Banner

A Jegesmedve csoda nyomában

Szerző: Jáborcsik András | 2018-12-29 15:04:00

Meglehet, sokan megkérdőjelezik majd a címben szereplő csoda jelzőt, de számomra az a teljesítmény, az a mutatott játék, amit a Jegesmedvék az utóbbi időszakban produkálnak, csodaszámba megy. A néhány napos pihenőt kihasználva a hockeyslovakia.sk oldalnak köszönhetően nézzünk egy kicsit a számok mögé és kíséreljük meg megfejteni a "csoda" hátterét.


A 16. fordulót követően a Jegesmedvék 4-0-3-9-es mutatóval, 38-59-es gólaránnyal a tabella utolsó előtti helyén tanyáztak és csak a szlovák U20-as válogatottat előztük meg. Október végén a megszerezhető pontok mindössze 31,25%-át szereztük meg.

November közepén Egri István, a DVTK Jegesmedvék elnöke így nyilatkozott a "Folyamatosan fejlődik a csapat" című interjúban:

Nekünk most már van 22 pontunk, olyan 40% körül állunk. Ha 50%-on tudnánk teljesíteni, akkor az maga lenne a csoda, mert az garantáltan rájátszás helyet jelentene. Akár mondhatnám is azt, hogy jól állunk, mert csak tíz százalékkal vagyunk alatta. Viszont, ha magát a játékot, a mérkőzéseket nézzük, és nemcsak az eredményeket, akkor azt lehet mondani, hogy nagyon kevés olyan mérkőzés volt, amin annyira egyértelműen megvertek volna minket. Glen is úgy véli, hogy az augusztus végi DVTK utcahosszal volt lemaradva a maihoz képest. A csapat rengeteget fejlődött, rengeteget gyorsult és ha már Glen is kimondja azt, hogy néhány meccsen már teljesen fel tudtuk venni a versenyt gyorsaságban az ellenfelekkel, akkor az biztosan úgy is van. És ez a legfontosabb, mert ennek a ligának az egyik legnagyobb értéke a tempó, a gyorsaság.

A vasárnapi, Nitra elleni győzelmet követően 15-3-4-14-es mutatóval rendelkezik a gárda, vagyis az összes megszerezhető pontok 50,92%-át zsebeltük be. A fejlődés elképesztő.

Ha a 16. forduló utáni, csak a DVTK Jegesmedvék játékosait tartalmazó kanadai táblázatot összevetjük a legutóbbi, a 36. fordulóban lejátszott mérkőzés után táblázattal, sok érdekességet lehet felfedezni. A sikerben több tényező is szerepet játszott. Hogy mik voltak ezek?

A csapat vezére, Vas Jankó állandósította remek formáját és a 22. helyről a 7. helyre küzdötte fel magát a táblázaton. 25 asszisztjával holtversenyben a 3. helyen áll a Tipsport Liga játékosai között.

Legeredményesebb légiósaink, Rasmus Kulmala és Ziga Pance tartósították formájukat, mindketten szorgalmasan gyűjtögetik a pontokat és tartják a 20. hely körüli helyezésüket.

A legszembetűnőbb javulás kapitányunk, Magosi Bálint esetében fedehető fel. A 16. fordulót követően még a 75. helyen szerénykedett a Liga kanadai táblázatán, ma pedig már az igen előkelő 12. helyen találjuk 82-esünket. A legutóbbi 20 meccsen nem kevesebb, mint 25 pontot szerzett és 18 találatával a Liga gólvágóinak 4. helyére küzdötte fel magát.

Magó nevéhez fűződik a Liga leggyorsabb gólja is. A szeptember 16.-án lejátszott, Zsolna elleni mérkőzésen a 13. (!) másodpercben talált be kapitányunk a vendégek kapujába. Ráadásul ő az egyike a Tipsport Liga azon 8 csatárának, akik mesterhármast értek el. Magosi a a 11.20.-án lejátszott, Zsolna elleni találkozón köszönt be háromszor a vendégeknek.

Szembetűnő a javulás a kanadai légiósaink, Alexis Loiseau és Ryan Harrison esetében is. Alexis október végén még csak a 106.pozíciót foglalta el a Liga kanadai táblázatán, ma pedig már a 37. Ryan pedig a 120. helyről jött fel a 70.-re. Mndketten elsősorban az asszisztokban jeleskedtek.

Galanisz Nikandrosz ugyan "csak" 5 pontot szerzett ugyanebben az időszakban, de a formajavulás nála is igen szembetűnő. Nagyon fontos, mérkőzést eldöntő gólt szerzett, rengeteget dolgozik a pályán, benne van az emberhátrányos és az emberelőnyös sorban is, a MAC elleni, Somogyinak adott gólpassza pedig egészen elképesztő volt.

Az utóbbi hetek remek szereplésében elévülhetetlen érdemei vannak Vay Ádámnak is, aki 95,9%-os védési hatékonysági mutatójával jelen pillanatban a Liga legjobb formában levő kapusa. Az ő teljesítményét lentebb részletezzük.

A bal oldali táblázat a 16. forduló utáni, a jobb oldali pedig a jelenlegi kanadai táblázatot mutatja.


A gólok, a lövések számát és megoszlását tartalmazó táblázat érdekes adatokat mutat. Ha az U20-as válogatott mutatóit figyelmen kívül hagyjuk, az látható, hogy a két magyar csapat, a MAC és a Jegesmedvék csapata küldi a legkevesebb (969 illetve 975) lövést az ellenfelek kapujára a ligában. A kevés lövés viszont nem jelent feltétlenül kevés gólt, hiszen a lövéshatékonysági mutatót tekintve a MAC áll a táblázat élén 10,42%-os hatékonysági mutatóval, a DVTK Jegesmedvék csapata pedig 5. a rangsorban 9,95%-os lövéshatékonysági mutatóval.

GP:meccsek száma, G:gólok száma, ESG:gólok egyenlő létszámban, PPGF: gólok emberelőnyben, PP2GF: gólok kettős előnyben, SHGF: gólok emberhátrányban, SH2GF: gólok emberhátrányban, OTG: gólok hosszabbításban, ENG: üres kapus gólok száma, PSG: büntetőből szerzett gólok, SHOTS: kapura lövések száma, SOG PCT: Lövéshatékonysági mutató.


Kapusaink összteljesítményét tekintve a 6. helyet foglaljuk el a tabellán. Ennek megfelelően a 92,38%-os védési hatékonysági mutató az Adorján, Duschek és Vay trió teljesítményét fejezi ki.

GP: meccsek száma, G: összes kapott gólok száma, SOGA: ellenfelek összes kapura lövéseinek száma: GA_G: üres kapus gólok nélküli kapott gólok száma, SOGA_G:, üres kapus lövések nélküli kapura lövések száma, SVS: védések, SVS_PCT: védis hatékonyság, PGA: büntetőből kapott gőlok, SO_SOGA: SO_GA, SO_SVS

A lövéshatékonysági mutató a mentések számának az üres kapus lövések nélküli kapura lövések számával való osztással került kiszámításra (SVS / SOGA_S).


Remek hír a Jegesmedve rajongók számára, hogy a hálóőrök egyéni listájának élén a DVTK Jegesmedvék kapusa, Vay Ádám áll. Kapusunk pazar mutatói igazolják, hogy milyen remek lépés volt leigazolni a csapat nélküli kapust a szezon közben. 95,9 %-os védési hatékonysági mutatója egészen fantasztikus, rajta kívül csak az érsekújvári Andrej Kosaristan és a Trencsén kapusa, Michael Valent tudott 5-5 meccset lehozni kapott gól nélkül.

Adorján Attila a lista 14. helyén található, aki a bajnokság elején abban az időszakban védte a csapat kapuját, amikor a védelmünk még nem állt ilyen szilárdan a lábán és a kapott gólok tekintetében sokkal rosszabbul álltunk.

Year of birth: születési év, Team: Csapat, GP: lejátszott meccsek, W: Győzelem, WOT: győzeleem hosszabbításban, L: vereség, LOT: vereség hosszabbításban, SOGA: üres kapus lövések nélküli kapura lövések száma, GA: kapott gólok, GAA: kapott gólok meccsenkénti átlaga, SVS: védések száma: SVS_PCT: védési hatékonyság, MIN: pályán töltött idő percben, SO: nulla kapott góllal lehozott meccsek száma.


A következő táblázat az emberelőnyös helyzetek kihasználásának hatékonyságát szemlélteti. 17,02%-os mutatóval a lista 7. helyén találhatók a Jegesmedvék, akik 141 emberelőnyös lehetőségből 24-szer találtak be az ellenfelek kapujába. A mezőnyből a besztercebányai csapat emelkedik ki 26,32%-os mutatójával. Ők 152 előnyös szituációból 40 gólt ütöttek, ezzel ők a leghatékonyabbak az emberelőnyök kihasználást tekintve.

A számok azt mutatják, hogy a két magyar csapat, valamint a Detva kapta a legkevesebb emberelőnyt a Tipsport Liga eddig lejátszott meccsein, a MAC Újbuda 139, míg a DVTK Jegesmedvék 141 alkalommal játszott emberelőnyben, míg a lista első helyezettje, a Nyitra 171-szer támadhatta az ellenfelek kauját előnyben. A különbség azért eléggé szembetűnő.

Figyelmeztető jel, hogy emberelőnyös szituációban 4 gólt is kaptunk, ami az egyik legrosszabb mutató a Liga csapatai között.

GP: lejátszott meccsek, PPOP: emberelőnyök száma, PP_TIME: emberelőnyben játszott idő, PPGF: emberelőnyös gólok száma, PP_PCT: emberelőny kihasználás hatékonysági mutatója, PPGA: emberelőnyben kapott gólok száma, PP2OP: kettős emberelőnyök száma, PP2_TIME: kettős előnyben töltött idő, PP2GF: kettős emberelőnyben szerzett gólok száma, PP2_PCT: kettős emberelőny kihasználás hatékonysági mutatója, PP2GA: kettős emberelőnyben kapott gólok száma.


Az emberhátrányos védekezés hatékonyságát tekintve 83,09%-os mutatóval a 6. helyet foglalják el a Jegesmedvék a tabellán. Ugyanezen mutatót tekintva a másik magyar csapat, a MAC a lista legvégén található 79,87%-os hatékonysági mutatóval. Az eddig lejátszott 36 mérkőzésen összesen 502 percet, átlagosan 13,94 percet töltöttünk a büntetőpadon. A fiúkat dícséri, hogy emberhátrányban is bátran támadják az ellenfelek kapuját, amit a hátrányban szerzett 4 gólunk is igazol. Ebben a mutatóban a kassai csapat magasan kiemelkedik a mezőnyből, akik nem kevesebb, mint 8 találatot szereztek emberhátrányban.

GP: lejátszott meccsek, PIM: büntetések percben, AVG: büntetések átlaga meccsenként percben, SHOP: emberhátrányok száma, SH_TIME: emberhátrányban játszott idő, SHGA: emberhátrányban kapott gólok száma, SH_PCT: emberhátrányos védekezés hatékonysága, SHGF: emberhátrányban ütött gólok száma, SH2OP: kettős emberhátrányok száma: SH2_TIME: kettős emberhátrányban töltött idő, SH2GA: kettős emberhátrányban kapott gólok száma, SH2_PCT: kettős emberhátrányos védekezés hatékonysága, SH2GF: kettős meberhátrányban ütött gólok száma.


Azt, hogy Glen Hanlon vezetőedző mennyire megszilárdította a csapat védekezését, mi sem bizonyítja jobban, hogy a DVTK Jegesmedvék játékosai kapták a legkevesebb 2 perces kisbüntetést a Tipsport Liga eddigi mérkőzésein. A táblázat szerint a piros-fehérek játékosai 146 alkalommal érdemeltek ki kisbüntetést az eddig lejátszott találkozókon.

GP: lejátszott meccsek, PIM: büntetések percben, AVG: AVG: büntetések átlaga meccsenként percben, SHOP: emberhátrányok száma, SH_PCT: emberhátrányos védekezés hatékonysága, SH2OP: kettős emberhátrányok száma, SH2_PCT: kettős emberhátrányos védekezés hatékonysága, P2: 2 perces büntetések száma, P5: 5 perces büntetések száma, P10: 10 perces büntetések száma, P20: végleles büntetések száma: P25: eltiltásos büntetések száma.


Az egyik mutató, amelyen a továbbiakban mindenképpen javítani szükséges, az a megnyert bulik száma. Ebben a tekintetben a 9. helyen állunk 50,52%-os mutatóval. A számok szerint 2019 buliból 1020-at hoztunk el, a megnyert bulik száma pedig csak nagyon kicsivel van 50% fölött.

GP: lejátszott meccsek, PTS: pontok száma, G: gólok száma, GA: kapott gólok száma, FOW: megnyert bulik száma, FOL: vesztett bulik száma, FOT: bulik száma összesen, FOW_PCT: megnyert bulik hatékonysági mutatója.


A megnyert bulik számát tekintve a Jegesmedvék egyik legjobbja, Vas János áll a lista élén, aki nem kevesebb, mint 405 párharcot nyert meg. Jankó az a játékos, aki a Liga valamennyi játékosa közül a legtöbbször, összesen 717 alkalommal nézett farkasszemet az ellenfelekkel bedobáskor. A bulik elhozatalának hatékonyságában csak Matej Cesik, Eric Faille Milan Kytnar és Jared Brown előzi meg huszonegyesünket.

A besztercebányai Matej Cesik 64,57%-os mutatója egészen tiszteletet parancsoló, még akkor is, ha "csak" 446 alkalommal állt fel eddig bedobáshoz.

Year of birth: születési év, Team: Csapat, POS: poszt, GP: lejátszott meccsek, G: gólok száma, A: gólpasszok száma, PTS: pontok száma összesen, PIM: büntetések, S: lüvések száma, FOW: megnyert bulik száma, FOL: vesztett bulik száma, FOT: összes bulik száma, FOW_PCT: buli elhozatal hatékonysága, MIN: Jégidő.


forrás: hockeyslovakia.sk




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2018-12-26 15:31:13 Fehér öves, Lelkes újonc
TALÁN ANNYIT TENNÉK HOZZÁ AZ EGÉSZ ELEMZÉSHEZ, A GÁRDA MOST ÉRET ÖSSSZE KÖSZÖNHETÖ EGY REMEK EDZÖNEK ,ÉS A JÁTÉKOSOK HOZZÁ ÁLLÁSÁSÁNAK.AZT HISZEM ERRE MÉG AZ ELLENFELEK SEM SZÁMOLTAK ,HOGY IGY FELL FEJLÖDÜNK HOZZÁJUK HAJRÁ MACIK!!!
3. Geotic |Válasz erre: 1. forzadvtk78
2018-12-25 22:35:32 Piros öves, Őstag
Most rosszindulatúan azt mondom, alig vártam az új dobost...
2. abori
2018-12-25 21:34:10 Lila öves, Fanatikus tag
Bandi! Hogy nincs jobb dolgod karácsonykor?:))) Köszönjük, remek volt szemezgetni az adatokat. További szép Karácsonyt! Vagy munkát?:)
2018-12-25 20:34:15 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Levegőért kapkodva az ötödik töltött káposzta és a 10. bejgli között élmény volt olvasni ezt a hiánypótló összegzést!
Köszi András!
Kellemes Ünnepeket!
Látom azért a hoki téged is beszippantott rendesen!
Határ tényleg csak a csillagos ég! (pláne az új dobos utánpótláskorú vezérszurkolóval)
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...