Banner

Az utánpótlásból az első csapatba vezessen az út

Szerző: Jáborcsik András | 2016-08-30 21:52:00

Az MLSZ 2013-ban kötött hároméves szerződést a Double Pass belga tanácsadó céggel a magyarországi utánpótlás akadémiák átvilágítására és fejlesztésére. Az auditot végző szervezet a labdarúgó utánpótlás-nevelésre szakosodott szakértő intézet, amely több élenjáró szövetségnél (Deutsche Fussball Bund, The English Football League, Royal Belgian Association, US Soccer Federation) és klubnál rendelkezik referenciákkal.

A vizsgálat az MLSZ döntése alapján tizenöt, a hazai utánpótlás-nevelésben meghatározó műhelyre terjedt ki. Az átvilágítás eredményeként felállított rangsorban a Diósgyőri Futball Akadémia a 15. helyen végzett.

A vizsgálatról és annak eredményéről, a klub előtt álló feladatokról beszélgettünk Sütő Szilárddal, a DVTK utánpótlás szakmai igazgatójával. Bízunk benne, hogy az interjú elolvasása után világosabb képet kapnak szurkolótársaink a klubnál folyó utánpótlás képzési munkáról.


A Diósgyőr szurkoló a végletek embere, csak azt látja, hogy 15.-ek, utolsók voltunk a Double Pass értékelésben, vagyis a béka feneke alatt van a diósgyőri utánpótlás…

Amikor Diósgyőrbe kerültem, pont akkor volt a Double Pass feltöltési ideje, amire volt egy hónapunk. Kaptunk egy olyan online felületet, ahova fel kellett tölteni a kért dokumentumokat, adatokat a klubról. Hogy milyen adatok voltak ezek? Az, hogy hány pályánk, van, hány játékosunk, hány edzőnk van, milyen szakmai program alapján dolgozunk, milyen mérési adataink vannak, milyen online rendszerünk van, hány mérkőzést vesz fel a klub, ki a video elemző, ki a fizioterapeuta, mi a játékosok karrierterve, mi az itt dolgozók karrier terve, milyen az első csapat vezetőedzői profilja. Aztán emellett persze marketinggel kapcsolatos kérdések, az akadémia és a klub üzleti kapcsolata, és még nagyon sok minden más. Sokan leegyszerűsítik a dolgot, hogy ez az egész az utánpótlásról meg az edzőkről szól. Azt tudni kell, hogy ez egy teljesen átfogó vizsgálat.

Amikor meghallották a szurkolók, hogy 15.-ek vagyunk, sokan gyorsan lereagálták, hogy itt akkor minden rosszul működik. Azt is kell nézni azonban, hogy honnan indult a klub és milyen intézkedés mit eredményezett. A DVTK 5 évvel ezelőtt óriási lemaradásban volt a legjobb magyar utánpótlásképző akadémiákkal szemben, gyakorlatilag lehetetlen volt itt tartani a legtehetségesebb játékosokat, minden évben lerabolt minket az MTK, a Honvéd vagy éppen a Debrecen. Mára ez megváltozott, a tulajdonosok és a klub vezetőinek, munkatársainak erőfeszítései eredményre vezettek: ismét vonzó lett a DVTK utánpótlása a gyerekek és a szülők számára, és bár 20-25 év lemaradását nem lehet 2-3 év alatt teljesen behozni, ma már nagyon közel vagyunk a többi magyar akadémiához mind szakmai, mind pedig infrastrukturális téren. Ez a következő audit eredményében látszani fog, biztos vagyok benne, hogy előrébb végzünk majd.

Hogyan zajlott le a vizsgálat?

Négy napot töltöttek nálunk. Két magyar és egy belga úriember jött. Edzéseket, mérkőzéseket néztek, leültek velem, Vitelki Zoltánnal, és Kriston Istvánnal és a szekció vezetőkkel is. Azt vizsgálták, hogy a feltöltött anyag és a valóság összevág-e. Az előbb is említettem, hogy mi csakis olyan dolgokat töltöttünk fel, ami valóban működött már nálunk. Őszinte válaszokat adtunk. A klubvezetés kérése is az volt, hogy csak olyan dolgok legyenek feltöltve, amik működnek, mert ez a jelentés egy működési terv is lesz a jövőre nézve. Ha a hibákat kijavítjuk, nemcsak a DP-nak felelünk meg, hanem saját magunknak és egy nemzetközi normának is. Érdekesség, hogy a DP alapján az U19-es és U17-es edzéseink, mérkőzéseink, amiket megtekintettek, egészen jó pontokat kaptak, mert a klub által megfogalmazott stílus nagyon jól visszaköszönt a meccsen. Érdekes volt a DP elemzési rendszere is. A három vizsgált meccs mindegyikén vereséget szenvedtünk, mégis jóra értékelték őket. Ők teljesen más szemszögből nézték a meccseket. Azt nézték, hogy megvalósul-e, amit szeretnénk, amit kitűztünk célul, vagy nem valósul meg. Az is visszaköszönt a jelentésből, hogy a pályahiány miatt, amivel főleg télen küzdöttünk - hiszen az azóta már szerencsére átépítették a 2-es műfüves pályát, akkor még nagyon rossz állapotban volt - nem tudott olyan területen edzeni több csapat is, mint amit az edzés megkívánt volna. Ezt tudták az edzők, tudta a DP is, és bele is írták a jelentésükbe, hogy ez majd akkor oldódik meg, ha elkészül a pályafelújítás. Amikor idehoztuk őket az épülő edzőközpont épületéhez, amin akkor még átfújt a szél, mondtuk nekik, hogy itt lesz a rehab, itt lesz a kondi, ők erre mondták, hogy ez mind nagyon szuper lesz. És a lényeg természetesen a ”lesz”-en volt. Mert akkor még nem volt meg. Sok minden még folyamatban volt, ezért azt mondták, hogy az irány nagyon jó, csak hát, még nincsenek készen a dolgok.

Hol voltak a legnagyobb hiányosságok a jelentésben?

Főleg az adminisztrációban. Az edzések dokumentálása, az edzések ábrázolása, és az automatizmusoknak a megléte a legkisebb kortól a legfelsőbb szekcióig. Ezeknek nyilván meg kellett volna lenniük, de olyan mélyről indult itt sok minden, hogy bátran állíthatom, az elmúlt években az egyik legtöbbet fejlődő utánpótlásképző központ lett a diósgyőri. De ahhoz, hogy minden a saját pályájára álljon, ahhoz tényleg idő kell.

De ugyanilyen fajsúlyos probléma volt a létszám kérdése. Amikor 37 gyerek van egy korcsoportban, képtelenség minőségi munkát végezni. Ezért született az a döntés, hogy indítsunk egy képzési programot, amelyben azok a gyerekek is részt tudnak venni, akik most nem tudtak bekerülni a legjobbak közé. Arra is nagyon büszke vagyok, hogy megegyezés született a városon belül a Borsod Volánnal. Ami 15-20 éven keresztül nem sikerült, most tető alá tudtuk hozni.

Lesz folytatása még a DP-nak? Az, hogy 15.-ek vagyunk, az csak egy pillanatnyi állapot?

Lesz. Nagyon fontos megemlíteni, hogy az, hogy mi benne lehetünk a 12 régiós központban, egyértelműen a törekvéseinknek köszönhető. Látták az ellenőrök, hogy milyen folyamatokat indítottunk el, és hova szeretnénk eljutni. Ez egy megelőlegezett bizalom volt felénk a szövetség részéről. Viszont a következő DP audit eredménye alapján ebből ki is lehet kerülni. Közben az MLSZ létre fog hozni egy ellenőrző egységet, amelyet Bernd Storck fog felügyelni. A régióközpontok fognak kapni egy szakmai mankót, amit be tudnak építeni a rendszerükbe. Megkapjuk azokat a felmérési- és játékos nyomon követési eljárásokat, amelyeket alkalmaznunk kell. Szerencsére, ez nagyon összecseng a miénkkel. Ami nagyon fontos, hogy legyen GPS rendszerünk. Ennek a beszerzése már folyamatban van. Két rendszert szeretnénk venni, egyet a felnőtt csapatnak, egyet pedig az utánpótlás részére. Ez az a mellény, amit egyre több csapaton lehet látni az edzéseken. Itthon a Ferencváros és a Videoton használja, külföldön azonban már bevett szokás szinte mindenhol. A rendszernek köszönhetően annyi adathoz lehet hozzájutni, hogy az már szinte csodaszámba megy. Mi két rendszert szeretnénk, az egyik már-már kicsit sci-fi kategória, hiszen az az orosz és az amerikai műholdakkal is kommunikál.

Ez milyen nagyságrendű összegbe kerül?

Nagyságrendileg 40 millió forintba. Elhívtuk a Catapult és a GP Sports képviselőit is, hogy mutassák be a rendszereiket. A bemutatókon természetesen jelen volt Benczés Miklós és Egri Attila is. Ezek nagyon komoly rendszerek, olyan online adatbázissal rendelkeznek, ami alapján összehasonlításokat lehet majd csinálni más országbeli, hasonló korosztályú csapatok adataival. Ezek a napi munka szempontjából nagyon fontos adatok. A rendszer úgy áll fel, hogy van benne egy mellkasi jeladó, ami a szívműködést figyeli, a GPS rendszer pedig azt figyeli, hogy milyen gyorsan futottál, milyen gyorsan változtattál irányt, milyen a gyorsulásod, milyen a lassulásod, milyen sebességű fordulatokat vittél végbe a mérkőzésen (RPM), mennyi volt a maximális sebességed, mennyi volt az össz. táv amit megtettél. És érdekesség, hogy taktikai elemeket is lehet vizsgálni, lehet olyan animációkat csinálni, hogy jól mozgott-e együtt például a védelem. Ezekből is látható, hogy ez egy nagyon komoly rendszer, amire nagyon nagy szükségünk van.

Onnan kalandoztunk el ide, hogy az MLSZ létrehoz egy ellenőrző apparátust, illetve fogunk kapni egy mankót a működéshez…

Ahhoz, hogy mindenki értse a lényeget, el kell mondanom, azzal, hogy nekünk előrehaladott dolgaink vannak Egerrel és Salgótarjánnal és a Borsod Volánnal, a DVTK vezetésének korábban elkészült és testet is öltött régiós stratégiájával évekkel megelőztük az MLSZ-t. A külföldi tapasztalatokból is azt szűrtük le, hogy elsősorban mindenki a saját régiójára támaszkodik. Nem az a cél, hogy az ország miden pontjáról összerángassák a gyerekeket, hanem a saját régióban focizó gyerek az első számú klubhoz kerüljön, ha érdemes rá. Nyilván, nem öt éves korában, hanem egy folyamat részeként tudnak majd beépülni és az a cél, hogy Diósgyőrben mutatkozzanak be majd az NB1-ben.

A régióban minimum három klubbal szerződést kell kötni. Mi ezt Egerben és Salgótarjánban már korábban megtettük, a harmadik a Sajóvölgye Focisuli lesz, de ezeken felül is lesz még 2-3 partnerünk, akikkel a vezetés már közel jár a megállapodáshoz.

Salgótarjánban például átláthatatlanok voltak a viszonyok, nem voltak megfelelő létszámban játékosok a csapatoknál. Ott is nagyon komoly fejlesztések vannak a terveinkben, szeretnénk egy, a miénkhez hasonló, persze kisebb edzőközpontot létrehozni. De ugyanez a cél Egerben is. Ezek nagyon komoly projektek, de azt látni kell, hogy ezek a klubok ma még viszonylag távol vannak attól a szinttől, amit a saját utánpótlásunknál tudunk most képviselni itt Diósgyőrben.

Neked meddig terjed a hatásköröd? A régióval kapcsolatos feladatok Benczés Miklósra hárulnak? Te mennyire vagy benne a napi munkában? Hogyan fogjátok összehangolni a régiós műhelyek munkáját?

Az MLSZ részére egy három éves tervet kell majd letenni az asztalra. Azoknak a kluboknak, akikkel szerződni fogunk, bizonyos infrastrukturális feltételeknek, edzői kritériumoknak meg kell felelniük. Mind a két klubnál új céget kellett alapítani, tiszta, átlátható viszonyokat kellett teremteni.

Ebben a tervben ki kell majd dolgoznunk azokat a cselekvéseket, amik alapján ezeket a klubokat tudjuk fejleszteni. Ebből látni lehet majd, honnan indultak és hova szeretnénk, ha eljutnának. Egerben is elindult a folyamat, Csuhay József lett kinevezve vezetőként, aki egy olyan karakter, aki nem fél adott esetben konfliktusokat sem felvállalni és megpróbálja olyan irányba menedzselni az egri focit, hogy közös összefogás alakuljon ki a városban. És itt nemcsak sportszakmai összefogásról beszélek.

Ha meg lesznek a mankók és aláírtuk a régiókkal az MLSZ szerződéseket, akkor folyamatosan ellenőrizni fognak minket. Lesz egy olyan online rendszer, ahova fel kell majd tölteni az edzéseket, a méréseket és ezt Bernd Strorckék ellenőrizni fogják. Ezen túlmenően el fognak jönni hozzánk és meg is nézik, hogyan dolgozik egy csapat, hogy dolgozik az edző, hogy néz ki a keret. Nyilván, erre először segítségképpen fognak adni ötleteket, elmondják, mi jó, mi nem jó, miben kellene változtatni, de aztán ennek a próbaideje le fog járni és el fogják várni, hogy a szerint dolgozzál.

A kérdésre visszatérve, Miklóssal mind a ketten foglalkozunk a régióval kapcsolatos feladatokkal, de Szabó Tamás ügyvezetőnk is kiemelten kezeli ezt a területet. A jövőben közös edzéseket, közös erőfelmérő tornákat fogunk szervezni, de nemcsak a régióval, hanem a Volánnal is. Szeretnénk a tarjáni, az egri, a sajóvölgyi és a volános edzők tudását is fejleszteni, fogunk nekik is elméleti illetve gyakorlati felkészítést is tartani. Ez elengedhetetlen a fejlődésük érdekében.

Az egyik utánpótlás játékosunk, Géringer Tamás, akit nemrégiben meghívtak a korosztályos válogatottba, pont Nógrádból kerül hozzánk 2 éve…

Igen, az ő beválogatása is egy érdekes történet. Miklóst hívta telefonon Szélesi Zoli, hogy belső védő pozícióba tudunk-e valakit ajánlani az U17-ből? Miki átadta nekem a telefont, mondtam Zolinak, hogy Géringer Tamást bátran merem ajánlani. Zoli mondta, hogy az igazi az lenne, ha tudnánk róla anyagot is küldeni. Szerencsére ebben is tudtunk előrelépni az utóbbi időben, rendelkezésre állt egy szlovák csapat elleni meccs Polár értékelése, illetve az összes felmérési adata. Ezt össze tudták hasonlítani a többi jelölttel, és azt mondták, hogy ez alapján, meg persze, Kriston István korosztályos edző véleménye alapján, hogy jöhet a srác. Aztán úgy alakult, hogy egy edzésüket meg is nézte Miskolcon Zoli és nagyon jó véleménnyel volt róla.

Bernd Storcknak mi volt a véleménye az edzőközpontról és a Diósgyőrben folyó munkáról?

Itt volt az edzőközpont átadóján. Akkor egy 50 perces beszélgetést folytattam vele. Felvázoltam neki, hogy mit próbálunk megvalósítani az akadémiánál, hogyan vonjuk be a munkába a régiós klubokat. Az az érdekes, hogy amikor mi neki erről beszéltünk, meg elküldtük neki a prezentációt, az MLSZ régiós projektje még el sem indult.

Amikor Storck egy interjúban azt mondta, hogy csak néhány klub működik Magyarországon az ő elképzelései szerint, lehet, hogy minket is közéjük gondolhatott?

Szerintem gondolhatott minket, igen. Nagyon üdvözölte, hogy beszerzés alatt van a Catapult rendszer. A válogatotthoz négyet vetetett ebből. Kérdezte is egyből, hogy a felnőtt csapatnál is fogjuk-e használni, hiszen a felnőtt válogatott játékosairól is egységes adatokat szeretne kapni. De nagyon büszkék vagyunk az Egri Attila által összeállított és a vezetőség által megteremtett konditermünkre is, ahol hasonló géppark fog a játékosok rendelkezésére állni, mint amit Telkiben is használnak. Ezeket a kondicionáló gépeket számítógépes kontroll mellett tudjuk majd használni. Amiből különböző adatokat tudunk majd használni a játékosok fittségi adataira vonatkozóan is. Ezek a gépek a legmodernebb technológiát használják sűrített levegővel működnek (nem lapsúlyokkal).

A tavaszi szezonban egyre több játékos játszott az egy évvel idősebbek között. Ez is egy koncepció része volt és folytatódni is fog?

A DP utóauditján ez egy nagyon jó pont volt. Kérdezték, hogyan alakult ez a felfelé edzés, (mivel az auditon jeleztük, hogy a rendszert elindítottuk) felfelé versenyeztetés, amit elindítottunk Diósgyőrben. És itt fel tudtunk mutatni egy Géringer Tamást, bemutatkozott az U19-ben, egy Orosz Marcellt, aki az U17-ben lett meghatározó játékos és a közelmúltban szintén válogatott összetartáson járt, valamint egy Varga Alexet, aki szintén az U17-ben játszott. De mondhatnám Csávás Bencét vagy Pethő Gergőt, aki az U16-ban tudott jól teljesíteni. Ezek mind olyan játékosok, akiket már mi mértünk be, és azt mondtuk, olyan szinten vannak, hogy tudnak egy szinttel feljebb is teljesíteni. Vagyis elindultak dolgok, de tisztában vagyok vele, hogy a szurkolók számára ez még nem annyira látványos.

A gyakorlatban az úgy működött, hogy adódott egy hiány egy adott poszton valamelyik csapatnál és erre kért az edző játékost? Vagy például amikor Csávás Bence az adott héten az egy évvel idősebbek között szerepelt, akkor velük is edzett?

Nem így működött. Ez egy teljesen tudatos lépés volt a részünkről. Korábban a gyerekeinkről semmilyen felmérési adatokkal nem rendelkeztünk (ami szintén nagy hiányosság volt a DP rendszerében). Ezeket a gyerekeket már mi mértük fel, többek között sportdiagnosztikai laborban, illetve különböző pályatesztekkel. Ilyenek például az ismétléses sprintképesség, különböző futófeladatok labdával illetve labda nélkül, robbanékonysági teszt, illetve FMS (funkcionális mozgásteszt) teszttel. Ezzel azt mérjük, hogy bizonyos funkcionális mozgásokat (pl. guggolás) hogy tud megcsinálni a gyerek.

Felmértük tehát a játékosokat, amiből adódott egy csapatátlag. Ha egy játékos például nagyon jó eredményeket produkál, és technikailag, taktikailag, és mentálisan is megfelelő, akkor ő alkalmas lehet arra, hogy felfelé versenyezzen. Azok a játékosok, akiket előbb felsoroltam, ők megfeleltek annak a szintnek is, hogy feljebb is pályára lépjenek. Nyilván, ennek vannak azért kockázatai, főleg a nagyobb terhelésből adódóan, ezért azt indítottuk be, hogy kedden és szerdán, a két erős napunkon, eggyel feljebb edzettek. Alapvető szabály, hogy csak olyan maradhat fent, aki játszani is fog, mert aki nem fog játszani eggyel feljebb, annak ártunk. Ne üljön a padon, inkább menjen vissza a saját korosztályába és játsszon ott. Olyan játékosok is voltak, akik feljebb edzettek heti szinten több napot, de hétvégén a saját korosztályukban léptek pályára. Ez tudom, hogy furcsán hangzik, de külföldi akadémiákon teljesen megszokott és bevált szokás. Itt azt kell mindenkinek elfogadnia, hogy az egyén fejlesztését sokszor a „saját csapat” építése elé kell helyezni.

A DP-nak mik a legfontosabb elvárásai az akadémiák felé?

A mai magyar akadémiai vagy utánpótlás rendszerben az az egyik legnagyobb probléma, hogy nagyon kevés a kérdés az edzések közben és nagyon kevés az olyan jellegű rávezetés, ami ösztönözné a kreativitást. Régebben az volt a gyakorlat, hogy utasítunk, és a gyerek végrehajtja. Ezen is változtatni kell. Sokkal többet kell a gyereket kérdezni, sokkal jobban bele kell vonni az edzésbe, hogy gondolkozzon és tudom, hogy ez furcsa lehet sokaknak, de a fejlett futballkultúrájú országokban ezeket a módszereket alkalmazzák. Ez azt segíti elő, hogy a gyerek kreatívabb legyen, bátrabb legyen, és ne olyan dolgokat hajtson végre, amit megmondtak neki. Az utasítás nyilván egy edzői eszköz, amit a DP is nézett, hogy hány százalék ez, hány százalék az. Országos probléma ez és a DP is kiemelte, hogy nagyon kevés a kérdés, nagyon kevés a játékosoknak az egyéni kreativitása, a gondolkodásra való nevelés az edzésen belül. A mi edzéseink, az, hogy milyen mennyiségben jelenik meg benne a labda, hogy milyen mennyiségben jelenik meg benne az ellenfél, hogy a szekcióvezető által kiadott heti program hogy jelenik meg benne, hogy milyen az edzéseknek a tempója, azok nagyon jók lettek. Ezekre nagyon jó minősítéseket kaptunk.

Országos szinten gyengék vagyunk a produktivitásban, pedig ez az egyik legnagyobb elvárása a DP-nak. Olyan, mintha a játékosaink végigérnének, aztán eltűnnének. Kérdezte tőlem egy szurkoló, hogy most kezdett összeérni az NB III-as csapat, miért engedjük el a srácokat? Most ott lehetne lenni az első ötben. Mondtam neki, és meg is értette, hogy az NB III-as csapat általában a világon sehol sem a bajnoki címre hajt, hanem azért működik, hogy egy kapocs legyen az utánpótlás és a felnőtt csapat között. Az előző szezonban a 11. helyen végeztünk, az első hat meccs nagy tanulópénz volt nekünk, viszont, ha egy Oláh Bálintot, egy Ternovánt tudunk adni úgy fel, hogy az idén már tudnak játszani, akkor már megérte. Sokan azt hiszik, hogy az utánpótlás számmal fogható eredményei és a tehetségek fejlődése szorosan összefügg, ez az, ami nem igaz, és a DP-nál se kapsz arra pontot, ha egy csapatod bajnok lett, vagy megnyert egy meccset vagy, egy tornát. Ezek a fiatalemberek, különösen Bálint, aki sérülésből jött, ha nincs az NB III-as csapat, akkor lehet, hogy kipörögnek a rendszerből. A továbblépés viszont szükségszerű, aki itt nem tud játszani, az inkább NB II-be menjen tovább. A Cigánd edzője azt mondta Csicsvárira, hogy nagyon tetszik neki a játéka. Az előző vezetőedző nem kérte, hogy maradjon, ilyen szempontból kár, hogy Horváth Ferenc nem jött hamarabb, mert tudom, hogy szereti az olyan típusú játékosokat, mint Csicsó. De ő most elment Cigándra. Minthogy Egyed Balázs és Balogh Alex is Cigándon játszik, Icsó Zsolt pedig Dorogra ment. Ezek NB II-es csapatok. Ha megnézzük, ilyen felépített dolgaink nem voltak az előző években. Az Illés Akadémia például ebben nagyon jó. Az ő játékosaik Soprontól kezdve több helyre ki vannak helyezve, tudnak fejlődni és lehet, hogy onnan kerülnek vissza az első osztályba.

A DP azt szeretné látni, hogy utánpótlásból hogyan vezet az út a felnőtt csapatba. Ebben nagyon nagy szerepet tölt be és ezzel megint erősödni fogunk, hogy elindult az NB III-as csapat. Tavaly nyáron hat játékossal indultunk neki, de most már ott tartunk, hogy vagyunk ott 13-14-en úgy, hogy most már az NB I-es keretben is vannak olyan fiatalok, akik még az NB III-ban is játszhatnak, és az NB I-es csapattal edzenek. Akik Vitelki Zoltántól, az U19-ből felkerültek, ezek már nem 21 éves srácok, mint az előző évben voltak, hanem zömében 98-as születésű játékosok. Ez pedig azt jelenti, hogy még Vitelki Zoltánnál is játszhatnak. Most jutottunk el oda, ami az angoloknál, a hollandoknál kiválóan működik, hogy ha például Horváth Ferenc nekem azt mondja, hogy ez a két fiú velem edzett, de a hétvégén csak a padra tudom leültetni, akkor inkább jöjjenek vissza hozzám, és ha kiszorít a csapatból két 98-as játékost, akkor azok meg vissza tudnak menni, játszani az U19-be. De mindenki eggyel magasabb szinten edz. Az kellene, hogy ezek az átjárások teljesen beálljanak és ehhez elengedhetetlen volt a csapatlétszámok beállítása.

Ez nem ment teljesen zökkenőmentesen…

Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy amióta kimentek az értesítő levelek, hogy ki került be az elitképzésbe, illetve kik vehetnek részt a labdarúgó képzési programban, vagy választhatják a Volánt, azóta nagyon nagy a nyomás rajtunk. Voltak elvtelen próbálkozások is szülők részéről, hogy a gyerek bekerüljön az elitképzésbe. Miklós is és én is szilárdan kitartunk az elhatározásunk mellett, mert ha egy ilyennek is engednénk, az egész rendszer bedőlne. Azt gondolom, hogy nem ránk kell haragudni emiatt, hanem inkább amiatt, hogy ez nem történt meg már sokkal régebben.

Ha ezt nem tudjuk véghezvinni, bármekkora is az ellenállás, akkor ne várjunk fejlődést. Ez az alapja annak, hogy rendezett létszámok legyenek. A csapatokon belüli túlzott létszám is egy nagyon komoly kritika volt velünk szemben az audit során. A DP-nak is elvárása, hogy legyen kilépési- és belépési stratégia. Az az érdekes, hogy amikor Angliában kérdeztek a DVTK Akadémiáról azt nem értették, hogy akarhatunk játékosokat nevelni az első csapat számára, ha tejesen vegyes képességű csapatokkal dolgoznak az edzőink. És azt sem értették, hogy miért nehéz felfelé játékosokat edzetni, versenyeztetni, mikor a klub és a játékos érdeke sokkal fontosabb az adott korosztály eredményességével szemben.

Az edzők számát elegendőnek tartod ahhoz, hogy minőségi munkát lehessen végezni?

Növelni kellett a létszámot. Ezért hoztuk ide Kazincbarcikáról Vincze Richárdot, aki egy A-licences edző. Nagy öröm számomra, hogy - miután Szalma Pál az utánpótlásból fel tudott kerülni a felnőtt csapathoz, mert igény tartott rá Egervári Sándor, és Horváth Ferenc is -, be tudtuk hozni a rendszerbe kapusedzőnek Pallai Gábort, akinek nagyon erős diósgyőri kötődése van, imádja a klubot. Az erőnléti stábot pedig Dobos Attilával erősítjük meg, akit azt hiszem, nem kell különösebben bemutatni a szurkolóknak. Ő az MLSZ legmagasabb fokozatú erőnléti edzői képesítését szerezte meg néhány hete. Ahogy már korábban említettem lesz egy nagyon jól felszerelt konditermünk, ahol számítógépes analíziseket is fogunk tudni majd csinálni. Ez azért is szerencsés, mert a mérési adataink összevetése is sokkal eredményesebb lesz így. Egy átlagot, vagy egy játékosnak az adatait sokkal jobban fogjuk tudni összehasonlítani.

Azt is ki kell emelnem, hogy például Fuhrmann Eszter révén van egy kiváló fizioterapeutánk is, akinek spanyol tapasztalatai is vannak és nagyon jól ért az új gépekhez. Az is kritika, a magyar labdarúgás felé, hogy a labdarúgó specifikus fizioterapeuta képzés nagyon gyerek cipőben jár. Szerencsére ebben is nagyot tudtunk előre lépni olyan eszközparkot sikerült beszereznünk, ami nagyban segíti az ez egészségügyi stábunk munkáját. Rendelkezésünkre áll egy lökés hullám terápiás gép, egy lágy lézer gép, egy alsó végtag kompresszió terápiás gép, egy ultrahang és elektor terápiás kombinált gép, két darab mágnes terápiás gép és mágnes ágy, és két darab TENS készülék, és két darab game ready (hideg kompresszió terápiás gép), és ezek mellett sikerült beszereznünk egy Krio szaunát is ezek megközelítőleg 30 millió forintba kerültek. Ezek az eszközök jelenleg a piacon elérhető legújabb és legmodernebb eszközök. Nagyon sok minden történik a háttérben, csak ezt egyik pillanatról a másikra nem fogja senki észrevenni.

Visszatérve Dobos Attilára. Az erőnléti edzőnk, Egri Attila elkészített egy olyan erőnléti programot, ami a legkisebb kortól folyamatosan felkészíti a gyereket és ebben próbálunk azokra a mozgáshibákra vagy típushibákra koncentrálni, amik az elmúlt években kijöttek. A grundok megszűntek, az iskolai testnevelés pedig nem igazán a fociról szól, ezért itt kell nekik többet adnunk. Dobos Attilának az lesz a feladata, hogy a középső szekcióban (U10-U15) elkezdje javítani azokat a hibákat, akár egyénileg, akár kiscsoportban, akár csapatedzésen belül, amiknek meg kell szűnniük addigra, amikorra a gyerek felkerül a felső szekcióba. Azt, hogy Attila diósgyőri kötődésű, már csak hab a tortán, ilyen szakembereket nagyon nehéz szerezni ma Magyarországon. Az ő belépése egy nagyon nagy előrelépés az életünkben.

Mennyire látod azt az edzőkön, hogy befogadóak az új ismeretekre?

Azt látom, hogy befogadóak. Azt látni kell mindenkinek, hogy a futball átalakult, most már nem egy hobbi dolog, már nem elegendő, hogy bejövök, megtartom az edzést, és hazamegyek. Itt kell lenni, elemezni kell, rajzolóprogramon kell dolgozni. Nagyon jó, hogy az edzői irodában sokat vannak együtt, folyamatosan gondolatokat cserélnek. Olyan edzőink vannak, mint Vitelki Zoli, aki egy nagyon nagy tudású edző, a legmodernebb módszereket alkalmazza, folyamatosan képzi magát. Ott van Kriston István, aki az U17-es csapatunk edzője lesz, mellyel megpróbálunk feljutni a nyolccsapatos elitbajnokságba. Ehhez most a klub megad minden feltételt, mert az U17-es csapat esetleges sikere magával vinné az U19-es és az U16-os csapatot is. Nagy dolog, hogy ők főállásban itt vannak, és azok a fiatalabb edzőkollégák, vagy az idősebb rókák látják ezt és próbálják az új dolgokat beépíteni a saját munkájukba. Tudom, hogy ez nem minden esetben könnyű, hiszen más módszereket alkalmaztak korábban, de ők is sokat szeretnének tenni a DVTK sikeréért. Nyilván, ha nem tudunk átállni teljes mértékben az új módszerekre, akkor változásokra lesz szükség és ezt ők is tudják.

Az edzőknek milyen rendszerességgel történik az elméleti felkészítése?

Minden hétfőn reggel edzői értekezlettel kezdünk. Itt megbeszéljük a heti teendőket és emellett mindig van egy téma, ami mostanában rendszeresen a Double Pass által feltárt hiábák javítására fókuszál. De emellett nyilván megbeszéljük, a felmerülő problémákat most már itt az étterem, ezért Holman Erika elmondja, ki mikor eszik, milyen igények, milyen problémák vannak. Szintén minden héten a középső és az alsó szekció edzői is összeülnek ahol kifejezetten a heti szakmai programot beszélik meg az edzők együtt terveznek együtt gondolkoznak. A mai labdarúgásban már elengedhetetlen a team munka. A DP-nál az is probléma volt, hogy az elmúlt három évből visszamenőleg az edzői értekezletekről nem volt jegyzőkönyv. Ilyenekért is lehet mínuszt kapni. Most már van jegyzőkönyvvezető, minden dokumentálásra kerül és megy fel a Match meeting rendszerbe. Azt mondta a DP, hogy ha a Match meeting jól működik nálunk és legközelebb jönnek, adunk nekik egy hozzáférést a rendszerbe történő belépéshez, akkor nem kell a papírokat mutogatni.

Milyen az aránya a fő- és a mellékállású edzőknek?

Jelenleg 15 főállású edzőnk van. Próbálunk most már arra törekedni, hogy aki főállású, az jöjjön be reggel, legyen itt, itt dolgozzon, kommunikáljon. Ez egy nagyon-nagyon nagy előrelépés, aminek hosszú távon komoly előnye lesz. Ezt most kezdik megszokni, mert eddig nem ez volt a gyakorlat. Nem azért nem volt, mert nem akarták ezt, hanem azért, mert nem is volt velük szemben elvárás. Most elvárás. Aki nálunk főállású edző, az jön reggel, eltölti itt a nyolc óráját, dolgozik, fejleszti magát. Ha én azt mondom, hogy szerdán nézzünk egy rögzített szituációt vagy egy új taktikai elemet, akkor arra itt kell lenniük az épületben.


Folytatjuk…


Double PASS Hungary Globális jelentést ide kattintva tudod megtekinteni >>>>>



És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.