Banner

Egy csapat attól a miénk, hogy nem csak tudjuk, hanem érezzük is.

Szerző: objektív | 2018-09-06 12:38:00

NAGY A BAJ MISKOLCON - BalaganJoe írása

Egy idézettel kezdeném.

"Vegyük egy cikk erejéig a focit egy kicsit komolyabban, mint kellene. Tegyük föl, hogy az életünkről van szó. Ez akkor is így volna, ha fölfognánk általában a játék lényegét, azt, hogy a játék a legkevésbé sem komolytalan, hanem más. Külön világ, és ki az, aki egyik világot a másik elé helyezhetné. De hagyjuk. – Szóval, tegyük föl, hogy ez a foci nem valamiféle sport, vagyis cirkusz, közszórakoztatás, amit vagy igénybe veszünk, vagy nem, tehát eleve könnyedén, a felszínen zajlik minden. Ha a szolgáltatás nívós, kérünk belőle, ha csapnivaló, elcsapjuk. Hanem gondoljuk azt, hogy nem állunk választás előtt, anyám, ez nekem köll, ha nincs, beledöglünk, leváltani, lecserélni nem lehet, mondom, olyan, akár az életünk, azaz nincs mese, valamit kell vele kezdenünk." Eszterházy Péter

Tényleg nagy a baj Miskolcon, és nem igazán az, hogy átvertek engem is és a barátaimat, szurkolótársaimat... Hanem az, hogy el is hittem, hogy valami elindul. Egy olyan forradalmat vizionáltam, ami kell ennek az országnak. Olyan igazi futballforradalmat. Elhittem egy ideig...Megint, sokadszor... Hogy minden a helyére került... Legalább Diósgyőrben. Jó edző, jó helyen. A hullámhossz stimmel. Megvan a futball szentháromság. Csapat – Szurkolók -Tulajdonos... A vezetőség átérzi végre, hogy mi kell Borsodban.

Hazugság volt. Talmi álom...

Az álom véget ért. Mert néhányan nem bírták a terhelést, és csak a szerződés aláírásakor profik... Na meg az éjszakában, amikor könnyű focistának lenni. De másnap reggel edzésen már csak egy lusta kamasz mentalitásával bírnak. Megéltem azt a hihetetlen dolgot, hogy egy tulaj azon van felháborodva, hogy szólnak neki. Figyelj már oda! MEGLOPNAK, ÁTBASZNAK A BIZAMI EMBEREID! Értitek ezt?

És még az lett a feketeseggű, aki tenni akart. Érthetetlen! Illetve értem, csak nem írom le, mert semmi kedvem megint a Markó 27.-ben randizni bárkivel.

És amikor azt hittem, hogy vége... Megállnak annál a pontnál, hogy minden eddigi munkát sutba dobva egy teljesen stílusidegen - amúgy rendes palit odavisznek tüzet oltani. Egy gázkitöréshez... Akkor egyszer csak felbukkant a színen a végzet, Tajti úr személyében.

„Miskolc nem finomkodó város, ott, ha meglopnak, nem zsilettpengével vágják ki a táskád, hanem pofán vágnak és elveszik.” (Emődi Zoltán, Semleges Térfél)

Ebben a környezetben akar művészi finomkodó futballt oktatni Tajti! Az Akadémia tele Borsodiakkal, akik az említett közegben nőttek fel. Ezeknek a srácoknak akar élet és otthonidegen finomkodást oktatni Tajti. Aki pár éve még a holland, előtte az olasz foci híve volt lelkesen. Nem is beszélve a szurkolókról, akik aztán tényleg nem hívei a művészies megoldásoknak.

Tajti úr! Én fradistaként írom önnek, az elképzelése halott. Nem fog menni. Ahogy eddig sehol nem ment az elképzelése, mert az adott időben favorizált stílusokat csak felületesen ismeri. A különböző felismerhető stílusjegyeknél nem tud többet. Ismeretei felületesek. Ha nem így lenne, akkor tudná, a DVTK identitása pont az ellenkezője annak, ami ön akar látni. Én, ha a sajtón járnék, megkérdezném… Ugyan, Tajti úr, írja már le a spanyol stílusú futball játékszervezési alapjait, de ne a felismerhető stílusjegyeket sorolja, hanem szakmailag fogalmazza meg azt.

A jelenlegi diósgyőri futball szembemegy pl. a Double Pass iránymutatásával is, ahol egész kérdéssorok foglalkoztak a klubidentitással. Az ajánlás segítséget is nyújt annak, aki nem tudja felismerni saját klubja identitását.

Joggal merülhet fel a kérdés, mit érdekel engem a diósgyőri futball problémája? Elárulom, azért mert én a magam eszközeivel az egész magyar fociért akarok tenni, és rohadtul fáj, hogy ennyire dilettáns, belterjes, szurkolókat teljesen leszaró a szakmai közeg. Elbújnak FIFA, UEFA licencek mögé, pedig tulajdonképpen a legtöbb vezetőnek kevesebb fogalma van a futballról, mint egy átlag szurkolónak. Úgy tesznek, mintha náluk lenne a bölcsek köve, de ez a fránya nemzetközi mezőny rendre rájuk cáfol. Azért, mert már a minőségellenőrt, a szurkolót elüldözték a stadionokból, attól még látszik, hogy a semmimondó nyilatkozatokon túl csak a TAO felmarkolása a lényeg.

Mindezen túl viszont hiszek abban, hogy egy identitást, életérzést nem tud egy ember elnyomni, eltörölni, átírni. Ezt az identitást, ha a csapat nem, akkor a szurkolók viszik tovább. Mint a Ferencvárosnál. Mert ez az identitás törökön, habsburgon, kommunista rendszeren, a bányák kövein, az acélkohó tüzénél, MLSZ-en, sok hazugság, lenézés, mellőzöttség között edződött, és ahogy a ”Sorsod Borsod” videóban Zolival megfogalmaztuk: ETTŐL LEGYŐZHETETLEN!

Hajrá Ferencváros! Hajrá Magyar Foci!

BalaganJoe

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 >  Utolsó

58. Bobák Kornél* |Válasz erre: 57. dudik-attila
2018-09-10 15:56:25 Fekete öves, Veterán
Logikailag "és" nélkül ez a harmadik sor, utána jön a "majd hazaviszlek...". :)
57. dudik-attila |Válasz erre: 56. betyarok
2018-09-10 14:30:05 Piros öves, Őstag
És megiszunk valamit Aligán :)))))
56. betyarok |Válasz erre: 50. zorba
2018-09-09 21:02:41 Fekete öves, Őstag
Ha elég már a balagán,
kéznél van a malagán
- majd hazaviszlek taligán.
55. betyarok
2018-09-09 12:31:58 Fekete öves, Őstag
Miskolcon valóban nem mutatkoznak hál' Istennek a bekényelmesedett negédes polgáriasodás jelei és néhány egyéb ok miatt veszélyesebb is, mint például Szeged, de nem hiszem, hogy a futballcsapatunk attól lenne sikeres, hogy arra a meglátásra épül, hogy sorsod Borsod, vagy hogy itt letépik a táskát a válladról.
Ezt onnan gondolom, hogy három sikeres időszakot nézve - Veréb Gyuriék, Egressy-Kulcsárék, Luque korszaka - mikor igazán jó csapatunk volt és igazán miskolci volt a közönség, Szabó Géza, Tornyi Barnabás és Benczés Miklós nem azért tudott kiváló eredményt elérni, mert az Avason nevelkedett és nyitott bicskával a zsebében jár azóta is, hanem mert tehetségesek voltak, jó játékosaik voltak és épp akkor nem nehezitette sorsukat sem politikai se üzleti érdek.
Igaz, hogy borsodi kötődésük révén ismerték és megélték a közeget, de ez Bódog Tamásról is elmondható, aki egy egészen más kultúrából érkezett, akár Pécset, akár Dániát nézzük.
Ezzel nem Tajtit akarom védeni - igazából azt sem tudom, ki az, azon kivül amit itt olvasok.
Az egész magyar futballközeg leromlása, lepusztitása az oka annak, hogy már egy fradista is őszintén aggódik értünk.
54. bohumil-stejskal |Válasz erre: 53. Bobák Kornél
2018-09-08 13:18:50 Fekete öves, Őstag
:)))
53. Bobák Kornél* |Válasz erre: 49. dani1910
2018-09-08 10:51:52 Fekete öves, Veterán
Urbán Flóri? Hahaha!
2018-09-08 07:09:27 Piros öves, Őstag
Meg érdemli a cikk szerzője, hogy cserébe mi is "aggódjunk"a Fradi ért. Oszt mi lessz veletek baszod, hogy az állami milliárdok ellenére egy 0-ák vagytok a nemzetközi porondon évek óta? Meddig tűritek meg Kubatovot? Ekkora költségvetéssel rendelkező klubnál már többször megkelett volna buknia az olyan gyenge nemzetközi kupaszereplés miatt, ami nálatok már hosszú évek óta hagyomány.Hm?
51. alfonz |Válasz erre: 43. dani1910
2018-09-07 14:14:07 Lila öves, Tag
Ha olyan jó,inkább L.T.-nak és beosztottainak kell ajánlani a szertárosig bezárólag.
50. zorba* |Válasz erre: 49. dani1910
2018-09-07 13:30:56 Fekete öves, Veterán
A "Balagan" káoszt jelent héberül.
49. dani1910 |Válasz erre: 42. jaborcsik-andras
2018-09-07 13:24:18 Narancs öves, Lelkes újonc
Hozzászólásodon felbuzdulva elolvastam újra a cikket, hogy érdemileg reagálhassak rá.
Hozzászólásom:

Igen.

Ennél többet mit lehet írni?
A cikk szívbemarkoló, megint elolvashatom, hogy szar minden. Banános Joe is megmondja, mint kívülálló.
A miskolciaknak nem kelle a finomkodó stílus (vagy finomkodós játékrendszer :) ), Urbán Flóri is megmondta, hogy a diósgyőrieknek nem kell az igényes játék.
Lapozok...

1 2 3 4 5 >  Utolsó

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...