Banner

4. legmagasabb költségvetéshez 10. legértékesebb keret

Szerző: Jáborcsik András | 2018-07-18 19:59:00

Néhány nappal ezelőtt egyik olvasónk tette a bogarat a fülembe, amikor kommentjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a transfermarkt.de oldal a 11. helyre rangsorolta csapatunkat a játékosok becsült összértékét tekintve. Arra gondoltam, hogy érdemes lehet egy kicsit jobban körbejárni ezt a témát, hiszen a DVTK költségvetése, valamint a csapat táblázaton elfoglalt helye és a játékosok becsült összértéke finoman fogalmazva sincs arányban egymással.


Az írás tegnap esti megjelenését követően korxi és csubakka kritikaként rótta fel felém, hogy a 2017-es költségvetést ne a 2018-as keret összértékéhez hasonlítsam, ezért elfogadva észrevételeiket, átszerkesztettem az eredeti írást és korrigáltam a címet. Túl sok munkám nem igazán volt vele, hiszen csak a képek sorrendjét kellett felcserélnem, mivel a cikk végén az NB1-es csapatok 2018-as kereteinek összértékét valamint a DVTK mostani keretének legértékesebb játékosait bemutató táblázat is megtalálható volt.


Következzék tehát a 4. legmagasabb költségvetéshez 10. legértékesebb keret írás:



Bevezetőként a qubit.hu-n megjelent, "10 ábra, ami mindent elárul a magyar fociba áramló pénzekről" című, 2018.07.06-án megjelent írásban található diagramot ajánlom olvasóink figyelmébe. Eszerint a DVTK becsült költségvetése, a maga 2,2 milliárd forintjával az NB1 12 csapata közül a 4. legmagasabb volt 2017-ben.

A qubit.hu cikke kiemeli, hogy "a Ferencváros 5,3 milliárdos és a Videoton 4,4 milliárdos becsült büdzséje teljesen elszakadt a mezőny többi részétől, így nem meglepő, hogy a bajnokságban csak a bronzérmes kiléte volt a kérdés. A Fradi számára biztosan csalódás, hogy 20-25 százalékkal több pénzből gazdálkodva is be kellett érniük az ezüstéremmel a Vidi mögött. "

A qubit.hu a költségvetések becslésekor a szokásos képletet vette elő: Árbevétel + Egyéb bevétel - Adózott eredmény.


Az NB1-es csapatok tavalyi kereteinek becsült összértékét bemutató táblázat szerint a lista első két helyén álló csapat, a Ferencváros és a Videoton játékosainak összértéke szinte teljesen megegyezett. Mivel a zöld-fehérek esetében 33, míg a fehérváriak esetében 38 játékost vettek figyelembe, a Fradi játékosainak átlagos értéke 61 ezer euroval meghaladta a Videoton keretének átlagos értékét.

Őket nem sokkal lemaradva követte a felcsúti utánpótlásnevelő központ keretének összértéke (12,45 millió euro). A két listavezető keretének összértéke csaknem háromszorosa a sor végén kullogó csapatoknak, köztük a DVTK-nak, a sort záró Balmazújváros esetében meg is haladja a hármas szorzót.

A DVTK tavalyi keretének becsült összértékét a 10. helyre rangsorolta a 12 csapatos magyar élvonalban a mértékadónak nevezett transfermarkt.de. Csak két csapatot, a Paksot és a kiesett Balmazújvárost előztük meg e tekintetben.

Rajtunk kívül talán még a Vasas és a Paks példája szemlélteti leglátványosabban, hogy a keret összértéke és a táblázaton elfoglalt helyezés között nem feltétlenül kell arányosságot keresni. Érdekesség, hogy Vasas majd 9 millió euros költségvetésével nem tudta elkerülni a kiesést, még úgy is, hogy a játékosok átlagosértékét tekintve is a 4. helyen voltak.

A játékosok átlagos értékét tekintve (utolsó oszlop) viszont az utolsó előtti helyen végeztünk 174 ezer euros átlaggal. Ebben csak a kiesett Balmazújváros tudott alacsonyabb értéket felmutatni.


A következő táblázat a DVTK tavalyi keretének legértékesebb játékosait mutatja be. Ha ezt a sorrendet összevetjük a lentebb látható idei adatokkal, azt szűrhetjük le, hogy a kiesés ellen vívott ádáz küzdelem nem tett jót a játékosok ázsiójának. Ioannidis valamint Shestakov piaci értéke például 200 ezer euroval csökkent, de Brkovic és Lipták is jóval kevesebbet ér a tavalyi értékhez viszonyítva.


A csapatok idei keretének becsült összértékét bemutató táblázat szerint a 2. helyen álló Videoton játékosainak összértéke (14,1 millió euro) csaknem kétszerese az őket követő felcsúti utánpótlásnevelő központ összértékének (7,78 millió euro). A listavezető Ferencváros több, mint 2 millió euroval előzi meg a fehérváriakat, és keretének összértéke több, mint háromszorosa a sort záró 4 csapatnak, amelyek között a mi csapatunk is megtalálható.

Kíváncsian várjuk, hogy sikerül-e majd feledtetni a zöld-fehéreknek a tavalyi botlást és a legértékesebb keret szerzi-e meg az aranyérmet. Természetesen, az átigazolási időszak augusztus 31-i lezárásáig még változhat a helyezt.

A DVTK keretének becsült összértékét az utolsó előtti, tizenegyedik helyre rangsorolta a transfermarkt.de. Meg kell jegyezni mindenképpen, hogy ebben az is közrejátszik, hogy a DVTK esetében 24 játékost vettek figyelembe, míg a Debrecen és a Haladás keretének összértéke számításánál 31 fős volt a létszám. A játékosok átlagos értékét tekintve (utolsó oszlop) már kicsit bíztatóbb a helyzet, hiszen ebben már a 7. helyen állunk.

Érdekesség, hogy a frissen feljutott Kisvárda, igazolásainak köszönhetően nem sokkal maradt le a dobogóról a fiatalok kinevelésére szakosodott felcsúti akadémia mögött.


Kicsit alaposabban szemügyre véve a mi keretünket, azt láthatjuk, hogy a DVTK keretében jelen pillanatban nincs fél millió euro fölötti értékű futballista. A keret legértékesebb játékosa Ugrai Roland 450 ezer euroval, akinek nemrégiben, a válogatottbeli bemutatkozását követően még 600 euro volt az értéke. Ugrait a frissen igazolt Mazalovic követi, akinek a görög Ioannidishez hasonlóan 400 euro a becsült értéke.

Az éllovas mögött 5 idegenlégiós található, akiket a Lipták-Tamás-Óvári trió követ 250 euroval.

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy az NB1 legértékesebb játékosainak élmezőnyében kizárólag Ferencváros és Videoton játékosok találhatók. Az élvonal legértékesebb futballistája a zöld-fehérek új igazolása, Ivan Petryak, akit a Honvédtól a Fradiba távozó Lanzafame követ, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokán két fradista, az 1,2 millió euró értékre taksált Blazic, Gorriaran, illetve a fehérvári Stefan Scepovic található.

Az első nyolc között mindössze egy magyar játékos, a ferencvárosi Varga Roland található.


forrás: qubit.hu és transfermarkt.de




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 > 

40. gazember* |Válasz erre: 39. zorba
2018-07-21 21:40:11 Fekete öves, Veterán
Íme az egyik varázslat arra vonatkozólag hogy hogyan lehet a 4. a költségvetésünk es közben meg nem az..:)
39. zorba* |Válasz erre: 38. Csubakka
2018-07-21 21:37:25 Fekete öves, Veterán
Persze, mind a 107 fő.

Szépen fel lett duzzasztva, csak a produktivitás és az eredmények marad(tak) el, közben meg az apparátus bérköltsége lett az egyik legnagyobb tétel a társaságnál.
38. Csubakka |Válasz erre: 37. zorba
2018-07-21 15:26:02 Lila öves, Tag
A “kiszolgáló” személyzet nagy része az első és a második csapat stábjából meg az akadémia edzőiből áll.
37. zorba* |Válasz erre: 14. zorba
2018-07-20 08:30:47 Fekete öves, Veterán
A 2017. évben a DFC Kft-nek a cégbírósági adatok szerint 139 fő bejelentett munkavállalója volt. Ebből 32 fő focista.

Kíváncsi voltam, hogy a maradék 107 fő munkavállaló kb. mekkora (bér)költséget jelenthet éves szinten a DFC Kft-nek.

Szerényen havi bruttó 250.000.- Ft átlagfizetéssel számoltam (ez mindenféle kedvezmény nélkül havi 166.250 Ft nettó bér).

A havi 250.000.- Ft munkabér havi összes 58.750 Ft munkaadói járulékot generál, így egy fő havonta a DFC Kft-nek 308.705 Ft-ban van.

308.705 Ft X 12 hó = 3.705.000.- Ft/év/összes munkaadói teher

3.705.000.- Ft X 107 fő munkavállaló = 396.435.000.- Ft

A fentiekből kijelenthető, hogy a 2017 évben a DFC Kft. MINIMUM 400.000.000.- Ft-ot költött el a "kiszolgáló személyzet" (nem focista munkavállalók) béreire.

forrás: https://www.hrportal.hu/berkalkulator_2017.html?edt_brutto=250000&edt_elt=0&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&edt_frisshazas=0&edt_kedvezmeny=0&edt_munkaido=40
36. szombatondelelott* |Válasz erre: 7. totalrecar
2018-07-19 15:20:26 Fekete öves, Veterán
Ők kiküldetésben vannak...bár nem az állam küldte ki őket, hanem előle menekültek. :-)
35. vebgy*
2018-07-19 13:07:49 Fekete öves, Veterán
Az egyik nagy szívfájdalmam az itt megjelent különböző táblázatokban van megjelenítve...akárhonnan nézzük, igencsak stabil pénzügyi háttérrel produkáltuk az utóbbi három szezon egyre rosszabb, sőt helyenként szégyenletes teljesítményét. Ezt szerintem a szépszámú táborunk 95 %-a sem tudja benyelni...
34. pedro80
2018-07-19 13:07:44 Narancs öves, Lelkes újonc
A fenti diagramban szereplő 2 ,2Mrd. forint körüli összeg a Kft. beszámolójából származik. A probléma csak annyi, hogy egy teljesen leegyszerűsített képlet alapján írja, amit ír, és nem nézi meg, hogy a bevétel számvitelileg nem mindig jár pénzmozgással, jelen esetben pl. 427Mft elengedése a tulaj részéről. Meg persze bevétel a TAO támogatás is,csak nem lehet bármire költeni. Egyébként a beszámolóban az is szerepel, hogy a klub magát a költségvetése alapján a 9-10. helyre sorolja...
33. mr-d |Válasz erre: 31. Csubakka
2018-07-19 10:24:40 Fekete öves, Őstag
Tudtommal a regionális központok külön gazdasági társaságban vannak (megalakuláskor így volt). Tehát a lényeg, hogy a DFC kft-n és az SE-n kívül is fordít a tulajdonos pénzt az UP-ra. Így nehéz pontos képet kapni a tényleges ráfordításokról és főleg, hogy mit, hol számol el. Ha ezt te pontosan tudod, szívesen elolvasom, akár privátban is. A "negyedik legnagyobb költségvetés" a tulajdonos szájából is elhangzott, vele kellene tisztázni, mire is értette pontosan. Csak ismételni tudom magamat, akkor felhívtam a figyelmet, hogy ez csalóka lehet, mert ez nem a ténylegesen az adott évben az első csapatra fordított összeget jelentheti. Általában lehurrogást kaptam, te is egy negatív kritika után érezted úgy, hogy lefogalmatlanozz, pedig az állításunk lényege ugyanaz. Pontos arányokról nem tudok vitatkozni természetesen, de a keret összértéke jellemzően évről-évre csökken. Azon el lehet vitatkozni, mi ennek az oka, de ez a tény. Az is tény, hogy ebben közrejátszik az eredménytelenség, ami csökkenti a játékosok értékét (jelen pillanatban az izraeli vereség után 12. utolsó a keretünk értéke). Meg az is ténynek látszik, hogy nincs forrás a játékosok "minőségi" cseréjére. Szóval itt van ellentmondás a "negyedik" költségvetés és keret értéke, szereplése között, ennek okát szeretnénk tudni pusztán. Ha valami kompetens személy kimondaná, hogy a felnőtt férfi labdarúgásra fordított éves összegben a mezőny utolsó harmadában vagyunk, akkor rögtön érthető lenne a dolog. Nyilván ez nem fog megtörténni, mert akkor azon lovagolnánk, miért nem ad több pénzt.
32. bohumil-stejskal |Válasz erre: 31. Csubakka
2018-07-19 10:22:03 Fekete öves, Őstag
Ez tetszik! Ez olyan tipikus jó magyaros megnyilatkozás már megbocsáss. Többeknél fellelhető. Ha valakinek elsőkezes infója van akkor elkezd ilyen jó "magas lóról" beszélni kultúráltan arrogáns stílusban, mintha valami ellenség lenne az illető. Közbe meg a szurkoló társunk. Főleg úgy hogy az idézett hsz minden volt csak nem kötekedő. Csudálatos!
Figyelj mr-d! Hidd el rosszúl tudod, mert én Biztosan tudom megbízható forrásból vagy saját szememmel láttam... ugye mennyivel jobban hangzik? De mindegy hagyjuk is. Mi magyarok ilyen ellenségesek vagyunk még az elvtársainkkal is!
31. Csubakka |Válasz erre: 21. mr-d
2018-07-19 07:49:26 Lila öves, Tag
Minek írsz olyan dologról, amiről fogalmad sincs? A DVTK utánpótlásának 98%-a a Diósgyőr FC Kft keretein belül működik, az SE-ben csak minimális tevékenység folyik, vagyis tudatlanság a teljes DVTK költségvetését összevetni a többi csapatéval ilyen formában.

1 2 3 4 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...