Veterán
Köszönöm szépen a cikket.
5. Geotic
2020-01-28 22:42:17 Piros öves, Őstag
Na, kíváncsiságból végigböngésztem a Trencsén jelenlegi keretét.
35 mezőnyjátékosból mindössze 9 olyan van, aki 5 meccsnél kevesebbet játszott, tehát 26 játékost használnak folyamatosan, az eddig lejátszott 40 meccsükből a nagy többség 30 körül volt nevezve, azokon is mind a 4 sort használták, mondhatjuk, hogy itt van a legnagyobb különbség.
Illetve tudtam, hogy náluk nagyon jó az utánpótlás, de megdöbbentő, hogy milyen sok 2000-2002 születésű játékosuk játszott már 25-30 meccset, gólokkal, gólpasszokkal.
Mi meg milyen büszkék vagyunk arra a kettőre.
Sajnos borzasztó nagy a lemaradásunk még mindig.
4. Geotic |Válasz erre: 2. Takács Gábor
2020-01-28 22:20:22 Piros öves, Őstag
Egyértelmű, nincs elég megfelelő magyar játékos jelenleg, illetve nem is mindenki akar ezen a szinten játszani.
Tehát szerintem is elég lenne 3 helyett 2 csapat, és tényleg megfelelő farm háttérrel, hogy a feltörekvő fiatalok feljátszhassanak. Tudom, hogy nem szeretjük, de a MAC-nál azért elég nagy az átjárás, lehet hogy jelenleg nem nagy eredménnyel, de a fejlődés szempontjából ez a fontos.
3. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 1. Geotic
2020-01-28 21:50:25 Fekete öves, Veterán
Az olvasó kérése nálunk parancs, kiegészítem vele a cikket :)
2020-01-28 21:43:14 Lila öves, Tag
Köszi szépen Bandi!
Bocsi ha a kérdésemmel adtam egy kis munkát, de talán élvezted is valamelyest. Számomra elég lett volna egy jóval kevesebb adatot tartalmazó statisztika is, de Te ismét megmutattad, hogy amibe belekezdesz, azt magas szinten csinálod meg. Óriási gratula!
Statisztikát lehet sokféleképpen értelmezni, de ez az általad összeállított statisztika számomra azt mondatja, amit eddig csak az érzéseim, megtapasztalásaim mondattak velem, miszerint rövid a keretünk és a meghatározó játékosaink kizsigerelésre kerülnek a szezon második felére. Verhetjük mi az alapszakaszban a nagyokat, ha abba szépen lassan belegebedünk és amikor ők meg rá tudnak tenni egy lapáttal, mi addigra már a seggünkön vesszük a levegőt...
Erre írtam a múltkor, hogy ha nem tudjuk bővíteni a keretet akkor szerintem pusztán csak pénzkidobás ennyi játékossal nekivágni ennek a ligának.

Geotic írta, hogy több magyar játékos talán nincs is, aki megütné ezt a szintet, vagy akár vállalná.
Felteszem a kérdést, hogy elbír a magyar jégkorongsport 3 külföldi ligában játszó csapatot? Ha tartani kell a 6 légiós szabályt, akkor van annyi magyar játékos, amennyire ezeknek a kluboknak szüksége lenne? Biztos kell a Tippsport Ligába 2 magyar csapat? Nem lehetnénk csak mi egyedül?
1. Geotic
2020-01-28 21:29:12 Piros öves, Őstag
Szuper, köszönjük.
Én még egy olyan statisztikát szívesen megnéznék, hogy adott csapat X számú játékosai közül mennyien léptek pályára mondjuk 5 vagy 10 meccsnél kevesebbet.
Mert mondjuk a Trencsén 37-es keretéből lehet hogy sokan csak 1-2 meccsre lettek nevezve, náluk talán a legnagyobb az utánpótlás bázis.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...