Banner

Az olasz scoutguru nem érti a magyar klubokat

Szerző: amigeleken.hu | 2017-10-18 09:40:00

A Center Sport menedzseriroda 2015 óta szervez Magyarországon különböző, a labdarúgáshoz, azon belül is a játékosmegfigyeléshez és a menedzsmenthez kötődő tanfolyamokat. A legnépszerűbb, játékosmegfigyelő- vagy scoutkurzus idei első etapját október elején tartották meg, ennek a vezető előadója, Riccardo Guffanti (jobb oldali képen) .

A scouttanfolyamokat szervező iroda részéről Paunoch Péter így nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak a kezdeményezésről: „Két évvel ezelőtt, amikor a tanfolyamot indítottuk, nekem meglepő volt a futballszakma viszonylagos érdektelensége. A klubok ugyanis nem mutattak nagy érdeklődést, holott Nyugat-Európában a futballisták megfelelő, hatékony kiválasztása az egyik alapja a klubok működésének, a sikeres kiválasztás nagy hatással van a játékospolitikára, azáltal pedig a költségvetésre. Ez azonban nem vette el a kedvemet, mert a hosszabb távú jövőt nézve kulcskérdésnek tartom ezt a terültet"


Paunoch elmondta, hogy Magyarországon is több klub - köztük több másodosztályú is - küld hozzájuk hallgatókat: "Olaszországban például a klublicencszabályzat egyik kötelező eleme a megfelelő végzettséggel rendelkező játékosmegfigyelők alkalmazása. Hiszek benne, hogy idővel Magyarországon is eljutunk idáig. Már csak azért is, mert a tanfolyamunk iránt is folyamatosan nő az érdeklődés, immár a szakmán belül is. Az élvonalból most például a Paksi FC-től voltak hallgatóink, de a Ferencvárosnál, a Videotonnál, vagy az NB II-ben például a Gyirmótnál, a Kisvárdánál vagy a Békéscsabánál is dolgoznak nálunk végzett szakemberek, míg például a DVSC-nél éppen a napokban állt munkába egy korábbi végzősünk.


A portál megkérdezte Riccardo Guffantit, hogyan érdemes nekikezdeni egy ilyen hálózat kiépítésének. "Több éve már, hogy Olaszországban megindult a „scouting" kiépítése. Nagyságrendileg száz profi egyesületnél és a felnőtt-, illetve utánpótlás-válogatottnál is használják a nemzetközi játékos-megfigyelés gyakorlati módszereit. Magyarországon a vezető klubok helyében én mindenképpen a csapat közvetlen környezetében levő területeket térképezném fel , és csak utána kezdenék külföldre tekinteni. Meglepve tapasztaltam, hogy Magyarországon nem egy klubnak nyolc-tíz külföldi játékosa is van, és sokan érkeznek a szlovák futballból. Nem igazán értem, mert nem gondolom, hogy a szlovák labdarúgás sokkal előrébb tartana a magyarnál."


„Ilyen tanfolyamokra, minél több külföldi vendégelőadóra lenne szükség Magyarországon, hogy kinyissuk az agyunkat – mondta az NSO megkeresésére a múlt heti, Riccardo Guffanti által vezetett tanfolyamon vendégként résztvevő, egyébként jelenleg szintén megfigyelőként dolgozó Sallói István. – Egy olyan embertől, aki egy másik közegben szocializálódott, a miénktől eltérő szemléletet képvisel, mindig lehet tanulni. Nyitni kell a világ felé, mert csak úgy lehet esélyünk, hogy lépést tartsunk. Nem véletlen például, hogy a szerb edzőképzésben Carlo Ancelotti és Arrigo Sacchi tart előadásokat. A fejlődés lehetősége ebben van, és nem abban, ha magyar szakember oktat magyar szakembert. Sokszor egyetlen mondatért, egyetlen újdonságért érdemes végighallgatni egy többórás előadást, ha a megszerzett tapasztalatot aztán fel tudjuk használni. Guffanti előadásában például engem az fogott meg, hogy Olaszországban már a fiatal tehetségek között sem posztok szerint keresik a játékosokat, hanem a karaktert és a játékintelligenciát nézik.”


Elolvasom a teljes cikket a nemzetisport.hu-n <<<<


forrás: nemzetisport.hu

fotó: Királyvölgyi Noémi



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

13. vebgy* |Válasz erre: 7. xDoNx
2017-10-19 23:39:13 Fekete öves, Veterán
Vagy egyszintű fizetés mindenhol és magas prémium sapka !
12. tvk-003
2017-10-19 22:28:41 Barna öves, Fanatikus tag
a szlovák klubok az utolsó öt évben mindig megelőzték a magyar csapatokat az uefa ranglistán, és öt év alatt másfélszer annyi pontot gyüjtöttek, a válogatottjuk ott volt 2010-be a vb-n a 16-os eb-n most legrosszabb másodikok lettek.miért is baj ha egy erősebb bajnokságból idejönnek.valóban ők vannak a legtöbben az nb1-ben 13-an,de abból 7-nek a neve is magyar plusz még Tujvel és Kamenár akiket régen ismerünk.nagy szakértő lehet ez az olasz ha ez a baja.
11. Bobák Kornél* |Válasz erre: 10. toki
2017-10-19 16:33:24 Fekete öves, Veterán
Nem is ez a probléma, mert jöjjenek, ha tényleg jók! A szabályozás nem jó, mert az egy hülyeség, hogy a magyar foci fejlődését segíti Szarka, Fülöp stb leigazolása, míg Nonoé vagy Veláé már nem, ezért előbbiekből bármennyi lehet a csapatban, utóbbiból csak három - már ha a klubok pénzt akarnak az MLSZ-től.
10. toki*
2017-10-19 12:28:16 Fekete öves, Veterán
Mondjuk nálunk mindig is meg voltak a határon túli magyarjaink, legjobb példa erre Tornyi féle csapat. De szerintem nem rossz őket beintegrálni mondjuk hozzánk. Bár mivel a szerb - horvát foci a legpiacképesebb jelenleg közép-kelet európában, és ők is állják meg komolyabb bajnokságban is a helyüket, ezért azt mondom, arra fele nem rossz szétnézni, és most ne Kitl-ből (bár szerintem ő sem rossz játékos) induljunk ki. Ott valamiért nagyon jó az up.
9. Szabó József* |Válasz erre: 8. Bobák Kornél
2017-10-19 12:10:15 Fekete öves, Veterán
Szerintem inkább Felvidékről és Erdélyből jönnek át.
Ettől függetlenül valóban rossz a szabályozás.
2017-10-19 08:39:10 Fekete öves, Veterán
Ez a magyar felmenőkkel kapcsolatos szabályozás éppen szembemegy azzal a kinyilatkoztatott szándékkal, hogy a magyar fiatalok kapjanak nagyobb lehetőséget, mert majd azzal javul a magyar foci. Aki Szlovákiából, Romániából jön át, az magyarnak magyar, csak nem itthon tanították meg neki a focit. Akkor meg adnak a szarnak egy pofont, attól a magyar foci - és utánpótlás nevelés - fikarcnyit sem javul.
7. xDoNx |Válasz erre: 6. laca
2017-10-19 08:37:22 Barna öves, Fanatikus tag
Laca. ez ellen van ellenszer. Úgy hívják, hogy "fizetési sapka", vagy "fizetési plafon". Mint ahogy a Honvéd és a Paks is csinálja. Csak kötelezővé kellene tenni, minden NB-s klubnál.
Fura, hogy majd mindenben majmoljuk az USA-t, de ebben pont nem.
6. laca |Válasz erre: 5. xDoNx
2017-10-19 08:17:10 Lila öves, Fanatikus tag
mindez köszönthető az MLSZ-nek. Látszik, hogy nincs elég jó magyar játékos, aki van, meg meg a csillagos eget is elkérné fizetésnek. A fiatalok játszatása lutri, így felnőtt játékosokat hoznak a határon túlról és keresnek neki egy magyar felmenőt. Szlovákoknál már talán az se kell, elég a nyilatkozik hogy van neki ilyen rokona.
5. xDoNx |Válasz erre: 4. toki
2017-10-19 08:07:11 Barna öves, Fanatikus tag
Igen, ez is szempont, nem kicsit. De attól még a többségük emeli-e az NB I szintjét? Egyáltalán lehet tanulni tőlük a fiataloknak? Nívósabb lesz-e tőlük egy-egy bajnoki meccs?
A többségük attól, hogy olcsó és nem foglal légiós helyet semmivel sem jobb egy magyarnál az adott poszton. Külföldieket eleve abból a szempontból igazolnak a klubok, mert hiányposzton játszik, vagy jobb, mint a hazai játékos. Nálunk meg már fordítva működik ez is.
Félreértések végett, a határon túli magyarokat nagyobb magyaroknak tartom, mint az itthoni hőzöngőket. De most azért valakit "futball magyarosítani", mert a magyar üknagyi valamikor hozzáment egy szlovákhoz, románhoz, vagy ukránhoz, de sosem beszéltek, vagy éltek magyarul, több mint túlzás.
4. toki* |Válasz erre: 3. xDoNx
2017-10-19 07:25:53 Fekete öves, Veterán
Na meg a légiós szabály rájuk nem vonatkozik, ha jól tudom.

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...