Banner

A DVTK Utánpótlás Akadémia bemutatása - A teszt

Szerző: objektív | 2017-09-17 15:35:00

Sorozatunk első részében bemutatjuk, hogyan tesztelik a diósgyőri futballisták a stressz tűrését, döntési gyorsaságát.

Emődi Zoltán, az amigeleken.hu szerkesztője tesztelte önmagát és a szoftvert. Csáki Dorottya sportpszichológus segítségével bepillantást nyerhetünk a sporttudomány ezen területére is.

A tesz lényege:

Stressztolerancia/stressztűrés
Reakcióidő -­‐
Döntés teszt – DT Sportágakban megjelenő szituációk
• Stresszhelyzetek, nagy nyomás kezelése
•Az ellenfél mozgásának lereagálása, kivédése, kicselezése. Reakció sebessége és megfelelő megoldás választása.
• Mérkőzés végi, felpörgetett helyzetben hangzavar, edzői utasítások, játékostárs bemondása és ellenfél manőverei egyszerre.

Mennyire lesz alkalmas magabiztosan kezelni a szituációkat?

Teszt felépítése

A sportoló színeket és jelzéseket lát, hangokat hall a teszt ideje alatt. Az érkező ingerekre megfelelően gyors, pontos és változatos reakciókat kell adni a panelen elhelyezett különböző típusú gombok segítségével vagy lábpedálokkal. Gyorsan és pontosan kell válaszolnia stresszhelyzetben, ami a szelektív figyelem és a reaktív stressztolerancia magas fokát igényli. A nehézsége a gyorsan váltakozó ingerekre adandó folyamatos, gyors és egymástól eltérő válaszok fenntartásából ered. A nehézségi fok elsődlegesen nem az inger-­válasz pároktól függ, hanem az ingerek váltakozásának sebességétől, valamint a különböző ingerek és a rájuk adandó válaszok számától.

Eredmények

Átlag reakcióidő, helyes válaszok száma (időben, késedelmes), helytelen válaszok száma, kihagyott válaszok száma, pontozott ingerek száma. Meccsszituációban zavaró körülmények mellett (pálya, bíró, közönség) mennyire képes figyelni a helyes kivitelezésre.

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

20. samanhegy |Válasz erre: 19. Balagan Joe
2017-09-18 12:02:40 Piros öves, Őstag
Ez minden szakmára igaz, úgy az én munkámra, a tiédre vagy bárki máséra. Emberek vagyunk, ez tény. Szerintem addig jó, amíg ilyeneket írogatunk ezrével ide! Ameddig fűt bennünket az érzelem a csapat iránt, még ha azt helyesen vagy helytelenül, kritikusan írjuk is meg. Ha egyszer majd senki nem ír ide ilyesmit, na az ne következzen be soha!
19. Balagan Joe |Válasz erre: 12. samanhegy
2017-09-18 11:31:18 Zöld öves, Tag
Stresszhelyzet faktor pl a bírói tevékenység a zsúfolt nézőtér és az ebből adódó elváráson alapuló nyomás ami nincs a Balmazon meg a Pakson. Az ilyen csapatok játékosait feldobja az atmoszféra mert nincs rajtuk elvárásos nyomás. Ugyanaz a játékos pl Fradi Diósgyőr vagy Újpest mezben ugyanabban az atmoszférában begörcsöl. Ez nem elhanyagilható szempont. Az ilyen vizsgálatok aminek egy rövid szeletét láthattátok pár vizsgálat után kiszűri a rizikófaktort jelentő játékosokat akikkel foglalkozni kell ezen a téren is. Sokan fel sem fogják mekkora teher ez egy futbalistának ... ebben baromira el vagyunk maradva. Régen a magyar játékos bárhol megállta a helyét mert mentálisan rendben volt. Ez egy komplex társadalmi probléma. Kiváncsi volnék a sok okostónira ha ráadnék egy ilyen nagy felelőseggel járó mezt medfig tudna a pályán bármit csinálni.
18. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 17. samanhegy
2017-09-18 10:30:32 Fekete öves, Veterán
Aki indokolatlanul szórakozik a gomb nyomogatásával, egy ideig csak olvasgatni fogja tudni a kommenteket, ezt megígérhetem.
17. samanhegy |Válasz erre: 15. jaborcsik-andras
2017-09-18 10:25:48 Piros öves, Őstag
"...de a nagy csapattal is akad feladatom, így van". Na jó, most erről a rugóról szállok le. Más témába is belekötöttem ám ma reggel. Azt még észre sem vetted? :) Lehet, hogy elkezdem szerte szét nyomkodni ezt a jelentő gombot, jó buli lesz! Mindenkit feljelentek a picsába! Most több időm van, az a baj.
16. samanhegy
2017-09-18 10:19:19 Piros öves, Őstag
Egyébként rohadt mákjuk van a focistáinknak, hogy nem egy szőrös tökű vagy éppen egy 100 éves banya pszichológussal kell dolgozniuk, hanem egy ilyen tüneménnyel!
15. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 14. samanhegy
2017-09-18 10:15:58 Fekete öves, Veterán
Igen? És a válasza mi volt?
14. samanhegy |Válasz erre: 13. jaborcsik-andras
2017-09-18 10:14:10 Piros öves, Őstag
Persze, de a felnőtt csapattal is dolgozik. Tudom, hogy elvileg az utánpótlás nevelésről szól ez a videó, viszont Zoli a végén azt a kérdést teszi fel, hogy "csak a nagy csapattal foglalkozol vagy az up-al is?".
13. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 12. samanhegy
2017-09-18 09:58:46 Fekete öves, Veterán
Abból szűrtem le, hogy Dorottya elmondta a beszélgetés során, hogy munkaidejének túlnyomó többségét az utánpótlás korú játékosokkal való foglalkozás tölti ki.
12. samanhegy |Válasz erre: 10. jaborcsik-andras
2017-09-18 09:51:22 Piros öves, Őstag
Nem tudom ezt miből szűrted le Andris? Stresszhelyzetben mért reakcióról szól a dolog, nem? Ha nem tudunk kivédekezni egy hirtelen támadást (ami elég komoly stresszhelyzet) vagy nem tudja a játékosunk eldönteni a kapu előtt 5 vagy 2 méterre, hogy mit csináljon a labdával, akkor én mit nem értettem meg? Márpedig nálunk minden meccsen ez megy.
11. Bobák Kornél* |Válasz erre: 10. jaborcsik-andras
2017-09-18 09:41:12 Fekete öves, Veterán
Én úgy vettem észre, hogy nézte, de csak Dorottyát látta. :)

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...