Banner

Szombaton kezdődik a Divízió 1/A jégkorong világbajnokság

Szerző: Szabó József | 2017-04-25 19:46:00

Kijev ad otthont a jégkorong második vonalát jelentő Divízió 1/A-s jégkorong világbajnokságnak.

A mindössze hat nap alatt lejátszódó világbajnokság hatos mezőnyéből kettő feljut a jégkorong elit mezőnyébe, az utolsó helyezett pedig kiesik a harmadik vonalba, a Divízió 1/B-be.

A VB nyitó és záró mérkőzését is mi játsszuk, előbb a házigazda ukrán együtessel, majd végül a toronymagas esélyes kazah válogatottal.


A válogatottat három diósgyőri játákos képviseli, a frissen igazolt Vas János illetve a már tavaly is nálunk játszó Magosi Bálint illetve a miskolci nevelésű Gőz Balázs.

A mezőny toronymagas esélyese a kazah válogatott, hiszen a válogatott az orosz szuperligában, a KHL-ben játszó Asztana csapatára épül, ráadásul semmit se bíztak a véletlenre, több észak-amerikai játákost is honosítottak, így ők az első hely abszolút várományosai.

A másik feljutó hely fő esélyese, furcsa így leírni, de a magyar válogatott. A hokink évek óta töretlenül fejlődik, ennek köszönhető volt a tavalyi elit VB szereplésünk, ahol bizony nem valottunk szégyent, az utolsó meccs végéig esélyünk volt a bennmaradásra. Ez óriási szó, a hokis zsargon szerinti litető jelleg az, ami a további fejlődésünket a legjobban szolgálja.

Az osztrák válogatott a 2014-es olimpiai botrány (aminek következtében a legerősebb játákosaik lemondták a válogatott szereplést) óta jelentősen meggyengült, az addig az elit VB és a másodvonal között liftező csapat három éve itt ragadt a második vonalban. A csapatuk még így is erős, a feljutásra esélyes, ám annak nem egyértelmű esélyese.

A lengyel és a koreai válogatott a két sötét ló. A lengyel keret nem túl erős, ám nagyon egységesek és fizikaliag nagyon erősek. A koreiai együttes rendkívül gyors, ám fizikailag gyenge, ezért folyamodtak ők is az észak-amerikai játákosok honosítására.

Ez a két együttes, akár ki is eshet, ám a feljutás dolgába is beleszólhatnak.

A házigazda, a szovjet éra óta egyre süllyedő ukrán válogatott lóg ki lefelé a mezőnyből. Hiába van még tucatnyi igen jó játákosuk, ám jó pár közülük lesérült, több, az orosz szuperligában játszó játákosuk egyszerűen lemondta a világbajnokságot. Egyedüli segítségük a hazai pálya lehet.


A VB hivatalos oldala: http://wmia2017.iihf.com/

A magyar válogatott kerete: http://jegkorongszovetseg.hu/megvan-a-magyar-valogatott-vilagbajnoki-kerete


Végezetül íme a saját, folyamatosan frissülő információs táblázatunk:

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 >  Utolsó

2017-05-04 19:39:54 Fekete öves, Veterán
Hivatalosan még nem jelentették be, de Rich Chernomaz a nso-nak lenyilatkozta, hogy távozik a magyar válogatottól:
http://www.nemzetisport.hu/jegkorong/jegkorong-rich-chernomaz-tavozik-a-magyar-valogatottol-2567093

A jégkorongblog továbbfűzte, nem magyar és nem szlovák lesz a kapitány, ám biztos, hogy külföldi.
http://www.jegkorongblog.hu/2017/05/04/chernomaz-fekete-eve/#post-214884
Ez azt jelenti, hogy Majoross biztos nem lesz!
Hurrá!!!

Ami még nagyon fontos, főállású kapitányunk lesz.
2017-04-30 20:03:33 Fekete öves, Veterán
http://www.jegkorongblog.hu/2017/04/30/a-sportarenaval-palyazunk-a-vb-re/#post-214425

Jövőre készülhetünk a hazai rendezésre, a lengyelek biztosan nem kapják meg ezt. Mi utoljára 13'-ban voltunk házigazdák, öt év után megint megérdemelnénk.
193. sverige |Válasz erre: 191. korxi
2017-04-30 08:54:22 Barna öves, Tag
Valószínü félreérthetö voltam. Nem azt írtam, hogy egyenesen csökkent a színvonala, hanem az idei évben volt gyenge, kvázi megtorpant. És erre írtam, hogy egyetlen liga sem bírja el azt, hogy a 11 csapatból 3 nem üti meg a liga színvonalát, azaz a meccsek 30%-a szakmailag elmarad a többitöl. Ez attól független, hogy egy-egy meccsen nyertek-e a galaciak, vagy a belgrádiak (csíkszeredaiak) vagy nem. Attól még gyengék.
Ez igaz az EBEL-ben a Ljubljanara és az idén a Volánra is, ha két csapat jóval gyengébb, mint a többi, az kihat az egész liga színvonalára. Nem tudhatjuk, hogy az osztrákok ezt hogyan gondolják (csak sejtjük, hogy a Ljubljanat kirakták...).
A fentiek miatt teljesen fölösleges elöszedni, hogy mi volt 2006-ban, meg 2010-ben, mert nem erröl írtam.
Korábban Józsi írta, hogy a szlovákok az Extraliga haldoklása miatt keresnek valami megoldást. Az egyik az lett volna, ha a Pozsony visszamegy, de mivel marad a KHL-ben így az nem jött be. Most próbálnak nyitni, de ha annyira mi vagyunk a megoldás, akkor miért nem vettek, vesznek fel minket direkt? Miért csinálnak egy kupát, aminek az edzömeccs jellegen kívül nem sok értelme van? Azon tesztelnek minket? Azért szerintem te is érzed az ellentmondásokat.
Ha annyira jók voltunk az éven, akkor miért nem mentünk tovább a kontinentintális kupán? Még folytathatnám, de nincs jelentösége.
Sajnos itt a vb kapcsán megkaptam (nem töled) többször is, hogy nem értek hozzá, így úgy döntöttem, hogy többet hoki témában nem szólok hozzá... Az igaz, hogy aki lekezelöen írt a hozzászólásaimra, annak az elmélkedéséböl semmi nem jött be, de nem baj... Levontam a konzekvenciát...
192. Szabó József* |Válasz erre: 191. korxi
2017-04-29 10:55:54 Fekete öves, Veterán
A MOL-liga évről-évre fejlődik, aki nem csak néhány meccsből ítél, az látja.

Nagyon vékony jégen táncolva, példás és következetes munkával a semmiből építődött fel egy egyre erősebb vár.
A Volán 2007-es kiválása utáni agóniából elsőképp a Dunaújváros épített fel 2011-ben egy valódi profi klubot, ami sajnos főszponzor kilépésével 2014-re kipukkadt, ám ezzel párhuzamosan, 2014-ben a Miskolc lépett elő zászlóshajóként, évről-évre az óta is fejlődve. Tavaly lépett erre a szintre a Mac. Idén újabb csapatként az Újpest lépett fel a Miskolc-Mac kettősre és örvendetes módon a Debrecen-Fradi-Dunaújváros trió is egyre profibbá, komolyabbá válik.
Láthatóan a következő szezonra is minden csapat erősít, még jobb MOL-liga néz ki.
Független hokiszakértők is egyre komolyabb ligának minősítik a ligát.

A közös szlovák-magyar sorozat ékes példa a színvonal-emelkedés elismerésére.

Az, hogy kilóg egy-két csapat, az az egész ligát nem minősíti.
Az ebel-ligából a szlovének évek óta kilógnak, sajnos a Volán tavaly csatlakozott hozzá, az egész Ebelt ez nem minősíti.
191. korxi |Válasz erre: 180. sverige
2017-04-29 09:55:13 Piros öves, Veterán
Ezzel én sem értek egyet. Mármint hogy a MOL liga színvonala egyeneses csökken, ezt teljes képtelenségnek tartom.
Olyan dolgokkal támasztod alá, amik egyenesen nem igazak. Ami a Belgrád meg a Galac súlytalanságát illeti: ez volt az első szezonjuk a ligában. Emlékszel a volán első kettes ebeles évére? Ott sírva imádkoztak volna egy olyan súlytalanságról mint ahogan a Belgrás itthon megvert minket, és Galac, miután az első meccsen 8:0-ra kikapott tőlünk, a szezon közben úgyszintén idegenben megverte a MAC-ot.
Formállogikailag persze lehet mondani, hogy hát persze persze, mert az élcsapatok is szarok lettek. De akkor mi az oka annak, hogy az edzőmeccseken immár rendszeresen szlovák extraligás csapatokkal jétszunk, és nem csak játszunk hanem nyerünk is? Elhiheted hogy a szlovák jégkorongvezetés nem valami hoki-analfabétizmusból dolgozik azon, hogy legyen valami közös versenysorozat a MOL liga csapataival.

Mivel az osztrákok feljutottak, nagy hulláma van annak hogy az EBEL mennyivel jobb mint a szar MOL liga, ami lám-lám, a div1a-ra sem elég. Miközben a kudarc százszor annyira a válogatott felkészítés és válogatott szakvezetés kudarca, mint a játékosanyagé.
Könyörgöm nem a MOL ligaválogatott hanem a magyar válogatott szerepelt le, amiben változatlanül kisebbségben voltak a MOL ligából érkezettek. Ha - szakítva az eddigi hagyomámyokkal - idén egy MOL ligára épülő és csak erősítő jelleggel játszott volna ebeles/légiós, akkor érteném hogy a MOL ligán verjük el a port.
Vagy sokkal inkább: ha az ebelesek-egyéb légiósok húzóemberek lettek volna, a MOL ligások meg visszahúzók, akkor is érteném. Ha az ebeles/légiós játékosok/sorok lőtték volna a gólokat, dominálták volna a meccset, a MOL ligás játékosok/sorok pedig kapták volna a gólokat és elbaszták volna azt amit az előbbiek felépítettek, akkor is érteném.
Ha a MOL liga szar, gyenge, az EBEL (és más bajnokságok ahol még légiósaink vannak) fényévekkel erősebb, akkor valami ilyennek kellett volna óhatatlanul kirajzolódnia. De mondj akár csak egy olyan meccset az ötből, amin ez nyilvánult meg.
A válogatott a szakmai vezetés csődje miatt szerepelt így ahogy, és nem sokban különbözött volna az ebeles játékosokból álló sztrák teljesítmény sem, ha azt is a másodállású Chernomaz vezeti és Majoross készíti fel az év során.
190. Szabó József* |Válasz erre: 189. laca
2017-04-29 06:36:16 Fekete öves, Veterán
Nem.
Jó lenne feljutni, persze, hogy jó lenne.
Ellenben azzal, hogy kőkemény mezőny lesz "idelenn" is, még jobban felkészíti a Csapatokat, azokat is akik feljutnak, azokat is akik nem.
A 2011-es szabálymódosításnak (a párhuzamos alsóbb osztályú csoportokat alá felé rendelté tették) is ez volt a célja, hogy sűrítsék a másodvonalat, hogy közelebb hozzák az elithez.
Igen ám, de az A-csoport és másodvonal közötti nagy különbség miatt a kazah-olasz és az osztrák-szlovén kettős cserélgette csupán egymást a két osztályban 2011-2045 között.
Viszont ebbe a levesbe tavaly mi köptünk bele, idén a koreaiak, így viszont tovább sűrítettük a másodvonalat.
Oly erőssé avanzsálódott, hogy nincs tragédia, ha nincs feljutás, ám megerősít.
Nekünk is muszáj lesz beerősíteni, ha eredményt akarunk elérni a kőkeménnyé változó mezőnyben.
Erre lesz jó a közös szlovák-magyar liga és az idei kudarc hátha a szövetséget is ráébreszti a lobbimentes, főállású kapitány szükségességére!
A 2009-es feljutásunk sikerkovácsa, az igen jó kanadai-olasz edző, Cortina is felhívta már akkor erre a figyelmet!
189. laca |Válasz erre: 188. Szabó József
2017-04-29 00:17:31 Lila öves, Fanatikus tag
Ezzel már szinte azt mondod, hogy fel se kell jutnunk, van itt erős csapat...
Azért csak jobb lenne megint az elitben
188. Szabó József* |Válasz erre: 186. korxi
2017-04-28 22:14:53 Fekete öves, Veterán
Szerintem jó lesz ez így.
Mert a két A-csoportos kieső közül az olasz szinte garantált, másik ágon a francia-szlovén kettős valamelyike.

Így egy olasz-francia(szlovén)-kazah-magyar sor olyan erővel bír, ami az A-csoport alja.
Ilyen erős másodvonalra nem volt még példa.
Ez végre igazi erőfelmérő, nem kell az elitbe jutni ilyen erős mezőnyért.

A létrejövő közös szlovák-magyar versenysorozat jókora lökést adhat a hokinknak.
Ez ha komoly szakmai vezetéssel találkozik a válogatottnál, csak jól jöhetünk ki belőle.
2017-04-28 22:04:34 Fekete öves, Veterán
Utoljára frissült az információs tábla.
Nem semmi, hogy csak büntetőkkel dőlt el a feljutó személye.
Hihetetlen, hogy mindkét A-csoportból kieső lenn maradt, ez példátlan.

Így bivalyerős mezőny lesz jövőre a másodvonalban.
A két A-csoportos kieső mellett a kazah-magyar-lengyel trió és a harmadvonalból holnap kiderülő japán-brit kettős valamelyike.
186. korxi
2017-04-28 22:01:28 Piros öves, Veterán
Ha már minden cefetül alakult nekünk ezen a vébén, miért pont ez alakult volna jól.

1 2 3 4 5 >  Utolsó

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...