Banner

Bódog stílust teremt, Pintér analizál

Szerző: Jáborcsik András | 2017-08-15 22:56:00

A Semleges Térfél független szurkolói közösség kitalálója, alapítója, Kolárik József beszélgetett Ferenczi Attila szakíróval, "A" licences edzővel.


Ferenczi Attila tradíciókutató szakíró, szakmai újságja a footballtrainer.hu. Ő hozta vissza a futball stíust, mint fogalmat, a magyar labdarúgásba. Több tucat szakkönyvet írt a témában. Varga Zoltán és Verebes József hagyományainak ápolója, munkáiban visszatérő motívum, hogy a magyar labdarúgást vissza kell terelni az 1970 előtti útra. Szakkönyveiben, nyilatkozataiban évek óta folyamatosan rámutat a magyar labdarúgás hibáira és alternatívát is nyújt írásaiban. Renegát edzőnek tartják, mert évtizedek óta szembemegy az MLSZ irányvonalával és utóbb mindig kiderül, hogy igaza volt. A Szövetség próbálta elhallgattatni de maga köré gyűjtötte azokat a futballgondolkodókat, akik valóban változásokat akarnak. Ferenczi a DIGI SPORT állandó szakértője és a 24.hu újságírója is egyben.

Örök vesszőparipája, hogy a szurkolókat be kell vonni a futball tradíció ápolásba és stílusteremtésbe. Legutolsó munkája . A Magyar futballkultúra kivégzése. Vele beszélgetett Kolárik József.



Látogass el a footballtrainer.hu oldalra <<<<<


És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 >  Utolsó

80. Bobák Kornél* |Válasz erre: 75. tabak
2017-08-18 16:00:21 Fekete öves, Veterán
Én elmentem egyszer egy Di.Bányász tehetségkutatóra. Voltunk vagy hetvenen-nyolcvanan, akiket egyszerre küldtek be a salakos nagypályára, és játszottunk vagy 15 percet. Annak alapján választottak ki gyerekeket. Én ez alatt négyszer értem labdába, mind a négy a "mi csapatunk" játékosához ment, igaz, olyan tömeg volt, hogy csak közelre mehetett a labda. Nem tudom, kiket választottak ki, az biztos, hogy én nem voltam közöttük. :)
79. Borsodi Bányász* |Válasz erre: 75. tabak
2017-08-18 14:38:16 Fekete öves, Veterán
Teljesen egyetértek veled. Ehhez nem kell olyan nagyon zseninek lenni, hogy annyira titkos módszert kell használni, amire mi itthon Magyarországon nem vagyunk képesek.

Először is minél több gyerek focizik, annál több tehetséges lesz. ( Lásd Izland, hogy ez mennyire fontos) Tehát minden gyerek focizzon.

Aztán kell őket képezni, ehhez már nem elég az, hogy álló nap fociznak. ( Nem fociznak álló nap). Tehát érteni kell a gyerekképzéshez, amit meg lehet tanulni olyanoktól, akik értenek hozzá.
Aztán érteni kell nemcsak a képzéshez, hanem a kiválasztáshoz is. Valamilyen szempontok alapján látszik, hogy kiből lehet jó focista, kiből kevésbe, kiből nem, meg ott van Portugál és haverjai, akiket meg sem néztek. :)

Nagyjából ennyi. A siker pedig ezek megvalósításában rejlik.

Portugállal egyetértek a megyei vahy három megyei szegénygyerekek közül aki a legtehetségesebb, legszorgalmasabb a fociban akár kapjon az anyja mondjuk tízezer ft-ot havonta, ha a gyerek jár és jól játszik. Egy játékos egy havi fizetéséből meg lehetne oldani a mélyszegénységi gyerekek fociba bevonzását. Borsodban élnek annyian, mint Izlandon. Ott még rendesen focizni sem lehet csak vagy 3 hónapot. Nálunk még abban a három hónapban is lehet focizni, legfeljebb fagyott a talaj.
Kellene egy költségvetés, mennyi is ennek a vonzata, de kizárt, hogy ne férne bele a mostani focira költött pénzmennyiségbe.
2017-08-18 11:35:18 Zöld öves, Tag
Coerver alapfilm

Egy nagyon régen működő technikai képzésen alapuló rendszer. A rendszert a holland Wiel Coerver fejlesztette ki. Az a Wiel Coerver, aki 1974-ben a Feyenoorddal megnyerte az UEFA Kupát. A módszer abból indult ki, hogy a labdarúgók technikai tudását nem csak a veleszületett tehetség határozza meg, hanem az fiatal korban tanítható, így az alaptudást tekintve sokakból lehet hasonlóan jó labdarúgó, mint annak idején Johan Cruyff vagy Pelé volt vagy épp napjainkban Ronaldo és Messi. A Coerver-módszer az elmúlt évtizedekben a holland futballiskola alapjaként szolgál, de immár több nyugati országban is sikeresen használják az utánpótlás-képzésben.

https://youtu.be/jk78JhimWus
77. portugal
2017-08-18 11:19:50 Barna öves, Őstag
Sok jó ötletet lehet itt olvasni,tőled is, mástól is. Csak nem látom hogy elindulna valami. Azt se tudom hány éve írkálunk ide,meg előtte a hivatalosra, de egy centit nem változott semmi. Pedig van a fórumozók között nem egy értelmes ember,nem beszélnek hülyeségeket -mint én időnként-,de a válasz semmi.Majd ők jobban tudják. Nekem a vesszőparipám pl, hogyha már így félig dél-amerika lett a város, akkor ott is kellene egy program.Etetni,öltöztetni őket.Máris volna tömeg. Egyébként is mindíg cigányoznak minket, akkor tessék.
76. portugal |Válasz erre: 75. tabak
2017-08-18 11:00:27 Barna öves, Őstag
Nem hiszem hogy fog ez változni. Már az én gyerekkoromban is ugyanez volt. A játékosként általam nagyon tisztelt O. Ferenc például úgy elzavart ötünket az ifipályáról, hogy meg se nézte kik vagyunk. Szamosi Feribától jöttünk mind,az előkészítőböl. Mind az ötünk eljutott legalább az nb3-ig, de az mindegy, mert köztünk lehetett volna CR-is,akkor se nézték volna meg. Azóta még rosszabb szerintem az egész
75. tabak |Válasz erre: 74. portugal
2017-08-18 10:47:26 Piros öves, Őstag
Épp ezt kell megszüntetni. Ha egyszer azt mondja a főnök, hogy eredmény kell, akkor máskor ne mondja, hogy ez vagy az játsszon, mert akkor hogy lesz eredmény? De már a kiválasztásnál baj van. Ui meghirdetnek egy tehetségkutatót,mint régen. csak emlékszel, régen százak sorakoztak egy-egy ilyenen, ma tízek. Ez a módszer már nem ér. Utána kell menni a gyerekeknek, ki kell építeni egy megyei, három megyei scout rendszert. Anyagias világot élünk. Ha kell anyagilag is érdekeltté kell tenni a megfigyelőket, prompt és később is, ha eladunk egy-egy általa felfedezett tehetség, járjon neki jutalék. Csak egy ötlet. Lehet, hogy rossz, de a mostaninál minden jobb. Kell a stílus! Ugyanazt kell oktatni, amilyen rendszerben a nagyok játszanak, hogy beilleszthető legyen könnyen egy ifista a nagyok közé. Ennek kell a képzést alárendelni, hogy alkalmassá tegyük a srácokat a profi focira, az ifista eredményesség irreleváns, de ha jól csináljuk, akkor azok is jönnek.. Folyamatosan képezni kell az edzőket, mondjuk akár Bódog és stábja által, mert azt láttam egy ifi meccsen, hogy próbálják ugyanazt játszatni, csak nem értik hogyan, miért? Kommunikáció minden szinten, minden szint, minden szinttel beszéljen, tartsa a kapcsolatot!!! Ne lehessen befizetni gyereket az utánpótlásban, csak azok játszanak, legyenek ott, akik valóban tehetségesek, szülők ne akarják a saját álmaikat megéletni gyerekeikkel, mert boldogtalan felnőtt lesz belőle. Könnyen beszélek, lányom van. :)
Rendnek kell lenni!!!
74. portugal
2017-08-18 10:35:17 Barna öves, Őstag
Szidjuk itt az up edzőket, közben meg egyáltalán nem biztos hogy ők a hunyók.Ha rádtelefonál a főnököd, aki fizet, hogy így vagy úgy, ez játszon,az játszon, akkor mit csinálsz? Nemet mondasz? Nem hinném. Valami más baj van. off. a tegnapi meccs király volt. Csak félálomba hallgattam, néha odanéztem, de egy csomószor nem tudtam melyik csapat melyik? Ennyi ics a világon nincs
73. zaphod |Válasz erre: 71. tarhinho
2017-08-18 10:13:36 Fekete öves, Őstag
A Coerver módszer tudtommal egy technikai tudást képző módszer, ha ténylegesen alkalmazni fogják az UP képzésben az természetesen hasznos. Már a Wágner ikrek is foglalkoztak ilyesmivel. Viszont a kérdés az, hogy a felsoroltak mennyire képesek ezt oktatni, illetve mennyire kapnak erre lehetőséget.
72. toki*
2017-08-18 09:56:37 Fekete öves, Veterán
Én úgy gondolom, (és ezt alapozom a korábbi tapasztalataimra valamint több neves és nem neves edzővel történt beszélgetéseimre). hogy a magyar labdarúgásnak (én ezt a kezdetektől kb.: 1986-ig teszem) volt/van 1 fajta stílusa 75%-ban, csapatoktól függetlenül - én ezt úgy értelmeztem, amit a génjeiben hordoz - és a maradék 25% az amit a helyi kötődése által plusszban hozzátett. Természetesen van aki technikásabb, valaki gyorsabb de nem olyan ügyes, de anno annak idején ezt már magában grundon kialakult, hogy ki, milyen, és ezáltal alakultak ki a posztok is.
71. tarhinho |Válasz erre: 62. zaphod
2017-08-18 09:52:39 Barna öves, Tag
Hello zaphod!

És mi a véleményed erről a hírről a dvtk.eu-ról?
"Ezen kívül újdonság, hogy három egykori diósgyőri labdarúgó, akik pályafutásuk befejezését követően edzői diplomát is szereztek (Borbély Gábor, Germán Gábor és Kovács Ádám) Coerver-edzőként a fiatalok egyéni technikai képzésébe kapcsolódnak be."
Mit kell tudni a Coerver edzésről? Ez amolyan "hollland" módi? Ezt már Sütő Szilárd (Beczés Miki) ötlete alapján hoztuk be a képzésbe vajon?
Látatlanul mindenképp pozitív! Új dolog, fejlődési lehetőség.

Arra is kíváncsi lennék h.Bódog tervezi e egy-egy edzésre meghívni egy futsall edzőt? Vagy még mindig az alapot építi és annak csak később jön(ne) el logikailag az ideje?

Köszi!

1 2 3 4 5 >  Utolsó

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...