Banner

Dr. Szabó Zsolttal beszélgettünk - dvtk.eu

Szerző: objektív | 2019-01-15 13:02:00

A törökországi edzőtáborba a DVTK labdarúgó csapatával tartott a klub egészségügyi igazgatója, Dr. Szabó Zsolt is, aki amellett, hogy a játékosok egészségére figyel a napokban, kollégája, Erdélyi Péter segítségével nevelni is próbálja a labdarúgókat a különböző előadásokon. Leltárba vettük a DVTK hiányzóit, valamint érdeklődtünk az edzőtáborban tartott előadások fontosságáról is.

- Az őszi szezon végére jó néhány játékosra nem számíthatott Fernando Fernández vezetőedző. Mit lehet tudni a sérültjeink állapotáról?

- Sokak véleményével ellentétben tudni kell, hogy a versenysport nem egészségmegőrző tevékenység, mint a sport általában. A versenysport a szervezetet olyan terhelésnek teszi ki, amihez a normális emberi szervezet nincs hozzászokva. A sportsérülések így teljesen természetes dolognak számítanak. Egy féléves, kemény, intenzív periódus lezárásakor, ha leltárt veszünk a klub játékosairól, látjuk, hogy a csapatnak jelentős hányada kisebb-nagyobb sérüléseken átesik. A sérüléseket különbözőképpen csoportosíthatjuk. Az egyik felosztás szerint két nagy csoportra osztjuk: kontakt és non-kontakt sérülésekre. A kontakt sérülések sajnos kivédhetetlenek, ez abból adódik, ha két játékos összerúg, ne adj isten kisebb gödörbe lép, vagy mint például Makrai Gábor esetében is, nekicsúszik véletlenül a kapufának. Ilyenkor sajnos a legrosszabbra sem tudunk felkészülni. Ebből lehet szalag- vagy izomszakadás, esetleg csonttörés, zúzódás. A non-kontakt sérülések nem az ellenféllel való találkozásból fakadnak, hanem valamilyen rossz mozdulat, letapadt láb, megerőltetés, fáradtság kapcsán hirtelen izomösszehúzódás okozza. Ezek a sérülések bizonyos százalékban megelőzhetők megfelelő bemelegítéssel, megfelelő sérülésveszély felméréssel, úgynevezett prevencióval.

A sérüléseket egy másik szempont szerint is csoportosíthatjuk. Vannak az úgynevezett friss sérülések, amikor egy játékosnak olyan sérülése keletkezik, amilyen a korábbi sportolói pályafutása során nem volt, illetve vannak az újrasérülések, amikor akár egy tíz évvel korábban elszenvedett sérülés újul ki. Utóbbiakat a szervezet egy heg-szövettel gyógyítja, az izom azonban sokkal jobban nyúlik, mint ez a gyógyult heg-szövet, így sokkal könnyebben újra szakad a két összegyógyult szövet találkozásánál. Ez a gyógyult izom külön kezelést, külön bemelegítést, külön utókövetést igényel.

A DVTK-nál az utóbbi időben sajnos voltak olyan nem kívánatos sérüléseink, amelyek nem kontakt sérülések voltak, és sajnos a térd keresztszalag sérülésével jártak. Ez az egyik leghosszabb rehabilitációt - nagyjából fél évet - igénylő sérülés. Ivánka Patrik és Makrai Gábor egyazon cipőben járnak. Mind a ketten átestek a sebészeti beavatkozáson, és a DVTK Edzőközpontban már a rehabilitációjukat végzik gyógytornászok segítségével. Visszatérésük a sérüléstől számított fél éven belül várható.

Egy másik csoportjába azok tartoznak a sérült játékosainknak, akik az őszi szezon végéhez közeledve szenvedtek olyan jellegű sérülést, amikor korábbi sérülések újultak ki. Ilyen volt Tomislav Mazalović esete. Antal Botondnak egy lábfejre történt rúgás következtében a csonthártyája vérzett be, többek közt ezért nem számíthatott rá Fernando Fernández az utolsó fordulókban. Az ő rehabilitációjuk a téli szünet alatt teljesen befejeződött, így az edzőtáborba már úgy utaztak el, hogy teljes értékű tagjai a keretnek.

Olvasd el a teljes cikket>>>

forrás, fotó: dvtk.eu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2019-01-15 20:18:59 Piros öves, Őstag
Full kontakt nincs? :-)
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...