Banner

Az MLSZ már dolgozik az ünnepélyes kezdőrúgásból lett kapuravezetés szabályozásán

Szerző: amigeleken.hu | 2023-03-24 12:39:00

Sajtófigyelő - m4sport.hu


Az m4sport.hu híre:

Az elmúlt hetek egyik kiemelt témája volt a magyar labdarúgásban az ünnepélyes kezdőrúgások egyre népszerűbb formája, ami pont azért lett felkapott az utóbbi időben, mert nem mindig a kezdőkörben végződik és úgy, ahogyan azt eltervezték. Jó ez így vagy nem kell ez nekünk? A kérdést hamarosan a Magyar Labdarúgó Szövetség zárhatja rövidre.

A 2022/23-as szezonban az MTK és a Vasas pályáján is több példát láthattunk már a kapuravezetésre konvertált kezdőrúgásra. Főként, de nem mindig, fiatal szurkolók kapják ajándékba a lehetőséget, hogy az első vagy második félidőt megelőzően játékba hozzák a labdát a stadion és alkalomadtán sok-sok tévénéző szeme láttára.

És persze ki állítja meg, ha egy aranyos kisgyerek célba veszi a kaput?

Senkó Zsombor, vághatnánk rá gyorsan. A Diósgyőr kapusa váltott ki népharagot, amikor az MTK elleni NB II-es rangadón a fiatal Varga Énok mindkét lövését kifogta a második félidő előtt.

Az ügy először hazai vizeken keltett óriási felháborodást és korbácsolt indulatokat, majd a nemzetközi sajtó is felkapta, sokmilliós elérésű oldalak osztották meg a videót. A DVTK gyorsan reagált, és Senkó Zsomborral közösen meghívták Varga Énokot, valamint csapattársait egy Diósgyőr-meccsre, ajándék és természetesen ünnepélyes kezdőrúgás is lesz.

A történtek azonban rávilágítottak, egy olyan intézménye ez a jelenlegi magyar labdarúgásnak, ami nincs minden oldalról és teljesen letisztázva, szabályozva, így a szembenálló felek jogosan mutogathatnak a másikra. Elő lehet venni a hazai klubot, a kezdőkörből megbeszélés nélkül megindulókat, a labdát nem beengedő kapust vagy az őt védésre utasító vezetőedzőt is. Valahol mindegyiknek igaza lesz és valójában egyiknek sem.


Ezen változtatna rövid időn belül az MLSZ.

Az M4 Sport információi szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség az elmúlt hetek eseményeire reagálva, szakértők bevonásával foglalkozik a témával, egyeztet a klubokkal és egy minden fél számára kielégítő szabályozáson dolgozik. Ennek bejelentését későbbre ígérték.


Ide kattintva szavazhatsz is, hogy támogatod-e, hogy továbbra is lehessen kapuravezetéses kezdőrúgás az NB I-es / NB II-es meccseken? >>>>


forrás: m4sport.hu



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
4. perec (lédús) |Válasz erre: 2. gazember
2023-03-25 12:01:06 Piros öves, Őstag
XD
3. El Bandi
2023-03-25 10:23:01 Piros öves, Őstag
Ezt nem kellene szabályozni... Ébresztő! Másrészt ne csináljunk már bolhából elefántot! Végezze el mindenki, ahogy akarja, csak beszélje meg mindkét csapattal és akkor semmi gond. Ennyire egyszerű.

Úgy lezárás képen, hogy lehessen min 'csámcsogni', konkrétan ha az MTK-s kissrác azt mondja, hogy én szeretném Bubunak, vagy Lacinak, vagy stb. kapura rúgni a labdát, akkor Bubu vagy Laci stb. tudni fogja a dolgát. De lépjünk már tovább.

Aztán majd jön a leánykérés, meg mit tudom mi, de csak azért, hogy a közösségi médiában lehet majd mutogatni... mert ha nem kapsz Like-ot akkor ....
2. gazember* |Válasz erre: 1. repohár
2023-03-24 23:43:27 Fekete öves, Veterán
4. Az a játékos, aki a kezdőrúgást elvégző személy ellenében felálló csapat tagja, köteles a kedőrúgást elvégző személy labdavezetését, legjobb képességének, és az adott lehetőségeknek megfelelően elősegteni.
5. Amennyiben a kezdőrúgást elvégző személy a labdavazetés végezetével kapura lő, a megtámadott csapat kapusa köteles imitálni a védési szándékot, azonban úgy, hogy a kapuralövés sikerét ez ne veszélyeztesse. Elugrást, arréb ugrást, elvetődést csak és kizárólag úgy imitálhat, hogy az élethű és a valós sport-mozdulathoz a leginkább hasonlatos legyen, továbbá mind a mozdulatsor, mind a kapus mimikája, illetve tekintete is tükrözze a védési szándék komolyságát.
6. A megtámadott kapus kizárólag abban az esetben érhet bele a lövésbe, ha azt már szemel és előre láthatóan sikertelennek ítéli, így segítve a lövés pontatlansgának korrekcióját.
7. A kezdőrúgást elvégző személy u.n. "gólörömét" a kapus semmilyen módon sem korlátozhatja, akkor sem, ha a kezdőrúgó golörömében a megtámadott kapus cipőjére, vagy egyéb sportfelszerelésére vizeletet, vagy székletet, esetleg köpetet ürít.
8. A sikeres kapuralövést illetőleg gólörömöt követően a kapus köteles lehangolt, fájdalamas arccal kürölnézni, ennek hiányában mereven köteles a tizenegyespontra szegezni tekintetét, 3-7 másodperc időtartamban. A pálya talajának ütemes, ököllel történő ütlegelése kifejezetten ajánlott.
1. repohár
2023-03-24 18:39:33 Piros öves, Őstag
Igyekszik az egyszeri szurkoló a kellő komolysággal kezelni az ilyen helyzeteket, és tudomásul veszi az újabb a játék “szentségét” megbontránkoztató csúfondériát, ami jelen esetben a kezdőrúgások eladásában jelentkezik. Az erre a bohóckodásra kialakult immunitásunkat az évek során sok egyéb más dologban manifesztálódott elsilányulás edzette, volt itt ligakupán át délelőtt 10 órás meccskezdésen keresztül () a 12 csapatos nb1-ben és sok más egyébben is ugyanúgy. A 24 csapatos EB -ről és a 42 résztvevős VB-ről már ne is beszéljünk. Meggyőződésem, a játék kellő komolyságát a szabályozás megfelelő elmélyítésével lehet vissza adni, így ezzel kapcsolatban szeretnék ötleteket adni a kezdőrúgások elvégzése kapcsán.
1 Ha 14 év alatti kiskorú végzi azt el, a szülők írásbeli nyilatkozatot kell eljuttassanak a rendező klub irányába, melyben tájékoztatják a rendező klubot arról, hogy a gyermekük fel lett világosítva arról, valószínűleg nem ez a labdavezetés lesz a gyermek karrierjének csúcspontja.
2 Mindkét csapat játékosai tájékoztatva lettek arról, hogy attól függetlenül, hogyha valamilyen oknál fogva a hálóba jut a labda, nem kerül fel a találat az eredményjelző táblára.
3 Ugyanaz a személy aki már egyszer kezdőrúgást kapott ajándékba, soha többet nem végezhet el másikat újra, kivéve ha profi szerződést kapott a klubjától.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...