A NER játszótere lett a magyar NBI

Szerző: amigeleken.hu | 2019-04-16 14:19:00

Bő egy hete Fidesz- és Mészáros-közelbe került az ötödik legértékesebb magyar focicsapat, és a hírek szerint hamarosan az Újpestre is sor kerülhet. A teljes képet nézve már nem túlzás azt állítani, hogy a magyar foci a NER játszótere lett - vezeti fel összeállítását az mfor.hu-n megjelent írásában Székely Sarolta. Ebből idézünk:

Azzal semmi probléma nincs, hogy a magyar miniszterelnök szereti a sportot, azzal sem, hogy a labdarúgás a kedvence. Még az sem ördögtől való, hogy pozíciójából fakadóan és lehetőségeihez mérten igyekszik kihúzni a pocsolyából az egykor szebb éveket is megélt sportágat. A labdarúgás infrastruktúrája elképesztően rossz állapotban volt, így a stadionrekonstrukciós program indokolt lehetett. Ám azt már túlzónak mondhatjuk, hogy némi túlzással élve minden bokorba új stadiont húznak fel, és már az NBIII-as, megyei osztályokban szereplő csapatok is új létesítményt kapnak.

De nemcsak a stadionokba ölt milliárdok értelméről lehet vitatkozni, hanem a sportágba egyéb csatornákon át ömlesztett pénzek léptékéről is. A kormány közvetlenül a költségvetésből is finanszírozza a focit - erre kiváló példaként említhető a balmazújvárosi focicsapat, mely a felelőtlen gazdálkodás miatt csődközelbe került, majd miután az önkormányzat nem nyújtott segítő kezet, a kormány 100 millióval dobta meg a csapat mögött álló gazdasági társaságot. A költés egy másik módja, amikor a "szakmai többletfeladatok támogatása" címen juttatnak adóforintokat a sportágba, de adósságkonszolidációra adott közpénzre is láttunk már példát nem is olyan régen Dunaújvárosban.

A 2011 júliusában bevezetett TAO-támogatási rendszer is a költségvetési bevételek egy részénék eltérítésén alapul. A cégek ugyanis a társasági adójukból a büdzsé helyett különféle cégeknek, azok sportfejlesztési programjának megvalósulására irányítanak át (köz)pénzeket. A rendszer önmagában, ha szakmai érdekek mentén működne, kevésbé lenne vitatható, a gyakorlatban azonban sokkal inkább politikai és vállalkozói érdekek motiválják az adományozó cégeket. Erre jó példaként említhető a felcsúti focialapítvány, melyet maga Orbán Viktor alapított és régi ismerőse, a milliárdos vállalkozó, Mészáros Lőrinc irányítása alatt működik. Nem alaptalan gondolat, hogy az alapítvány mögött álló személyek miatt, kapcsolatépítés, -erősítés jelleggel több cég érzi úgy, a jövője és gazdasági eredményessége miatt előnyös helyzetbe kerülhet, ha fel tudja mutatni: ő támogatta a kormányfőhöz közel álló alapítványt és ezzel a kedvenc sportágát.

Ez a folyamat és vállalkozói attitűd jó eséllyel a jövőben is jellemző lesz, miután a hazai első osztályú labdarúgás a NER játszóterévé vált.A szerző írásában sorra veszi az NB 1-es csapatok tulajdonosi és támogatói körét. A DVTK-ról a következőket olvashatjuk:

A Diósgyőr tulajdonosa megosztó személyiség a kapcsolati hálóját és kormányközeli kapcsolatainak minőségét tekintve. Leisztinger Tamás nagytőkést a szocialista kormány idején fűzték gyümölcsöző kapcsolatok az akkori kormánypártokhoz. A 2010-es kormányváltás után, ahogy várni lehetett, háttérbe szorult, kiterjedt cégbirodalmának több elemét is el kellett adnia, így került Mészáros Lőrincék érdekeltségébe pl. a Hunguest Hotels szállodalánc több értékes darabja. Korabeli hírek szerint a jobboldali kormányerőkkel kötött megállapodás része volt, hogy Leisztingernek szerepet kellett vállalnia a diósgyőri futballklub életében. Viszonya azonban nem felhőtlen a fideszes városvezetéssel a csapat dolgait és eredményeit illetően.

Igazán nagy és független szponzort nem sokat sikerült a csapat mögé állítani: zömében önkormányzati és a tulajdonos cégei támogatják a focicsapatot. Miskolc városa mellett a városi vagyonkezelő, a Miskolc Holding is támogató, Leisztinger részéről pedig a Hunguest Hotel Palota és az Arago Befeketetési Holding jeleskedik a csapat szponzoraként. Harmadik támogatói kör a helyi vállalkozások, őket a listán az Apollo Tyres, a Miskolc Autó és a Borsodi Sörgyár képviseli, ezek tekinthetők egyedül piaci alapú független támogatónak. Valamint a stadionépítéseken sokat nyerő, felcsúti székhellyel is rendelkező Pharos 95 Kft. is a támogatói körbe tartozik, ám ez feltehetően csak a stadionépítésben való részvételnek köszönhető.


Tovább az mfor.hu-ra a teljes cikkre >>>>>>


forrás: mfor.hu
Támogatom az amigeleken.hu oldal munkáját 500 forinttal:
És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 > 

28. vebgy |Válasz erre: 26. makaó
2019-04-20 08:40:22
Itt azonnali visszakerülés egy épkézláb EDZŐVEL lehetséges, nem Fernával...no és rengeteg más tényező is szükséges hozzá. Az biztos, hogy az újdonsült Népszava tulaj LT végképp kiesett a "körből" , beledöglöttünk a "jóba" emiatt a tulajdonosi szerkezetünk miatt...
27. slózi
2019-04-19 13:20:35
1.) Hogy mi lesz velünk a jövőben, azt nem tudom. Viszont.
2,) Azt gondolom, hogy ott van valamiféle előrelépési esély, ahol HELYI vagy HELYI kötődésű jelentős és hosszútávú súllyal biró személy "leakasztható valahogyan a kéményből a füstről". Olyan, akinek a DVTK NEM EGY KÖNYVELÉSI TÉTELSOR pusztán egy hivatalos táblázatban vagy egy papiron.
3.) De még ez is kevés, mert például Nyíregyházán, Győrben vagy Pécsett van ilyen--nem is egy-- oszt' eredmény meg mégsincs.
4.) Úgyhogy valami még ezen kivül is kell, csak nem igazán tudom, hogy mi. Talán egy bankár, vagy egy stabil pénzes cég vezetője, akinek legalábbis nem vagyunk antipatikusak.
5.) De például azt is látom, hogy NEM VAGYUNK VONZÓAK de még szimpatikusak sem igazán országos szinten ÚGYSZÓLVÁN SENKINEK--és én épp ezért NEM "EKÉZEM" a polgármestert. Aki nem egy hizelgő természetű ember és szerintem korrupcióra sem "kapható"--szerencsére--ami a DVTK-val netán összefügghetNE. NEM VÉLETLENŰL NEM DÚSGAZDAG, SEM Ő NEM SEM A PEREPUTTYA NEM! Ez utóbbiért is rossz a kapcsolata L.T.-al és majdnem a TOTÁL ÜZLETI SZFÉRÁVAL. Ezért nem jött ide a BMW-sem meg mások sem, mert Kriza nem partner a "mosolydiplomáciában" senkihez, még igazából a hatalomszimpatizáns nagyfőnökséghez sem. Anélkül is bántják őt helyben--mindezek ellenére--épp eléggé, mert nem hajlandó KELLEMKEDNI, meg RÁIGÉRNI-NYALIZNI. Hazai meg nemzetközi pénzembereknél meg nagytőkéseknél--ÉRTEM ALATTA!
6.) ÚGYHOGY HA LENNE OLYAN HELYI KÖTŐDÉSŰ PÉNZEMBER--ÉN TUDOM HOGY VAN IS--AKI HAJLANDÓ LENNE VELÜNK, A DVTK- VAL IS "FOGLALKOZN" VALAMENNYIT, "AZ" JELENT(HET)NE EGYFAJTA "KILÁBALÁST". AKI EGYÉBKÉNT "VAN" IS--ÉS AKIRE GONDOLOK-- AZ JELENTŐS, HELYI KÖTŐDÉSŰ IS, CSAK NINCS "BEOLTVA" SPORTFANATIZMUSSSAL. PEDIG AZ IGENIS KÉNE!
7.) LÉNYEG: NE AKARJUNK SE PESTI-T, SE DUNÁNTÚLI-T, DE MÉGCSAK HATÁRONTÚLIT VAGY KÜLFÖLDIT SEM! MERT AZ, MINDIG CSAK A SAJÁT HASZNÁT ÉS BIZTONSÁGÁT FOGJA NÉZNI, A MI, A DISGYŐRIEK-MISKOLCIAK "ÖRÖMÉT" LEGJOBB ESETBEN IS CSAL IDEIG-ÓRIÁG. DE INKÁBB MÉG ADDIG SEM!
26. makaó |Válasz erre: 22. achilleus68
2019-04-18 17:32:40
Legutóbb is 1 év után visszakerültünk, pedig az elején volt baj bőven.
Fernandó kitalál egy új, eddig ismeretlen , taktikát és sorra verjük a többieket.
A most feljutóktól is igazolhatunk olyan játékosokat, akik az első osztályba nem férnek be, de a másod osztályban már bizonyítottak.
25. Gabor43 |Válasz erre: 15. makaó
2019-04-18 16:18:43
Ébresztő.
24. vebgy |Válasz erre: 10. awas
2019-04-18 16:09:08
Az a legnagyobb baj, amit itt fent leírtak...kényszerből jött ide a Maszop lovag, de balfék a NER-es önkormányzatunk is, hát hogy nem tudtak kilobbizni egy hozzájuk közelálló (fő)tulajt ?
23. toki |Válasz erre: 22. achilleus68
2019-04-18 08:57:59
Ez így van.
22. achilleus68 |Válasz erre: 15. makaó
2019-04-18 08:51:57
Én nem félek az NB II-től. Csak az MTK tele van saját nevelésű illetve magyar játékosokkal illetve együtt tartották a keretet. Azt azért látni kell,hogy sokkal olcsóbb megoldani egy bent maradást mint egy feljutást. Egyébként meg ki az a 10 meghatározó ember, aki eljönne egy másodosztályú DVTK-ba,akikkel esélyed lenne feljutni? Még ezzel a mostani kerettel sem lenne egyszerű. Még egy elsőosztályúba sem nagyon tolonganak a jelentkezők. Ha itt spórolás megy, lentebb is az lesz.
21. MertAkiDiósgyőőőri
2019-04-18 08:48:50
Én abban biztos vagyok, hogy Márkvárt maradna. Ha csak nem keresnék a Fraditól vagy külföldről.
20. achilleus68 |Válasz erre: 14. szombatondelelott
2019-04-18 08:48:38
A Haladás és köztünk hezitált. Aztán most láthatjuk,hogy egyikkel sem járt volna jobban:)
19. steve-curtis |Válasz erre: 14. szombatondelelott
2019-04-18 00:30:10
Tény,hogy sosem vacillált köztünk és a Nyiregyhaza között!
Banner

1 2 3 > 

Mégsem


Üzenet küldése...