Banner

A légiósszabály útvesztőjében

Szerző: dfcwolf | 2017-01-19 06:48:00

AZ ÚJ TREND – HATÁRON TÚLI MAGYAR KISZEMELTEK

A honi átigazolási piacon ezen a télen új trend van kialakulóban, egyre több csapat szeretne határon túli magyar labdarúgókat szerződtetni. Gyirmóton Veres Szilárd a kiszemelt, a DVTK a szintén erdélyi Fülöp Istvánnal és a dunaszerdahelyi Szarka Ákossal erősödhet, és nem lennénk meglepve, ha a sor további játékosokkal folytatódna.

Az új trend alighanem összefügg azzal, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) az elmúlt időben többször is változtatott azon a szabályon, hogy ki számít légiósnak, aminek ugyebár az úgynevezett légiósajánlás miatt van jelentősége. A legfrissebb szabályozás szerint a határon túli magyarok még abban az esetben sem minősülnek légiósnak, ha nincs magyar állampolgárságuk.

De ne szaladjunk ennyire előre, érdemes végignézni, hogyan változott a szabályozás az elmúlt egy évben. Hogyan próbált bezárni az MLSZ a módosításokkal bizonyos kiskapukat, és hogyan nyílt meg ezzel együtt egy másik...

KI NEM SZÁMÍT LÉGIÓSNAK? – SZABÁLYVÁLTOZTATÁSOK SORA

A 2015–2016-os szezonban még így fogalmazta meg az MLSZ a hazai nevelésű játékosok, vagyis nem légiósok körét: hazai nevelésű játékos az a labdarúgó, aki az MLSZ versenyrendszerében 21 éves koráig legalább hat félévben játszott U15-ös és e fölötti korosztályokban vagy a FIFA szabályai szerint részt vehet a korosztálya szerinti magyar válogatottban.

Ez a szabály eredményezte azt, hogy a klubok egymás után elkezdték honosítani a külföldi, felnőtt korú futballistákat, hiszen a magyar állampolgárság megszerzésével jogosulttá váltak arra, hogy a magyar nemzeti csapatban is szerepeljenek (ha korábban más válogatottban nem játszottak tétmeccset), ezzel pedig, a fent idézett utolsó kitételnek megfelelően már nem számítottak légiósnak az NB I-ben.

Az MLSZ az új idény nyitánya előtt módosított a szabályon. A „hazai nevelésű" megnevezést „hazai"-ra cserélte és a júniusban kiadott elnökségi határozat (ELN – 56/2016, június 6.) ide vonatkozó megfogalmazásának számunkra legfontosabb, b. pontja kimondta, hazai játékos az – ha az egyéb, a. és c. pontban rögzített kritériumoknak nem felelt meg –, aki „születése óta magyar állampolgár, ide értve a magyar felmenőkkel (szülő vagy nagyszülő) rendelkező játékost".

Ezzel, hogy bekerült a szabályba a „születése óta magyar állampolgár" kitétel, sikerült bezárni az egymást követő honosítások kiskapuját. Igen ám, de ezzel a határon túli magyarok előtt is bezárták az ajtót, ők ezen megfogalmazás alapján légiósnak számítanak (egészen addig, amíg a magyar válogatottban nem mutatkoznak be – erről szól a c. pont).

Ezért még a nyáron újabb változtatás következett, kikerült a szabályból az állampolgárság elől a júniusban betoldott „születése óta" kitétel (viszont a magyar felmenő feltétel megmaradt, ami a korábbi honosítási lázat továbbra is korlátozta). A jelenleg is hatályban lévő Labdarúgás Versenyszabályzatában (LVSZ 3/2016) már így szerepel a meghatározás:

„Hazai labdarúgók csoportjába az a labdarúgó kerül besorolásra, aki az alábbi feltételeknek megfelel: 21 éves kor alatt egy vagy több MLSZ tag sportszervezetben legalább 3 évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos volt; vagy játszott legalább egy hivatalos mérkőzésen az MLSZ valamely válogatottjában; olyan magyar állampolgár, aki magyar felmenő szülővel vagy nagyszülővel rendelkezik; és a FIFA szabályai szerint jelenleg is jogosult a magyar válogatottban való részvételre."

ELOLVASOM AZ EGÉSZET>>>

forrás: nso.hu
fotó: vagy.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
3. vebgy*
2017-01-21 20:33:24 Fekete öves, Veterán
Az a lenyeg, hogy ezek szerint is Szarka es Fulop futballmagyar.
2. tabak |Válasz erre: 1. tb
2017-01-19 11:39:58 Piros öves, Őstag
Igen, most már én is azt gondolom, hagyni kéne ezt az egészet és az ifi támogatást tolni még jobban. De csak a magam véleményváltozását is figyelve, azt gondolom, hogy a puding próbája az evés, megkóstoltuk, ki lehet köpni. :) Talán most már nem fenyegetne minket az a veszély, hogy noname idegenlégiósok hada próbáz minden atigazolásiban, Hemi bá se hozna húsz feketét biznisznek, nála már működik a fiatal cucc, most is adott el kettőt jó pénzért, neki már ez jobban megéri. Talán még fenntartják valameddig és vissza lesz vonva ez a támogatási forma, ha majd lesz elég magyar fiatal srác. Mondjuk köthetnék egyébként a légiós leigazolásához azt is, hogy válogatottság szám, vagy legalább u19-21 válogatottság szám, akkor sem lenne annyira híg a felhozatal mint anno volt, pl mikor a "délolasz" Michel Maki megjelent Miskolcon próbajátékra. :)))
1. tb
2017-01-19 10:55:12 Piros öves, Őstag
Fingfűrészelés. A cél támogatható, de az eszközt szemmel láthatóan nem találják.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...