Banner

A magyar bírókat Puhlék nem tartják elég értelmesnek?

Szerző: amigeleken.hu | 2017-09-22 10:30:00

A magyar játékvezetők itthon burokban élnek, nem nyilatkozhatnak a meccseikről, nem bírálhatják őket és leiratkozni sem lehet róluk. Pedig egyre több a kétes ítélet az NB I-ben, ezért egyre több vezetőedző szólal fel a bírók ténykedése ellen, akik általában ezért büntetést kapnak az MLSZ-től. Miért védik itthon ennyire a bírókat, miért nem ismerhetjük meg az ő véleményüket? A csakfoci.hu ezt a témát járta körbe és egy rendhagyó javaslattal is él.


Az idei NB I-es bajnokságban egyelőre az átlagnál több a játékvezetői tévedés, ezt bizonyítja az is, hogy az eddigi tíz forduló alatt már három vezetőedzőt és két ügyvezetőt is megbüntetett az MLSZ bírózásért.


A legfrissebb ügy a Bódog Tamás kontra Solymosi Péter „csata”.

Solymosi véleményét nem tudhatjuk meg, mivel nálunk a játékvezetőknek tilos beszélniük az általuk vezetett mérkőzésről. Viszont egy-egy bírói hiba után az sem kerül nyilvánosságra, hogy az adott játékvezetőt eltiltja-e a szövetség vagy sem.


Magyarországon meglehetősen burokban élnek a bírók, nem nyilatkoznak, nem szidhatják őket, de már leiratkozni sem lehet róluk, ha hibájukkal sújtanak egy-egy csapatot. Érdemes megemlíteni, hogy hivatásos bírókról beszélünk, akik ezért kapják a fizetésüket (“Az MLSZ elkötelezett azon a téren, hogy látványosan javítsa az élvonalbeli játékvezetés színvonalát, és ezért – a klubokkal közösen – jelentős anyagi áldozatokat is hoz a jövőben” – fogalmaztak 2013-ban, a profi bírói státusz létrehozását követően). Az MLSZ éppen azért hozta létre azt a státuszt, hogy csak erre kelljen koncentrálniuk, ezzel is minimalizálva a hibákat.


A csakfoci.hu Bede Ferenc segítségével járta körbe a témát, a korábbi kiváló FIFA-játékvezető a legkényesebb kérdésekre is válaszolt.

Egy játékvezető megteheti, hogy a mérkőzés után nem fog kezet egy edzővel?

– Kicsit távolabbról indítanám a történetet – kezdte Bede. – Az elmúlt hetekben több játékvezetői tévedés is sújtotta a Diósgyőrt, így valahol érthető, hogy az edző feszültebb a kelleténél és talán már némi ellenszenvvel fogadja a bírói csapatot. Azt nem tudom, hogy a mérkőzésen mi játszódott le, de ha az edző esetleg folyamatosan kommentálja az ítéleteket, azt nem biztos, hogy jól viseli a játékvezető. Az ellenszenv aztán a szabályos, de meg nem adott gólnál csúcsosodott ki, amit a lefújás után szóvá is tett. Ha valakinek rendszeresen szórják be a megjegyzéseket és nem jó az idegrendszere, akkor lehet, hogy nem megfelelőn reagál egy ilyen szituációban…

Nálunk a játékvezetők miért nem nyilatkozhatnak az általuk vezetett mérkőzésről? Németországban például akár bocsánatot is kérnek, ha rosszul döntenek egy-egy szituációban.

A Játékvezetői Bizottság vezetői Puhl Sándorral az élen úgy gondolják, a játékvezetők képességét meghaladhatja az, hogy bizonyos esetekben tényszerűen nyilatkozzanak, megvédjék magukat, bár a játékvezető bizottság sem szólal meg a kétes ügyekben. Pedig sokszor jó lenne, ha a kommunikáció nem egy csatornán folyna, hanem lehetne reagálni, ütköztetni a véleményeket.

A játékosok és az edzők eltiltása mindig nyilvános, azt viszont soha nem lehet tudni, hogy egy-egy hibázó játékvezető kapott-e büntetést vagy sem. Miért?

– Régebben abból lehetett tudni, hogy a hibázó kolléga a következő fordulóban nem vezethetett. Amióta profi státuszt bevezették, nem mindig következetesek az ítélethozók. Van, akit eltiltanak egy rossz mérkőzés után, van, akit nem. A Diósgyőr meccsén nagyot hibázó asszisztens a következő fordulóban nem kapott küldést, de Solymosi Peti igen. Megjegyzem, jogosan, hiszen a játékvezető nem tudja a saját helyzetéből felülbírálni az asszisztensét.


Elolvasom a teljes cikket a csakfoci.hu-n<<<<<


forrás: csakfoci.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
7. korxi |Válasz erre: 2. toki
2017-09-22 15:00:32 Piros öves, Veterán
Azt hiszem, te ezt a cikket nagyon félreértetted.
Kezdve azzal hogy: "Amíg ilyen Bede félék ülnek ott"
Hol?
6. El Bandi
2017-09-22 13:40:55 Piros öves, Őstag
Bízzunk abban, hogy ez elveszi a kedvüket a bírói hivatástól... Aki marad, talán jobban meggondol egy-egy ítéletet...vagy megmagyarázza -nem elismeri, hogy hibázott? nem hiszem. Azért az alapvonali játékvezetőkről se feledkezzünk meg, mert hiába van ott nem tudja megmondani, hogy benn volt-e a labda vagy nem. Ebből kiindulva nem segítik a bírót, nincs értelme alkalmazni őket.
2017-09-22 13:14:57 Piros öves, Őstag
Jó-jó, hogy nyilatkozzanak meg, hogy eltiltják egy meccsre, de ki fogja vissza adni a szabályos gólt, az 1 vagy 3 pontot vagy esetleg az 1-2 hellyel feljebbi tartózkodást a tabellán? He?
4. alpin
2017-09-22 12:37:25 Kék öves, Tag
Nagyon kíváncsi vagyok az MLSZ válaszára.
Milyen magyarázatot adnak, ha elutasítják a kérést.
3. toki*
2017-09-22 12:06:24 Fekete öves, Veterán
Ja, és még valami. Aki kirakatban van, és erre adta a fejét, hogy jv. lesz, az vállalja az ezzel járó mellékes rosszat, hogy nem lesz sose a nézők kedvence. Ahogy Hofi Géza mondta: "ezért kapja a bérét."
2. toki*
2017-09-22 11:58:42 Fekete öves, Veterán
Amíg ilyen Bede félék ülnek ott, akkor kezdek nem csodálkozni semmin. Azért szívesen odamondtam volna Bedének, ne magából induljon ki, ugyanis a magyar edzőkre lehet jellemző az ellenszenv - még a sok tévedés kapcsán is -, de Bódog, attól hogy őszintén beszél, attól még nem 1 gusztusalan féreg, és meg merem kockáztatni nem mínuszról indulnak 1 meccs előtt a játékvezetők, hanem tiszta lappal. Ha korrekten vezetnek és kikapunk nem fog belekötni a jv-be, azt hiszem őt nem kell 1 nagypofájú, gizda magyar edzőkhöz hasonlítani, akiknél duma az mindig van/volt/lesz, de a tehetség nyista.
2017-09-22 11:25:19 Fekete öves, Veterán
Igaza van Siposnak, az összefoglalónak tényleg a cselekről és gólokról kellene szólniuk. Csak sajnos olyan játékvezetői működések vannak, amiket nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Mert akkor csak homokba dugjuk a fejünket.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...