Banner

Futballszakma - szurkolói szótár

Szerző: | 2016-09-29 09:08:00

Sok hazai szakember azt képzeli, eredményesen vezethet félre ezekkel bennünket, ám a magyar leleményes nép, és az elmúlt évszázadok során könnyedén megtanult a sorok között is olvasni.

Ismét aktuális: Futballszakma - szurkolói szótár

Mindannyian tudjuk, hogy a magyar futball állítólag senkit sem érdekel, mégis mindannyian ismerjük a futballszakma ezerszer elpuffantott közhelyeinek széles tárházát. Sok hazai szakember azt képzeli, eredményesen vezethet félre ezekkel bennünket, ám a magyar leleményes nép, és az elmúlt évszázadok során könnyedén megtanult a sorok között is olvasni: a puszta szavak mögött a valódi jelentést játszi könnyedséggel dekódolja.

Köszönjük meg neki, amiért magánvagyonából ennyit áldozott már a hazai focira = Homályos hátterű üzleteiből származó milliárdjait nagymúltú fővárosi egyesület/ismeretlen alföldi kiscsapat megvásárolásával mossa tisztára.

A légtér ura = Labdát elfogadhatóan levenni képtelen, közepes védőt kicselezni esélytelen, reménytelenül darabos béna szar csatár.

Nemzetközi szinten bizonyított (játékos) = 13 éve kapufát fejelt az olaszok ellen, a négy kapott gól ellenére egyszer úgy átment Van Bommelen, hogy az csak faltolni tudta.

Nemzetközi szinten bizonyított (edző) = Katari, naurui, maldív bajnok, antarktiszi ligakupa-győztes. Két szavazat híján tavaly ő lett volna a türkmén szövetségi kapitány.

Durva egyéni hibák miatt veszítettünk = Mivel nem értem csapatom játékának működését, ezért fogalmam sincs a hibák valódi okairól sem. Azokat elfogadhatóan megtalálni és kijavítani nem tudom.

Kiemelkedő atletikus képességekkel rendelkező = Botlábú futógép, ész és technika nélkül rohangál a pályán. Az összjátékba láthatóan saját csapattársai is csak végszükség esetén veszik be.

Rutinból oldja meg = Sprintelni nem tudó és akaró 30+-os lomha szar hátvéd. Ügyesen megtanult térddel belerúgni a háttal álló ellenfél gyors csatárainak combjába/térdhajlatába, amit a magyar bírók kifejezetten tolerálnak.

Nem kell külföldi edző, mert ő nem ismeri a hazai viszonyokat = Nem rak be senkit azért a csapatba, mert az unokanővérének ángya jó pozícióban van az MLSZ-ben és már csak 3 válogatott meccs kéne neki ahhoz, hogy a menedzsere el tudja adni az Apoel Nicosiához.

Megyünk tovább a saját utunkon = Ugyanilyen kilátástalan szarok leszünk jövő héten, meg utána is. Azért fizess továbbra is, te szurkoló senki.

Együtt a rasszizmus ellen = Kurvára leszarjuk, de sajnos muszáj felolvasnunk ezt a szemetet, pedig olvasni se tudok rendesen.

Kell egy kis csibészség a csatároknál = Kamutizenegyes, színészkedés, diving, reklamálás, helyzetben is inkább elesés, mint kapura menés.

Válogatott = Szükségtelen rossz, a pénzt a kenyéradó gazdáimtól kapom, csak meg ne sérüljek.

A játékvezetőnek ott és azonnal el kell döntenie a szitut = Hazug, csaló, vakegér majom bíróink vannak, de mert én vagyok a Játékvezetői Bizottság elnöke, ezért kapjátok be!

Elítélünk minden szélsőséges megnyilvánulást = Igen, indul a vonat, és mi is utálunk minden férget, de lécci kussoljatok már, mert sokba kerül.

Nem tudom mit láthatott abból a szögből = Olyat fúj a barom, amit még mi se látunk itt a stúdióban, lepauzézva, kikockázva.

Fokozott érdeklődés mellett = 1200-an szétbasszák a szerelvényt és a metróállomást a Népligetnél, Újpest-központnál.

Pikáns párosítás = A minden logikát, koncepciót nélkülöző belterjes hazai játékos- és edzőkeringőnek hála a két csapat 10 év alatt már megfordult egymásban.

Szimpatikus kiscsapat = Noname, kilátástalan, múlttalan, ukrán harmadosztályból feltöltött nagyalföldi pénzmosoda. Jövőre kiesnek, 5 év múlva már a falujukban se fognak emlékezni rájuk.

Üde színfoltjai a bajnokságnak = Az előzetesen fix kiesőnek gondolt falábú társaság legalább bekkelni megtanult, így a még ezt a rendkívül szerény játékosállománnyal és kiismerhető taktikával felálló csapatot se bírja megverni pár, sokkal jobbnak vélt egyesület. Előrevágott labdáikra a nyáron szerváltak egy tök ismeretlen csatárt az NB III-ból, aki focizni kurvára nem tud, de legalább gyors, így a magyar középkategóriát képviselő hátvédek 80%-a ellen kontrából nagyon hatékony.

Élő legenda a klubnál = 40 évesen simán elfocizgat, közepes mezőnystatisztikákat produkálva év végére. Istenigazából sose bírják kiszorítani az Ifi A-ból felhívott cságeci diszkópatkányok, úgy vonul vissza, hogy talán még öt év múlva is beférne, ha nem áll neki a másik ~ presszójában fröccsözgetni.

Technikás (pengés) játékos = Baszik futni, közepes sprintet is idényenként láthatunk tőle, azt is leginkább idegenben. Esernyőzget, bőrözget a középpályán. Sajnos még így is ő az egyetlen a keretben, aki tud rendesen szabadot lőni és szögletet beadni, úgyhogy befér.

Albert óta ő a magyar futball legnagyobb tehetsége = Albert óta ő a hatezredik játékos, akire azt mondják, hogy Albert óta ő a magyar futball legnagyobb tehetsége. Tehát tehetségek dolgában Albert óta fokozatosan fejlődünk!

Szakkommentátor = Olyan, legalább 50 válogatottsággal bíró egykori legendás labdarúgó, aki ha pályafutása után rendes polgári foglalkozás után néz, soha nem derül ki róla, hogy ennyire fogalma sincs a futball szellemi oldaláról.

Fiatal játékos = 22-25 éves, futballt tekintve középkorú szar. Helyezkedni nem tud, esze nincs. Sárga után gólörömnél leveszi a mezét/reklámtáblát rugdos. Történelmi rekorder a két mezőnybeli értelmetlen sárga legrövidebb idő alatt történő beszedésében.

Vehemens játékos = Megtanult úgy felugrani fejelni, hogy könyöke a lehető leghosszabb ideig legyen a standard-orrmagasságban. Gólöröme kimerül a tábora előtti Heil Hitlerezésben. Eltiltása alatt az ultrák közé vegyül, és a stadion málló betondarabjaival dobálja a játékvezetői négyest.

Stabilitást ad a védelemben = Az ő lassúságához igazítják a másik három védőt.

A magyar foci jövőjéért! = Még pár évig hadd csináljam ugyanennyiért ugyanezt a semmit a szövetségben!

JÁTÉKOS:

Nem érezzük még egymást elég jól a csatártársammal. Hogy száradna le a lába, attól a tetűtől csak örökölni lehet a labdát.

A legjobban talán a Bundesligában érezném magam, de nagy álmom a Premier League is. Gyerekek, most már vigyen el valami dán NB II-es bohóccsapat, mert menten gutaütést kapok.

Nem a pénz miatt váltok csapatot, sokkal fontosabb, hogy állandó játéklehetőséghez jussak. Jól hallom, Mahacskala? Hol kell aláírni?

Gyerekkori álmom vált valóra azzal, hogy ide igazolhattam. Tényleg van az a pénz, amiért korpás az ember haja.

Türelmesen várom, hogy megkapjam a lehetőséget a Mestertől. Ez a vén kókler akkor sem tenne be, ha a fél csapatnak leszakad a lába.

Minden edzésen megszakadok, hogy felfigyeljen rám a csapatvezetés. Minden erőmmel azon vagyok, hogy a téli klubváltásom előtt már ne sérüljek le.

Soha nem hagynám el a csapatot. Jövőre már nem itt játszom.

Nem akarok minden áron külföldre igazolni. Úgysem tudtok megfizetni. A csapat érdeme a győzelem. Nélkülem sz.rt se ér az egész bagázs.

Nem téma a távozásom, már tárgyalok a szerződéshosszabbításról. Fizessetek, vagy elhúzok!

Valószínűleg ez volt pályafutásom legfontosabb gólja. És az egyetlen is.

Nehéz volt beilleszkedni, de végül megtaláltam a helyem a csapatban. Melegítem a padot.

Igen, abszolút tudatos mozdulat volt. Fogalmam sincs, hogy ment be, remélem holnap ismétli a TV.

Fejben nem voltunk ott eléggé. Csütörtökön osztották a prémiumot.

Külföldön sem keményebbek az edzések. Két hónapja nem láttuk a labdát.

Nagyom komoly terveket szövögető csapathoz igazoltam. El szeretnénk kerülni az osztályozót.

Mindegy, hogy ki lövi a gólt, csak nyerjen a csapat. Mindegy, hogy nyer-e a csapat, csak én lőjem a gólt.

Teljesen jogtalan volt a piros lapom, hozzá sem értem a lábához. Remélem azért eltört.

Jó kapcsolatban vagyok a Mesterrel. Két hete a lehetséges utódjáról pusmogok az öltözőben.

EDZŐ:

Voltak helyzeteink. Mondjuk nem ezen a meccsen, meg nem ebben a naptári évben, de egyébként higgyétek el, tényleg. Edzésen biztosan.

A jövő csapatát építjük. Hát, a jelenére felesleges is lenne pazarolni az energiát.

Leültünk a tulajdonos úrral, és közös megegyezéssel úgy döntöttünk, elválnak útjaim a csapattól. Úgy kirúgtak, hogy a lábam nem érte a Földet.

Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam befejezni a megkezdett munkát. Szerdán már a mágnestáblára is írtam, ha kapok még két fordulót, szerintem a szenegáli légiósoknak is el tudom magyarázni, merre van az edzőpálya.

Voltak biztató periódusaink. Legközelebb csak hármat kapunk.

Jogtalan volt a piros lap. Ezért edzésen kiköpetem vele a tüdejét, akárki meglássa.

Igyekszünk tanulni a hibákból, minden energiánkkal a következő mérkőzésre koncentrálunk. Csak most az egyszer ússzam meg a felmondólevelet.

Megint nem kaptunk gólt. Most már csak rúgni kellene egyet, végre.

A kapu előtt határozatlanok voltunk. Erről a bohócról még edzésen sem pattan be semmi.

Az utolsó passzokba mindig hiba csúszott. Már az is mázli, hogy az ellenfél térfelére eljutottunk.

Nem feltartott kezekkel lépünk a pályára. Jó lenne hat alatt megúszni.

A futballban bármi megtörténhet. Kivéve, hogy mi ma itt pontot szerzünk.

A játék küzdő jellege dominált. Hát focizni, na, azt nem tudunk.

Küzdeni tudásból jelesre vizsgáztunk. Méterekre pattantak tőlünk a labdák, alig győztünk utánuk csúszni.

Nagyon kulturáltan futballozott az ellenfél. Már ezeket sem tudjuk megverni, nem hiszem el.

Mindenki meg fogja kapni a lehetőséget a bizonyításra. Már az első közös edzés előtt megvolt a fejemben a kezdő.

A csapatnak közösen kell megtalálnia a kiutat a gödörből. Remélem nem rajtam verik el a balhét.

Becsületesen felkészültünk az ellenfélből. Te, Albánia az nem Afrikában van?

Ennyi volt bennünk, büszke vagyok a fiúkra. Edzeni kellett volna a héten.

Nem szeretnék a játékvezetővel foglalkozni. Annyira tolt bennünket, hogy már nekem is égett a pofám.

Szerző: Kurtz Ezredes és Gudea Enszi

forrás: http://modoros.blog.hu/2013/09/18/futballszakma-sz

forrás: http://www.hatharom.com/2012/12/19/futball_szotar_nem_csak_kezdoknek

Egyebek:

"a modern futballban nagyon fontos a gól"

" a labda gömbölyű"

"más kávéház"

"az ellenfél masszív csapat"

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.