Banner

A klubvezetés felelősségéről

Szerző: Jáborcsik András | 2018-04-22 13:32:00

Elsőként egy olvasónk 2013 decemberi kommentjét szeretnénk megosztani veletek, ami sajnos, ma is teljesen időszerű.

Hogy kitől származik a hozzászólás? Attól a Vass Lászlótól, aki idén júniusban ünnepli 75. születésnapját, aki 1965 és 1973 között 189 NB-I-es és 14 NB-I/B-s mérkőzésen viselte a piros-fehér vasgyári szerelést és 34 gólt szerzett. Gyors, higanymozgású, robbanékony támadó volt, kezdő gyorsaságát Göröcséhez hasonlították. 1966-ban úgy lett a csapat házi gólkirálya, hogy közben a diplomamukáját készítette a Miskolci Egyetemen, mert eltökélt vágya volt, hogy a foci mellett diplomát szerezzen. 1967-ben a legnevesebb sportújságírók szavazataiból összeállított válogatott tagja, Tamás Gyulával egyetemben. 1972/73-ban, az első alkalommal kiírt, és Miskolcon megrendezett Képes Sport Teremlabdarúgó Tornán a torna legjobb játékosa címet érdemelte ki, és holtversenyben a gólkirályi címet is megszerezte.

Laci az edzői munka sokrétűségéről és a klubvezetés felelősségéről is írt négy és fél évvel ezelőtt. Szavai, sajnos, ma ugyanúgy érvényesek, mint akkor volt.


Fogalmazhatnék úgy is, hogy egy elvárásoknak megfelelni kívánó labdarúgó klub működéséhez alapvetően fontos az a klubvezetési képesség, hogy az eredménytelenséget utólag ne csak tudomásul vegye és drasztikus döntést hozzon, hanem menet közben is képes legyen a kedvezőtlen folyamatok észlelésére és azok kedvező befolyásolására ...

.... Ha bárki arra gondol, hogy a vezetőedző fölött valamilyen szakmai gyámkodásra gondolok, alapvetően téved, sőt azt hiszem, hogy a sikeres vezetőedzői tevékenység egyik alapvetően fontos eleme, hogy a játékkal kapcsolatos dolgokban mindenki érezze, különösen a játékosok, hogy a vezetőedző a meghatározó, s ebben a státusban őt a klubvezetésnek feltétlenül támogatnia és erősíteni kell, de ez nem azt jelenti, hogy a vezetőedzőnek a munkáját szakmailag folyamatosan nem kell figyelemmel kísérni, hiszen ezt a szándékot nem lehet elvitatni a klubvezetéstől .....

.... A fentiekben vázolt látszólagos ellentmondások kezelése rendkívül nehéz, de nem lehetetlen, elég idős és tapasztalt vagyok ahhoz, hogy kijelentsem, ehhez nem kevés szakmai tapasztalat és tudás, intelligencia és felülemelkedés szükségeltetik ....

.. Kívülállók el sem tudják képzelni, hogy egy sikeres vezetőedzői feladat mennyire bonyolult, egy csapat minél több emberből áll, annál nehezebb az egyéni képességekhez közeli teljesítményt folyamatosan kihozni a játékosokból - akik ugye különböző egyéniségek -, továbbá az állandó motiváltságot fenntartani azokban is, akik jól teljesítenek, s azokban is, akik éppen nem játszanak, de holnap szükség lehet rájuk. A fentiek csak a szakmai munka töredékét jelentik, ezek csak közvetetten hatnak az eredményességre, a megfelelő technikai, fizikális és mentális felkészültséghez, a labdához kapcsolt szakmai tevékenységek tárházából ezek mellett még igen komoly munkát kell elvégezni a felkészülések során.

.... A korrekt többségi tulajdonosi magatartás a kisebbségi tulajdonossal való együttműködés, még akkor is, ha bizonyos kérdésekben a többségi tulajdonos döntési kompetenciája nem vitatható. A fentiek elmulasztása nem lehet érdeke a többségi tulajdonosnak, hiszen így nem használja ki, nem állítja céljai elérésének érdekében a városban már meglévő, felhalmozódott szakmai tapasztalatokat, kivéve ha a bölcsek köve labdarúgásra vonatkozó ismereteinek birtokában van.



Ezt követően következzék néhány kiragadott szurkolói komment, amelyek a tegnapi gyalázatos mérkőzést követően születtek. Ezek tökéletesen visszaadják, milyen törést okoz a szurkolók lelkében a kialakult helyzet, ami a stadion közelgő átadása miatt érzett örömet is képes teljesen elhomályosítani.

gus:

Valaki mondta: Ha folyton NB2-es játékosokat igazolsz, akkor előbb utóbb lesz egy NB2-es csapatod. Sajnos igaz. Bár ez a jelenlegi teljesítmény oda is kevés. Már csak a piócás ember segíthet.

Kes1910

Az a baj, hogy ennek a keretnek a nagy része nb2es szinten van, akik még a jobb nb1es játékosokat is magukkal húzzák. Mennek ezek, meg hajtanak,de így együtt ez ennyire elég. Sajnos, ide jutott a spórolás. Minden tiszteletem Leisztingeré, hogy annak idején megmentett minket, de időnkét áldozni is kéne az első csapatra és nem hamis illúziókba ringatni a szurkolókat Európa ligával és kupagyőzelemmel.


KáGábor

Az egésszel kapcsolatban kicsit olyan érzésem van, hogy nekik fogalmuk sincs, hogy nekünk mit jelent a DVTK, hogy sokan miért varrattuk magunkra a címert, vagy más diósgyőri motívumot, miért járunk piros-fehérben, miért veszünk mezt, miért szeretnénk ott lenni a meccseken. Nem érti se játékos, se vezető, se tulaj. Fogalmuk sincs, milyen szar érzés ez, hogy egy fostalicska az egész csapat. Nekik kurva mindegy. Megunják a piros-fehéret, aztán elballagnak...

v1910

Sajnos, végünk van. Az utolsó esélyünk talán egy edzőváltás és az azzal következő új impulzus lehetne. Nagyon sajnálom Bódogot, bevállalta velünk a mélyvizet tavaly, a kezdeti sikerekkel és a végén nagy szerencsével sikerült is bentmaradni, de ez az idei már az ő felelőssége volt. De mindenki hibás abban, hogy idáig jutottunk. LT sóhersége, a vezetőség ragaszkodása a fiatalpénzhez és a légióskorláthoz, Bódog, hogy ennyi játékossal összeveszett, hogy ennyire látványosan akarják megbuktatni, és persze a milliókat kereső zsoldosaink, akik nem tisztelik a klubot, a DVTK nevét és történelmét, a munkaadójukat, az edzőjüket, és a szurkolóikat sem, akik végigcsinálták velük az elmúlt másfél évet, míg nem volt stadionunk, hóban-fagyban-szélben-viharban mentünk utánuk Debrecenbe, Mezőkövesdre. És ez a bagázs most megbuktat egy kezdő edzőt, akinek ezzel jelentős károkat okoznak edzői karrierjében. Minket pedig a másodosztályba száműznek, ahonnan ki tudja mikor lesz visszaút. Csak az a baj, hogy mi, szurkolók fogunk a másodosztályba eljárni, nem pedig ezek a szerencsétlenek akik innen eligazolnak majd egy olyan csapathoz ahol szintén leakasztanak egy csomó pénzt a semmiért. Ez Miskolc, ez Diósgyőr. Nekünk ennyi jár. Valahogy el kell fogadni ezt, bár nagyon keserű :(




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

13. Bobák Kornél* |Válasz erre: 12. vebgy
2018-04-23 22:11:59 Fekete öves, Veterán
Vedd meg Leisztingertől! Vagy tudsz valaki önként vállalkozót? Örüljünk már legalább annak, hogy évek óta nincs gond a licenszünkkel!
12. vebgy* |Válasz erre: 11. zorba
2018-04-23 21:15:05 Fekete öves, Veterán
Lassan én erre hajlok...megtisztulást tulajdonosi szinten is !
11. zorba*
2018-04-23 09:28:34 Fekete öves, Veterán
Ha nagy nehezen megúsznánk a kiesést, akkor a tulajdonosok, a vezetés ezt gondolná: "Ezt is sikerült túlélni, és lehozni a szezont minimális invesztálással. Ha ez sikerült tavaly és most is, akkor valószínűleg jövőre is fog."

Csak tovább lenne jegelve a probléma és elodázva a keret valódi megerősítése. Csak tovább folyna a statiszta szerep, hiszen egy mérkőzésen kell lennie vesztesnek is, arra pont jók vagyunk. A tulajdonosokat ez a szerep nem zavarja, nem érdekli őket, hogy erodálnak egy népes szurkolói közösséget, akikre pedig szeretnek hivatkozni, takarózni az állami pályázatoknál.

Egyre inkább arra jutok, hogy a tulajdonosok nem érdemlik meg ezt a klubot és a mögötte álló szurkolók támogatását! Pitiáner módon nehéz sikeresnek lenni, tudomásul kell venni, hogy a minőségbe invesztálni kell és az pénzbe kerül. Eljutottak egy tiszteletre méltó szintig, de a szintugráshoz, a brand értékének a növeléséhez SIKER-ekre is szükség van legalább 50%-ban!!! Egyre erősebb, komolyabb kételyeim vannak, hogy ebben a jelenlegi tulajdonosaink partnerek lennének. Amíg ők maradnak, addig marad a vergődés.

Lehet az NBI-ből való kiesésre lenne szükség egy igazi megtisztuláshoz, vagy akár egy esetleges tulajdonosváltáshoz is. A fákat is vissza kell metszeni, hogy utána még nagyobb és szebb hajtásokat hozzanak. Én már ott tartok, hogy felőlem akár már az Opimus Group is lehet az új tulajdonos, csak valaki vegyen már pár használható minőségi játékost és ne kelljen az MLSZ júdáspénzekért gyengíteni magunkat! Legyen már valami sikerélménye az észak-magyarországi embereknek is!!!
10. betyarok
2018-04-23 08:51:44 Fekete öves, Őstag
off.
Kiadó családi házat keresek 6 főre május 15-június 30-ig Miskolcon vagy közvetlen környékén.
Százötvenezer ft körülig.
06703977205
bocsánat.
9. slózi
2018-04-23 08:24:59 Barna öves, Őstag
Vass Lacit nagyrabecsülöm, futballtudását már akkor megismertem, amikor a Miskolci Nehézipari (akkori!) Műszaki Egyetem sokkal jobb sorsra érdemes csapatában a MEAFC-ban játszott--NAGYSZERŰEN! Az akkori "vérsalakos"-horzsolásos egyetemi futballpályán, mely pálya milyenségét a "maiak" szinte el sem tudják képzelni. De! Az a gyanúm, hogy a mostani bajaink okának "megtalálásában" alighanem téved. Röviden és tömören: NEM AZ AZ eredménytelenségünk fő oka--a spórolós sóherság--amit Ő és sokan oknak vélnek. Hát akkor MI???
Ugyancsak röviden és tümören: A HIBÁS FUTBALLFIOZÓFIA!!!! Aminek a lényege: a futballban a védőjáték a védekezés, nem fontos, "az" csak másodlagos.
És nem(!) objektive és 'priori hibás ez a futballszemlélet, mert MÁSHOL--Németországban, HOLLANDIÁBAN, Dániában STB..--LEHET, HOGY "EZ" TÖKÉLETESEN MŰKÖDIK. DE TÉNY-: NÁLUNK NEM. Az EREDMÉNY--pontosabban: eredménytelenség-- maga bizonyíték--igazamra. És akkor is BIZONYITÉK, ha netán--valamilyen CSODA folytán--most bennaradnánk az NB1-ben.
ÉN IGY LÁTOM. NEM KÖTELEZŐ VELEM EGYETÉRTENI. ( VISZONT KÖTELEZŐ NEM(!!!) KÉTSÉGBEVONNI A JÓINDULATOMAT-JÓSZÁNDÉKOMAT)
8. hool-ió |Válasz erre: 6. achilleus68
2018-04-23 08:17:22 Kék öves, Lelkes újonc
Miből gondolod azt, hogy akit kért azt megkapta???
7. toki*
2018-04-23 08:05:50 Fekete öves, Veterán
Én úgy gondolom, hogy most mindenképpen a csapat mellett KELL lennünk és majd amikor a vége a szezonnak akkor lehet számot vetni. Addig mindenkinek mindent meg kell tennie a maga területén.
2018-04-23 07:56:06 Piros öves, Őstag
Nem gondolom,hogy ez a szégyenletes sorozat,amiben most vagyunk, a klubvezetés sara. Szerintem akit kért Bódog,azt megkapta, nem igazolt viszont Nono helyére, nincs,aki irányítson,aki utolsó passzokat adjon és gondolom, a hazai pálya hiánya is belejátszik abba,hogy itt állunk. Ez a keret messze nem rosszabb ,mint a Haladásé vagy a Paksé vagy Honvédé, mégis itt állunk. Ősszel aránylag rendben voltunk,akkor tavaszra mi változott meg ugyan? Van még négy olyan meccs,amikor esély van pontszerzésre. 36 ponttal idén is bent lehet maradni,azaz két győzelem hiányzik,de ugye ezekre várunk már 4 meccse. A Balmaz meccs lett volna a legfontosabb,akkor nyugodtabbak lehetnénk. Készülünk a másodosztályra.
5. wexeye
2018-04-22 20:29:40 Fekete öves, Őstag
Van felelőssége a vezetőknek is,DE! Ugyanezen játékosok verték a fradit,45 percig lefocizták a honvédot,nyertek felcsúton. Ez az ő felelősségük
4. pe-pe
2018-04-22 19:32:28 Lila öves, Tag
A sorsolást elnézva nagy az esély az nb2-re. Amennyiben kiesünk Bódogot itt tartanám, mutassa meg, hogy képes újra NB1-be vezetni a gárdát. A játékosok közül nem terveznék nagy leépítés, mert az NB2-be nem lesz künnyű játékost igazolni. Eleve csak magyar játékosok jöhetnek szóba a másodosztályba.

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...