Banner

Csányi Sándor: A 2020-as EB-re szinte kötelező a kijutás

Szerző: Jáborcsik András | 2017-02-14 21:13:00

"A normális polgári nézők eltűntek, csak az elmebetegek maradtak" mondásáról elhíresült Szőllősi György, a Nemzeti Sport nemrégiben kinevezett új főszerkesztője interjút készített Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével.

Az interjúban a magyar labdarúgás első embere elmondja, hogy élete legszebb élményei közé sorolja a válogatott győzelmeit, és kitér arra is, miként hozta meg a Storck-csapat sikereit befolyásoló döntéseit, szóba kerülnek Dárdai Pál és a ferencvárosi vezetők kritikus üzenetei, az edzőképzés és a fizetési sapka.


Az interjúból idézünk:


A férfi labdarúgó-válogatott egymás után kétszer is az Év csapata lett Magyarországon újságírók százainak voksolása alapján. Ez olyasmi, ami évtizedeken át elképzelhetetlen lett volna. Mit szól hozzá, és lát-e reményt arra, hogy belátható időn belül újra esélye legyen a válogatottnak az Év csapata-címre?
– Ezek a sikerek az elmúlt öt-hat év munkáját koronázták meg, hosszú folyamat volt eljutni odáig, hogy karakteres játékstílus jellemezze a válogatottat, amely jó meccseket is eredményezett, és a sikeresen megvívott Eb-selejtező után következett a pótselejtező, majd a franciaországi Európa-bajnokság emlékezetes mérkőzései – kezdte a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjúját Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke. – Nem állíthatjuk azonban, hogy minden világversenyre képesek leszünk kijutni, ez a nálunk sokkal jobbaknak sem sikerül mindig, de még talán ezeknél a nagy sikereknél vagy az Év csapata-címnél is fontosabb, hogy közben a hátország, az utánpótlás erősödjön.


Az Eb-kijutást megelőző pótselejtező előtt szinte az egyedüli ember volt az országban, aki bízott Bernd Storckban. Mi győzte meg, amikor feltétlen bizalmat szavazott neki a kívülállók számára sok vészjósló jel ellenére?
– Szeretem a komoly, felkészült, szorgalmas embereket. Már az U20-as világbajnokság is azt üzente, hogy tud csapatot építeni, és sportigazgatóként a munkaidejét messze túllépve foglalkozott az utánpótlással. Amikor szövetségi kapitány lett, azt kértük tőle, hogy vigye tovább azt a stábot, amellyel Dárdai Pál dolgozott, s akkor ő ezt el is fogadta. A pótselejtező előtt azonban találkozót kért tőlem, és azt mondta, változtatni szeretne. Mint mondta, akkor tudunk kijutni az Eb-re, ha meghozhat bizonyos döntéseket. Ezzel nehéz dilemma elé állított engem is, ám látnom kellett, hogy a saját karrierjét is kockáztatja, éreztem a felelősségvállalást, ezért helyt adtam a kérésének, és ez végül jó döntésnek bizonyult.


Az elnöki interjúkban évek óta visszatérő elem, hogy a sok pozitívum mellett tartós probléma a magyar bajnoki mérkőzések alacsony nézőszáma. Az MLSZ kétezertízes terveiben egészen más szerepelt. Hogy látja azóta az okokat, milyenek a kilátások a jövőre?
– Igen, itt a legnagyobb a lemaradásunk a terveinkhez képest. Az okokat folyamatosan kutatjuk, és nem könnyű egyértelmű válaszokat adni. Vannak klubok, amelyek nagyszerű marketingtevékenységet folytatnak, mégsem jönnek a szurkolók, mások nem fordítanak nagy figyelmet erre, az átlagnézőszámuk mégis a jobbak között van. A játék minősége és a siker a legfontosabb tényező, de itt sem mindig közvetlen az összefüggés. Bízunk benne, és erre stratégiát is kidolgozunk, hogy ha elkészülnek az új stadionok, mindenütt befejeződik a rekonstrukció, és hazatérhetnek a klubok meg a szurkolók a megújult, korszerű pályákra, elindulhat a nézőszám növekedése. Azért is várom ezt, mert kimondottan jó mérkőzéseket is lehet látni a magyar bajnokságban.


Ha három döntést kellene kiemelnie majd' hétéves elnöki tevékenységéből, amelyekre a legbüszkébb és hármat, amelyeket később megbánt, melyek lennének ezek?
– Büszke vagyok a TAO-rendszer adta lehetőségek hatékony kihasználására, vagyis arra, hogy megépítettük az ezredik új futballpályát is, hogy a csapatok száma hétezerről tizenkétezerre, az igazolt futballisták száma százezerről több mint a duplájára emelkedett, s ebben a munkában az MLSZ-re hárult a legnagyobb feladat a sportágon belül és a többi sportág TAO-fejlesztéseit tekintve is. Ennek köszönhetően kétségtelenül nagyot fejlődött az utánpótlásfutball is kiegészülve az OTP Bank Bozsik-programmal és legújabban a legnagyobb egyéniségeket feltérképező Bozsik-bajnokok programmal, amitől még több gyerek bekapcsolódását várjuk a sportágba. Siker továbbá, hogy stabilizáltuk a profi klubok anyagi helyzetét. Igaz, csapataink büdzséje a nemzetközi középmezőnyt sem éri még el, de legalább olyan nem fordul már elő, hogy egy klub a gazdasági problémái miatt nem tudja befejezni a bajnokságot. A harmadik helyen a válogatottal kapcsolatos jó döntéseket említeném, amire talán büszke lehetek, de szólhatnék a női futball vagy a futsal területén végzett, máris látványos eredményeket hozó munkánkról is. És amit megbántam? A beléptetési rendszer bevezetése túl szigorúra sikerült, sajnos emiatt veszítettünk el szurkolókat. Másutt viszont talán éppen az volt a hiba, hogy túl óvatosak voltunk, a külföldiekkel szemben a fiatal magyar játékosok beépítésére vonatkozó szabályokat előbb is bevezethettük volna, s esetleg a szakmai megújulást is segíthették volna gyorsabb és radikálisabb döntések.


Elolvasom a teljes interjút a nemzetisport.hu-n >>>>>


forrás: nemzetisport.hu

fotó: nemzetisport.hu, mlsz.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
6. jajdejóasör |Válasz erre: 5. El Bandi
2017-02-16 10:54:46 Barna öves, Tag
Érdekes azért a 7. kérdés és a hozzá tartozó válaszok megfogalmazása:
A nézőtéri magatartás
1. Teljesen rendben van
2. Nincsenek rendbontások de gyalázkodás van
3. A nézőtéri magatartás miatt nem járok meccsre
Gyakorlatilag bármelyik válasz az mlsz-t igazolja, még az első is, hiszen mondhatják, hogy az intézkedések miatt lett teljesen rend a lelátókon.
Ettől függetlenül én kitöltöm, és tényleg jó lenne, ha mindenki megtenné, mert az eddigi harcok sehova sem vezettek, az mlsz vízfejű kompromisszumra képtelen politikailag irányított intézmény, de ez a saját kérdőíve, amire esetleg hivatkozhat ha változtatni akar. Persze semmi garancia nincs arra, hogy a valós adatokat hozzák ki végeredménynek, de egy próbát megér.
Én is csatlakoznék tabakhoz, lehetne egy külön cikk a linkhez.
5. El Bandi
2017-02-15 18:50:22 Piros öves, Őstag
Mi a garancia arra, hogy amit megszavazunk, az úgy is lesz? Például ha sokan bekarikáztuk, hogy legyen mind a 6 TV-s meccs. Hány szavazat kell ahhoz, hogy ez meg is történjen? Emlékezzünk a klasszikusra, mikor az RTL klub volt a legnézettebb akkor, amikor büntit kaptak, több óra sötét képernyőt...
4. toki* |Válasz erre: 3. tabak
2017-02-15 12:40:40 Fekete öves, Veterán
Én is.
3. tabak |Válasz erre: 2. Szabó József
2017-02-15 08:52:38 Piros öves, Őstag
Kérdezni akartam, hogy egyenesbe nem teszed-e fel a linket? Én már kétszer kitöltöttem.
2. Szabó József* |Válasz erre: 1. toki
2017-02-15 08:17:06 Fekete öves, Veterán
Lényeg most az, hogy a nagy vízfejekhez is felért már a probléma, hogy a minden eddiginél pofátlanabb nézőszám-kozmetikázással is a béka sejhaja alatt van a nézőátlag.
Nagy csodára nem várok, ám már őszre is visszaléphetnek egy-két dologban.

Segíthetünk magunknak azzal, ha ezt kérdőívet jó sokan kitöltik:
https://www.surveymonkey.com/r/GWHLJ7D
1. toki*
2017-02-15 07:53:55 Fekete öves, Veterán
Nem hülye az öreg, viszont ott a szövetségben túl sok a túl okos, magát szakzseninek hisző szagember!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...