Banner

A nemzetközi tapasztalatokra is figyel a DVTK LA

Szerző: objektív | 2020-01-28 16:46:00

Két és fél napot töltött Diósgyőrben Chris Docherty, a kínai labdarúgó-utánpótlás fejlesztésért felelős koordinátor-helyettes, aki korábban részt vett a Horvát Labdarúgó Szövetség (HNL) képzési tervének összeállításában is.

Chris Docherty: Kiváló infrastruktúra és kemény munka

- Milyen céllal érkeztél Diósgyőrbe?
- A látogatásom során igyekeztem megismerni a képzés módszerét, és ezután olyan ötletekkel szolgálni, amelyeket a későbbiek során hasznosítani tud a DVTK Labdarúgó Akadémia vezetése. Elsősorban azokra a területekre koncentráltam, amelyeket korábban behatóan tanulmányoztam: a motorikus képességek és a döntéshozatali képességek gyorsaságának fejlesztése, illetve egy sportoló testalkatának és izomzatának hosszú távon történő fejlődésének a vizsgálata.
Már érkezésem előtt megosztott velem néhány - minden részletre kiterjedő - anyagot az intézményről és az előttük álló kihívásokról Fogarasi Zoltán akadémia igazgató. Ezek és a személyes tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy már eddig is hatalmas munkát végeztek el az itt dolgozók, de még mindig akad sok olyan tennivaló, amivel még magasabb szintre kerülhet a képzés az akadémián.

- Mennyire lehet felhasználni a Skóciában és Kínában szerzett tapasztalatokat?
- Skócia és Magyarország sok tekintetben hasonló. Mindkét helyen imádják a labdarúgást, sikeres a múlt, de a jelen kevésbé. Korábban a skót válogatottat is magasabban jegyezték, persze nem annyira, mint a kétszer is világbajnoki döntőt játszó magyar válogatottat, és nekünk is kiváló labdarúgóink voltak. Mostanában azonban elkerül a siker, legutóbb az 1998-as világbajnokságon szerepelt a skót válogatott. Mindkét szövetség igyekszik fejleszteni a labdarúgást. Először a skót labdarúgó szövetség alkalmazottjaként hallottam a magyar futball felemelkedését szolgáló erőfeszítésekről egy egymás elleni korosztályos válogatott találkozó előtt, és most minderről a saját szememmel is meggyőződhettem.

- És Kína?
- Kína egészen más világ, nincs futballtörténelme, és futballkultúráról sem beszélhetünk. Ott éppen ez a feladat, nekünk kell megteremteni a futballkultúrát, és azt a szenvedélyt, ami a világ minden táján körülöleli a labdarúgást. Hogy a feladat nagyságát érzékeltessem: Európában, Afrikában és Amerikában, ha egy gyerek focizni akar, akkor a szülei többnyire engedik, ezzel szemben Kínában a szülők sokkal jobban meghatározzák a gyerek szabadidős tevékenységét, ezért elsősorban nem is a fiatalokat, hanem a szülőket kell megnyerni a focinak. Ugyanakkor a kínai labdarúgó szövetség nagyon ambiciózus, azt tűzték ki maguk elé, hogy a labdarúgás legyen a legnépszerűbb sportág az országban, emeljék világszínvonalúra az utánpótlás-nevelést, ami majd segíti megvalósítani a “kínai álmot”, azaz a világbajnoki cím elhódítását.

- Visszatérve Diósgyőrbe, milyen tapasztalatokkal távozol?
- Lenyűgöző az infrastruktúra! Csodálatos a stadion, minden igényt kielégít az edzőközpont, az ősszel átadott DVTK Medical Center pedig olyan lehetőséget teremt a sporttudományos háttérmunkához, amiről a világ nagy részén álmodni sem mernek. Amennyiben az infrastruktúrát, az erőforrásokat kemény munkával kombináljuk, annak biztosan meg lesz az eredménye. Kiváló elképzeléseket és szakembereket ismertem meg, bízom benne, hogy az ötleteimmel én is hozzá tudok járulni a DVTK Labdarúgó Akadémia élmezőnyhöz történő felzárkózásához.

Olvasd el a teljes cikket >>>

forrás, fotó: dvtk.eu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2. vebgy* |Válasz erre: 1. Borsodi Bányász
2020-01-28 21:46:22 Fekete öves, Veterán
Csakhát sosem nyernek...
2020-01-28 19:58:33 Fekete öves, Veterán
Kínát nem biztos, hogy ki kellene képezni, mert, ha egyszer nyernek egy vb-t, akkor utána lehet, hogy csak a második helyért fog menni a harc. Gyerekből, van bőven, ha mind játszik, akkor olyan lesz a foci, mint most a könnyűzene nagyon nagyon sok magas színvonalú zenész lett kínai.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...