Banner

Boldog születésnapot, Misi!

Szerző: Jáborcsik András | 2017-01-30 19:42:00


Csodálatos pályafutás van mögötte. Négyszeres (kis híján ötszörös) olimpikon, ötszörös felnőtt világbajnoki ezüstérmes, tizennégyszeres magyar bajnok. Utolsó bajnoki aranyérmét 38(!) évesen szerezte.

Nagy büszkeség számunkra, hogy a Fórumfoci Team oszlopos tagja, így kivételes labdarúgó tudását is van szerencsénk megtapasztalni hétről-hétre.

Abban biztosak vagyunk, hogy ha Deák-Bárdos Mihályt gyerekkorában nem csábítja el az „ízeltlábúak” edzéséről Juhász József, akkor híres focista lett volna belőle. Azért így sem panaszkodhatunk, hiszen egy rendkívüli sportembert neveltek belőle a szőnyegen, aki méltán lehet példaképe a jelen és a jövő birkózópalántáinak is.

Visszavonulását követően a Testnevelési Egyetemen szerzett sportszervező-menedzseri tudását és több, mint két évtizedes versenyői tapasztalatát a miskolci fiatalok szolgálatába állította. Jelenleg a Miskolc Városi Sportiskola szakmai vezetőjeként tevékenykedik.

Misi ma ünnepli 42. születésnapját. Az amigeleken.hu ebből az alkalommal ismét közreadja a 2012 végén készült interjúnkat.

Isten éltessen, Misi!

Köztudott, hogy gyerekkorodban focista akartál lenni. Ki volt az a jó szemű edző, aki átcsábított az ízeltlábúak közül a birkózóterembe? Kinek köszönhetjük a birkózó Deák-Bárdos Mihályt?

A nevelőedzőm Juhász József volt, aki felfedezett a focistapalánták között és ezekkel a szavakkal, hogy: "mit keresel te az ízeltlábúak között, téged az isten is birkózónak teremtett." De nem lennék igazságos, ha csak az ő nevét említeném, mert több edző munkája is kellett ahhoz, hogy sikereket érjek el. A teljesség igénye nélkül: Gonda Viktor, Jászkai Imre, Szalontai testvérek, Kocsis Ferenc, Bódi Jenő, Komáromi Tibor, Repka Attila, Struhács György.

Honnan ered az a hangyaszorgalmad, ami nélkül saját bevallásod szerint sem érhettél volna el ilyen fantasztikus sportsikereket?

Véleményem szerint ez is egy adottság, amely hozzásegít ahhoz, hogy eredményes legyen egy sportoló, mert a tehetség nem minden. Engem sem emlegettek istenáldotta tehetségként, sok-sok szorgalom és akaraterő kellett, hogy elérjem az eddigi eredményeimet.

Már 20 évesen, a teheráni junior VB-n a 130 kg-os súlycsoportban szerepeltél. Hogy kerültél ebbe a súlycsoportba?

Mindig is nagy növésű gyerek voltam, az iskolában is a tornasor elején álltam. Az első versenyemen 9 évesen 58 kg-ban versenyeztem és utána is a legnagyobb súlycsoportokban indultam.

1999-ben bordatörés miatt vissza kellett lépned az Euróba bajnokságon. Hogyan történt a sérülés?

Az első mérkőzésen egy ún. fordított emelés elleni védekezés közben sérültem meg.

Négy olimpián szerepeltél, ami fantasztikus sportteljesítmény. Ki lehet emelni valamelyiket is ezek közül és miért?

Mindenből az elsőre szoktak emlékezni az emberek, ez nálam is így volt, mert Sydneyben (2000) olyan sorsolást kaptam, amit az ellenfeleimnek sem kívántam volna. Egy csoportban voltam a többszörös olimpiai, világ- és európabajnok orosz Karelinnel, és az ex-szovjet, már bolgár színekben versenyző Szergej Murejkoval, akikkel egy pár hónappal azelőtt együtt álltam a moszkvai Európa Bajnokság dobogóján...

Fel tudnál nekünk idézni egy igazán emlékezetes olimpiai élményt?

Ez az élményem is Sydney-hez kapcsolódik. Amikor megérkeztünk a távoli ország repülőterére, az ott élő magyarok kis magyar zászlókkal fogadtak minket, mintha hollywood-i filmsztárok lennénk. Hozzátartozik, hogy ezek az emberek az 56-os forradalom után választottak új hazát maguknak és mindegyikük a nagyszüleim lehettek volna. Szívszorító élmény volt.

Melyik emlékezetes nagy magyar sikereknél szurkoltál a helyszínen?

Sydney-ben a kézilabdás lányok menetelésén az osztrákok és a norvégok elleni meccseken, illetve Erdei Zsolt elődöntőjén vettem részt. Athénban pedig a vizilabda válogatott szerbek elleni döntőjét néztem Janics Natasa társaságában...

Egyszeres junior és ötszörös felnőtt világbajnoki ezüstérmet szereztél. Melyiknél hiányzott a legkevesebb az aranyéremhez?

Mindegyik döntő más és más meccs volt más ellenféllel, de a 2003-as Creteil-ben (Franciaország) megrendezett vb-n sokak véleménye szerint is sportdiplomáciai vereséget szenvedtem az orosz versenyző ellen. A történethez hozzátartozik, hogy az akkori szövetségi kapitányom, Komáromi Tibor soha nem dicsérte meg vesztes mérkőzés után a versenyzőit, de ezután az eset után elsőként jött oda hozzám és azt mondta: "gratulálok, ezt a mérkőzést te nyerted meg"...

Melyik volt pályafutásod legnagyobb diadala, illetve legfájóbb veresége?

A legnagyobb diadal a 2001-es Isztambuli Európa Bajnokság döntőjében 10 ezer fanatikus szurkoló előtt török versenyző ellen megvívott győztes mérkőzés. Pályafutásom során megadatott, hogy törököt vertem Törökországban és oroszt Moszkvában :-)

A legfájóbb vereség a 2004-es athéni olimpián, ahova friss vb ezüstérmesként, esélyesként érkeztem és a friss Európa-bajnokot legyőzvén egy "nevesincs" iráni versenyzőtől 2-0-s vezetésnél egy rossz mozdulat következtében vereséget szenvedtem és nem jutottam be a legjobb 4 közé.

Ki a példaképed?

Gyerekként, diósgyőriként természetesen Repka Attila volt, akire az eredményei miatt felnéztem. Komáromi Tibor 3-szoros világbajnok fanatizmusát csodáltam és amikor már eldőlt, hogy nehézsúlyú versenyző leszek, akkor Aleksander Karelin-nel szerettem volna megmérkőzni. Ez nekem 4-szer megadatott.

Vetélytársaid közül ki volt az, aki a legnemesebb ellenfeled volt és ez miben nyilvánult meg?

Minden ellenfelemmel próbálok jó viszonyt fenntartani. A legnemesebb ellenfeleim között említhetem az amerikai Rulon Gardner olimpiai bajnokot, aki a szőnyegen kívül is elpusztíthatatlan volt. Történt ugyanis, hogy hószánnal balesetet szenvedett, ennek következtében le kellett vágni az egyik lábujját. Ha ez még nem lenne elég, repülőbalesetet is szenvedett és egy tóban landolt, ahonnan több órán keresztül tartott, míg partot ért. Ezek után visszatért és az athéni olimpián bronzérmet szerzett. Ő egy igazi "Survivor".

Kétszer is megkaptad az Év sportolója címet Miskolcon, kétszer pedig elnyerted a megye legjobb sportolója címet is. Fontos számodra, hogy szűkebb pátriádban is ennyire szeretnek és megbecsülnek?

2005-ben és 2011-ben kaptam meg az Év sportolója címet Miskolcon. 2001-ben a sportújságírók szavazata alapján 3. helyezést értem el a "Sportcsillagok Gálaestje" díjátadón. Természetesen örömmel tölt el, hogy a szülővárosomban is szeretnek és megbecsülnek, de egy sportoló nem a kitüntetésekért csinálja.

Ma Magyarországon egy sportoló életében szinte egyedüli kitörési pont a jó olimpiai szereplés. Jó irány az véleményed szerint, hogy itthon a sport ennyire olimpia központúvá vált?

Lehet, hogy furcsán fog hangzani tőlem, de egy olimpián könnyebb a mi sportágunkban sikeresen szerepelni, mint kijutni oda! Ezért szerintem az Európa- és Világbajnokságokon sikeresen szereplő versenyzőket is jobban meg kellene becsülni. Gondoljunk csak bele, hogy egy olimpián 20 versenyző indulhat, egy világbajnokságon pedig nem ritka a súlycsoportonkénti 50-es létszám. Azt sem tudja mindenki, hogy a birkózó Európa bajnokságon sokkal sűrűbb a mezőny a Szovjetunió felbomlása után és sokkal nehezebb jó eredményt elérni. Ezért el kellene gondolkodni azon, hogy az Európa-bajnokok és a világbajnoki érmesek 35 éves koruk után szintén életjáradékban részesüljenek, mint az olimpiai érmesek. Sokkal nagyobb lenne a motiváció és megszűntethető lenne az egyes sportágakban divatos elvándorlás.

Megfogalmaznád, mit jelent Neked az a szó, hogy Diósgyőr?

Erre közhelyekkel tudok válaszolni, mint például: "Diósgyőrinek születni kell", "Itt születtem ez a hazám", "Diósgyőr több mint egy klub"

Mióta jársz Diósgyőr meccsre, ki vitt ki először a stadionba?

Az első mérkőzésre édesapám vitt ki, amikor a diósgyőri aranycsapat olyan csapatotokat fogadott, mint a Dundee United, Celtic, Kaiserslautern... Azóta amikor időm engedte kint voltam /vagyok /leszek ... :-)

Ki (volt) a kedvenc játékosod, melyik volt a legemlékezetesebb mérkőzésed?

Váczi Béla és Guram Adzsojev játékintelligenciája magával ragadott anno. Sok emlékezetes meccs volt, amikor "minden meccs ajándék" volt.

Hogy látod a diósgyőri birkózás jövőjét?

Rengeteg fiatal tehetségünk van, akik a kiváló edzőiktől megkapják a megfelelő sportszakmai felkészítést és bízom benne, hogy egyszer újra régi fényében fog ragyogni a diósgyőri birkózás!

Eddig az interjú, de elevenítsünk fel még bővebben két kiemelkedő eseményt Misi életéből, melyek az interjú megjelenése után történt meg vele:

Misi 2013 áprilisában Cegléden szerezte 14. bajnoki aranyát. A döntő után elevenítettük fel vele az aranyig vezető utat.

Hogyan meneteltél a döntőbe Cegléden?

Első ellenfelem a 2009-es 96 kg-os világbajnok Kiss Balázs volt. Ez volt az első, de egyben a legnehezebb meccsen is az OB-n. Balázst 2003 óta ismerem és jó barátságban is vagyunk egymással. Nagy csatát vívtunk, de szerencsére sikerült fölé kerekednem. Az első menetben megpörgettem Balázst, a másodikban pedig sikerült kivédekeznem a térdelő helyzetet. Ezt követően két könnyebb mérkőzés következett és mindjárt a döntőben is találtam magam.

Hogyan fogadta edződ illetve a szakma a győzelmed?

Attila (Repka) azzal motivált, hogy „ha megnyered az OB-t, hazafelé vendégem vagy a Hatvanas fogadóban”. Hát, mint mondjak, semmit nem hagytam a tányéron! A szakma is örömmel fogadta a győzelmem, mert ők is úgy gondolták, megérdemlem a lehetőséget, hogy a budapesti világbajnokságon, hazai közönség előtt fejezhessem be pályafutásomat.

A 14. bajnoki aranynak köszönhetően 2013 szeptemberében Misi élete utolsó világbajnokságán, Budapesten búcsúzott a magyar közönségtől, ahol 5. helyezést ért el. A kötöttfogásúak 120 kg-os küzdelmein a Fórumfoci Team tagjainak szurkolásától volt hangos a Papp László Aréna.

Boldog születésnapot, Misi!

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
4. stig
2017-01-31 20:35:10 Fehér öves, Újonc
Boldog születésnapot kívánok.
3. toki*
2017-01-31 09:03:06 Fekete öves, Veterán
Isten éltessen Misi!
2. betyarok
2017-01-30 21:30:29 Fekete öves, Őstag
Boldog Születésnapot Tiszteletbeli Betyár! Mindent köszönünk!
2017-01-30 20:03:15 Lila öves, Tag
Boldog szülinapot, Bajnok!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...