A Hajduk Split akadémiáján járt a DVTK küldöttsége

Szerző: Jáborcsik András | 2020-11-19 18:30:00

Szeptember végén Diósgyőrbe látogatott a Hajduk Split akadémiájának igazgató-helyettese, amit a DVTK küldöttsége októberben viszonzott. A tapasztalatokról beszélt Fogarasi Zoltán, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia igazgatója a dvtk.eu-n.


Fogarasi Zoltánt (a képen középen), a DVTK Labdarúgó Sportakadémia igazgatója öt napot töltött Splitben Barney Lord élettani csoport-vezető, Vámosi László (jobbra), a középső szekció koordinátora és Molnár Ákos (balra) szervezési vezető társaságában.A DVTK nyáron vette fel a kapcsolatot a Luka Kaliterna Akadémia (a horvát Hajduk Split utánpótlás-nevelő központja) vezetőségével, ennek eredményeként járt Diósgyőrben Andro Fistonić, igazgatóhelyettes

A diósgyőri látogatást követően Andro Fistonic minden bizonnyal jókat mondhatott a látottakról, hallottakról, mert Boro Primorac akadémia igazgató (labdarúgóként 14-szeres jugoszláv válogatott, illetve 21 évet dolgozott Arsene Wenger asszisztens edzőjeként az Arsenalnál - a szerk.) is nagyon szívélyesen és egy-két magyarországi emlékét felidézve fogadott bennünket. Szóba került az 1977 őszi KEK 2. köre, ahol a DVTK és a Hajduk párharcában mindkétszer a hazai csapat nyert 2-1-re, majd tizenegyesekkel (4-3) jutottak tovább a splitiek a 3. fordulóba.
Amikor Andro néhány hete meglátogatott minket, akkor a náluk folyó munkáról kevés szót ejtett. A mi látogatásunk öt napja alatt viszont igyekeztünk maximálisan feltérképezni a Splitben folyó munkát, és mondhatom, teljes képet kaptunk az akadémia működéséről.

Hogyan nézett ki a program?

Elsődlegesen az akadémiai képzés módszertanát és az akadémia operatív működését szerettük volna megismerni. Ennek érdekében rengeteg előadást hallgattunk meg, szó szerint reggeltől estig. Ezen kívül több edzés mellett láthattuk a másodosztályban szereplő tartalékcsapat (U23 a visszajátszókkal kiegészítve), az U19, az U17 és az U16 egy-egy bajnoki mérkőzését, valamint az utolsó napon az első csapat Sibenik elleni találkozóját is. Hazaérkezésünket követően egy három részből álló előadássorozatot tartottunk a spliti akadémia működéséről a kollégáknak, amit a szekciókra bontott speciális tudásátadás követett.

Mi a legfontosabb tanulság?

A vendéglátóink is részlegekre bontva mutatták be az akadémia munkáját. A két intézmény felépítése nagyon hasonló, persze akad különbség is. Nem szeretném összehasonlítani a két akadémiát, mert ők tavaly ünnepelték az akadémia alapításának 100. évfordulóját, emiatt lényegesen több idő alatt tudták felhalmozni a tudást, tapasztalatot, amelyet be tudtak már eddig is építeni a képzési rendszerükbe. Arról viszont érdemes beszélni, hogy Splitben nem feltétlenül az első csapat keretébe, hanem sokkal inkább az európai piacra képzik a gyerekeket (ennek megfelelően magas szintű a játékosok és a stábtagok angol nyelv oktatása), így nem elsődleges szempont, hogy a horvát bajnokságban spliti nevelésű játékosok szerepeljenek. Persze a későn érőket, illetve az európai futballban még nem versenyképes játékosokat igyekeznek beépíteni a Hajdukba, így ott több saját nevelésű labdarúgó is játszik. Abban feltétlenül előttünk járnak, hogy az egész világra kiterjedő scout hálózatot építettek ki. Nagyon megmozgatta a fantáziámat, hogy nyaranta focitáborokat tartanak a kivándorolt horvátok gyerekeinek Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Államokban. Úgy tartják, ha csak 2-3 tehetséges fiatalt haza tudnak csábítani, akkor már megérte.

És mi az, amit akár már holnap meg lehet honosítani Diósgyőrben?

Az akadémisták étkeztetése leegyszerűsített, már-már puritán jellegű, ugyanakkor színtisztán a játékosok sporttáplálkozását tartja szem előtt. Kevésbé veszik figyelembe a dolgozók igényeit, az egészséges menük összeállításánál sokkal inkább a sportolókra koncentrálnak. Amellett, hogy miként nálunk is egyénre szabott a táplálkozás, minden nap van roston sült csirkemell, zöldségköret, rizs, tészta, illetve többféle savanyúságot tartalmazó boxból is válogathatnak a játékosok, valamint édességként kapnak cukormentes protein pudingot. Ez a típusú étkeztetés akár nálunk is bevezetésre kerülhet.


Kattints ide és olvasd el a teljes cikket dvtk.eu-n >>>>>>>>


forrás: dvtk.eu
És ezt olvastad már?
Hozzászólások
3. zaphod |Válasz erre: 2. Sickunt
2020-11-20 11:12:53
hát ugye jó is az, ha a klub fodballszakemberei ilyen kellemes helyekre utazhatnak. hátha még fodballal is foglalkoznak a kellemes környezetben..
2. Sickunt |Válasz erre: 1. zaphod
2020-11-20 10:38:08
Kellemes mediterrán, így november végén is 15-6fok van. Míg itthon már egy 10essel kevesebb. Nem mellesleg van egy jó focicsapat ami szinte mindig top3-as (bár ahogy elnézem épp gyengék). De szerintem minden Diósgyőr szurkoló teljesen elégedett lenne ha nagyjából azt "képviselnénk" amit a hajduk a horvát ligába vagy a vojvodina a szerb bajnokságban. Néha a kupát azért elhozzák, bajnokságot nem nagyon nyernek de minden évben nemzetközi kupa indulók.
1. zaphod
2020-11-20 10:01:12
Split kurva jó hely, van sok látnivaló, hosszú a tengerpart pálmákkal, és még szeptemberben is lehet fürdeni.
BannerBanner
Mégsem


Üzenet küldése...