Banner

Bognár Tamás vezeti a mérkőzést hétvégén

Szerző: objektív | 2018-03-15 11:37:00

Elkészült az OTP Bank Liga 23. fordulójának játékvezetői küldése. A Vasas - DVTK találkozó játékvezetője Bognár Tamás lesz. Az oldalvonal mellett Buzás Balázs és Szert Balázs segíti a játékvezetőt, az alapvonali segítők Erdős József és Takács János lesznek.

A profispori.hu-n a következő jellemzés olvasható Bognár Tamásról:

Magas, vékony testalkatú, erős izomzata lehetővé teszi a sok futást, taktikai eleme az esemény közeli helyezkedés, a játék képéhez igazodó pozíció felvétel és tartás. Szabályalkalmazása határozott, ítéletei következetesek, szakmai tevékenysége megbízható, kiegyensúlyozott.

Pályafutása Nemzeti játékvezetés A játékvezetői vizsgát 1995-ben tette le. Vas megyében, mint gyakorló játékvezető, különböző labdarúgó bajnokságokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 2002-ben lett országos, NB. II-es játékvezető, majd négy évi eredményes tevékenység után, váratlanul lett a legmagasabb labdarúgó bajnokság játékvezetője. 2013. júniusi ülésén az MLSZ elfogadta a professzionista játékvezetői foglalkoztatást. A kijelölt játékvezetőkkel 3 éves szerződést kötöttek. Magyarországon az első 12 hivatásos játékvezető tagja. Az NB I-ben 2006. április 8-án mutatkozott be, a Kaposvár-Pápa (1:0) bajnoki összecsapást dirigálásával.

Nemzetközi pályafutás: A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Játékvezető Bizottsága (JB) terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Az UEFA JB félévente sorolja osztályokba a nemzetközi játékvezetőket, 2009-ben a 4. kategóriában szerepelt. 2009 év elején a spanyolországi Málagában mutatkozott be – kötelező fizikai és elméleti teszten – az újonc FIFA-bíró, aki a megjelent 37 játékvezető közül az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta. 2010-től az UEFA 3. kategóriás játékvezetője. A magyar nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében többedmagával a 20. helyet foglalja el 1 találkozó szolgálatával.

Sikerei, díjai: Tapolca város Polgármesteri Hivatala a 2008. évi szakmai munkája elismeréseként gálaünnepség keretében tárgyjutalom és oklevél elismerésben részesítette. 2011–2012-es szezonban eredményes szolgálatát Hertzka Pál-díjjal jutalmazták.

Egy riport Bognár Tamással a vaol.hu oldalról:

Magyarországnak jelenleg hat férfi FIFA-játékvezetője van. Közülük Kassai Viktor az elit, Vad István és a sárvári Bognár Tamás pedig az egyes kategóriában működik. A 38 esztendős Bognár Tamás tehát ott van Európa szűk elitjében, az ország egyik legjobb játékvezetője, a vasi játékvezetői társadalom emblematikus figurája. Nagyon közel van tehát a csúcshoz.

- A Sárvári Kinizsiben kezdtem el focizni, majd az egyik általános iskolás osztálytársam édesapja, Kotsis Zoltán javaslatára jelentkeztem játékvezetői tanfolyamra - utalt a kezdetekre Bognár Tamás. - Zoli bácsi elismert játékvezető, egyben a sárvári körzet vezetője is volt, aki mindig próbálta a labdarúgást szerető fiatalokat a „bírói” pályára csábítani. Én 1995-ben vizsgáztam, tavasszal már meg is kezdhettem a működést. Tinédzserként persze nem volt egyszerű dolgom a rutinos megyei II-es, megyei III-as futballisták között, de idővel - az egyre nagyobb meccsrutinnak is köszönhetően - nőtt az elfogadottságom. 1998-ban a megyei I. osztályba kerültem, majd rá egy évre az NB III-ba, 2002-ben pedig, 24 évesen már az NB II-ben fújtam a sípot. A másodosztályban eltöltött négy évet követően kaptam meg a lehetőséget, hogy a magyar labdarúgás legmagasabb szintjén bizonyíthassak. Az első NB I-es meccsem 2006-ban a Kaposvár-Pápa derbi volt. A következő lépcső a pályafutásomban a 2009-es esztendő, mikor megkaptam a nemzetközi minősítést és a FIFA-keretbe kerültem.

Négy éve pedig tagja lettem annak a 12 főnek, akiket az MLSZ vezetése hivatásos játékvezetővé választott. Egyébként annak ellenére is szívesen álltam profinak, hogy szerettem a civil foglalkozásomat - egy piacvezető sörgyár regionális vezetőjeként dolgoztam. Az életem megváltozott, amióta a hobbim lett a munkám. Egy profi játékvezetőnek szinte ugyanolyan életvitelt kell folytatnia, mint egy profi labdarúgónak. Központi edzésekre, edzőtáborokba, a legkülönfélébb gyakorlati, elméleti képzésekre járunk. Figyelünk a fizikai állapotunkra, az étkezésünkre. Napra lebontott edzéstervet kapunk, melyet magunknak kell elvégeznünk, és ezek eredményeit rögzítjük egy Polar órán. Természetesen ezeket az adatokat folyamatosan kiértékelik az edzőink. Szabályokat betartva, korlátok között élünk - egy pillanatra nem engedhetünk ki. De mivel azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek, ez egyáltalán nem teher számomra. Sok munkával és sok lemondással jár a játékvezetés, de emellett óriási élményeket is kaptam a futballtól. Kassai Viktor csapatának tagjaként alapvonali játékvezetőként ott voltam a 2011-es Barcelona-Manchester United Bajnokok Ligája-döntőben, vagy például a 2012-es lengyel-ukrán és a 2016-os francia Európa-bajnokságon. Már magam is fújok az Európa-liga csoportmérkőzésein, de világbajnoki és Európa-bajnoki selejtezőket is vezettem már. Három különböző kontinensen, és Európa közel összes országában jártam már játékvezetőként. Persze a mi életünk sem csak a sikerekről szól. Sőt, velünk kapcsolatban főként akkor szólal meg egy játékos, egy csapatvezető, akkor ír rólunk a sajtó, amikor hibáztunk. Szűk az NB I-es játékvezetők tábora, így szinte minden élvonalbeli futballistát ismerünk - és ők is minket. Minden csapatnak 20-30 meccset fújtunk már. Hibázol egyszer, kétszer, a sérelmek pedig gyűlnek, egyre sűrűben kritizálnak, már a vélt hibák miatt is. Sokan úgy gondolják, hogy minket nem érdekel, ha hibázunk, sőt ezt mindenféle szankció nélkül tehetjük. Pedig a játékvezető is bűnhődik: kaphatsz például eltiltást - velem is megesett már. Nyilván ez nem publikus, mert a játékvezetői bizottság belső ügyként kezeli. A játékvezetők is emberek, néha hibáznak, de soha nem szándékosan tévednek. Ha ezt mindenki tudomásul veszi, akkor nincsen gond. Vezettem már nagy meccseket, fújtam világhírű csapatoknak, jártam parádés stadionokban, de még nem értem fel a csúcsra - még van feljebb. A fiataloknak pedig azt tanácsolom, bátran próbálják ki a bíráskodást, lehetőleg minél hamarabb kezdjenek neki, legyenek eltökéltek, és akkor szép karriert futhatnak be ezen a pályán!

forrás: profispori.hu és foci-info.hu
fotó: dvtk.eu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...