Banner

Dobos Attila: Mágnesként vonz a labda

Szerző: Jáborcsik András | 2018-11-19 20:44:00

Dobos Attila már a DVTK erőnléti edzőjeként dolgozik, de a barátokkal még mindig szívesen focizik, és a hétköznapok pörgése után a természetben talál nyugalmat.


A dvtk.eu interjújából idézünk:

Szinte tegnap hagytad abba a profi labdarúgást, és most is az élvonalban dolgozol. Mi a legnagyobb különbség a közelmúlt és a jelen között?

A háttér vitathatatlanul stabilabb, az anyagilag, infrastrukturálisan megerősödött klubok végre tudnak a minőségi szakmai munkára fókuszálni. Ez minden profi sport alapja, amikor hétköznapi gondok gyötrik a sportolókat, nem lehet tőlük csúcsteljesítményt elvárni. Amióta 12 csapatra szűkítették az élvonalat, csak a legjobbak maradhattak, illetve négy csapatnyi NB I.-es játékos szorult a másodosztályba. Visszagondolva a pályafutásomra, elsősorban a mérkőzések ritmusában (a futás mennyisége, sebessége, a sprintek száma) látok fejlődést.



És mire elég ez a fejlődés?

Az egy mérkőzésen megtett távolság tekintetében 12 kilométer jónak mondható, amit a magyar játékosok is tudnak. A nagy intenzitású futásban (19-25 km/h-s sebesség, ami egy jó tempójú futásnak felel meg) már elmaradás mutatkozik, a sprintek (25 km/h-s sebesség fölött, ami a csövön kifér) számában viszont fényévekre járunk az elittől. És akkor ne is menjünk bele, hogy a jónak mondható 300 méter sprint is lehet 10-15 darab 20-30 méteres vágta, vagy 50-100 darab 3-6 méteres kirobbanás. Az előbbi szinte csak egy kontrára játszó csapat támadója esetében képzelhető el, utóbbi viszont sokkal közelebb áll a labdarúgás általános képéhez: passz utáni elindulás, minél hamarabbi felgyorsulás, 5-6 méter a sprintzónában, majd úgyszintén gyors megállás. A részleteket megvizsgálva azt látjuk, hogy elsősorban a felgyorsulás és a lassítás területén vagyunk gyengék, ebben kell fejlődnünk, ha nemzetközi téren is sikeresek akarunk lenni.

Hogyan lehet ezt fejleszteni?

A sebességet a legnehezebb jelentősen fejleszteni, bizonyos keretek közt az a magassághoz hasonló adottság. Viszont a mozgáskoordináció javításával minimalizálható az energia elszivárgás (kalimpáló kezek, oldalra kivetett sarkok), ezáltal a futógyorsaságot növelni, a sérülésveszélyt csökkenteni lehet. És természetesen konditermi erőfejlesztéssel is lehet javítani az eredményeken.
A robbanékonyság fejlesztésének a kulcsa, hogy edzésen minél gyakrabban érjék el a sprintsebességet a játékosok, hogy az izomban található gyors rostok mérkőzésen is minél gyorsabban és minél többször be tudjanak kapcsolni.
Usian Bolt korszakos sprinter volt, és minden bizonnyal még most is gyorsabb a legtöbb labdarúgónál. Azonban míg az atlétikai pályán csak a rajtpisztolyra kellett figyelnie, addig a focipályán újra és újra el kell indulnia. Az pedig benne van a pakliban, hogy egy lassabb, de a játékot jól olvasó focista rendre megelőzni. Arról nem is beszélve, hogy olimpiai bajnokként célba érve több tíz méter állt rendelkezésre megállni, míg a focipályán úgy kell sprintben közlekedni, hogy közben fel kell készülni bármelyik pillanatban az irányváltásra, illetve az azonnali megállásra. Márpedig nem csak a gyorsulás és a sprint, hanem az irányváltás, az ütközések és a lassítás is rengeteg energiát emészt fel.
De nem minden a fizikai felkészültség, legalább ennyire ott kell lenni fejben is, mert aki gyorsabban reagál, esetleg előre tudja, mi következik, az másodperceket, métereket spórolhat meg. Ez is az edzéseken sajátítható el, minél többször gyors döntésre kell kényszeríteni a labdarúgókat. A mérkőzés ritmusát kell szimulálni edzésen, és a nyomást is. Ezért végzünk minden, alapvetően gyorsaság és állóképesség fejlesztő gyakorlatot labdával, illetve ezért számoljuk minden játék eredményét. Amikor a tizedik kapuralövés következik, akkor, aki hajlamos lenne másfelé figyelni, annak is maximálisan kell koncentrálni, mert rajta múlhat a csapat sikere. Hónap végén pedig összeszámoljuk az eredményeket, és a lista alján lévő játékosok vendégelik meg a többieket.

Akkor kezdte el a DVTK használni a GPS alapú rendszereket (Catapult, PlayerTek), mikor edzőként tértél vissza Diósgyőrbe. Az elmúlt években milyen tudást sikerült felhalmozni?

Ezek az eszközök kiváló visszajelzést nyújtanak arra, hogy a foglalkozásokon sikerült-e elérni azokat a célokat, mit kitűztünk magunk elé. Számomra egyik legfontosabb mutató a magas intenzitású robbanékony megindulások száma különösen azokon az edzéseken, ahol szűkített területen zajlik a munka, és nincs tér még rövid sprintekre sem. Ez a futball: a lehető legkisebb reakcióidővel, minél gyorsabban elérni a maximális utazósebességet. Minél többet csináljuk edzésen, annál jobban adaptálódik a szervezet, és annál könnyebb “elővenni” a mérkőzéseken.

A napi munka mellett havi rendszerességgel készítek egy összesítést, amin tökéletesen látszik a játékosok terhelésének hullámzása. A nagyobb terhelést követően törvényszerű a visszaesés, aki ezt nem veszi tudomásul, az túledzi a játékosokat, és a kiváló hétközi edzésmunkát csapnivaló meccsnapi fizikai teljesítmény követ.

Ezek a mérések is alátámasztják azt a közismert tényt, hogy egy belső védőnek sosem kell olyan futóteljesítményt nyújtani, mint egy szélsőnek, aki végigzakatolja a mérkőzést. Ismerve játékosok adatait, előfordult, hogy hasznosabbnak ítéltünk egy pihenőt, mint hogy fáradtan várja a hétvégi bajnokit.


Elolvasom a teljes interjút a dvtk.eu-n >>>>>


forrás: dvtk.eu




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 > 

30. vebgy* |Válasz erre: 22. birodalmi-lepegeto
2018-11-22 22:34:02 Fekete öves, Veterán
Ettől még bőven üthetnénk őket /is/...HA....
29. zaphod
2018-11-22 14:21:30 Fekete öves, Őstag
csak a tények kedvéért:
Siviccel közölték azon a télen, hogy nem hosszabbítanak vele, tehát ismert volt számára, hogy nem marad. Ez azon a télen volt, amikor Eleket és Kádárt eladták.
A kéziféket a Dudás - Szabó váltáskor húzták be, ez Sivic első szezonjának a tele. Kovács ekkor még nálunk volt, ez után távozott.

Én egyébként Kovácstól nem vagyok elájulva, a saját igazolásai nálunk sem váltak be, és a vidinél se nagyon, a használható játékosokat nálunk Sivic, a vidinél meg leginkább Nikolic hozta, plusz úgy könnyű igazolni, ha ekkora anyagi főlényben vagy a saját bajnokságodban, és regionálisan is kimondottan gazdag csapat vagy. Kovács többnyire az NB1-et rabolta le, ami az anyagi fölény miatt könnyű dolog volt, illetve nagy pénzekért balkáni csapatokból hozott játékosokat. Ehhez nem kell sok ész, ezt Árki is simán megcsinálná ott, Benczés talán nem, de ő extrém módon alkalmatlan volt sportigazgatónak.

szerk: a kézifék behúzása azt jelenti, hogy akkor kezdődött a költségek visszafogása. ez nem jelentett azonnali stop-ot, de akkor érezhetően visszafogták a költekezést, még akkor is ha voltak az után is pénzes igazolások.
28. fules1
2018-11-22 13:07:07 Piros öves, Őstag
Szerintem nem a kedve ment el a tulajnak hanem a koncepciója bukott meg. Egyedül Eleket és Kádárt sikerült úgy felépìteni h viszonylag jelentősebb összeget kapott értük. Rudolffal Jennerrel Komannal befürdött. Azóta meg beleszarik az egészbe
27. zorba* |Válasz erre: 24. duke
2018-11-22 12:36:27 Fekete öves, Veterán
Ha akkora csalódás érte LT-t a DVTK-val, akkor miért nem ajánlja fel nyilvánosan eladásra a DFC Kft-ben lévő tulajdonrészét?

Adja el és keressen olyan befektetést, ami örömet okoz neki. Mert most ő okoz nekünk csalódást.
26. duke |Válasz erre: 25. Szabó József
2018-11-22 12:35:48 Barna öves, Tag
Ne haragudj, de nekem ez így sántít. Ha mondjuk Kovács Zoli távozása után nem igazoltunk volna senkit pénzért, és rögtön eladjuk a piacképes játékosainkat, úgy azt mondanám: oké. De ne tekintsük már a Griffért kiadott 2-300 ezer eurót úgy, mint a fejlődés elmaradásának bizonyítékát. (És a többiek kapcsán nem ismétlem magam, csak a nevek: Bognár, Takács, Jenner, Koman.)
25. Szabó József* |Válasz erre: 19. duke
2018-11-22 12:23:07 Fekete öves, Veterán
Mondom, Zoli előre látta, hogy itt nem lesz fejlődés, sőt.
Aláírom, betett akkor még egy kevés zsetont a csapatba, ám akkor már nem a csapat megerősítése folyt, mert az akkor távozó Kosztics-Abdu-Futács hármas hatalmas veszteség volt, különösen az első kettő, akinek a helyére nem is hoztak érdemi embert, aztán fél évre rá elment Elek és a védekező középpálya (is) el is indult el a lejtmenetbe.
24. duke |Válasz erre: 23. gazember
2018-11-22 12:21:59 Barna öves, Tag
Ha jól emlékszem, Szivics azt mondta, hogy miután Kovács Gáborról kiderült, hogy nem fog hamar meggyógyulni a sérüléséből, akkor kérte Balogh Béla leigazolását. Egyrészt akart egy középhátvédet, másrészt kellett neki egy vezér is, és Baloghban megbízott ilyen szempontból, hiszen csapatkapitánya volt Kecskeméten. Én ezt úgy értelmeztem annó, hogy ha Kovács nem sérül meg, akkor Szivics szerint megfelelő pótlás lett volna Kádár helyére.
Fizetési keret szintjén egyébként az érkező Kovács-Kristic-Koman hármas (főleg az utóbbi kettő) valószínűleg felhasználta annak a nagyobb részét, ami Elek és Kádár távozásával felszabadult. Az átigazolásból befolyt díjak valóban nem lettek nagyon visszaforgatva új játékosok szerzésébe. Viszont. Egyrészt szerintem érthető, hogy a folyamatos befektetések után LT valamennyi hasznot is realizálni akart a DVTK körüli ügyletekből. Másrészt a téli átigazolási szezonban nehezebb (még pénzért is) jó játékosokat igazolni, a fontos üzletek gyakorlatilag minden bajnokságban nyáron köttetnek. (Vagyis hogy rögtön nem lett elköltve a pénz, nagyjából még érthető.)
És ne felejtsük, pont ezután a szezon után vezette be az MLSZ az új finanszírozási rendszert. A mesterségesen magasra húzott tv-s jogdíjakból és a szerencsejáték bevételekből annyi pénz ömlött be a fociba, ami nagyjából önmagában is eltartott egy csapatot. Innentől pedig a fikciós ködszurkálás kezdődik: szerintem LT ebben látta meg a lehetőséget, és mivel az előző fél évet csalódásként élte meg (hiába adott pénzt, az állami költségvetésből direktben finanszírozott csapatokkal nem tudtunk versenyezni, ráadásul az anyagi javait is inkompetensen használták fel), ekkor döntött a takarékosabb üzemmódra váltásról. A fociban sokszor van fent és lent, még akár úgy is, ha mindenki jól dolgozik, ha meg nem, akkor pláne. Mi, mint szurkolók tisztában vagyunk ezzel, LT-nek viszont egyértelműen elvette a kedvét a dologtól, nem akart már ezzel annyit foglalkozni, költeni rá. (Ráadásul két éven belül másodszor került ugyanolyan helyzetbe, lásd a Szentes-Kovac időszakot!) Szóval szerintem, ha nincs az a nagy összeomlás '15 tavaszán, a nyári átigazolási szezonban ha nem is az egészet, de költöttünk volna az Elekért és Kádárból kapott pénzért.
És még mielőtt. Nem azt mondom, hogy ez jó gondolkodás, vagy helyes az, hogy LT így cselekedett, csak szerintem nagyjából ilyesmi gondolatok mentén juthatott idáig.
23. gazember* |Válasz erre: 21. duke
2018-11-22 11:30:31 Fekete öves, Veterán
Ennek azért van egy másik olvasata is. Kádár és Elek távozása után Szivics (akit egyébként kicsit sem kedvelek) azt mondta, hogy kihúzták a vezéreit a csapatból és nem adtak lóvét a pótlásukra. Azt hogy Leisztinger azt állítja, hogy Szivics őt arról tájékoztatta, hogy megfelelő pótlás érkezett....szóval az lehet Leiszti egyszerű hazugsága is. (...meg hát utólag tudjuk, hogy ez objektíve nem is igaz). Nem tartom kizártnak, hogy Szivics semmi ilyesmit nem mondott Leisztingernek, sőt ha emlékszel a vezérek elvesztésével kapcsolatban nagyon sokat is üzengetett neki. Továbbá Szivics elmondta azt is, hogy Leiszti nem áll szóba vele, tehát nem hiszem hogy megbeszélték ill. nyugtázták a "pótlást". Arra viszont kifejezetten emlékszem, hogy már Kádár és Elek távozása után mondtuk, hogy nem vettek senki egyenértékűt helyettük és kérdezgettük itt egymástól, hogy hol van a pénz. Ennek fényében nehéz azt mondani, hogy abban az időben Leiszti még szépen rakta bele a lóvét a keretbe, mert a tények ennek ellentmondani látszanak. Én is úgy gondolom, hogy Leisztinger akkor döntött úgy, hogy minél olcsóbban kívánja megteremteni magának a DVTK nevű védőpajzsot. Nem akarok találgatni, de még az is lehet, hogy egy idő után rájött, hogy ez a pajzs őt az NB 2 -ben is védi és így még olcsóbb az egész és mellesleg még oda is baszhat az önkorinak így. Azóta a leggyengébb keret "megteremtésével" végül is megtett mindent az NB2-es (tehát olcsó), de még hatékony pajzs ( és egy bizonyos kormányközeli, tehát ezért kívánatos körhöz való, áttételes kapcsolódás) létrehozásáért. Csak hát az égiek eddig máshogy gondolták, és nem estünk ki....de sajnos a csodák el szoktak múlni...
2018-11-22 11:08:55 Fekete öves, Veterán
Ha Fehérváron kicsit is ésszel használják fel az idén becsorgó eurómilliókat az EL-ből, akkor a következő évekre bőven kibérelik a dobogó első két fokát. Sőt, szerintem simán lehetnek olyan szinten az nb1-ben mint a Bate, vagy a Dinamo Zagreb/Salzburg a saját bajnokságában.

Egyébként úgy látom egyre nő a szakadék a fradi/vidi lehetőségei és a futottak még csapatok között.
Konkrétan a mezőny többi részéhez képest legalább dupla annyit ér a keretük, a miénknek meg több mint a háromszorosát.
21. duke |Válasz erre: 20. Sparrow
2018-11-22 10:23:30 Barna öves, Tag
Inkompetens felhasználás alatt azt értem, hogy a drága pénzen hozott/drágán fizetett igazolásaink közül többel is befürödtünk.
Gondolok itt például Bognárra, aki Szivics játékrendszerében egyáltalán nem találta a helyét. Kovács Gábor és Kristic más-más okokból, de teljes katasztrófának bizonyultak. LT is elmondta nem sokkal később, hogy kifejezetten úgy érezte, hogy hülyére vették, mivel neki azt mondták (Árki és Szivics), hogy a Kádár és Elek távozása után hozott játékosokkal megfelelő pótlás érkezett. Adott pénzt átigazolásra, fizetésre, nem is keveset, erre jön a teljes összeomlás. Valószínűleg úgy volt vele később, ha úgyis szart kap, akkor inkább kevés pénzért kapja meg, ne sokért.
Jenner egy érdekes eset: én úgy tudom, hogy őt LT akarta itt látni, de itt a fórumon többen is nagyon igyekeztek meggyőzni, hogy ő is Tomiszláv ötlete volt. Beválni mindenesetre nem vált be, így ha tényleg Szivics hozta, ez is egy rossz pont. Aztán amikor tavasszal elkezdett megzuhanni a csapat, Griff és Takács sem találták már a helyüket, lehetett róluk is úgy érezni, hogy értük se kellett volna annyi pénzt kiadni.
Koman megint kicsit más tészta, mert ő sem két fillérért jött nyilván, és Szivics alatt aztán egyáltalán nem játszott bajnokit, de ezt betudhatjuk annak, hogy előtte fél évig nem volt csapata. (Vagyis róla ekkor még nem derült ki, hogy jó vagy rossz igazolás volt-e?) Viszont szerintem az ő szerződtetése is cáfolja azt, amit Józsi állít, hogy LT már ekkoriban sem költött a csapatra.

1 2 3 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...